SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#1 23-12-2020 10:23:08

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Trafo na plazmu

Jaké vlastnosti má mít trafo na plazmu? Mám na půdě trafo na čtyřech cé jádrech, primár 230, sekundár 2x80 (dvoucestné usměrnění dvěma diodama), původně udělané pro slušnou MMA svářečku (řízení oprané od nějaké ČKD polovodičové svářečky), 200A tyristory, 200A diody. Než jsem to postavil, tak pokročila doba a slušnej MMA invertor je běžně k mání do 10 tisíc, takže tam pořád leží. A je mi ho líto. Nešlo by ho použít na plazmovou řezačku? Máte s tím někdo zkušenosti? Měl bych práci přes zimu, kdy se nedá dělat venku.

Offline

 

#2 23-12-2020 11:25:03

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3245

Re: Trafo na plazmu

Mily pafik, budem k tebe velmi jemny big_smile

To si dostal ten napad az potom co si otvoril tu lacnu flasku big_smile?
Ked si si kupil chlast za 1995 czk tak ti uz neostalo na tu lidl plazmu za 3 koliky(149eur) z lidla big_smile?

Ty co frfles nad cina zvarackami pod 10 000 ides nieco stavat sak ta to zabije tongue
ale dnes som cital jednu peknu vetu
Kto sa vela pyta? - Malo Gooogli tongue mal som to odlozene na ineho jedinca ale ....

https://www.instructables.com/How-to-Ma … ma-Cutter/
http://www.randomfunprojects.co.uk/plasma_cutter.html
https://www.locostusa.com/forums/viewto … amp;t=9306

ale kludne skus DIY plasma cutter plans do googla keby nestacilo..
len bacha aby to nemalo take napatie a prud aby sme ti nemuseli darovat venec.

Juraj.A sa bude na mna hnevat viac ako Ty lebo som mu vyfukol tento skvost tongue urcite by ta tak
ako ja nesetril za tu LIDL zvaracku big_smile

Editoval ihlan (23-12-2020 11:34:56)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#3 23-12-2020 12:03:55

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: Trafo na plazmu

ihlan: kdybych chtěl sračku z Lídlu, tak si jí koupím. Ale potřebuju program přes zimu, koupí hotové věci bych o něj přišel.
Proto se ptám, jestli se z toho dá udělat kvalitní plazma. Přece jen, slušná plazma do 100A by stála kolik? Několik mnoho desítek tisíc?

Offline

 

#4 23-12-2020 12:21:24

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4121
Web

Re: Trafo na plazmu

lidstvo se vinou imperátora Gatese redukuje na na dva typy
jeden něco tvoří a dává to na ytub
druhej si to prohlíží a komentuje smile

taky sem koumal nad výrobou zdroje pro plasmu, naštěstí elektrice rozumím jak koza petrželi tak sem se do toho nepustil.

pafiku plasmo se vytvoří v el. oblouku cca 150V a množství pak dle ampéráže už od 20A. Vytvoří se ve vzduchu ale také v jakémkoliv plynu.
Stačí ho jen něčím nabrat a nasměrovat kam je třeba.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#5 23-12-2020 12:31:49

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 550

Re: Trafo na plazmu

Bourači, ale akú charakteristiku má mať ten zdroj? Tiež som už rozmýšľal, že by som skúsil niečo ubastliť, ale neviem vygoogliť potrebné údaje. Tiež nebastlím, lebo to potrebujem, ale preto, že chcem. Ono je to často drahšie ako hotový výrobok z obchodu, ale jebať.

Offline

 

#6 23-12-2020 12:55:08

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: Trafo na plazmu

jean napsal(a):

Bourači, ale akú charakteristiku má mať ten zdroj? Tiež som už rozmýšľal, že by som skúsil niečo ubastliť, ale neviem vygoogliť potrebné údaje. Tiež nebastlím, lebo to potrebujem, ale preto, že chcem. Ono je to často drahšie ako hotový výrobok z obchodu, ale jebať.

To je přesně to, co je potřeba vědět; přesně jsi udeřil hlavičkou o hřebíček smile  I když v dnešní době mikroprocesorů dokážeš z tvrdého trafa udělat měkké, přece jen je to práce navíc a fůra testování. A blbý je, když nevíš, co má být výsledek testů. Něco ti vyjde, a je to dobře, nebo špatně?
bourač: no kdyby to bylo takhle jednoduchý, tak spojim sekundáry do serie, mám 160V ~ napětí, a můžu si hrát.

Offline

 

#7 23-12-2020 13:45:28

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3780

Re: Trafo na plazmu

Ten zdroj se musí chovat jako zdroj proudu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#8 23-12-2020 14:07:20

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: Trafo na plazmu

Teď jsem kouknul do návodu k nějaký alfě, udávaj tam napětí naprázdno 400V. Je to možný?

Offline

 

#9 23-12-2020 14:09:12

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3780

Re: Trafo na plazmu

Ano, je.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#10 23-12-2020 15:08:31

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1370

Re: Trafo na plazmu

Pafik  , ja už nad tým rozmýšlal dávno . Napetie naprazdno je cca 300V .  Rezacie napetie 80V pri cca 10A , mal som na to aj tabulku .  Len neaké som aj opravoval ...  Len ma odradilo na výstupe výkonový rezistor  cca 10ohm (drat fí 3mm) , majú to aj invertory a trafáky . Trafákové majú aj tlmivku . Len aký chceš tam použit na Home Made  Hořák ...  HF nebo pilot  ?

Offline

 

#11 23-12-2020 15:31:12

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: Trafo na plazmu

Ten rezistor je kvůli regulaci proudu; odporovej bočník. Ten mám taky už hotovej, akorát na větší proudy. Buď ho udělám znova, nebo přidám zesílení na regulační smyčce. Tlumivku mám taky hotovou, to všechno patřilo k původnímu návrhu. O hořáku jsem zatím vůbec neuvažoval, ale určitě originál, dělat se s ním nebudu. Akorát to napětí mě dostalo; na tom se asi zarazím, ještě než jsem se rozjel sad

Offline

 

#12 23-12-2020 15:43:59

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1370

Re: Trafo na plazmu

odporovej bočník je kvuli skratu , ne vždy jede hořák na kolech ...  hořák je duležití na stavbu ,,,  HF  má jinou kontrukci na (elektro-jiskru) jako Pilot ...  A hořák bude drahsí  jak máš doma díly na stavbu te trafo Plasmy ...

Editoval atishajn (23-12-2020 15:46:06)

Offline

 

#13 23-12-2020 16:52:25

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: Trafo na plazmu

atishajn napsal(a):

odporovej bočník je kvuli skratu , ne vždy jede hořák na kolech ...  hořák je duležití na stavbu ,,,  HF  má jinou kontrukci na (elektro-jiskru) jako Pilot ...  A hořák bude drahsí  jak máš doma díly na stavbu te trafo Plasmy ...

Bočník kvůli zkratu? To máš 40A 150V, kolik je to na tom bočníku tepla? Pokud je nastavenej proud 40A?
Tam by mělo asi být i něco jako antistick, kterej by taky zabral. Jinak je to vařič, ne plasma.
Hořákem jsem se ještě nezabýval a dokud neseženu informace o konstrukci krabice, nechám hořák být. Když budu kupovat k hotový plasmě hořák, taky ho musím zaplatit.

Offline

 

#14 23-12-2020 18:16:51

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3780

Re: Trafo na plazmu

Tame opravdu regulace na proud. Pokud by byla plasma jen s usměrňovačem, pak by muselo být trafo rozptylové. Myslím.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#15 23-12-2020 18:23:44

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 6805

Re: Trafo na plazmu

A nebude ta plasma mít i něco s tím proudem vzduchu. Jako že ta plasma hoří až v tom jakoby kuželu vzduchu? Jen se prosím ptám.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#16 23-12-2020 19:40:24

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3303

Re: Trafo na plazmu

Můžeš se stát zdejším znalcem . Poprvé v životě si něco přečti a nauč . Potom zjistíš , že ti to nestačí , koukneš do použité literatury . Přečteš si ještě několik zdrojů a konečně budeš v životě vědět něco pořádně .
https://core.ac.uk/download/pdf/30307602.pdf

Offline

 

#17 23-12-2020 19:55:35

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3780

Re: Trafo na plazmu

Bobobo, děkuji, že jsi tu diplomku sem dal. Bez ironie. To má být diplomová práce magistra? Diplomky takové úrovně byly v době kdy jsem já končil školu na pedagogických fakultách. Já na strojní fakultě jsem měl diplomku, která vedla k řešení soustavy diferenciálních rovnic druhého řádu. Ještě v době, kdy jsem míval každý rok cca 3 diplomanty jako konsultant, recenzent, nebo vedoucí (obor ekonomie energetiky) byla tak nízká úroveň zadání a obsahu nemyslitelná. Zkrátka doba je jiná.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#18 23-12-2020 20:10:42

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4121
Web

Re: Trafo na plazmu

já bobovi také děkuji a protože jsem tupec nevzdělaný prosím o koment výkresů (a popisku u výkresů) na stránce 13 +14.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#19 23-12-2020 21:17:15

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4121
Web

Re: Trafo na plazmu

bobobo napsal(a):

Můžeš se stát zdejším znalcem . Poprvé v životě si něco přečti a nauč . Potom zjistíš , že ti to nestačí , koukneš do použité literatury . Přečteš si ještě několik zdrojů a konečně budeš v životě vědět něco pořádně .
https://core.ac.uk/download/pdf/30307602.pdf

uživatelé občas svoje příspěvky smáznou, mám potřebu bobobův příspěvek zachovat - dokud nedostanu požadovaný koment.
Odpověď mi může dát kdokoliv.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#20 23-12-2020 22:22:24

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4031

Re: Trafo na plazmu

Bourači, ber tu dilomku s velikou rezervou. A moc se divím, že se pod ni podepsal Ing. KAREL OSIČKA, Ph.Dr. Z několika osobních rozprav s Karlem Osičkou na setkáních pořádaných ESABem  jsem měl za to, že o teorii elektrického oblouku při svařování a řezání ví hodně.
Celá sada kapitol od 1.4 až po 1.10 v té diplomce je mírně řečeno podivná. Vypadá to na ne moc dobrý překlad z nějakého popularizačního zdroje, nebo z nějaké více méně technologické příručky. Autor diplomky patrně vůbec nevěděl o co jde a tak vytvořil jakýsi kompilát z různých zdrojů.

Offline

 

#21 23-12-2020 22:43:36

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: Trafo na plazmu

bobobo napsal(a):

Můžeš se stát zdejším znalcem . Poprvé v životě si něco přečti a nauč . Potom zjistíš , že ti to nestačí , koukneš do použité literatury . Přečteš si ještě několik zdrojů a konečně budeš v životě vědět něco pořádně .
https://core.ac.uk/download/pdf/30307602.pdf

Myslíš takovým znalcem, jako jsi ty? Děkuju nechci.
Ještě jsem tu diplomku nečetl, ale už z reakce dalších uživatelů vím, že seš mimo jako obvykle.
Mrknu na ní zejtra.

Offline

 

#22 24-12-2020 09:57:07

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: Trafo na plazmu

Diplomku jsem přečetl. Je dobře, že jí sem bububu dal, neboť svojí vypovídací hodnotu má. O tom žádná. Je to řekl bych velmi dobrý populárně-naučný článek do časopisu ABC, nebo tak něco. Takže za mě částečná omluva bububu-ovi, pro laika přínosné  čtení. O návrhu vnitřností plazmové řezačky bohužel v podstatě nic.
Jako diplomka nic moc; holt když berou na studium VŠ lidi s IQ 100 (možná i méně), nemůžou chtít diplomové práce na úrovni lidí s IQ 120 a více. Ale to není vina bububu.

Editoval pafik1605 (24-12-2020 09:57:55)

Offline

 

#23 24-12-2020 10:41:22

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1370

Offline

 

#24 24-12-2020 10:59:22

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 550

Re: Trafo na plazmu

Atishajn, brrrr, ked vidim to neoddelene napajanie, tak ma trasie na dialku. Velmi nedobry napad.

Offline

 

#25 24-12-2020 11:10:02

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1370

Re: Trafo na plazmu

jean napsal(a):

Atishajn, brrrr, ked vidim to neoddelene napajanie, tak ma trasie na dialku. Velmi nedobry napad.

Pafik má oddelovacie trafo od siete  ...

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče