SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, chtěl bych udělat výměník do krbové vložky z nerezu 1.4571. Plechová krabice a v ní zavařené trubky, kterými budou procházet spaliny a ohřívat vodu do topné soustavy.
Mám bezešvé 1'' trubky s tloušťkou stěny 2,7 a 6,3 mm, která je vhodnější?
Díky za názory
Tl.stěny 6.3 bude mít delší životnost než 2.7mm.
Z dotazu není jasná konstrukce výměníku.
1" trubka má dost malý světlý průřez na průchod spalin.
Tudíž si jen domýšlím: Přes tu krabici s vodou půjde svisle (nebo ve směru tahu do komína) hejno přímých trubek?
Jaké bude umístění v krbu, jak to ovlivní odtah spalin...?
Ano, hejno asi 12 trubek svisle ve směru do komína. Odtah to myslím neovlivní, plocha průměru trubek bude úměrná průměru komínu, navíc bydlím na kopci, tak tady problém s odtahem spalin nečekám.
Jde mi o přenos tepla skze ty trubky, jestli slabší, které se líp a dřív prohřejí a nebo ty silnější, které se sice nahřejí později, ale budou kompenzovat pnutí při nerovnoměrném prohřátí.
Tloušťka trubek moc prostup tepla neovlivní. Nejvíce ovlivní přenos tepla přestup tepla na straně spalin. Proto má na výkon výměníku největší vliv plocha trubek a rychlost spalin v nich. Pokud to udělat, tak z těch trubek slabších. To pokud to udělat, je míněno tak, že to není moc dobrá věc. Pro funkci komína a provoz bez kondensace, t.j. dehtování je nutné, aby na konci komína byla teplota spalin min. 58-60°C. Při dobře navrženém komínu to znamená, aby spaliny, které do komína vstupují měly teplotu 150-170°C. Vložením výměníku může dojít k velkému ochlazení spalin a tím ke kondensaci a dehtování komína.
Tak hlavně aby krb neměl maximální výkon nad 10 kW, protože potom je legislativně takový krb s přidanou teplovodní vložkou totéž nebo téměř totéž jako kotel. Takže je tam povinná pravidelná buzerace s prohlídkami a snad i revizemi. A tuším snad i s emisemi. Pod 10 kW je to zase tak malý výkon, přitom technické věci kolem ohřevu vody a jejím rozvodu stejné jako u regulérního teplovodního kotle, že se rozvod tepla skrz vodu moc nevyplatí.
Moje zkušenost s podobnými výměníky je docela špatná. Historicky jsem vyrobil dva velmi podobné výměníky - nejdříve trubky js 25 a pak js 40 z materiálu 15 110. První výměník nejdříve potrhal komínové těleso a pak s ním byly problémy se zanášením trubek úsadami ze sazí. Druhý fungoval trochu lépe, ale byly problémy s plovoucím uložením nad krbovou "kobylou" a utěsněním vstupních a výstupních trubek.
Změna je život, a proto jsem dalšímu kolegovi dělal výměník plechový, tzv. dvojité Z s odnímatelnou čelní stěnou na čištění. Ten se zdál být nejúčinnějším řešením.
Stejně to ale mají nejlépe vykoumané výrobci originálních krbových vložek s topenými stěnami, kde je zachován průřez komína a využívá se sálavého tepla do stěn.
Kdo to umí tak si spočítá, kolik tepla odchází při správném regulovaném hoření krbu. Je to překvapivě málo.
JJ, ona ta teplosměnná plocha ze spalin do vody, v běžném kotli až několik desítek metrů čtverečních není pro srandu králíkům.
Díky za odpovědi, trochu jsem na základě vašich odpovědí poupravil plán. ... a až se jednou naučím sem vkládat fotky, tak to sem dám.
Stěna 2,7mm je až až pokud jde o nerez.Kde se berou takové 2,7mm ? @.@
To Radim > Chci vidět kotel do 100kw co má plochu až několik desítek m2 @.@ .Ten co mám má hodně pod 10m2 a 40kw
Hezky to má řešený třeba Viessmann v peletovém kotli, výměník u jeklů,kouř jde dolu a pak nahoru a v tom čištění pákou z boku a vše padá dolu.
Juggernault: Pravda, ujela mně desetinná čárka.
Krbová vložka se spalinovým výměníkem není kotel. Na rozdíl od kotle předává podstatné množství tepla pláštěm. Je navržena tak, aby byla přijatelná komínová ztráta. Proto mám obavy ještě odebrat teplo ze spalin, což znamená snížení jejich teploty. To může vést k dehtování komína.
Kotel je navržen tak, aby byla při jmenovitém výkonu dosažena teplota spalin, která je dostatečná, aby k dehtování komína (jeli správně navržen) a použito předepsané palivo nedocházelo.
No, správně by měl být kotel i jakékoliv jiné topidlo optimálně sladěno s komínem. Neboli topidlo i jeho komín projektováno jako celek.
V praxi bych řekl, že spousta lidí si vybere v katalogu topidlo, koupí ho a připojí ke stávajícímu komínu, vzájemné sladění neřeší. Dochází tak k tomu, že topidlo pouští do komína hodně tepla a komín má příliš velký tah a pak vůbec nevadí, když se trochu toho tepla odebere výměníkem a současně výměníkem přidá do komína trochu toho odporu. Nebo naopak komín dehtuje už jenom s topidlem i bez vložené vložky na ohřev vody.