SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím,
Mám dotaz mám za úkol navrhnout V tupy svar. spoj.... 2 základ. materiály 1.4306 a 1.4841 oba austenitická ocel obsah zhruba Cr20Ni15... Nevíte jak určit teplotu předehřevu pokud je vůbec třeba.... klasické rovnice dle Sefar. atd jsou k nicemu v tomto pripade.
Předem děkuji za odpověď
Sice jste nespecifikoval svařovací metodu ani tloušťku materiálu, ale v tomto případě je to skoro úplně jedno. Pokud nejde o tloušťku nad cca 20 mm tak nepředehřívat. Naopak, je potřeba hlídat interpass teplotu cca 150°C. Dokonce je vhodné po ukončení svařování svařenec ochladit, třeba i vodou.
Jinak je docela dobré se podívat do katalogu přídavných materiálů, kde jsou podmínky svařování docela dobře definovány.
Děkuji za odpověď, jedná se o tupy V spoj (tl. 25mm) s podložkou (316L) kořen Tigem, výplň svaru obalenou elektrodou...zaslal bych obr. z WPS, ale nejde jsem vložit, PM jsem vyhledal u firmy ESAB.... Ano myslel jsem si že to tak nejak bude, na teplotu interpasu jsem pak nakonec také dosel.... Jedná se o skolní projekt, jeste jednou dekuji za ochotu a pomoc
https://imgur.com/oj8nR0G
,,hrubý nákres, nejedná se přímo o WPS,,,
No, ten nákres je docela špek i když asi pro školní účel lze takovouto netradiční akci zadat. Správný postup by asi byl nejdříve zvařit podložný plech metodou TIG bez předehřevu, na něj umístit dva "plechy" a ty kvůli teplotnímu gradientu předehřát na cca 100°C. Samozřejmě dodržet interpass teplotu a po svaření elektrodou ochladit tlakovým vzduchem pro omezení "cestování" uhlíku v přechodovém pásmu chladnoucího materiálu.
Stránky: 1