SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 02-12-2019 17:24:07

Martas 1980
Člen
Registrovaný: 01-12-2019
Příspěvky: 7

Fronius transpocket 150 nebo 180

Zdravím místní svářeče a odborníky.
Měl bych jeden možná hloupý dotaz. Nebojte nebude to jakou svářečku vybrat:-)) to jsem si vyhodnotil už sám i díky vám, po přečtení pár vláken a bylo jasno.
Dnes jsem prodal "zázrak z Třebíče" a cestou z práce jsem se zastavil u Froniusů a chvilku se seznamoval s Transpocketem a je jasno. ALE co váhám, kterou variantu 150 nebo 180. Budu na stavbě z centrály vařit převážně jekly 140x140x5-6mm občas HEB 200 a nebo platle tl.15mm cca 20cm sváry.
Mezi oběma modely je i větší cenový rozdíl, to bych až tak neřešil. Ta 150ka je rozměrově perfektní, ale mám strach, abych se nedočkal, že se bude vypínat v létě. Určitě na druhou stranu, nebude den, že by jela celý den. Vždy to bude max půl hod, potom přejet plošinou zase půl hod. atd...
Děkuji za každý názor.

Offline

 

#2 02-12-2019 17:53:05

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Fronius udava zatazovatel pri 40° C - zatial som sa nestretol s froniuskou, ktora by svoje zatazovatele nedokazala dodrzat - a to som ich mal/mam viacero. Takze, pokial ti papierovo staci tp150 a nechystas sa zvarat do rovnikovej afriky, tak zober tp150.

Pri 25° C mozes udajne pocitat so zatazovatelom o stupen vyssom - tj. zvaracka by pri 25°C a 100% mala zvladat rovnaky prud, ako pri 40°C a 60%, atd...

Editoval rcp (02-12-2019 17:58:23)

Offline

 

#3 02-12-2019 23:38:16

perlas
Člen
Místo: Jasov
Registrovaný: 29-03-2007
Příspěvky: 336

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Ja mám síce 180- ku ,ale tiež si myslím,že 150 to dá v pohode. A treba brať do úvahy ,že 150 je o dosť menšia a ľahšia to len kvôli prenášaniu. Čo sa týka zázrakov z Trebíče ja mám Fenixa 200 bral som ju hneď aku ju dali na trh a nič zlého naň nemôžem povedať. Malá- ľahká na predlžováku bez problému celý deň 3,15 ky nič nevypína a to už pár desiatok krabíc elektród má za sebou. Pokiaľ idem na montáž beriem Fenixa (asi aj preto ,že Froníka šetrím :-) .


TransPocket180,TransPocket 150/ Alf 285 HD/ KÜHTREIBER 1900 HF /Dnipro 258 DPK/Pegas 201 Mig SYN PFC /FAZOR 1000 /Kowax KWX 820

Offline

 

#4 02-12-2019 23:53:17

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2431

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Já jsem 1500 utahal na 3.15 sice bylo horko a po balíku  to jsem jel jednu za druhou  musel jsem to přehazovat s tou 1400 na te 1400 jsem vytavil konektory

Offline

 

#5 03-12-2019 04:00:03

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4359
Web

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Martas 1980 napsal(a):

abych se nedočkal, že se bude vypínat v létě..

montáž kterou popisuješ také dělám, sice můj nosný program je rozřezat, odstranit, vyvézt ale často přijde zákazník s původně nedomluvenou víceprací, případně firma která montuje vedle nestíhá a potřebuje pomoct.
Takže vařím v terénu. Loni byly vedra nad 30°C a mě vyhořely invertory (taky Kitin) případně vypadávaly ochrany a to i na prodlužovácích (ochrany v bubnu ) nepomáhalo ani když jsem prodlužováky rozmotal a tahal je skrz kaluže s vodou. Nešlo vařit ani 2,5 elektrodama. Naštěstí mám taky ještě UTA 200, aparát na dvě fáze starej, poctivej stroj. Takže věc jsem dokončil úspěšně jen díky této mašině. V mezičase jsem pořídil invertora Lorcha, maká skvěle ale eště jsem neměl možnost vyzkoušet ho v extrémních podmínkách.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#6 03-12-2019 17:13:16

Jurio83
Člen
Registrovaný: 03-12-2019
Příspěvky: 10

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Zdravim, chcem sa spytat ohladom solution bm1600pfc, ked ju zapnem spusti sa ventilator, potocim koleckom zacnu blikat viacere kontrolky a napise mi error... Potom s nou uz nepohnem... O aku chybu by mohlo ist?

Editoval Jurio83 (03-12-2019 17:14:15)

Offline

 

#7 03-12-2019 19:27:35

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

navod k transpocketu 150/180, strana 44 - "odstraneni zavad", cast "servisni spravy"
https://www.fronius.com/~/downloads/Per … 3%2CCS.pdf

pochybujem, ze tam nieco najdes - je miziva sanca, ze transpocket vypisuje rovnake hlasenia ako solution bm1600pfc

inak ti naozaj neviem v teme o transpockete pomoct big_smilebig_smilebig_smile

Editoval rcp (03-12-2019 19:29:36)

Offline

 

#8 03-12-2019 20:31:01

Martas 1980
Člen
Registrovaný: 01-12-2019
Příspěvky: 7

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Zdaravím svářeči, tak je už doma 150ka (paráda za 13 800,- bez daně) a hned jsem si doma pro radost vyčoudil asi 30 elektrod, dal jsem asi 10 za sebou trojek a ani se nespustil ventilátor. No taky je venku kolem nuly, že jo. Už ted se těším, až s ní budu opravdu pracovat na stavbě a bude mi dělat radost.
Děkuji vám za názory, rady a komentáře.
Ať to vařííí...

Editoval Martas 1980 (03-12-2019 21:31:51)

Offline

 

#9 03-12-2019 20:37:28

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3375
Web

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

a kolko si za neho zaplatil neprezradis?
(pouzi EDITovat a napis to do prispevku nech je to v jednom a nie 2 daleko od seba)

Editoval ihlan (03-12-2019 23:24:04)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#10 03-12-2019 21:00:11

jao
Člen
Registrovaný: 19-10-2015
Příspěvky: 498

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

rcp napsal(a):

inak ti naozaj neviem v teme o transpockete pomoct big_smilebig_smilebig_smile

V návode je napísané, že zariadenie treba odpojiť zo siete. Potom nápis error zmizne a je to opravené. smile
Jurio 83, jednoznačne servis, alebo človek čo má úspešnosť opráv zváračiek 9 z 10 ks.
Ak to budeš reštartovať s myšlienkou, že sa to opraví samo, už to tu bolo písané častejšie, môžeš, ale sa to predraží až na sumu nového stroja.

Offline

 

#11 03-12-2019 22:03:32

Adamw140
Člen
Registrovaný: 12-03-2019
Příspěvky: 441

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Tak a s blizici se zimou me napadlo ze soucastky jsou treba do 150 stupnu ale od -10 treba a neni nahodou mozne ze v zime promrzla svarecka jeste kdyz pojede ventilator tak nemuze stavkovat? Prece jen obcas se do silenych podminek dostanu.

Offline

 

#12 04-12-2019 15:05:21

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Martas 1980> ak sa chystas zvaracky opravovat, nechaj si poradit od stylesa. Ak chces zvarat, mozes, ale nemusis vziat do uvahy nazory ludi, ktori tie zvaracky pouzivaju na to, na co su normalne urcene - na zvaranie - tam patri aj ta skupinka, ktoru vymenoval styles.

Editoval rcp (04-12-2019 15:09:23)

Offline

 

#13 04-12-2019 19:52:18

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1486
Web

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Videl som v tomto vlakne 2 dlhe prispevky od  uja elektronka stylesa a pozeram,ze uz su zmazane . HM  ?  Zaujimave pochody ? big_smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#14 04-12-2019 20:20:35

Krupp
Člen
Místo: Těšín
Registrovaný: 03-01-2011
Příspěvky: 137

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Martas 1980 napsal(a):

Zdaravím svářeči, tak je už doma 150ka (paráda za 13 800,- bez daně) a hned jsem si doma pro radost vyčoudil asi 30 elektrod, dal jsem asi 10 za sebou trojek a ani se nespustil ventilátor. No taky je venku kolem nuly, že jo. Už ted se těším, až s ní budu opravdu pracovat na stavbě a bude mi dělat radost.
Děkuji vám za názory, rady a komentáře.
Ať to vařííí...

Fronius poskytuje prodlouženou záruku, po registrraci mašiny na jejich webu máš pak + rok na díly i servis a a pak ještě rok nebo dva jen na servis. Za pár kliknutí.
Možná si ty údaje nepamatuju přesně, kupoval jsem 2 roky nazpět.

Offline

 

#15 04-12-2019 21:12:00

Martas 1980
Člen
Registrovaný: 01-12-2019
Příspěvky: 7

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Zdravím pánové,

ano o prodloužené záruce vím. Je to o rok navíc za registraci + nějaký "výhodnější servis a díly" . Takže tři roky musí šlapat a pak si můžu jít koupit novou...
Nedělám si iluze, že dnešní moderní a vychytralé svářečky nepatří do spotřebního zboží . Takže po záruce se najednou rozbije řídící jednotka, oprava = 70% ceny nového stroje atd atd... Musíme se s tím smířit všichni, že jakékoliv stroje už nevydrží věčně ( max. 5let). Na tom, je bohužel postavená celá ekonomika dnešního konzumu. Pochopitelně radost z toho nemám, že se musím pořád se hnát z kšeftu do kšeftu, vydělávat abych to hned mohl utratit za to co se posralo...
No dost pesimismu, ne.
Přeji hezký večer :-))

Offline

 

#16 16-02-2022 07:54:23

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 199

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Vážení kolegové, v květnu r.2021 jsem si objednal Fronius Transpocket 150. Záměrem bylo jeho převážné využití na domácí MMA, ale také v nemalé míře na LiftARC TIG. Od samého začátku jsem se potýkal s níže uvedenými problémy.

Stížnost zaslaná na zastoupení Fronius:


Sent: Saturday, July 31, 2021 10:21 AM
To: FRONIUS Česká republika s.r.o. <sales.czechrepublic@fronius.com>
Subject: technická podpora - Transpocket 150

Vážená paní, vážený pane,

tímto Vás žádám o technickou konzultaci. Letos jsem zakoupil Fronius Transpocket 150. S produktem jsem velmi spokojen a zrovna začínám s metodou TIG. Zde si však nevím rady, jak správně zacházet s funkcí Comfort stop. Princip činnosti je mi známý. Nicméně, pokud citlivost nastavím příliš nízko, oblouk zhasíná víceméně samovolně velmi často. Když jí nastavím oproti tovární hodnotě o něco výš (cca 2,8-3V), občas řízený doběh funguje dobře, ale také se stane, že někdy nezareaguje vůbec. V tom případě dříve zasáhne druhá funkce (při snaze vyvolaní Comfort stop), která po překročení napětí na oblouku násilně proces přeruší.

Protože jsem nejprve hledal chyby na své straně, zejména držení délky oblouku, docela jsem si s tím vyhrál. Na připojeném magnetoelektrickém voltmetru se mi odchylky napětí nezdály nijak dramatické, že by měl oblouk zhasnout – je to pouze můj osobní dojem. Také jsem odpozoroval, že nezřídka se Comfort stop aktivuje v okamžiku přidávání materiálu. Osobně si to vysvětluji jako zakolísání napětí na oblouku ve větším rozsahu a vybuzení funkce. Neplánuje se uvolnění nového firmware, který by uvedenou problematiku řešil? Zejména filtraci hodnoty napětí na oblouku vhodnou dolní propustí, která by zajistila lepší funkčnost Comfort stopu.


   Ze zastoupení mě technik informoval, že jsem již druhý zákazník, který popisuje toto chování a že se jim ho též podařilo replikovat. Technik slíbil, že uvedený problém postoupí do Rakouska na vývoj a dá mi vědět. Protože se nic moc nedělo, tak jsem se průběžně cca každý měsíc připomínal s dotazem, zda se již problém vyřešil. Vždy jsem dostal informaci, že z Rakouska nemají žádné informace. Zeptal jsem se tedy napřímo, zda mají v plánu problém vůbec řešit nebo se to chystají nechat vyšumět. Technik z Prahy uvedl, že se to určitě musí vyřešit a protože se celá situace vleče docela dlouho, navrhl následující možnosti.

   Nabídli mi buď přehrání staršího firmware, kde se problém nevyskytoval, nebo možnost vrácení přístroje a koupi nového Transpocketu 150 ve verzi TIG s nějakým rozumným doplatkem rozdílové ceny. Chvíli jsem nad tím přemýšlel a nakonec jsem si tedy nechal objednat verzi TIG a k němu i rovnou hořák (zkraje ledna 2022). Včera, 15.2.2022, jsem si pro přístroj dojel do Jihlavy. Vše proběhlo v největším klidu.

   Závěrem, jednání Froniusu bylo velmi vstřícné, otevřené a prosté vyhýbavých odpovědí. I když se jednalo o nepříjemnou situaci, vzhledem k tomu, že jsem vsadil na renomovanou a ne zcela levnou značku, vše nakonec dopadlo dobře. Podařilo se mi našetřit nějaké peníze, tak jsem rád, že jsem si mohl dovolit výměnu za verzi TIG.

   Rozdílová cena přístroje+cena hořáku byla 13.838,90Kč (2/2022). Cena původního TP150 byla 14679,60Kč (5/2021). Bohužel během roku 2021 došlo ke zdražení všeho, tak jsou částky hůře srovnatelné.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#17 16-02-2022 08:48:56

Peho
Člen
Registrovaný: 19-07-2020
Příspěvky: 88

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Gratulujem k mašinke, ja som s tým tiež nešiel prist na poriadok, jedine keď som to vypol tak ten TIG šiel,len som to nejak neriešil keď ho používam len na elektródu a myslel som že hlavná chýba je vo mne. Ono je tam celkovo zvláštne aj to že na stránkach a asi aj v manuále bolo že pulz ide len na elektródu a pritom ide aj na TIG a ešte aj tá funkcia TAC mi šla a tiež sa my zdá že písali že ide len vo verzii na TIG. Tak nech slúži


Kowax GeniArc 160Evo, Fronius TP 150, Jasic Mig 200, Parkside PPS40 B2, Optrel E684

Offline

 

#18 16-02-2022 08:57:57

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 199

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Ano, manuál je v těchto ohledech mírně nekonzistentní smile.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#19 16-02-2022 12:36:05

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2164

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

davidma: v podstatě jsi udělal to, co každej druhej, kterej si koupí nějakou "lídlovku", protože si myslí, že mu to bude pro jeho potřeby stačit. Po čase zjistí, že ne, a že musí koupit něco lepšího, a má problém, co se starou. Prodat s velkou ztrátou, nebo nechat jako náhradní, nebo .....?
Tys tu svojí vlastně prodal za původní cenu a koupils novou, lepší. Máš vlastně děsnou kliku. big_smile

Offline

 

#20 16-02-2022 13:02:18

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 199

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Kdyby ta původní verze fungovala bez problému, tak bych jí určitě jentak neměnil. Rozhodně ne tak brzo. Bylo mi jasný, že se tahle šance už nebude opakovat, tak jsem po ní skočil big_smile.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#21 18-02-2022 08:37:34

E-Ryc
Člen
Místo: Praha / Horazdovicko
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 597

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Kdyz uz je to tema vytazene, vazne dela froniusacke vyssi napeti naprazdno pouzivani snazsi pro chramlave ruce (malo praxe)? Nebo je to fikce?
Maly invertor, co mame (asi 25 let stara cina prodavana tu pod nazvem Beno Triodynservis) nema ani "stop" pri prilepeni elektrody, tak mi vrta hlavou, jestli kdyz uz, tak poradnou novou hracku.
Dik

Offline

 

#22 18-02-2022 09:32:40

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 199

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Já mám srovnání pouze s Kitin 150 (analog.verze) a Alfin 160 (s tou jsem minulý týden vařil na zaškolení dle ČSN 05 0705). Pozn.: na zaškolení jsem šel dle doporučení jirkati (kvůli pojišťovně) - ale jinak jsem za sebou měl již vyvařeno několik kg elektrod a nastudováno víceméně cele toto fórum.

K obou zmíněným můžu říci pouze následující. S oběma stroji jsem zavařil, co jsem potřeboval. Ale občas se mi stávalo, že se mi hůře zapaloval oblouk (s rutilkou i bazickou) z pro mě nepochopitelného důvodu. Ne, že by to nešlo vůbec - prostě někdy hůře chytal oblouk a elda se lepila.

Když jsem si pořídil Froniuse, tak jsem zjistil jaký je velký rozdíl v samotném zapalování. Fronius se přilepí málokdy a chytá pomalu ještě dříve, než se člověk dotkne materiálu (nadsázka).

Na Froniusu se mi líbí i krásné provedení samotného výrobku. Pouze doufám, že ta elektronika nějakou dobu vydrží a nebudou to vyhozené peníze z důvodu, že ho mám jen pro zábavu.

V současné době bych zavařil pravděpodobně stejně jak Froniusem, tak Kitinem/Alfinem. Ale s Froniusem to bude rozhodně pohodlnější. Nedokážu říct, jestli má větší vliv napětí naprázdno nebo kvalita regulace (rychlost a stabilita).


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#23 18-02-2022 13:52:59

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2164

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Koukám, že ta nová mašinka má i pulzní svařování elektrodou. Už jsi to zkoušel?

Offline

 

#24 18-02-2022 13:57:30

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 199

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

To měla i ta jednodušší ne-TIG verze. Zkoušel jsem to jen ze zvědavosti. Tenkrát jsem zrovna dělal schody na terasu z profilu L40, tak jsem to vzhledem k síle stěny 4mm nepotřeboval.

Popravdě, ani nevím kde bych tuto funkci nejlépe využil. Tupý svar v PA nějakého tenkého materiálu (~1mm)???


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#25 18-02-2022 14:05:04

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2164

Re: Fronius transpocket 150 nebo 180

Fronius udává v návodu trubky nad hlavou, nebo tenký plechy.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2022


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče