SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdarec,narazil jsem na jednoho chlápka,kterýmu praskl litinový kotel,zrovna v dost blbým místě a to v takovým,kde vytéká ten čurůček vody na fotce.Osobně jsem to neviděl.Ptám se jestli tohle má smysl opravovat,nebo se o to aspoň pokusit.Mám k dispozici E-S 723.Autogen nemám.Postup tak nějak chápu,litinu jsem svařoval,ale nikdy ne tepelně namáhaný díl.Navíc tam bude koroze,tak to bude práci komplikovat.Jo,ještě můžu tigem.Děkuji za všechny konstruktivní odpovědi.
-[url=http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.php?image=./uploads/3276_img_2021032[/url]
Nějak mi sem nejde dát foto........
Tak ještě pootočit o 90 st.
Tohle nepřilepíš, takže je jen málo možností na opravu. Nezbude, než uvažovat o svařování elektrodou.
Takže udělat si misto - částečným odstraněním plechařiny - a dobře vybrousit do úkosu. Rozhodně to nesvařovat "zastudena", ale předehřát aspoň na 150°C (i vlhkost musí pryč) a po svaření jen pomalu ochlazovat. Někdo to svařuje TIGem s výborným přídavným materiálem - oklepanou elektrodou Nikelitkou.
Pokud to bude pěnit, tak opakovaně vybrušovat a znovu svařovat až to bude dobře vypadat. Pak to obvykle těsní.
momák napsal(a):
Zdarec,narazil jsem na jednoho chlápka...
A na co se vůbec ptáš? Možných úskalí u opravy tohoto jsi si vědom. Čekáš detailní zaručený návod?
Potřebuješ souhlas, jestli do toho jít kvůli sobě, známému nebo za úplatu "nějakému chlápku" a potom nést jakousi odpovědnost za vykonané dílo?
edit: Tak svinuji ocas mezi nohy a už mlčím. Jirkati byl rychlejší v psaní a hlavně ten návod napsal.
Editoval davor (27-03-2021 21:12:28)
Pokud je to viadrus a mají ještě nový díl , tak neváhej .
Hele Davore,nečekám na žádný zaručený návod,protože je to litina.Obecné podmínky pro svařování litiny znám od odborníku na tomto fóru a několikráte uplatněných v praxi.Toho chlápka neznám,jen došel do firmy a řekl,co chce.Poslali ho za mnou,tak bych to bral fuškou a HLAVNĚ!!!Jako zkušenost.Záruku mu na to nedám,tak buď si koupí novej článek,nebo to risknem.
Bobo,jestli je to Viadrus,nemám tucha.
A jinak Jirko děkuji! Tak nějak bylo myšleno,jen ten předehřev jsem mínil těch 60-80st.Jinak interpass pod 100 stupňů?
momák napsal(a):
Hele Davore,nečekám ...
Chápu, vysvětleno.
Jasně,v pohodě.
Momák - klidně ty teploty posuň 50 stupňů výš. S inerpassem si starost nedělej, to chladne tak rychle, že budeš muset možná i dohřívat.
Jinou otázkou je ale ekonomika takové opravy. Pro sebe - no, proč ne. Ale pro zákazníka a ještě samozřejmě bez záruky to bude problém. Strávíš na tom asi 5 hodin, spotřebuješ nějaký přídavný materiál, doprava svážečky a lahví tam a zpět a riziko, že to po namontování zase po týdnu poteče je značné. Řekneš si o třeba 2000 Kč a zákazník bude rozhlašovat jaký jsi drahý zmetek, který mu poničil kotel. To samozřejmě nemusí nastat, ale riziko tu je.
Litinové kotle jsou konstruované tak, aby byly po demotáži opravitelné. Jenže to evidentně znamená i demontáž a zpětnou montáž izolací a to se moc kvůli opotřebení nevede. Proto se firmy do oprav takových kotlů moc nehrnou, protože je to pak k nezaplacení.
Jirko,ano máš pravdu.Tohoto jsem si vědom.Bylo by to samozřejmě nepříjemné na obě strany.:(Ještě jsem ho nekontaktoval,ale seznámím ho s riziky,takovéto opravy a záleží na něm,jak se k tomu postaví.Děkuji ti za koment.