SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 28-02-2015 00:41:24

karmazine
Člen
Registrovaný: 28-02-2015
Příspěvky: 12

Prosim o radu.. HF zapalování blbne u TIG / WIG Gysmi 160 HF

Zdravim svarforum,

prosim o radu s HF zapalováním. Proletl i prohledal jsem forum a podobny problem jsem nenasel.
Mam svarecku Gysmi tig 160 HF z druhe ruky, uz pred koupi jsem byl varovan, ze HF nekdy jde, nekdy ne.
Jelikoz byla zemnici svorka v horsim stavu (a maly krater i na jejim silovem konektoru), tak jsem to odhadoval na spatny kontakt.

1) Vymenil jsem jak svorku, tak konektor za nove (kabelova oka jsem nalisoval pakovymi klestemi na AL spojky ocelovych lanek - drzelo to pekne, a radsi jsem to jeste prepajel cinem, takze tady snad problem nebude - a pri MMA to vari super).
2) elektroda Cerovana, 2,4mm, brouseni podelne, cca 2 nasobek prumeru. Prutok Argonu radsi 10l. Horak je Binzel Abitig 17. Svarecka pripojena primo do zasuvky, bez prodluzek.

Zkousel jsem zapalovat oblouk na cerstve obrousenem (i v miste zemnici svorky) ocel. plechu 6mm, proud 80-100A.
a ted uz konecne, o co jde:

HF zapalovani nezapaluje. Myslel jsem, ze blbe prepinac LIFT/MMA/HF, ale nic tomu nenasvedcuje. i na nastaveni HF to zapaluje moc dobre naskrabem, resp. jemnym dotykem a zvednutim.
Jeste jsem zkousel prepinani 2T/4T, pri kterem zacalo HF fungovat. Myslel jsem, ze to je tim, ale dalsi test po vychladnuti ukazal moji aktualni hypotezu:

HF zapalovani zacne fungovat az po zahrati. Respektive potom, co se s masinou nejakou dobu pred tim svarelo. Nevim presne jak dlouho (par minut maximalne), ani nevim, jestli ma vliv zahrati horaku, nebo zahrati svarecky. Zkousel jsem rozebrat a slozit horak, nechat vychladnout, novy test a je to stejne - za studena nejde HF, po zahrati je to ok.

Za jakykoli rady/pripominky moc dekuju!

p.s.
jeste kratky dotaz k horaku.. ma dvoutlacitko, a na ovladacim konektoru svarecky jsou jen tri piny, tj. obe polohy tlacitka skutecne delaji to same? Pri zkouskach to tak vypadalo.

p.p.s.
v servisnim manualu jsem nasel radu: Change the resistor of charge R00_13 (4.7ohm 7W) mark “TYH” by the resistor value (4.7ohms 11 W Reference GYS 63146). Puvodni majitel ho tak trosku zvlastne vymenil za 10wattovy, ale to by nemelo mit vliv...?

Offline

 

#2 28-02-2015 10:21:12

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Prosim o radu.. HF zapalování blbne u TIG / WIG Gysmi 160 HF

Zver to do rúk nejakému elektronikovi , nech ti na to pozrie .

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče