SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#1 28-12-2020 17:28:20

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 1296
Web

CNC router pro plasmu

Rád bych radu od zkušenějších, kteří toto řešili nebo ví čím toto nejlépe celé ovládat - řídící elektronika a případně i software. Něco jsem si už pročetl ale moc z toho nejsem moudrý. Je to na menší věci. Router má 125x125 cm, tak abych mohl pálit plotny v 1m. Rám je opravdu pevný - tisknuté na 3D tiskárně. Hořák bude nastaven na pevné výšce (zatím neuvažuji nad řízením krokáčem). Jakle z hliníku 100x20 a 30x30. Celý rám bude zespod přišroubovaný do stolu - v každém rohu je M8 šroub délky 2cm. Tahat bude AG60 hořák cnc doutník se silikonovým CK Flex koaxem. Posuv na každé straně korkáč.

https://drive.google.com/drive/folders/ … sp=sharing

Offline

 

#2 28-12-2020 18:06:43

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: CNC router pro plasmu

Discovera napsal(a):

Rád bych radu od zkušenějších, kteří toto řešili nebo ví čím toto nejlépe celé ovládat - řídící elektronika a případně i software. Něco jsem si už pročetl ale moc z toho nejsem moudrý. Je to na menší věci. Router má 125x125 cm, tak abych mohl pálit plotny v 1m. Rám je opravdu pevný - tisknuté na 3D tiskárně. Hořák bude nastaven na pevné výšce (zatím neuvažuji nad řízením krokáčem). Jakle z hliníku 100x20 a 30x30. Celý rám bude zespod přišroubovaný do stolu - v každém rohu je M8 šroub délky 2cm. Tahat bude AG60 hořák cnc doutník se silikonovým CK Flex koaxem. Posuv na každé straně korkáč.

https://drive.google.com/drive/folders/ … sp=sharing

S tímhle běž na cnc forum, tam ti to rozeberou   https://forum.strojirenstvi.cz
Podstatný je, v jaké přesnosti to budeš chtít řezat, od toho se všechno odpíchne.
Za mě v rychlosti: rám z plastu je blbost, mrkni sem:   https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?t=38528
pevná výška hořáku bude OK, pokud nebudeš mít zvlněnej plech.
Měl bys to koncipovat aspoň jako router pro frézování překližky. Ne-li hliníku, ale to už je zase o ceně.
Vedení buď podepřený tyče, nebo lineární vedení. Na tuhle délku asi nic jinýho nepůjde.
Předpokládám, že ty motory budou krokáče, ne korkáče (to jsou takový ty celkem pohodlný pantofle smile )
Na posuvy by ti stačily trapézové šrouby, kvůli přesnosti bys nemusel mít kuličkový.
Já používám na frézce mach3, určitě by jezdit s hořákem zvládnul, ale jestli je něco speciálního na plazmu, to netuším. Mach má fíčury na soustruh, frézku, možná má i plazmu (?).

Offline

 

#3 28-12-2020 18:38:45

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 551

Re: CNC router pro plasmu

Discovera, na ali ide za par euro kupit riadiaca doska k driverom krokacov. Je k tomu soft, co chrume hocijaky g cod. Velmi intuitivny. Akurat davaj pozor a nenalet ako ja, v dobrej viere som povolil upgrade softu a potom som zistil, ze je to nelegalny pajc a ide mi to v obmedzenom rezime. Ja to vyriesim tak, ze v pripade uspesnej mechaniky kupim original software, robia ho Madari.

Osobne by som mechaniku na plazmu riesil blbymi podoprenymi tycami xy a pohon ozubenym remenom. Nie su tam moc velke sily, privodny kabel a hadica sa da vybalancovat.

Editoval jean (28-12-2020 18:40:44)

Offline

 

#4 28-12-2020 21:04:39

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2533

Re: CNC router pro plasmu

Ten rám podle koberce mi přijde tak 60x60cm a ani to možná ne... Dělat spoje z plastu u tepelného řezání, je taky blbost... Pokud to nemyslíš jako vtip, tak mi pošli email. Řeknu ti o tom víc, včetně toho, čím to ovládat  a případně i nabídnu z části hotové řešení...


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#5 28-12-2020 23:35:04

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4122
Web

Re: CNC router pro plasmu

jen připomínám že při řezání plasmou vzniká smrad a splodiny stejné jako při sváření. Tlak vzduchu který proudí z hořáku je cca 5Bar, tedy nic jako foukání plynu při Mig nebo Tig. Okuje jsou velmi jemné a bez odsávání zdevastují velmi rychle celý prostor.
Všechny plotry mají odsávání zespoda a vrstvu vody.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#6 29-12-2020 07:10:38

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3245

Re: CNC router pro plasmu

nejde o cistu vodu ale je tam nejake additivum uz si presne nepamatam co sa tam lialo
ale je to na spomalenie korozie inak cely rost kvitne sak tam lietaju drobne kusky kovu a  casom by
bola cela ta vana hnusna ako 30r sud na dazdovu vodu....

ale maju pravdu toto je cisto CNC forum tema tam to ries a hod sem link tam su ludia co to aj komercne stavaju
a preskakali si nie iba jednu stavbu
aj ti poradia aku plazmu na to a ktora sa kamarati THC-ckom co je tiez dobra vecicka ak chces pekny rez.

Editoval ihlan (29-12-2020 07:28:54)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#7 29-12-2020 08:21:49

E-Ryc
Člen
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 136

Re: CNC router pro plasmu

jean napsal(a):

Discovera, na ali ide za par euro kupit riadiaca doska k driverom krokaco

Mas nejakou vyzkousenou tu desku?
Dik

Offline

 

#8 29-12-2020 11:40:12

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 551

Re: CNC router pro plasmu

Ja mám konkrétne túto, z inej stránky, ale tam už je nedostupná https://www.aliexpress.com/item/1936452 … web201603_
Funguje, riadi...

Offline

 

#9 29-12-2020 12:15:40

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: CNC router pro plasmu

jean napsal(a):

Ja mám konkrétne túto, z inej stránky, ale tam už je nedostupná https://www.aliexpress.com/item/1936452 … web201603_
Funguje, riadi...

Ale tu musíš připojit k PC, ne? Eryc asi chtěl autonomní......

Offline

 

#10 29-12-2020 12:50:53

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3121

Re: CNC router pro plasmu

pohon zavitovou tycou > je to lacne, staci zavitova tyc a par matic - robil som, ale pri dlhej tyci sa uz tyc prehyba a pri vyssich otackach zacne hadzat
pri dlzke 1m by to malo byt ok, ja mam 3m trapezovu tyc - paliaci portal na rovne rezy - a serie ma to hadzanie pri vyssich rychlostiach - dnes by som uz pouzil ozubeny remen
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0040_20.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0042_20.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0039_2.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0036_2.jpg


vsetko sa da kupi aj na aliexprese - motory, male snekove prevodovky, drivery, zdroje, kontrolery, ozubene kolesa, remene, ....
na rotacne polohovadlo som pouzil krokovy motor a nic som nekupoval na slovensku/v cechach - vsetko islo z aliexpresu
kontrolery su autonomne - mam tam dva > jednoduchy (na obrazku ten vpravo), len na ovladanie rychlosti, ked chcem len tocit polohovadlom a zlozitejsi programovatelny (na obrazku ten vlavo), kde mam program, ked to pouzivam ako delicku
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0010_69.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0015_62.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0008_75.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0013_70.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_normal_dsc_0014_65.jpg

Editoval rcp (29-12-2020 13:05:13)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF           /           Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100           /           Kemppi FastMig X 450 + WFX 300 + CoolX + FlexLite GX405W5
Fronius Vizor 4000 AIR Professional           /           Fronius Vizor 3000 AIR Professional           /           Speedglas 9100XXi

Offline

 

#11 29-12-2020 13:47:24

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 551

Re: CNC router pro plasmu

Pafik1605, ak chceš používať G cod, tak to potrebuje riadiaci počítač, ale stačí tomu RPi3-4 s linuxom, program beží aj na tom. Inak to má ovládač a priame ovládanie osí xyz

Offline

 

#12 29-12-2020 14:00:52

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: CNC router pro plasmu

jean napsal(a):

Pafik1605, ak chceš používať G cod, tak to potrebuje riadiaci počítač, ale stačí tomu RPi3-4 s linuxom, program beží aj na tom. Inak to má ovládač a priame ovládanie osí xyz

Mě ta deska připomíná mojí desku - rozhraní k PC na paralelní port, tak se ptám. Nějak tam nevidím, čím se to řídí. Nějaká další deska?

Offline

 

#13 29-12-2020 15:27:31

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 551

Re: CNC router pro plasmu

Ne, usb do počítča a k tomu je obslužný program.

Offline

 

#14 29-12-2020 15:31:20

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: CNC router pro plasmu

No, takže mám pravdu, že samotné to nefunguje. To je plus mínus totéž, co PC plus mach plus převodní deska paralel - DIR-STEP-PUL. A zase - Eryc asi chtěl takovou, která by fungovala autonomně. smile

Offline

 

#15 29-12-2020 17:56:43

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 1296
Web

Re: CNC router pro plasmu

Rellik : To co vidíš na fotce je s matrošem 50cm dlouhé (testovala se pevnost)....ale teď už tam je 125cm na pálení 1x1m.  Tiskl to kamarád za vyvaření Duranga 5,7l Hemi...nechtěl jsem za to nic a
           on mi pak donesl toto, takže šílené nešílené...chtěl bych si CNC plazmu opravdu zprovoznit.  Když natáhneš řemeny, tak s aktivními koráči se to ani nehne a samotný rám je extrémně tuhý (vnitřní rohy budou ještě vyztuženy AL jakly, tak aby kryli ty plasty) a pod plotnou bude voda....co s vedením udělá bordel z pálení si úplně přesně nedovedu zatím představit...nijak jsem se s tím zatím nezabýval a pálit se tím každý den nebude a odsávání nad stolem je. Kdyby to opravdu nešlapalo musel bych šáhnout po něčem jiném, ale teď mě kamarád nakopnul, tak už to CNC chci smile 
Pokud máš něco schůdnějšího nebráním se.

Editoval Discovera (29-12-2020 17:59:14)

Offline

 

#16 29-12-2020 20:19:21

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 96

Re: CNC router pro plasmu

Discovera ty si šikovný ty to dáš ale pri plázme býva dosť problémov s HF rušením ale to ťa ešte len čaká nič v zlom držím palce

Offline

 

#17 29-12-2020 23:55:15

TaggerxXx
Člen
Registrovaný: 28-01-2012
Příspěvky: 585

Re: CNC router pro plasmu

To pomôže asi len stroj s pilotným oblúkom.
Držím palce.

Offline

 

#18 30-12-2020 00:01:06

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 1296
Web

Re: CNC router pro plasmu

Plasmu s pilotem budu muset určitě koupit....s Berlanem 40A bych toho moc neudělal a s HF, i kdyby to šlapalo (elektronika) bylo by to trápení...HF  na plasmě je stejný, jako mít na TiGu jem LA.
Pálit budu jem do 4mm max a to jen výjimečně hlavně plechy do 2mm

Editoval Discovera (30-12-2020 00:03:01)

Offline

 

#19 30-12-2020 07:33:25

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3245

Re: CNC router pro plasmu

rcp napsal(a):

pohon zavitovou tycou > je to lacne, staci zavitova tyc a par matic
- robil som, ale pri dlhej tyci sa uz tyc prehyba a pri vyssich otackach zacne hadzat
- a serie ma to hadzanie pri vyssich rychlostiach - dnes by som uz pouzil ozubeny remen

nebude hazdat ak mas portal/rameno dost tuhe lenze ty mas posuv v ramene ktore same o sebe vibruje
metricke stupanie je pomale preto tam treba vysoke otacky a trapez dlhy presny a rovny nieje lacny.
https://www.youtube.com/watch?v=IQUnEU4hdOU

PS: prvy model vzdy prinesie nejaku skusenost ale ani 2 model nemusi byt perfektny mozno verzia 3 wink

Editoval ihlan (30-12-2020 07:49:36)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#20 30-12-2020 09:41:58

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3121

Re: CNC router pro plasmu

ihlan> ale ja tam mam trapezovu zavitovu tyc - uz si presne nepamatam, ale tusim nejaku Tr 20x4
problem je, ze tyc sa pri takej dlzke prehne vlastnou vahou a v otackach to hadze ako svihadlo
ked je vozik niekde v strede portalu, tak to nerobi - tyc je v tom momente v strede podopreta
ked je vozik niekde na kraji (jedna alebo druha strana), tak je tyc nepodopreta vo velkej dlzke a vtedy sa prehne vlastnou vahou

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_trapez.jpg

to video, co si dal je fajn, ale tiez to nema dlhsie, ako 1,5m - skor kratsie
on remen pouzit nemohol - vyuzil vyhody tyci - moze to predlzovat a skracovat
ale pokial by som robil stol  (pevne rozmery), dal by som remen
tyc by som pouzil akurat na zdvih horaka

inak ano, verzie treba zdokonalovat - ak teda je dovod - co u mna nie je
mali sme starucku plazmu (r.v. nieco okolo 1980) - problem s nahradnymi dielmi, kvalitou, .... - hodili sme to do srotu a davame vsetko na laser - poliak ti dovezie hotove vypalky lacnejsie, ako u nas kupis plechy
ten portal pouzivame obcasne akurat na skratenie dlhych pasov plechov - ked pridu rozviny na plaste nadob - napr. nerez plech 1500x9000

podla poslednych prispevkov od discoveru si myslim, ze discovera ale mechaniku ani riesit nechce - skor mu ide elektroniku > riadenie

Editoval rcp (30-12-2020 09:49:30)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF           /           Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100           /           Kemppi FastMig X 450 + WFX 300 + CoolX + FlexLite GX405W5
Fronius Vizor 4000 AIR Professional           /           Fronius Vizor 3000 AIR Professional           /           Speedglas 9100XXi

Offline

 

#21 30-12-2020 10:03:36

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3245

Re: CNC router pro plasmu

Typek ma s linearnimi tycami a presnymi loziskami dalej od seba vacsiu tuhost ako ty stymi loziskami blizko seba na dlhom jokli.
Preto som to dal nie preto ze je to kratsie a s magnetmi proste ten vozik je tuhsi. to je dan za cenu za linearne loziska.


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#22 30-12-2020 10:35:37

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1672

Re: CNC router pro plasmu

Všimněte si, že Discovera, ač dlouhodobý a zkušený čen fora, dělá přesně to samé, co nový člen, který si sem přijde pro radu, jak vybrat svářečku. Něco už má vybrané a sem to hodí, co místní na to. V 90% případů mu to místní zkritizujou, protože je to šmejd, on sem snáší fůru v podstatě irelevantních argumentů (jako třeba že panu XY to funguje, já doplňuji nějak), a nakonec naštvaně odejde a ten šmejd si koupí.
No a přesně to samé teď dělá s cnc plazmou Discovera. Zhlédl se v nějaké (já říkám pochybné, a nejenom já) konstrukci, kterou jsme mu zkritizovali, ale on si stejně udělá svoje  big_smile

Editoval pafik1605 (30-12-2020 10:36:47)

Offline

 

#23 30-12-2020 11:26:18

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1167

Re: CNC router pro plasmu

Pafiku. Aj Discovera, hoci je dlhodobý a skúsený člen fóra, niekedy potrebuje poradiť alebo poznať názory iných, najmä ak vstupuje do oblasti, v ktorej zatiaľ nezískal žiadne skúsenosti. Všetke konštrukcie sa dajú nejakým spôsobom spochybniť, ale nájsť kompromis medzi cenou a kvalitou je bez praktických skúsenosti takmer nemožné. Je preto vhodné si vypočuť názory užívateľov, hoci budú zrejme aj tie pochybné, ale Discovera je dosť skúsený, aby si vedel vyhodnotiť názory tunajších členov aj odborníkov. Zrejme vie vyhodnotiť aj váhu názorov členov ako sú Famater, Jirkati, bobobobo, Ihlan, bourač, pafik1605 aj ďalších.

Offline

 

#24 30-12-2020 11:28:39

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4122
Web

Re: CNC router pro plasmu

rcp napsal(a):

problem je, ze tyc sa pri takej dlzke prehne vlastnou vahou a v otackach to hadze ako svihadlo
ked je vozik niekde v strede portalu, tak to nerobi - tyc je v tom momente v strede podopreta
ked je vozik niekde na kraji (jedna alebo druha strana), tak je tyc nepodopreta vo velkej dlzke a vtedy sa prehne vlastnou vahou

podobně se chová i tyč ustavená vertikálně. U mého domácího výtahu (trapéz 40/3600) jsem to u vyřešil tak že jsem šroub nechal na pevno a točí se matice poháněná motorem pod podlahou plošiny.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#25 30-12-2020 11:34:32

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3121

Re: CNC router pro plasmu

bourac> v tom pripade sa musim teda opravit - ta tyc sa neprehyba vlastnou vahou (gravitaciou), ale odstredivou silou.... big_smile
vysledok je rovnaky
v kazdom pripade nejdem prerabat nic, ten portal aj s tymi chybami co ma, na tie veci co ho pouzivam vyhovuje

ak by som robil nieco nove, pouzijem remen
za cenu tej trapezovej tyce mam z aliexpresu remen aj s kolieskami a na router by to stacilo

ty to mas horsie big_smilebig_smile neviem, ci by ta remen vytiahol big_smilebig_smilebig_smilebig_smilebig_smile

Editoval rcp (30-12-2020 11:37:55)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF           /           Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100           /           Kemppi FastMig X 450 + WFX 300 + CoolX + FlexLite GX405W5
Fronius Vizor 4000 AIR Professional           /           Fronius Vizor 3000 AIR Professional           /           Speedglas 9100XXi

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče