SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 19-02-2023 13:05:37

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4477

Re: Transformátor MIG/MAG

varok: Aha,  tak  to já  jsem  automaticky považoval  za měď. Tak  to  je potom  pochopitelnější,  že to  tak  silně vyhořelo,  ten  hliník  prostě chytl  a začal  hořet sám  o  sobě.
Kdyby to  byla měď,  oxidy mědi  by byly černé  a po nějaké  době by to  chytlo  nazelenalou  měděnku. Nebylo  by to  bílé.

Editoval Radim (19-02-2023 13:09:06)

Offline

 

#27 19-02-2023 13:05:41

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

davidma napsal(a):

Kolik je průřez sloupku trafa - jaký má rozměr?

Asi sa snažíš určiť závity na volt nie ?

V priereze to ma  44 x 104 mm

Plocha S= 45,76 cm2  ak dobre počítam .

N=45/S
N=45/45,76
N=0,983 závitu na 1V 

Neviem či ten vzorec mám dobre , už som to roky nepočítal .

Ale asi áno .


Mám tu ešte počty závitov z 1F trafa kende , ktoré som v minulosti rozobral.

https://i.postimg.cc/dhh8Fh8f/20230219-132829.jpg

To trafo bolo o nejakých 14 mm menšie

Editoval m.evil (19-02-2023 23:29:41)

Offline

 

#28 19-02-2023 13:48:32

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: Transformátor MIG/MAG

Ano, to jsem chtěl určit. Vzorec máš dobře - z hlavy jsem si to už taky nepamatoval, ale našel v knize.

Jsem z toho trochu jelen.

Je tam jeden přepínač 230/400V a kolik možností nastavení napětí? Myslím výstupního napětí na hořák.

Editoval davidma (19-02-2023 13:48:54)


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#29 19-02-2023 14:29:02

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

davidma: Bohužiaľ mám len to trafo , nič viac .
Ja som ho zohnal od ruky spálené na previnutie.
Netuším koľko to malo prepínačov alebo ako to bolo zapojené .
Zváračku som nevidel.
Čo viem , tak také to zváračky majú prepínač 230/400V ktorý je súčasne aj sieťový a potom druhý prepínač rozsahu .
Možno to niekto zapol na 230V a pritom to mal napojené na 400V .
Alebo sa mu rozsypal prepínač odbočiek a výmena skončila so spáleným trafom .
Neviem ...

Editoval m.evil (19-02-2023 14:30:06)

Offline

 

#30 19-02-2023 14:33:35

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: Transformátor MIG/MAG

Já tomu teď nerozumím. Takže si stavíš svářečku pro sebe a později skončí na chalupě?

Já myslel, že máš celou svářečku, ta se pokazila a teď ji opravuješ.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#31 19-02-2023 14:57:56

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

Chcem do svojej jednofázovej zváračky dať  dvojfázové trafo.
V podstate ju chcem prerobiť na 400V a odľahčiť tým elektrickú sieť.
Môj zámer bol urobiť trafo ako ma omikron v omi 165 ale na 2 fázy .
Preto som sa na začiatku pýtal , aký je rozdiel medzi rozdeleným vinutím a vinutím na sebe .

Editoval m.evil (19-02-2023 15:20:35)

Offline

 

#32 19-02-2023 17:29:42

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4085

Re: Transformátor MIG/MAG

Jestli nemáš původní propojení , tak to bude problém . Rozhodně nemůžeš spojit paralelně vinutí s rozdílnými počty závitů ! Možná je to trafo původně i na víc vstupních napětí . Tady počítej se vzorcem 41-42 . 45 se používalo dříve na staré plechy , nedaly se dobře sesadit a byly z jiných materiálů . Ale zde bude rozhodně to amatérské číslo různé podle chtěného výstupního proudu . Dělat výzkum se nevyplatí . Ideální řešení by bylo vlézt do svářečky stejného typu a přepínat . Namotat na sec např. 10závitů , a na každý stupeň měřit naprázdno výstupní napětí . No a podělením získáš to číslo pro každý stupeň . Jinak to nepůjde . No šlo by . Namotat v čísle 41,42,43,44,45 smontovat a spustit . Naměříš reálné výsledky při sváření a upravíš primár ....smile  Mimo těch čísel bych ještě namotal tak 2x20z izolovaně a tím by jsi to usadil dle potřeby . když to budeš motat v mědi , tak se to vejde . Ale bude toho drátu trochu více , než jsi počítal . Jinak bych na sec nešahal . Až namotáš primár , tak stáhneš jádro truhlářskými svorkami . Pokud namotáš na 45ku , tak by měl být odběr ze sítě minimální .

Offline

 

#33 19-02-2023 18:48:15

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

bobobo: Bohužiaľ nemám možnosť vyskúšať si to na rovnakom stroji .
Ale ak naviniem plný počet závitov (409z) a pripojím to na 400V , mal by som z toho dostať najnižší výkon.
Mám ampérmeter do 300A , tak že by som to mohol rovno napojiť do zváračky a prakticky vyskúšať .
Potom odmotať napríklad 20 závitov a zmerať o koľko stúpol prúd na výstupe .
S takou to hodnotou sa už dá pracovať a je možné si prepočítať jednotlivé odbočky.
Trafo chcem len dvojfázové , bez možnosti napojenia na 230V .
No a to trafo pri plnom výkone vraj dávalo 210A .

Offline

 

#34 19-02-2023 19:37:18

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4477

Re: Transformátor MIG/MAG

Spíš by to  chtělo  vědět  sekundární  napětí naprázdno. Navinout třeba na sekundár 20 dalších  závitů  a pustit do  původního  sekundáru třeba napětí  5 V střídavé. To  by mělo  to  trafo  vydržet dlouhodobě při  odběru  odhadem  maximálně pár ampér. Změřit napětí  na těch  20 přivinutých závitech. Tím  se spočítá trojčlenkou,  kolik  je na sekundáru  původních  závitů a z  těch  původních  závitů  a známém  původním  napětí  naprázdno,  to  by mělo  být přibližně stejné  u  všech  takových  traf, se spočítá  napětí  na jeden  závit sekundáru.
A z  toho  už  by mělo  jít určit napětí  na jeden  závit primáru,  tuším  je toto napětí o trošičku,  ztráty, vyšší  než  napětí na závit sekundáru.
A když  se potom  zná  počet  závitu  primáru, mělo by být jasné,  na jaké  napětí  se ten  primár s těmi  určitými  odbočkami  dá zapojit.

Rozhodně bych  to  navinuté  trafo pro  jistotu rovnou  nezapojoval přímo  na tvrdých  400V ze sítě. Nebo  když  už,  tak  před omezovací  odpor třeba starou  spirálu  za vařiče nebo  teplomet atd,  co  by omezilo  výkon  ve vinutí na pár stovek  watt.

Šlo by to  tak  udělat,  praktici?

Offline

 

#35 19-02-2023 20:05:56

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4085

Re: Transformátor MIG/MAG

To nejde spočítat . Tam již funguje "přetížení" trafa . Udělat odbočku při vinutí není problém . Jestli to chceš střelit , tak bych motal 365,373,382,391,400 závitů . A potom bych přidal tak dvě samostatná vinutí např. 8 a 14 závitů . Zapojíš těch 400z a budeš měřit svářecí proud .

Offline

 

#36 19-02-2023 20:12:12

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4085

Re: Transformátor MIG/MAG

No a připojením těch dvou vinutí ve správných směrech máš možnost se dostat na čísla 343,351,365,373,382,391,400,408,414 a 422 závitů . To by to mohlo pokrýt .

Offline

 

#37 22-02-2023 19:43:45

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

Po dlhom pátraní som zistil , že to trafo pravdepodobne ani nieje na 230/400V ale iba na jedno napätie .
Vývody na transformátore boli osadené fastonmi 6.3 mm.
Vačkové prepínače majú predsa skrutky na pripojenie vodičov.
Mám silné podozrenie , že to pochádza z niečoho takého :
https://www.protechshop.sk/zvaracky/inv … 380v-12002
A není invertorová ako uvádza predajca v popise.
Invertor nemá na nastavenie výkonu prepínače a neváži 35 kg ...
Začínam mať pocit , žeby bolo lepšie navrhnúť vlastne trafo a z toho použiť len kostričku s plechmi ako základ pre nové trafo.

Offline

 

#38 22-02-2023 20:42:52

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8537

Re: Transformátor MIG/MAG

Aha, ty nevíš z jaké to je svářečky, ty nnemáš celou svářečku jen trafo? No invertorové mašiny už mívají trafo velké třeba jako puuk na lední hokej. Měl ses mrknout po inzercích, občas se tam vyskytne velké výkonové trafo. Pak by možná stačilo převinout jen sekundár a popř. upravit primár ne?


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#39 23-02-2023 13:19:39

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

varok: Ty si to len zle pochopil.
Písal som , že predajca v popise tovaru tvrdí ,  že predáva invertor ale na fotke ma klasickú transformátorovú zváračku .
Ja mam veľké trafo z transformátorovej zváračky.
Nič nemusím kupovať.

Offline

 

#40 23-02-2023 13:34:23

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: Transformátor MIG/MAG

Jak byly ty dvě části vinutí vůči sobě namotaný?

Je možný, že by sekce 8-4 a 3-5 měly stejný počet závitů a ty ses jen přepočítal? To samé pak pro sekce 4-6 a 7-3.

Kdyby ses přepočítal, tak by se pak nechalo uvažovat o tom, že přepínač v poloze na 400V řadí celá vinutí "nějak" sériově a na 230V pak sekce 8-4/3-5 a 4-6/7-3 paralelně kvůli vyšším proudovým nárokům na primární straně.

Smysly vinutí by mohly hodně napovědět.

(RIP bobobo)


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#41 23-02-2023 13:59:16

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

Áno , je možné že som sa prepočítal .
To vinutie bolo tak zničené , že len odpadávali kusy drôtu po jednom závite .
Úplne na spodku na samotnej kostričke som našiel mláčku roztaveného hliníka.
Čo som to včera hodil do programu na výpočet transformátora , tak samotné plechy prenesú nejaké 2 kW výkonu .
V preťažení na krátku dobu samozrejme aj viac .

Offline

 

#42 23-02-2023 14:01:15

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4814

Re: Transformátor MIG/MAG

Davide, nemyslím si, že by se nějaká vinutí na primáru řadila paralelně. Spíš by mě zajímalo, jak byla vinutí uspořádána.  Nakreslit tak, jak byla navíjena. T.j. odspodu cívky její odbočky,  pak druhá cívka,  vinutá ve stejném smyslu. Pak je možné se zamýšlet nad řazením odboček. Protože se jedná o trafo, které by mělo dávat při zatížení požadované napětí,bývají na těchto trafech vytvořeny i odbočky které se přepnou na svorkovnici pro přizpůsobení v místě obvyklému napětí v síti. Navíc pokud má být zachováno napětí v jednotlivých polohách přepínače nestačí pro 400V pouze přidat potřebné závity, ale aby se měnil převod trafa v přijatelné toleranci. Proto bych ponechal původní počty závitů, navinul bych to úplně stejně a řešil, jak byly odbočky projovány přepínačem, aby to dávalo nějakou odpovídající posloupnost sek. napětí, nepo počtu závitů na 1V.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#43 23-02-2023 14:09:27

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

Femater:

https://i.postimg.cc/7G9TxrSc/20230219-104106.jpg

Naprv som odmotával prvú časť  a potom som odmotával druhú časť.
Tak že prvá časť bola na vonkajšom plášti a druhá časť bola vo vnútri pri jadre .
Prvá a druhá časť neboli galvanicky spojené.

Prvá časť - vonkajšia  , začínala vývodom číslo 16  a končila vývodom číslo 6 vo vnútri

Druhá časť ( keď som už zhodil tu prvú polku vinutia ) záčínala vývodom číslo 7 a končila 8 ? pri samotnom jadre .

No a tento vývod 8 s otáznikom som označil preto , lebo jedna osmička už bola v prvej časti vinutia .

Editoval m.evil (23-02-2023 14:14:35)

Offline

 

#44 23-02-2023 14:12:20

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: Transformátor MIG/MAG

A byly obě části navinuté ve stejném směru?


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#45 23-02-2023 14:15:15

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

davidma napsal(a):

A byly obě části navinuté ve stejném směru?

Áno boli v rovnakom smere .
V podstate č.6 konči prvá časť a potom č.7 začína druhá časť.

Editoval m.evil (23-02-2023 14:21:29)

Offline

 

#46 23-02-2023 14:27:45

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: Transformátor MIG/MAG

Tak to teoreticky mohly být paralelně pouze 8-4/3-5.

Famatere, myslíš, že je možné, že přepínač napětí nepřepínal, ale naopak zkratoval některé sekce, aby je vyřadil?


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#47 23-02-2023 14:29:48

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4814

Re: Transformátor MIG/MAG

Vypadá to, že přepínač umožnil na 230V jen do určitého proudu a nad muselo být 400V.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#48 23-02-2023 14:30:53

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: Transformátor MIG/MAG

To si taky myslim - ostatně, takto bylo zapojeno i RTB.

Editoval davidma (23-02-2023 14:31:11)


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#49 23-02-2023 14:39:50

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Transformátor MIG/MAG

Asi áno.
Ten človek od ktorého to mám mi poradil , aby som tam nechal aj možnosť 230V.
Vraj to má na 400V veľkú silu a môže sa stať  , že budem prepaľovať 0,8 mm plech .
Ale ja by som radšej zrušil možnosť 230V a navinul by som to na 400V s tým , že si sám určím počet odbočiek a prudový rozsah pri jednotlivých stupňoch.
Včera som sa dokonca pohrával s myšlienkou , že to trafo môže byť len na jedno napätie a bolo ovládané cez tie biele koliskové prepínače bez použitia vačkového prepínača.

Keď som odvíjal trafo , tak som dúfal , že aspoň polka vinutia bude v poriadku a skúsim to na 230V.
No bohužiaľ oblúk preletel komplet cez obe vinutia.
Najhoršie to bolo pri samotnom strede pri kostričke.
Tam už bol drôt roztavený a zliaty do kopy do jednej mláčky .

Editoval m.evil (23-02-2023 14:51:57)

Offline

 

#50 23-02-2023 14:54:42

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: Transformátor MIG/MAG

Nápad z příspěvků #35 a #36 by mohl být dostatečně funkční. Teoreticky bys mohl bys mít dva přepínače - hrubě a jemně.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče