SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
dostal jsem darem výše zmíněný hořák, který bych chtěl použít k žíhání nábojnic. Dnes jsem koupil MAP kartuši a poprvé jej vyzkoušel, nicméně jsem ohledně jeho využití začal pochybovat. Potřebuji totiž plamen "pencil-like", abych jej mohl přesně nasměrovat na přechod krčku a ramene nábojnice a pokud možno příliš nepřehříval zbytek nábojnice. Tento hořák všák generuje "swivel" plamen, a to navíc dosti hrubý. Existuje možnost, jak hořák, respektive hubici modifikovat, abych plamen zmenšil, či změnil jeho tvar? Omlouvám se za amatérský popis situace, svařování bohužel nerozumím a setkávám se s problematikou poprvé v životě. Předem mockrát děkuji za jakýkoliv komentář.
Zdraví,
T.
Upravit hořák asi těžko, jsou přesně spočítány a navrženy pro specifické druhy plamene a optimální způsob nasávání vzduchu, směšování a vlastní hoření. Netvrdím, že by to bylo nemožné, ale netuším, jakým způsobem by se dal celý systém předělat. Bernzomatic dělá převážně hořáky vířivého typu, jsou nejpoužívanější (na pájení Cu trubek). Dělal i nějaké jehlové nebo tužkové pro jemné přesné práce, to jsou ty s ostrým hrotem plamene, ale ty byly jenom na směs PB, ne na Mapp. Díval jsem se na toto před pár lety, třeba se něco změnilo, nejlepší by bylo projít si informace na Google.
Edit.: nějaké informace jsou třeba tady http://www.holweka.cz/bernzomatic/technicke-informace
Editoval Zdenek11 (22-02-2022 10:04:35)
takový hořák je pro uvedený účel naprosto nevhodný
řešil bych pořízením obyčejného acetylenového hořáku č.1 + rukojeť + 10kg PB + 20l kyslíková lahev. Ještě pár metrů hadic a redukční ventily.
Všeho uvedeného jsou plné inzerce a bazary (možná mimo toho kyslíku).
Tím lze vytvořit a nastavit úplně ostrý špičatý plamínek, ohřejvá jen malou oblast a rychle. (Za několik sekund.) Rychlost je důležitá. Mosaz velikosti nábojnice se ohřeje velmi rychle celá.
Doufám že to provozuješ s vystřelenými nábojnicemi.
Nebo obyčejný laboratorní bunsenův kahan. Ten se dá taky seřídit na poměrně ostrý plamen, prodávají se varianty na zemní plyn i na PB a je hodně univerzální a poměrně levný. Dá se na něm dělat i spousta všelijakých věcí, třeba pájet minimálně měkkou pájkou a malé věci asi i tvrdými pájkami, se správnými polotovary pracovat třeba se sklem... A v nejhorším případě se s ním na nějaké trojnožce dá i slušně vařit, třeba při výpadku elektřiny.
Stránky: 1