SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 26-01-2008 12:38:58

XBC
Člen
Registrovaný: 05-03-2007
Příspěvky: 6

Velikost napětí

Mohl by mě někdo zkušený říct, jak se projeví při svařování MIG zvolení vyššího napětí, než se má používat ? Teoreticky přece oblouk hoří vždy při zhruba stejném napětí zhruba 20V , a tak by nemělo nic bránit použití běžného svařovacího trafa který má napětí naprázdno třeba 65 V. Po zapálení oblouku napětí stejně klesne na hodnotu kolem 20 V. Jestli jsem se dopustil fantazírování, tak promiňte. Nejsem profesionální svářeč, ani odborník přes elektrotechniku. Jenom tak přemýšlím, a chtěl bych znát názor odborníků, popřípadě někoho, kdo to třeba ze zajímavosti zkusil. Děkuji za ochotu poradit.

Offline

 

#2 26-01-2008 21:41:35

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4408

Re: Velikost napětí

Předpoklad dvaceti voltů na oblouku je chybný. Platí to s určitými omezeními jen při svařování obalovanou elektrodou. A otázka zněla na metodu MIG. Při svařování MIG/MAG, kdy se používají zdroje s plochou charakteristikou, se musí ještě rozlišovat mezi ss a st proudem. Pro ss proud platí, že se přenos kovu v oblouku odehrává několika způsoby.
Při napětí cca 16 V až 22 V na oblouku je to zkratový přenos, 22 V  - cca 27 V je přechodové pásmo se smíšeným, ne zcela definovatelným přenosem, 27 V až cca 38 V sprchový přenos a nad 38 V vysokovýkonné přenosy MILF, rotující oblouk atd. Při ploché charakteristice zdroje s narůstajícím napětím prakticky lineárně rostou hladiny svařovacího proudu, to znamená výkon zdroje. Při určitém napětí na zdroji existuje pásmo použitelného proudu.
Při svařování obalovanou elektrodou se používají zdroje se strmou charakteristikou. To znamená, že při konstantní vzdálenosti hrotu elektrody je na oblouku konstantní napětí a při jakékoliv změně délky oblouku napětí i proud prudce kolísá.
Transformátorový zdroj je možné zkonstruovat pro obě charakteristiky.

Offline

 

#3 27-01-2008 08:29:01

arno
Člen
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Re: Velikost napětí

XBC: jednoduchšie povedané okamžite ako by si sa dotkol kovu by ti odpálilo drôt


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče