SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 21-01-2008 19:32:11

lahvac
Člen
Registrovaný: 21-01-2008
Příspěvky: 12

MAG svařování

Ahoj všem.15 let vařím metodou MMA, v této metodě jsem zkušenej svářeč, ale nyní se u nás přechází na svařování MAG(MMA se  samozřejmě používá dále na opravách).Bez problémů jsem absolovoval úřední zkoušku svařování MAG plechu v poloze PF.Ovšem v sv.škole kde jsem byl nebyla takřka žádná teorie,mašiny staré se skokovou regulací napětí.I přesto zkoušky dopadly dobře.Ovšem zkouška a praxe je něco jiného.Krom polohy PF ve výrobě musím vařit hlavně PA jednostraně a to je celkem problém.Kořen na stoupačku se dělá lépe než vodorovně.Nikdo mi neporadil vhodné parametry,když nastavím ty co jsou ve WPS,tak je to hrůza.Na zkušebních vzorkách jsem si teda něco našel sám,ale rád bych věděl,zda nejsou hodnoty nějaké dopředu dané co jsou jisté:-).Svařuji na mašině KEMPPI MIG.Drát OK.Autrod 12.50 průměr 1,2.Ochranný plyn CORGON 18.V poloze PA na plechu 12 pro kořen mám:Rychlost drátu 2,6 a napětí 18V,výplň 7 a 27V a krycí 7,5 a 28V.Pro PF kořen:Rychlost drátu 2,2 a 18V,výplň 3,5 a 19,8V a krycí 3,3 a 19,5V.Taky bych se chtěl zeptat,jestli jde metodou MAG udělat kouťák PF na jednu vrstvu jen přímočaře vést a nekývat a mít plochý povrch,to se mi nikdy nepovedlo a ani instruktor ve sv.škole to nedokázal.Dělal kouták rovnou kývavě ale závar nic moc.Já to řeším tak že větším proudem vytáhnu svar nahoru přímočaře ale housenka je převýšená(hodně) a to převýšení odbrousím a pak udělám kývavě krycí vrstvu.(Plech 6 a větší)Tenčí vařím shora dolů.Jestli někdo zná parametry na plochý kouták přímočaře vedený,prosím o ně:-)Další problém je napojení v krycí vrstvě PF.Jak jsem napsal,používám parametry 3,3 rychlost drátu a 19,5V napětí.Nevím jestli je to to pravé,svar je docela plochý(převýšení 3mm) ale i při napojení se vytvoří větší převýšení nebo když jedu rychleji vizuálně je vše v pořádku ale zase se udělá studený spoj v napojení.Mám prostě problém v nastavení a nemám čas vše si ozkoušet a přijít na to sám.Moc by mi pomohly rady od zkušenějších.Děkuji

Editoval lahvac (22-01-2008 16:34:46)

Offline

 

#2 22-01-2008 22:25:21

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4409

Re: MAG svařování

Dělal jste ve svářečské škole kompletní zkoušku nebo jen nějaké rozšíření s minimální dobou ve svářečské škole? To je totiž obvyklý postup, strávit ve svářečské škole co nejkratší dobu a taky aby to bylo co nejlevnější. Ve svářečské škole získáte základní dovednosti a praktickou zkušenost s nastavováním svařovacích parametrů. To je vše. Škola obvykle neškolí na konkrétní výsobky, to je otázka praxe a postupně získaných zkušeností svých a od kolegů. Základní svařovací parametry byste měl dostat od svařovacího technologa. Svařování koutových svárů je otázkou rukou, tedy praxe. Vždy se postupuje pilovitým kýváním, žádné houpačky. Proud a množství drátu volit nižší, ale v pásmu zkratového přenosu materiálu. Při napojování v poloze PF se zapálí oblouk cca 10 mm vpředu a pak se vrátí na pokračování. Pokud jste dělal zkoušku jen na polohu PF, pak nemůžete svařovat shora dolů - tedy PG a ani vodorovný svár na svislé stěně PC. Všechny problémy pramení z toho, že se vše odehrává při MAG mnohem rychleji než u obalované elektrody. Musíte prostě svařovat a svařovat, zkoušet a zkoušet.

Offline

 

#3 23-01-2008 16:22:43

Petr
Moderator
Registrovaný: 10-02-2007
Příspěvky: 703
Web

Re: MAG svařování

Koutový svár v poloze PF. U tohoto sváru lze svařovat kořen a krycí vrstva současně pohybem hořáku do trojúhelníku. Těžko se to dá nějak lépe popsat. Chce to jen trochu trénovat a zvyknout si na ten pohyb.
První pohyb je rovně nahoru na průvar kořene cca 10 mm, dalším pohybem jako by po odvěsně trojúhelníku zpět dolů k základně, další pohyb je překrytí kořene po základně trojúhelníku. No a stále dokola. Pokud to zvládnete budete mít plochý svár i s průvarem.

Offline

 

#4 23-01-2008 19:40:47

lahvac
Člen
Registrovaný: 21-01-2008
Příspěvky: 12

Re: MAG svařování

Děkuji všem za reakci na mé dotazy.Úřední zkouška byla velmi zkrácená.Nastoupil jsem ve středu a v pondělí byly zkoušky:-)Vařil jsem Plech 14mm v poloze PF,plech 12mm FW v poloze PD a plech 5mm v poloze PG.Naštěstí jsem věděl že o celém měsíci v sv.škole si můžu jen zdát,takže jsem trénoval ve volných chvilkách v práci(k nevoli vedoucích pracovníků).
Jinak svařování do trojůhelníku FW svaru znám a používám ho,vařil jsem tak i doplňkový zkuš. svar ke zkoušce.Nicméně tomuto způsobu tolik nevěřím, takže jsem si pomohl(i když to norma povoluje)malou mezírkou mezi stojnou a pásnicí aby se hrana stojny lépe natavila a byl provařený kořen.To ale lze jen u krátkých svarů.Při delším svaru by se stejně stojna k pásnici přitáhla i přes stehy(zkušenost).Proto jsem se ptal,zda se dá udělat MAG svářením plochá housenka přímočaře jak při svařováním elektrodou,kde nastavím 100A při průměru el.2,5 a mám jistotu provařeného kořene FW svaru s plochým povrchem a není třeba mezery mezi stojnou a pásnicí.Tady asi při MAG svařování zůstanu u svého způsobu kdy s parametry 4m/min podáváním drátu a napětím 20,5 V udělám housenku s převýšením přímočaře,ale vidím jak se kořen bezpečně provařuje a převýšení pak srovnám bruskou a převařím krycí housenkou 3,3m/min a 19,6V.Připadá mi to trochu těžkopádné ale mám jistotu kvalitního svaru s předepsaným rozměrem a nakonec ani technolog nic nenamítá:-)
Jinak napojení krycí vrstvy v tupém svaru při poloze PF zkusím natrénovat.Jsem zvyklý z elektrody zaplálit vlevo na ukončeném místě předešlé housenky el.oblouk,udělat oblouček aby byl vyplněn koncový kráter a pak při pohybu zprava doleva se uprostřed chvíly zastavit aby bylo napojení bezvadné a všude provařené.U MAG svařování je jak podotkl Jirka vše rychlejší,tak to chce vychytat jiným způsobem.Tam asi pomalý postup a delší prodleva na jednom místě škodí.
Jinak bych se ještě rád zeptal na pulsní svařování.Mám jen takový graf a z něho jsem tak nějak zjistil že je to svařování při vyšších napětích a nižších rychlostech pod.drátu.Nevím ale jestli se nemýlím.Technolog u nás toho o tom moc neví,MAG metoda je nová i pro něho.Byli jsme podnik kde se do nedávna používala jen obalená elektroda a autogen:-)Musí pulsní svař.podporovat i mašina?Prý je tato metoda vhodná pro všechny polohy.Uvítám víc informací o tomto svařování.Děkuji

Editoval lahvac (23-01-2008 19:47:40)

Offline

 

#5 23-01-2008 21:41:50

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4409

Re: MAG svařování

Pulzní svařování musí být už zakomponováno ve svářečce. Jinak nelze. Pulzní svařování MAG znamená, že svařovací proud třeba 200 krát za sekundu pravidelně "přeskakuje" mezi dvěma úrovněmi. Např. 250 / 100 A. Výhodou je, že při vyšší hladině přechází oblouk do sprchového přenosu a v prodlevě stíhá lázeň tuhnout. Přitom je vnesené teplo menší, než při trvalém zkratovém přenosu. Dá se skutečně svařovat skoro ve všech polohách (nad hlavou dost těžko), ale problémem bývají spáry. Proto se často kořen vaří ve zkratu a pak se přepíná na pulz.

Offline

 

#6 13-06-2008 11:26:16

Bochnak
Člen
Registrovaný: 13-06-2008
Příspěvky: 1

Re: MAG svařování

Zdravím.Měl bych dotaz.nevíte nekdo kde bych sehnal obrázky WPS ke stažení?

Offline

 

#7 13-06-2008 16:44:19

Petr
Moderator
Registrovaný: 10-02-2007
Příspěvky: 703
Web

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče