SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím, může někdo poradit jak nastavit řezací nástavec RN6 na řezání slabších plechu i silnějších, mě se na to nedaří prijit , https://www.rajce.net/f1436711078 na foto je 3mm plech zkoušel jsem to i na 6mm a stejný výsledek, měl jsem na RV nastaveno podle tabulky co jsem vyguglil, 3bar kyslík a 2Kpa acetylen, dýzu mám 3-10, ale nevím co dělám špatně
PS: věřím tomu že ta fotka je úsměvná
Editoval valfren (26-04-2020 20:55:25)
Podle fotky bych řekl, že se trochu bojíš. Materiál se zdá přehřátý a na začátku řezu až utavený.
Chce to vyšší rychlost řezu.
Nebo málo přídavného kyslíku?
strašně málo kyslíku, nastav tolik aby ti spuštění řezacího kyslíku nespůsobilo odlétnutí nahřívacího plamene.
Nahřívací plamen subjektivně - dle info tady na Svarinfu. Manometry na redukčních ventilech ukazují nesmysly.
Před nohy si dej nějakou desku - ať ti okuje nelítají do bot. Při řezání postupuj maximální rychlostí.
Rovnej dlouhej řez od ruky neuděláš. Připni truhlářskými svěrkami na plech kus prkna a řezej podle něj, prkno sice chytne ale stihneš to.
vlastně sem nenapsal co s tím tlakem řezacího kyslíku, při spuštění řezání musí být poznat "akce / reakce" musí ti řezák i s rukou odtlačovat opačným směrem!
Pak po nahřátí okraje plechu a spuštění řezání můžeš postupovat velmi rychle. Nevznikne tak velká TOO (tepelně ovlivněná oblast). Materiál nebude tak domrdán jak to máš na foto.
Editoval bourač (27-04-2020 01:30:01)
Takže ty RV nastavit asi na kolik? Ještě to dnes vyzkousim, ale je to vůbec možné udělat tím rezakem řez na tomhle plechu třeba i kulatý tvar? Není lepší sehnat na to nástavec RNL4 pokud se sním dáji řezat i tvary protože má ty trysky za sebou a ne do kruhu?
Snad nakonec nebudu muset stejně koupit tu plazmu 😒
Řezání kyslíkoacetylénovým hořákem není vytavování materiálu z mezery, ale jeho spálení v mezeře v proudu kyslíku.
1, 1,2 barů acetylenu je moc, nastav 0,8 - 1,0 bar
2, u kyslíku si nastav tlak podle tloušťky plechu tl. 3 mm, tlak 3,5 barů, tl. 6 mm, tlak cca 6 - 8 barů atd.
3, při ohřevu drž hořák ve vzdálenosti cca 5 mm od plechu, při řezání tak 3 mm
4, kyslík spouštěj co nejdřív, když materiál prochází červenou barvou - nutno dobře naučit
5, při řezání drž hořák kolmo k materiálu a postupuj co nejrychleji - je to dobře vidět na hraně směrem postupu, ta se nesmí ohřát do červena
6, při správně sestaveném konci hořáku - tryska + dýza + hubice - musíš cítit v ruce reakci jak tlak kyslíku "odtlačuje" hořák od materiálu a řez je čistý, skoro bez strusky na druhé straně
Stránky: 1