SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 01-01-2023 22:18:07

Jirinek
Člen
Registrovaný: 09-09-2014
Příspěvky: 85

Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

mám synergickou svářečku parkside, při vložení trubičkového drátu zvolím režim MIG MAG, ale buď při točení jen jedním potenciometrem(synergioe) nebo vypnutí synergie a točení oběma potenciometry se rychlost posuvu drátu nemění. Tehdy si pamatuju, že se jedním reguloval proud a druhým se regulovala rychlost posuvu drátu.

Kde je chyba?

Offline

 

#2 01-01-2023 22:42:39

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4221

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Na naprosté většině MIG/MAG svařovacích strojů se změnou rychlosti podávání drátu mění svařovací proud. Je to ostatně základní princip svařování metodou MIG/MAG.

Offline

 

#3 02-01-2023 09:29:49

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3723

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Vypadá to na trolla , dej sem typ a nejspíš jsi k tomu měl návod .

Offline

 

#4 02-01-2023 10:39:55

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1292

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Nemá tato svářečka náhodou přibližovací rychlost?  Pak se změna posuvu projeví až po zapálení oblouku.

Offline

 

#5 02-01-2023 10:41:52

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7885

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Jirinek: Nevím kterou máte verzi, jestli tu starší celoplechovou, nebo už tu novější oplastovanou. Ale kamarád nedávno koupil tu novější verzi a tam jde přepnout přímo na trubičkový drát, označení Flux, myslím. V režimu synergie lze nastavovat jen jedním kolečkem, tím pravým. Tím se automaticky nastavuje sv. napětí i posuv drátu(tady sv. proud). Když vypnete synergii, tak lze samostatně nastavovat sv. napětí levým kolečkem a zvlášť posuv drátu pravým kolečkem(zde uvedeno jako proud v A). V obou případech se určitě rychlost posuvu drátu mění, ale u těchto mašin je to jak jsem psal výše nesmyslně přehozené na sv. proud a posuv drátu se mění postupně. Jestli ne, tak tam máte asi nějakou závadu.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#6 02-01-2023 13:21:25

Jirinek
Člen
Registrovaný: 09-09-2014
Příspěvky: 85

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Takže ještě jednou
svářečka- PARKSIDE Multisvářečka PMSG 200 A2 

Nainstalován FLUX drát, rychlost posuvu drátu zkoušena naprázdno-bez zapálení oblouku

Točil jsem oběma potenciometry, rychlost posuvu(takto naprázdno bez zapálení oblouku) je stále stejná.

Když jsem svařoval MIG-MAG svářečkou LORCH, tak se rychlost výsuvu drátu dala regulovat.

Nevím, možná zapálením oblouku ta rychlost bude jiná, já to zkoušel jen naprázdno

Offline

 

#7 02-01-2023 13:59:13

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7885

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

ZDENÁL: A nemění se i ta přibližovací rychlost podle posuvu drátu? Tedy čím je vyšší rychlost posuvu drátu při zapáleném oblouku, tím je i vyšší přibližovací rychlost. V nějakém určitém poměru, asi v procentech nebo tak něco.
Prosím, jen se ptám.

Editoval varok (02-01-2023 13:59:37)


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#8 02-01-2023 14:31:53

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1292

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

U některých strojů ano, je to dáno procenty ze svařovací rychlosti. U některých je pevně daná. Parkside jsem ještě nezkoumal.

Offline

 

#9 02-01-2023 14:45:58

habaso
Člen
Registrovaný: 12-06-2020
Příspěvky: 149

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Jirinek napsal(a):

Nevím, možná zapálením oblouku ta rychlost bude jiná, já to zkoušel jen naprázdno

Svářečky běžně (nevím jak tahle konkrétní) poznají, že nesvařují a rychlost posuvu mají pro natažení drátu do bowdenu hořáku. Pokud se tu nenajde někdo, kdo by to stejně šel naprázdno otestovat u stejné svářečky, nejde řící, jestli je to špatně nebo dobře.

Offline

 

#10 02-01-2023 17:20:26

Jirinek
Člen
Registrovaný: 09-09-2014
Příspěvky: 85

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Já to vyzkouším a pak vám dám vědět, jak to je
zatím díky za rady

Offline

 

#11 02-01-2023 18:38:08

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7885

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

ZDENÁL: Aha, protože v práci na svářečkách Lorch to jde nastavovat i na svářečce co mám Gamastar lze nastavovat i přibližovací rychlost. Ty levné tedy asi mohou mít pevně danou rychlost. Děkuji


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#12 04-01-2023 12:22:17

Jirinek
Člen
Registrovaný: 09-09-2014
Příspěvky: 85

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Slíbil jsem vám výsledek, tady ho máte, zpětnou vazbu
PARKSIDE Multisvářečka PMSG 200 A2

1)Svářečka mění rychlost posuvu drátu jen při zapáleném oblouku. Bez oblouku je rychlost posuvu menší
2)Rychlost posuvu se nemění s nastavením potenciometru Voltů, ale reguluje se druhým potenciometrem Ampérů, což je pro mě novinka, svařoval jsem svářečkou Lorch, Kuthreiber, Fronius a tam se rychlost posunovala dle Voltů.

Má to nějakou výhodu, když je posun rychlosti podávání spřažen potenciometrem na napětí?

Offline

 

#13 04-01-2023 12:34:35

Peho
Člen
Registrovaný: 19-07-2020
Příspěvky: 110

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

To nastavovanie posunu napätím to bude len vedľajší efekt synergie a zrovna lorch a fronius ktore som mal v rukach sa dolaďovali loleckom na dĺžku oblúka, inak normálne si nastavis posun a oblúk doladujes napätím, tu to robila mašina buď +niečo alebo - nieco, bol to transteel 5000 a lorch myslím s5, doma na Jasicu zas nastavíme posun a k tomu vlastne samo priradí nejakú tabuľkovu hodnotu napätia ktoru môžem trocha korigovat

Editoval Peho (04-01-2023 12:36:16)


Kowax GeniArc 160Evo, Fronius TP 150, Jasic Mig 200, Parkside PPS40 B2, Optrel E684

Offline

 

#14 04-01-2023 20:21:37

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4221

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Prosím zúčastněné diskutéry, aby věnovali 5 minut svého drahoceného času a našli si třeba na netu graf nazvaný Statická charakteristika svařovacího zdroje MIG/MAG. Odpadne tím zcela nesouvislá řada různých dohadů o způsobech regulace svařovacích parametrů při svařování MIG/MAG. K tomu něco informací o možnostech zpětných vazeb.
Když si pak člověk prohlédne i statické charakteristiky MMA/TIG svářeček tak pochopí i rozdíl mezi plochou a strmou charakteristikou a tím i celou regulací svařovacích parametrů.

Offline

 

#15 04-01-2023 21:07:51

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7885

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Jirinek: Není to blbost? Nepletete si napětí V a proud A? I u mašin se synergií se vždycky nastavuje napětí ve voltech zvlášť. Tedy když si štelujete podle proudu A, nebo podle posuvu, popř. podle tloušťky materiálu, mašina si napětí V i ostatní parametry nastaví sama. Ale právě to napětí lze i nastavovat samostatně a ostatní parametry to neovlivňuje. Tomu se říká korekce.

Editoval varok (04-01-2023 21:08:52)


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#16 05-01-2023 00:20:39

Peho
Člen
Registrovaný: 19-07-2020
Příspěvky: 110

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

varok napsal(a):

Jirinek: Není to blbost? Nepletete si napětí V a proud A? I u mašin se synergií se vždycky nastavuje napětí ve voltech zvlášť. Tedy když si štelujete podle proudu A, nebo podle posuvu, popř. podle tloušťky materiálu, mašina si napětí V i ostatní parametry nastaví sama. Ale právě to napětí lze i nastavovat samostatně a ostatní parametry to neovlivňuje. Tomu se říká korekce.

Práve fronius aspoň transteel 5000 to má v synergi tak divne, keď budem v práci kľudne to natočil tam keď prepnes na napätie a menis ho tak sa automaticky mení aj posun dratu, a či chces ísť do skratu alebo kvapkoveho prenosu menis dynamikou oblúka takže nie že človek nechápe ako to funguje len zrovna mašina to má divné, inak na manul to ide normálne nastavis posun a napätie zvlast


Kowax GeniArc 160Evo, Fronius TP 150, Jasic Mig 200, Parkside PPS40 B2, Optrel E684

Offline

 

#17 05-01-2023 04:36:23

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7885

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Peho: Ale byl dotaz na svářečku Parkside z Lídlu, ne Fronius


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#18 05-01-2023 08:51:04

Peho
Člen
Registrovaný: 19-07-2020
Příspěvky: 110

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Varok to bola reakcia na príspevok č.12


Kowax GeniArc 160Evo, Fronius TP 150, Jasic Mig 200, Parkside PPS40 B2, Optrel E684

Offline

 

#19 05-01-2023 18:11:50

Jirinek
Člen
Registrovaný: 09-09-2014
Příspěvky: 85

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

varok napsal(a):

Jirinek: Není to blbost? Nepletete si napětí V a proud A? I u mašin se synergií se vždycky nastavuje napětí ve voltech zvlášť. Tedy když si štelujete podle proudu A, nebo podle posuvu, popř. podle tloušťky materiálu, mašina si napětí V i ostatní parametry nastaví sama. Ale právě to napětí lze i nastavovat samostatně a ostatní parametry to neovlivňuje. Tomu se říká korekce.

Je to jak píšu!!!

Mě to taky zmátlo, vždy u jiných svářeček(lorch, fronius, kuthreiber) se měnila rychlsot posuvu s nastavením Voltu. Takto jsem to zkoušel i na tý multisvářečce parkside co mám, nic se ale s regulací potenciometru Volt neměnilo, tak jsem položil tady ten dotaz. Nenapadlo mě hned vyzkoušet točit i s potenciometrem Amper.

Multisvářečka Parkside 200A2 mění rychlost posuvu se změnou PROUDU

Offline

 

#20 05-01-2023 18:34:47

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7885

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Jiřinek: Dobře, tak možná to má Fronius jinak, to nevím. Ale 95% svářeček to má jak jsem psal a teď i vy.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#21 05-01-2023 20:20:29

kemppin
Člen
Registrovaný: 24-05-2011
Příspěvky: 936

Re: Musí se měnit rychlost podávání drátu při regulaci napětí/proudu?

Tlačítko zaváděcí rychlost je pro všechny dráty stejná


Už jenom doma.
KEMPOWELD 4000w , AFIN 280AC/DCw ,  KITIN 1700hf , KM 12c , BERLAN BPS 40 ,
autogen + řezací RS 12 , ARISTO tech , ARISTO air

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2023


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče