SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR BAZAR SVAR INZERT SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Pomalu se připravuji na rozjez podnikání.
Chci garáž a sklep předělat na dílničku,tak sem se do toho pomalinku pustil.
Nějaké stroje a věci tu mám po dědovi třeba tu super stojanovou vrtačku
Garáž sem dneska připravil pro Pásovou pilku.¨
Později vyhodím kola od auta a udělám pong a místo almary regálek.
Pilous arg 130.
Zdar a sílu najdeš v pívu
A v čem chceš podnikat?
Zámečnické svářečské práce.Už sem udělal nějaký vrata a různé drobnosti.Čeká mě oprava sklápěčky.
jedna rada - pokial toho nie je naozaj vela, rob to "bokom"
az zistis, co vsetko potrebujes, aby to bolo vsetko tip-top"ofiko", optimizmus ta rychlo prejde
Jelikož můj bratr podniká v truhlaření a tesařství tak u něj vidím co to obnáší(není co závidět)nemám ted na to auto nějakou dodávku nebo tak to bude trvat než si na něj vydělám nějakou tu korunku.Jestli jsi koukal na fotky tak garáž je malinká a hodně stará,ted sem rád že jsem přesvědčil dědu že nepotřebuje parkovat přes zimu v garáži.Do dvou let bych jí rád zboural postavil vetší dílnu prostor co to jen půjde,3xkrát až 4 než je ted no
Právě jsem si říkal,je to taková malá garáž. Já jsem zavřel o mnoho větší .150 m2 a strop ve 4 metrech s jeřábem na 1,5 tuny. To jsem měl práce docela hodně. Lepe je fušovat a i tak mi to málo kdo zaplatí. Teď fušuji za 300 na hodinku čistou na ruku. Jinak se mi to neoplatí. Ve fabrice mám 30 čistá za základní hodiny a zase nějaké výkony se po mně nechtějí. Také mohu dělat přesčasu do zblbnutí . No jak píše RCP ještě to zvaž .
Já si vzhledem ke svojím zkušenostem a praxi beru 200kč/hod čistě jen za práci ono když mi je 21let.Tak chtěj víc no...Hlavně mě to fakt baví a dělám ve svojem.Jak říkáte když nebude hodně moc moc práce tak budu zatím jen dělat bokovky fušovat po práci.
Je jedno kolik Ti je, je jedno kde to děláš a co to děláš. Vždy je důležitý cíl a jestli umíš něco ,za co někdo jiný musí zaplatit. Třeba mi nejdou házet omítky a tak budu muset platit drahého zedníka.
Ako vidim ze zaklad ma PICO a RADEGAST 2 bednicky
ale ako druhe by som spravil nejaky regal a sklapacie konzoly na dlhy material na stenu (rury a joke 4-6m) + pasova pila
regale len na jednu dlhu stenu a vsetko ostatne odtial prec, potrebujes flek a pneumatiky bud pod plafon
alebo nastojaka a kratku stenu si nechal na ine veci (naradie ponk) a propan tam nema co hladat
Zem cista co najviac miesta na rovnej dlazke (tie regale ti to pomozu zo zeme dostat prec)
tiez som mal taky problem ze som iba prekladal kupil som si KOVONU co je variabilny system regalov a teraz
mozem menit posuvat kolko chcem. Fixny regal v malom priestore je naveky a to treba potom lepsie premysliet.
a v zime nejake kurenie to zistis sam ze v 10stupnoch ledva budes drzat horak a budes ako tvrda guma
PS: keby si bol moj vnuk tak auto mam v garazi ale mohol by si zvarat tu
rad by som sa dozvedel nieco o tej vrtacke co to je za masinku a kde ktomu dedo prisiel
Editoval ihlan (05-10-2019 06:56:13)
ihlan napsal(a):
PS: keby si bol moj vnuk tak auto mam v garazi
ale mohol by si zvarat tu
kua ihlan, kde na tie napady chodis? .....
Editoval rcp (05-10-2019 06:58:11)
poucil som sa na svojej chybe ked ram stal viac (100e) ako cely stan + plachta (90e)
(teraz je z toho ochrana proti skorcom vydobavali mi dozrete plody na jednom kriku
chcel som dat tvoj 3 stenovy ale tam fuka a bol tam COV smrad tak som dal 4 stenovy taky nemas
ale ten moj vo vetre neuleti tvoj aj keby si prikotvil by unas neprezil 3 dni
akurat stresnu plachtu zohnat bol problem.
sused taky mal piatok dal nedelu bol rozlamany po 3 susednych parcelach (neopravitelne)
Editoval ihlan (05-10-2019 07:34:53)
Aj ja mam 4-stenovy (4-plachtovy ), ale nie vzdy montujem vsetky steny - podla vetra - niekedy ziadnu....
Hoši tak to jsou bojové podmínky
Dexx
Hlavně si hlídej peníze, všeobecně za stavební zámečničinu nejsou u nás lidi pořád zvyklí zaplatit.
Já osobně jsem podnikání ,,se železem skončil v 50 letech, ale to se tě netýká sil máš v tvým věku habakuk
Možná jsem to tady už psal, my jsme měli jedno z pravidel, nedělat pro stavební firmy, ale pouze pro koncové zákazníky.
Ostatní zde asi již vědí proč ....
Editoval milosak (05-10-2019 17:36:56)
kde se flákáš - nepřispíváš
Zabezpečit zaplacení práce je (nejen v česku) základní parametr úspěšného podnikání.
Objeví se poptávka, učiním nabídku (mail) nabídku napíšu dle nejlepšího svědomí a tak aby se líbila. Je potřeba chvíli podnikat aby člověk věděl co napsat.
Na konci nabídky požádám - pokud vyhovuje - objednat dle tohoto mailu.
Co je psáno, je dáno.
K placení mají firmy i obyvatelstvo laxní přístup, dokud není práce hotová jsou vstřícní, komunikují, podporují. Jakmile je hotovo a zbývá zaplatit - je z nich mrtvý brouk.
Někomu stačí slušně zavolat, zaplatí. Někomu voláš opakovaně, posloucháš kecy - pak je potřeba přitvrdit. Takový zákazník má problémy, dluží na víc místech a zaplatí jen tomu kdo je hrubý a neomalený. Slušnému hodnému zhotoviteli nezaplatí.
Po splatnosti posílám upomínku. Upozorňuji v ní že se jedná o PŘEDŽALOBNÍ upomínku (soud vyžaduje aby věřitel byl před jednáním takto vyzván).
To u 90% dlužníků zabere, chápou že objednávka (dle nabídky) je neprůstřelná a že by kromě dluhu platili i soud.
Jednou už jsem dokonce musel navrhnout soudu vydání Platebního rozkazu, dlužník na jeho základě zaplatil ihned a zaplatil i následnou fakturu s vyčísleným úrokem z prodlení.
A ještě mi objednávající volal " Teda pane bourač, to jste nemusel.." Dlužil skoro půl roku 50tisKč. a byla to firma Syner.
No možno jednu vec by som aj ja poradil hoci v inom článku to bolo trošku odsúdené ako neseriozné viď:
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=11913
Keď je zákazka vyššia. Napríklad u mňa je to už nad 300€ z vlastnej skúsenosti radím pýtanie zálohy. Totiž dopadol som už 2x ,že keď bola zákazka hotová(nejednalo sa o zamočnícke výrobky) objednávateľ sa odmlčal a bolo nemožné z neho dostať peniaze a vlastne ani materiál ktorý bol na rozmer predať inému. Aj nedávno som mal objednávku kde som na pranie zákazníka pristúpil na zníženie ceny- potom pristúpil aj na 5 ročnú záruku, ktorú vyžadoval+ zabezpečil dopravu na 6t a 400km,ale akonáhle som riešil aj moju požiadavku ohľadom zálohy na materiál a dopravu komunikácia skončila. Čiže aj prostredníctvom toho sa dozvieš kto to myslí vážne a kto chce občas situáciu využiť vo svoj prospech. Nehovorím niektoré väčšie firmy s tým majú problém ako vyúčtovať,ale obyčajný ľudia a menšie firmičky to vždy pochopia a súhlasia.
Zakazniky si musi clovek vypestovat. Ja mam objednavky ustni dohodou predani taktez a fakturu posilam mailem. V hotovosti nam to babis zakazal vybirat a tak neberu zalohy ani na drahe zakazky. Schodou nahod za vsechny ty roky mam nezaplacenych nebo soudem resenych zakazek jen nekolik a vsechny maji stohy objednavek a ojebavek na papire uplne zbytecne protoze pokud zaplatit nechteji zadnej papir je nepremluvi.
ihlan napsal(a):
Ako vidim ze zaklad ma PICO a RADEGAST 2 bednicky...
EWM dobré, ale tu R originál 10° bych okamžitě vyměnil za Radegast ryze hořkou 12°!
Dexx.......jinak ten vozíček pod to EWM je super,ale ty pády jsou pro ty mašiny dost drsné .Věř vím o čem píši. Já bych volil ten spodní šuplíček. Jednou to poznáš sám.Něco se pohne někam to drbne a už je domino. Je mi jasné že samo se to nevyvráti
Jo , nyní dělám na bránách na hřbitov . Stavební firma vzala zakázku s tím , že si úřad zámečničinu sežene sám . No a jelikož na úřadě pracuje žena , tak dělám bezplatnou brigádu . Odzkoušel jsem tam ten svůj nový invertor . Na dlouhých prodlužovácích a žádný problém .
Přidávám další várku fotek jak sem pokročil.
Moc sem se neflákal přišel sem v 5 z práce a hned do garáže do 11 hodin.
Tak nebyl čas něco přidat nebo zareagovat na komentáře
Pilka dorazila hned sem začal řezat materiál 300 kůsu podložek a 300 kusů matiček poté následovaly hodiny vrtání a řezání závitů,no na natírání sem fakt tešim no...
Rolny k pile dodělám časem.Přeci se bude lépe manipulovat s materiálem
To je vše k téhle pipačce mezi tím sem ještě dodělával kování na vrata.
No jak někdo psal že v zimě vymrznu tak to už sem taky vymyslel ve zdi je u stropu díra prostrčím rouru udělám komínek a napojím kamínka takovou malou místnost by měli vytopit v mžiku
Ponk bude o víkendu na něm začnu dělat mám objednaný materiál ponk bude na kolečkách abych sním mohl vyjet ven a manipulovat sním po garáži.
Mám rozjednanej další kšeft na kozu na káru a regály,pár jeklíků to bude.
Davor mě chutná jen točená 12cka lahvová jedině 10tka
Se zákazníky zatím nebyl problém ale člověk narazí na blbečka dříve či později.
Editoval Dexx (10-10-2019 20:17:53)
Dexx napsal(a):
člověk narazí na blbečka dříve či později.
jasná věc, tady jsme taky
Jestli ta garáž není izolovaná, po skončení vytápění (za mrazů) se ti vysráží na všem kovovém vlhkost. Počítej s tím.
Na ta plánovaná kamínka bych nandal nějaký ocelový pláty, nebo sud vody. Po pár hodinách topení se to ohřeje a bude to temperovat garáž až do druhého dne.
Mám SUV hmotnosti 2,5tuny a když večer přijedu domů, zaparkuju do nevytápěné garáže je tam ráno příjemné teplo, když auto nechám stát venku je v garáži kosa.
Podle fotek utulny. Petry to vytopi v klidu jen na tu rouru ven dej strisku aby nebyli kamna po desti plny vody.
Dobrý večer,je vidno,že práce baví.To je dobrá cesta,jen tak dál....