| SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |   | 
Nejste přihlášen(a)
Du dělat svařování trubek-výfuků na automatu. Moej představa je soustruhový vybavení 3 kusy
- stůl 140*400 mm s T-slotama 
- vřeteno na univerzálu 150-200 mm 
- koník 
Otáčení vřetenem krokovým motorem přes řemen v převodu 1:2
- převod kostry zatím přes koníka s otočným hrotem abych nezničil ložiska ve vřetenu., Nicméně jde o malé proudy na svařování hliníku i tak by se mu nemělo nic stát.  
- řízení krokáče obvodem 555 na pulzy a směr otáčení kolíbkovym přepínačem 
Kdo se přidá?
Editoval Gasserman (25-02-2009 20:44:02)
Krokovy motory co znam potrebuji pulsy do jednotlivych vinuti. To jen s 555kou neudelas.
Nebo existuji krokace co jim staci "puls sem", "puls tam" ?
No, řídit otáčky krokáče 555-kou a smysl otáčení kolíbkovým přepínačem, to je teda věc  Sice by se dal za tu 555-ku pověsit nějakej posuvnej registr, ale myslím, že je to zbytečný. Stejnou parádu nadělá stěračovej motorek se šnekovou převodovkou, kterej se s tou 555-kou dá spolehlivě ovládat taky. 555-ka se zapojí jako generátor PWM. "Kolíbka" na změnu směru otáček může zůstat
 Sice by se dal za tu 555-ku pověsit nějakej posuvnej registr, ale myslím, že je to zbytečný. Stejnou parádu nadělá stěračovej motorek se šnekovou převodovkou, kterej se s tou 555-kou dá spolehlivě ovládat taky. 555-ka se zapojí jako generátor PWM. "Kolíbka" na změnu směru otáček může zůstat 
Udělam - 555tkou budu řídit jen množství pulsů do TA3485 driveru před krokáčem a DIR budu přepínat ručně. Ano ta 555 bude jak PWM generátor do riveru ovládaná potenciometrme nebo pedálem. Už sem si vyhlíd i pedál v hudebninách  na baskytary 
Editoval Gasserman (25-02-2009 22:17:01)
No, tak to je jiná. Použití driveru nebylo v prvním příspěvku zmíněno, ač je to mnohem důležitější informace než to, čím se budou generovat prvotní impulsy  Držím palce a jsem žádostiv dalších podrobností z vývoje.
 Držím palce a jsem žádostiv dalších podrobností z vývoje.
******Držím palce a jsem žádostiv dalších podrobností z vývoje.
To sme minimálně dva:D Zkusim to do rána rozběhat. Zejtra postavíme točnu a pozejtří svaříme když sme se včera naučili s tigem ne??   
  Mezitim a kafem bych ještě potřeboval postavit vozík protože se mi to válí na podlaze. Zatim favoritem je jednoznačně Bohuš made http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 280496.jpg Lepší sem zatím neviděl
 Mezitim a kafem bych ještě potřeboval postavit vozík protože se mi to válí na podlaze. Zatim favoritem je jednoznačně Bohuš made http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 280496.jpg Lepší sem zatím neviděl
Editoval Gasserman (25-02-2009 22:22:25)
Bude to sice na break boardu ale musí to jít! 
Daj se sem nahrávat obrázky nebo je musim nasypat jinam a jen prolinkovat? Koukam manuál nic se tam nepíše jen 
Editoval Gasserman (25-02-2009 22:26:27)
Dají se sem nahrávat, viz Galerie obrázků v menu. Trochu se to řešilo tady: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=97 - trochu dál v příspěvcích.
Suprr de to!! Dikes!

Hmm koukám - tady je někdo noční tvor, viď?  Nedávno jsi taky svařoval ještě ve 3 ráno. Buď jsi něčím nadopovanej nebo míváš noční a děláš si samý melouchy!!!!
 Nedávno jsi taky svařoval ještě ve 3 ráno. Buď jsi něčím nadopovanej nebo míváš noční a děláš si samý melouchy!!!! 
*******Už sem si vyhlíd i pedál v hudebninách  na baskytary
Paráda. Začíná mě to velice zajímat - svařování/baskytara. To je pro mě střet zájmů!!!! 
*******potřeboval postavit vozík protože se mi to válí na podlaze. Zatim favoritem je jednoznačně Bohuš made
O díky. Jsem rád, že se Ti líbí moje práce  Okoukal jsem to ok Kuhtreibera, který to prodává asi za 5000Kč. Něž to kupovat, tak jsem to radši obšlehnul.
 Okoukal jsem to ok Kuhtreibera, který to prodává asi za 5000Kč. Něž to kupovat, tak jsem to radši obšlehnul.
http://www.kuhtreiber.cz/acdc.html
Jinak moc Ti fandím, protože nějaký navařovací stroj by se mi taky líbil. Kde se dá sehnat takový pěkný vřeteno ze soustruhu?
Editoval Bohouš (26-02-2009 06:27:30)
Jo nadopovanej TIGem do ruda  Už nosim kalhoty a triko s dlouhym rukavem.))
 Už nosim kalhoty a triko s dlouhym rukavem.)) 
V tom pedalu je jistě jen nějakej odpor - zabudujem nebo vymenime. Ale to až ke stolu ted bych to rad na vreteno a otacet a varit bejakou konstantni rychlostí nalezenou potenciometrem a ne u toho stat na pedalu: )
No pekny s tim vozikem uz sem Te vsude vychvalil ze ses autor.))))))) Ale jak tak nanej koukam mas lepsi:)) 
Vreteno vsude kde prodavaj Sieg china http://www.mini-lathe.com/Mini_lathe/Tuning/tuning.htm
Koupil sem kleště na elektrodu a zapojil ji do plusu a kostru do mínusu a zkusil svařovat jako normální svářečkou. Je to bomba ale trvá mi dlouho než najdu správnej proud aby to vůbec vařilo a pak hned zas nepalilo. 45 je už málo, 50 hodně 48 je bomba.  Je to normální? Maj ty kabely bejt jak je mam na svařování MAA ??
Editoval Gasserman (26-02-2009 07:01:50)

Jo. Jaký máš kabely je úplně buřt. Hlavně aby měli dostatečný průřez a byly kvalitní, tzn. žádný povolevý šrouby na kleštích apod. Udivuje mě, že jsi k tomu neměl kabely na MMA. Já je u toho normálně měl. Vždyť je to přeci stroj MMA/TIG, tak je logické, že by je k tomu měli dát.....
Jinak ty začátky jsou vždycky těžký. Než to člověk dostane do oka a odhadne správný proud. Začal jsem používat pedál a práce je snažší. Začneš málo, rozkoukáš se a přidáváš podle potřeby. Když už vydíš, že se dělá velká lázeň a má to tendence propadat se, tak prostě ubereš. Ale v Tvém ”automatizovaném” případě opravdu stačí ze začátku najít tu správnou hodnotu a potom jí necháš pevně nastavenou.Pak už jenom zapneš posuv a vaříš, jak Vitana!!! 
Dobré ráno, pánové. Vidím, že se věci pohnuly žádoucím směrem  V jiném vláknu chce někdo stavět navařovací stroj z gramofonu, tady se zase bude regulovat svářečka pedálem od baskytary, to jsou věci...
 V jiném vláknu chce někdo stavět navařovací stroj z gramofonu, tady se zase bude regulovat svářečka pedálem od baskytary, to jsou věci... 
Chlapi volume pedál na baskytaru... v čem je problém??? dyt je to to co je potřeba... nic vhodnějšího neznám:-)
Ještě by to chtělo podavač drátu a je to dokonalý. 
http://www.omnitechweld.cz/cze/clanky/m … i_WIG.html
http://www.hersvartechnik.cz/12883-svar … -easy-tig/
Editoval Petr (26-02-2009 11:42:04)
******Chlapi volume pedál na baskytaru... v čem je problém??? dyt je to to co je potřeba... nic vhodnějšího neznám:-)
******Ale v Tvém ”automatizovaném” případě opravdu stačí ze začátku najít tu správnou hodnotu a potom jí necháš pevně nastavenou.Pak už jenom zapneš posuv a vaříš, jak Vitana!!! 
Ale udělám to stejně protože když už se to dělá, ať už to umí šicko a je to univerzální tedy na soustruh na stůl horizontálně i vertikálně případně rovnou naklánění.   Podavač drátu je jednoduchej - dvě gumový kola přitisknutý k sobě hnaný krokáčem a je to.. Tak doufám že dnes zatočíme! Už mám oz řemen i kola!
 Podavač drátu je jednoduchej - dvě gumový kola přitisknutý k sobě hnaný krokáčem a je to.. Tak doufám že dnes zatočíme! Už mám oz řemen i kola!
Editoval Gasserman (26-02-2009 12:57:34)
Gassssssiiiii!!!!!!!!!!!
Jestli můžu radit použij motor ze steračů např z nákladáku na 24v jsou i na víc. krokový motor nebude vhodný.. a tento bude mít vetší sílu
možná i budu moct nabídnout co budeš potřebovat
mám i motor s nápisem wirefeder motor SWf Germany
a pak krokáč maxon motors switzerland
shodou okolností z profi zařízení
Bohuš čim si vařil stůl elektrodou MMA nebo TIGem DC? pulsně nebo lineárně? Kolik asi amper?