SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#126 21-10-2014 09:28:11

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

No, pokud jsem dobře pochopil z předešlých příspěvků (109 a 111), tu žárovku jste připojoval na sekundár. Radši bych to tady nechal na někoho zkušenějšího.
Jak píšete ...na obou 130V... tak vůči čemu je tam těch 130V??? Když je NA OBOU 130V, tak to musí být měřeno proti něčemu.

Editoval Zdenek11 (21-10-2014 09:32:00)

Offline

 

#127 21-10-2014 09:36:44

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Proti nule ze sítě? Asi kravina co. Jdu vymyslet, kdo mi to změří. sad

Offline

 

#128 21-10-2014 09:40:03

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Zdenek11 napsal(a):

Pokud dobře chápu, máte trafo vymontované a doufám, že jste si poznačil všechny vývody! Když připojíte primár k síti (je vhodné to nejprve zkusit přes halogenovou svítilnu 200W, měla by slabě svítit, určitě ne naplno) tak na sekundáru byste měl naměřit nějaké napětí. Z toho, jak se bude měnit jas žárovky při přepojování k jednotlivým odbočkám primáru se dá už dost odvodit. Pokud žárovka nebude svítit sníženým jasem, bude svítit pořád naplno nebo nebude svítit vůbec se dá zatím velice zhruba říct, jestli trafo ještě žije. Pokud ano, dají se pak provést další přesnější měření. V této fázi zkoušky opět zdůrazňuji, že se na sekundáru musí stále naměřit nějaké napětí - optimální pro vás bude zatížit ho připojením čehokoliv (třeba varnou konvicí, žehličkou) aby se eliminoval vysoký vstupní odpor multimetru.

To musim zkusit.

Offline

 

#129 21-10-2014 09:44:15

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Pozor na jednu věc!
I když je to velice nepravděpodobné, není to úplně vyloučené - to trafo může být proražené z primáru na kostru nebo na sekundár! Stát na něčem vodivém nebo chytat se něčeho oběma rukama by mohlo být poslední, co jste dělal.

Offline

 

#130 21-10-2014 09:50:19

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Dám pozor, párkrát už mě v životě koplo. Bojim bojim

Offline

 

#131 21-10-2014 09:57:39

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Pokud nemáte dostatečné vědomosti z elektro, bude lepší, když při takových experimentech budete mít někoho vedle sebe. Nebo se do toho radši nepouštět, za cenu té svářečky by to nestálo!

Offline

 

#132 21-10-2014 10:05:36

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Nějaké malé ano, ale učím se. Pro jistotu to hodim na nějakou gumu. Doma na to kouknu a dám vědět.

Offline

 

#133 21-10-2014 10:41:33

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

No trafo na gumu ne, ale sebe na gumu! Doufám, že doma máte zásuvky přes proudový chránič, jinak se do toho opravdu nepouštějte!

Editoval Zdenek11 (21-10-2014 10:44:35)

Offline

 

#134 21-10-2014 11:04:30

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Nejsem si jist. Vezmu to raději do práce, tam máme chrániče určitě a přizvu si našeho opraváře. Ještě bych se rád zeptal na to zapojení trafa. Na vstupu mám dva kabely. Do jednoho byla zapojená fáze ze sítě, tam jí zapojim i já druhý byl zapojen do desky s elektronikou na relé, které spínalo nulu ze sítě, ale toto spojení mi vyhodilo pojistky(na kabelu z trafa bylo 220, což nevim kde se vzalo). Zapojím nulu tedy přímo na žárovku?

Offline

 

#135 21-10-2014 11:37:56

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Ne, takhle ne. Já měl na mysli (aby se vyloučily všechny ostatní vlivy) měřit přímo jen na odpojených vývodech trafa. Na primáru bude určitě víc vývodů, než dva. Takhle zapojené v bedně to není objektivní - pokud to dělá problém i elektrikářům, může to být něco neobvyklého, třeba i proražená svorkovnice. Z textu jsem pochopil, že máte trafo vymontované a označené vývody. Vidím, že to takhle na dálku jednoduché není.

Offline

 

#136 21-10-2014 11:47:03

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Ano přesně tak, mám ho vymontované. Na primáru je celkem 8 vývodů. 2 černé jak jsem psal výše, 5 červených, které byly na přepínači a modrý, který vedl spolu s červeným z 5 svař. stupně. Ten byl zapojen na čokoládu k fázi sítě.

Offline

 

#137 21-10-2014 12:15:59

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Aha, tak takhle na dálku jen podle popisů a fotky nejsem schopen bez měření nebo schéma určit, kde je začátek a konec primáru. Odbočky jsou celkem jasné. Na začátek primáru by se připojila nula a fáze pak přes žárovku postupně k jednotlivým odbočkám.
Třeba vám poradí nějaký zkušenější elektrikář, snad i tady z fóra.

Offline

 

#138 21-10-2014 12:20:37

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Neni začátek primáru tam kde je vstup ze sítě? To by pak byly ty dva černé.

Mám nápad, nenajde se tu někdo, komu bych to trafo mohl poslat, aby se mi na to kouknul, popř. ho opravil? Tady to asi nepůjde. Poštu a vše okolo zaplatím. Dík

Editoval ludafiala (21-10-2014 12:44:38)

Offline

 

#139 21-10-2014 13:09:05

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Abych řekl pravdu, nevím, proč má primár 8 vývodů - kdyby to byla svářečka na 400V, tam by se to dalo pochopit (jako vývod 230V). Mělo by jich tady stačit 6.

Editoval Zdenek11 (21-10-2014 13:09:44)

Offline

 

#140 21-10-2014 13:10:41

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3079

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Jo už nemedituj a někomu to dej . Nwm kolik stojí origo nový , ale vyhodíš takto možná polovinu ceny za nový . V hliníku to snad tak drahé nebude . V křišťáklové kouli vidím ty dva černé jako tepelnou pojistku . No ale jestli nějaký dověda spojil začátek s koncem primáru natvrdo , tak to by vyražení jističe způsobilo . Kurňa netvrď mi , že nemáš v okolí alespoň jednoho n o r m á l n í h o elektrikáře .

Offline

 

#141 21-10-2014 13:15:27

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Zatim jsem žádnýho nepotkal. Jak zjistim, jaký trafo koupit a kde?

Offline

 

#142 21-10-2014 13:21:13

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Takovou kouli si budu muset taky pořídit. Stydím se, ale na tu tepelku jsem úplně zapomněl.
Stejně si ale myslím, že trafo bude v pořádku, shořelé vinutí by se dalo poznat už podle zápachu.

Offline

 

#143 21-10-2014 19:47:33

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 241

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Ja by som  nové trafo nekupoval(vysoké náklady).Mne to pripadá ,že sú zamenené začiatky a konce vinutí.Ak je zapojené napätie 230 V zo strany odbočiek,tak je jasné že po pripojení na sieť musí dôjsť k vypnutiu ističa.
Základné vinutie primáru má niekolko krát viac závitov ako odbočka.
Nechajte to na odborníka.Rozdiel medzi primárnym a sekundárnym vinutím zváracieho trafa lahko zistíte zrakom.
Primárne vinutie je z drôtu menšieho priemeru(prierezu) ako sekundárne.

Offline

 

#144 21-10-2014 20:30:16

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Dobrý večer, možná mě někdo bude mít za blázna, ale než seženu schopnýho elektrikáře, tak mi to nedá. Odpoledne jsem strávil čuměním na svářečku a přemýšlením jak vlastně pracuje. Hodně mě navedla tepelná pojistka která tu byla zmíněna, ono je to totiž trochu jinak než jsem celou dobu myslel. Fáze ze sítě vede do trafa ( kde jsou vývody tepelné pojistky ), přes tu se to vrací zpátky k relátku na desce elektroniky a po sepnutí relátka pokračuje do přepínače 1-5 stupeň. Odtud podle zvoleného stupně do trafa na jedno z primárních vinutí. Problém je v tom, že i když neni relé sepnuté ( nebo když ho odpojím ), jde mi do přepínače na všechny pozice pořád 230. Rozebral jsem přepínač a je v pořádku, tak je to určitě z trafa,nic jiného tam nevede. Možná proto nemělo vliv přepínání na výstup ze sekundáru. Nevim jak je tam zapojená ta pojistka, ale musely se nějak spojit všechny vinutí s tou tepelnou pojistkou.

Takže celou dobu mi náš elektrikář říkal, že relé spíná nulu a ve finále spíná fázi. Proto ty vyhozené pojistky. Teď už to pojistky nevyhazuje, ale nemaká to.

Samozřejmě nula vede taky na desku a z té pak dál k motorku posuvu a na usměrňovač.

Předem pardon tomu, koho to mé zkoumání už unavuje.

Editoval ludafiala (21-10-2014 20:34:32)

Offline

 

#145 21-10-2014 20:45:05

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Jestli relé spíná nulu nebo fázi, je v zásadě jedno. Stačí mít otočenou nulu a fázi v zásuvce nebo prodlužce. Zařízení pojede tak i tak (většinou, mimo pár specifických strojů).

Offline

 

#146 21-10-2014 21:09:30

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

To ano, ale my zapojily nulu ze sítě na relé oproti fázi která šla přes tepelnou pojistku. Já mu říkal, že to nepůjde.

Offline

 

#147 22-10-2014 06:14:44

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3079

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

No jo . On je přívod na desku fastony . Při jejich prohození by to todle mohlo robit . Ale už s tebou končím . Tu energii jsi měl věnovat hledání elektrikáře . Jinak tyhle hračky budou mít alespoň jeden servis , tak tam písni , a třeba poptej použitý .

Offline

 

#148 22-10-2014 07:25:58

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

OK a moc díky

Offline

 

#149 22-10-2014 21:48:03

ludafiala
Člen
Registrovaný: 30-09-2014
Příspěvky: 31

Re: zapojenie pomocneho trafa posuvu SGA150

Jen pro info:
Trochu jsem studoval a pak jsem udělal žárovkový test trafa. Stupeň 1-3 ok ve 4 zvláštně zapraskalo a 5 jsem raději nezkoušel.  Vyměnil jsem trafičko na desce, vše zapojil (tak jak to má být ) a na první 3 stupně svařuje i dràt podává.  big_smile 4-5 jsem radši nezapínal.

Editoval ludafiala (22-10-2014 21:49:21)

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS