SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 05-04-2024 11:35:13

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Pojistky, ideální místo kde se dá ušetřit pár centů.
Při tomhle si vždy rvu vlasy a říkám si, co to je za kecy o ekologii, udržitelnosti prostředí když ani EU není ochotna vydat nařízení, že veškerý elektrotechnický přístroje musejí mít v manuálu či jeho příloze elektrický schema včetně použitých součástek.

Offline

 

#27 05-04-2024 13:14:20

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Tak holt už není socialismus, kdy nikomu schéma přiložené k návodu nevadilo, protože už v době prodeje byl ten stroj a použité součástky v něm zastaralé, takže nebylo možné, aby to někdo jiný kopíroval a začal vyrábět.  Navíc v pětiletkovém plánovitém hospodářství, kde první větší množství součástek pro výrobu bylo k dispozici až s to naplánovalo, to znamená nejdřív za dalších 5 let.
Jenže dneska to je jinak, podrobné elektrické schéma se seznamem použitých součástek přiložené k funkčnímu vzorku stroje koupeného někde v běžném obchodě je poukázka ke kopírování toho stroje.

Offline

 

#28 05-04-2024 14:55:03

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Já za tím spíš vidím pohodlnost výrobce a neschopnost regulatorních úřadů než snaha zabránit kopírování. V současné době na úrovni garážovky není problém zkopírovat jakékoliv běžné zařízení a vyrobit ho. Problém je cena a rentabilita takové výroby. Číňan to dnes a denně dokazuje.

V historii byly snahy zabránit kopírování odfrézováním názvu součástek, neosvědčilo se to pro to, že to kopírování nezabránilo.

Podařilo se zavést, že každá chemikálie musí mít veřejně dostupný technický list kde je uvedeno složení z čeho se to skládá.  Zde bych viděl prostor pro kopírování spousty více či méně zázračných tekutin a tím i nezavedení technického listu.

Vynucením mít schema součástí dokumentace by se zvýšila opravitelnost zařízení a zvýšil tlak na snížení úsporných změn v konstrukci. Bohužel by se toho nemuselo tolik vyrobit a to není v zájmu ani EU.

Abych jen neteoretizoval. Koupil jsem stojanovou vrtačku, čínská kopie Bosh stojanové vrtačky. Jedním z argumentů pro koupi bylo kuličkové ložisko na rotoru které u Boshe chybí (nebo že by Bosh opajcnul Číňana a optimalizoval?) a vím že má zásadní vliv na přesnost.  Jak mě potěšilo, když na straně 8 až 10 manuálu je rozkres všech dílů vrtačky a ložisko tam je namalovaný. Takhle jsem spokojen a koupi doporučím dál.

Offline

 

#29 05-04-2024 14:59:48

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2728

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

V době, kdy polovina elektronických zařízení je řízená mikroprocesorem, kde se dá zabránit přečtení mikrokódu celkem snadno, je ten hardware kolem celkem o ničem. I když mi už před 10ti lety říkal kamarád, že ťongové uměj nějakým způsobem přečíst i ten zablokovanej mikroprocesor. Ale prej to stojí řádově desetitisíce dolarů. Jak jsem dostal, tak posílám dál. Ani netuším, jestli to uměj u všech mikroprocesorů, nebo jen u některejch.

Offline

 

#30 05-04-2024 15:07:09

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

Já za tím spíš vidím pohodlnost výrobce a neschopnost regulatorních úřadů než snaha zabránit kopírování. V současné době na úrovni garážovky není problém zkopírovat jakékoliv běžné zařízení a vyrobit ho. Problém je cena a rentabilita takové výroby. Číňan to dnes a denně dokazuje.

V historii byly snahy zabránit kopírování odfrézováním názvu součástek, neosvědčilo se to pro to, že to kopírování nezabránilo.

Podařilo se zavést, že každá chemikálie musí mít veřejně dostupný technický list kde je uvedeno složení z čeho se to skládá.  Zde bych viděl prostor pro kopírování spousty více či méně zázračných tekutin a tím i nezavedení technického listu.

Vynucením mít schema součástí dokumentace by se zvýšila opravitelnost zařízení a zvýšil tlak na snížení úsporných změn v konstrukci. Bohužel by se toho nemuselo tolik vyrobit a to není v zájmu ani EU.

Abych jen neteoretizoval. Koupil jsem stojanovou vrtačku, čínská kopie Bosh stojanové vrtačky. Jedním z argumentů pro koupi bylo kuličkové ložisko na rotoru které u Boshe chybí (nebo že by Bosh opajcnul Číňana a optimalizoval?) a vím že má zásadní vliv na přesnost.  Jak mě potěšilo, když na straně 8 až 10 manuálu je rozkres všech dílů vrtačky a ložisko tam je namalovaný. Takhle jsem spokojen a koupi doporučím dál.

Tak sem hoď typ nebo link, ne? smile


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#31 05-04-2024 15:21:54

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Pafíku, souhlas. Mikroprocesor lze přečíst i když je čtení zakázaný. Zkoumal jsem dostupný informace a jak to udělat pro PIC od Microchipu. Na mé úrovni se musl využít chyby a tak se tam vloupat.  Někde to šlo, někde ne. Vybavená laboratoř může jít na úroveň čipu, kor když případná destrukce nevadí. Do dneška používám klon Čínského zařízení kde jsem zkopíroval jak hardware tak firmware mikroprocesoru.
Podobně tak lze kopírovat celé struktury polovodičů, třeba procesoru, tím že se odfrézovávají jednotlivé vrstvy. Že to není levné je jasné, ale dělá se to. Proti tomu je nějaký osazený tištěný spoj prkotina.

davidma napsal(a):

Charon napsal(a):

.......Abych jen neteoretizoval. Koupil jsem stojanovou vrtačku, čínská kopie Bosh stojanové vrtačky. Jedním z argumentů pro koupi bylo kuličkové ložisko na rotoru které u Boshe chybí (nebo že by Bosh opajcnul Číňana a optimalizoval?) a vím že má zásadní vliv na přesnost.  Jak mě potěšilo, když na straně 8 až 10 manuálu je rozkres všech dílů vrtačky a ložisko tam je namalovaný. Takhle jsem spokojen a koupi doporučím dál.

Tak sem hoď typ nebo link, ne? smile

Jsem si naběhl smile
https://vrtacky.heureka.cz/bosch-pbd-40 … /#prehled/

BG-518801 800W
https://www.aliexpress.com/item/1005002 … 1802YLKBY2

Když si počkáte, tak bývá o 1/3 levněji, jen jí musí v Polsku naskladnit.

Editoval Charon (05-04-2024 15:45:49)

Offline

 

#32 05-04-2024 16:07:25

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 566

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Je to sklíčidlo na morse kuželu nebo závitu?


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#33 05-04-2024 16:20:03

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

To bude na závitu, při této ceně. Přes víkend se mohu podívat. Nebo zkuste mrknout na youtube, dost je tam populární.

Jinak sklíčidlo je klasika, od 1,5 do asi 13mm. V tom je Bosh lepší, má sklíčidlo bez kličky. I když já mam kličku docela ráději u stojanové vrtačky.

Editoval Charon (05-04-2024 16:22:51)

Offline

 

#34 05-04-2024 22:42:46

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 35

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Dakujem pani velmi pekne , polske forum je cesta k uspechu ,ale po precitani viacerych tem tam ohladom Magnumu 208 je to mimo moje schopnosti a moznosti spojazdnit ju

Offline

 

#35 06-04-2024 07:54:51

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Tak asi to je s tím kopírováním tak půl na půl, zamezit tomu nejde, ale jde zamezit  tomu, aby kopírování bylo levnější a rychlejší než to nově udělat.
Co se týká opravitelnosti, ono asi každý údaj o vnitřku zařízení, nejenom to elektrické schéma může konkurenci  leccos napovědět. Ono ostatně když má zařízení sebelepší  elektrické zapojení, ale uvnitř je to uspořádání k ovnu, vyjde z toho nekvalitní stroj s množstvím poruch.

Offline

 

#36 06-04-2024 09:33:22

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2728

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

To bude na závitu, při této ceně. Přes víkend se mohu podívat. Nebo zkuste mrknout na youtube, dost je tam populární.

Jinak sklíčidlo je klasika, od 1,5 do asi 13mm. V tom je Bosh lepší, má sklíčidlo bez kličky. I když já mam kličku docela ráději u stojanové vrtačky.

Měl jsem jí, sklíčidlo Bosch je bezkličkové a na závitu. Tuším UNC typ. Udělal jsem si na ní reverzaci kvůli řezání závitů, ale už je pryč.

Offline

 

#37 06-04-2024 09:39:43

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2728

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon: oprava; ty IO se nefrézujou, ale brousej. Kdysi jsem dělal ve výzkumáku, kde se taky kradli tyhle speciální IO (mikroprocesory ne, ty teprve začínaly). Ale chtěli okopírovat IO pro detekci signálu v šumu (součást přijímače, samozřejmě pro vojáky). Umělo to přijímat signál, který byl 3dB pod šumem. Tak to odbrousili, namalovali, udělali obvod, a on nefungoval. Tak znova, a zase nefungoval. Nakonec si někdo všiml, že zlý kapitalista udělal něco, co se dřív nedělalo - vertikální propoje mezi jednotlivými vrstvami IO, které se důsledně dělaly po obvodu čipu, udělali přímo v ploše čipu. Na první pohled to nebylo vidět. Ty originál IO byly samozřejmě embargovaný smile.

Editoval pafik1605 (06-04-2024 09:40:25)

Offline

 

#38 06-04-2024 15:25:50

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Pafiku, frézování-broušení- dík za upřesnění. Mě to připadá neskutečný, dělalo se to kdysi a dělá se to stále. Jen to něco stojí, ale která garážovka dokáže vyrobit čip aby to mělo cenu pro pár kusů? Vertikální propoje uvnitř čipu, dobrý figl smile

Už kdysi na fakultě jsme měli Tektronix osciloskop, který měl na tehdejší dobu nadčasové parametry díky nějakému obvodu, zalitému hmotou. Vzhledem k ceně zařízení jsme jako chudá fakulta do toho nešli, ale tam by byl přínos akademický bez té finanční části. Podobně je snaha utajit vnitřnosti třeba u čteček karet co přes ně platíme v obchodech a ani distributor a správce do nich plně nevidí a to jsme mohli za zcela definovaných podmínek do toho nahrávat a upravovat firmware. U toho utajení chápu, jenže to není běžná elektrotechnika.

Editoval Charon (06-04-2024 15:28:29)

Offline

 

#39 06-04-2024 17:06:56

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2728

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Jeden takovej Tektronix mi leží na stole. Další přístroj (jako Revox), kterej mě přežije smile.
Je jen o trochu větší, než ty moderní digitální, ale zase nemusíš přemýšlet, jestli to, co je na obrazovce, tam posílá přístroj, kterej zkoumáš, nebo je to vzorkování od samotnýho osciloskopu smile.

Offline

 

#40 06-04-2024 17:37:50

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

To musí být radost s tím pracovat. Co odpovídající sondy, máš?

Offline

 

#41 06-04-2024 17:53:55

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2728

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Tři, ale jen jedna originál.

Offline

 

#42 06-04-2024 18:50:15

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Bezvadný. Tak ted to chce jen třetí ingredienci a to je čas.

Offline

 

#43 06-04-2024 19:23:25

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

pafik1605 napsal(a):

Měl jsem jí, sklíčidlo Bosch je bezkličkové a na závitu. Tuším UNC typ. Udělal jsem si na ní reverzaci kvůli řezání závitů, ale už je pryč.

Předpokládám že reverzací napájení motoru, tipnul bych si nějaký přepínač před motorem. Co na to říkalo zobrazení otáček, fungovalo?

Já si říkám, že by mohla s xy stolem zasuplovat jednoduchou frézku.

Offline

 

#44 07-04-2024 09:44:10

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2728

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

pafik1605 napsal(a):

Měl jsem jí, sklíčidlo Bosch je bezkličkové a na závitu. Tuším UNC typ. Udělal jsem si na ní reverzaci kvůli řezání závitů, ale už je pryč.

Předpokládám že reverzací napájení motoru, tipnul bych si nějaký přepínač před motorem. Co na to říkalo zobrazení otáček, fungovalo?

Já si říkám, že by mohla s xy stolem zasuplovat jednoduchou frézku.

Reverzace byla přepojením buzení.
Co otáčky si nepamatuju, ale já jsem to dělal specielně kvůli závitování, a to byly otáčky na minimum. Tuším kolem 80 ot.

Nemohla, ani na dřevo. Ten motor je kompaktní, ale je zasazenej v tý plastový krabici a ta je zase ve stojanu a tam jsou hrozný vůle (na frézku). Na vrtání to nevadilo. Netuším, možná ten čínskej klon bude lepší, já měl origo Bosch.
Takhle to vypadalo ...

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4621_vrtacka.jpg

Editoval pafik1605 (07-04-2024 10:55:36)

Offline

 

#45 07-04-2024 11:04:28

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4817

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Někdy dodělat reverzaci je problém protože může být osazený ventilátor, který fouká jen když se otáčí správným smerem. Pak by se motor rychle přehřál. Aby bylo možné motor reverzovat, musí mít ventilátor "lopatky" rovné!


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#46 07-04-2024 11:24:43

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Díky. Trochu se vůlí také bojím, spíš jejich zhoršování v průběhu času. Ale říkám si, pokud to nezkusím, nebo někdo jiný (a o nikom nevím), tak to nezjistím. 30k a více za frézku se mi dát nechce, když jí k ničemu nepotřebuji a je jen pro zvýšení možností. Navíc za těch 30k bych pořídil low-end, hodně kompromisů.

Offline

 

#47 07-04-2024 12:25:36

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2728

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charone, věř mi. Budeš průkopníkem slepých uliček .... smile
S tímhle se do 30k vejdeš, a bude to 100x lepší:  https://www.boukal.cz/vrtacko-frezka-be … 56/produkt
Stav se u mě, ukážu ti o jednu větší (KF25), co se s ní dá dělat.

Offline

 

#48 07-04-2024 12:28:33

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2728

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Famater napsal(a):

Někdy dodělat reverzaci je problém protože může být osazený ventilátor, který fouká jen když se otáčí správným smerem. Pak by se motor rychle přehřál. Aby bylo možné motor reverzovat, musí mít ventilátor "lopatky" rovné!

Nepamatuju se, jakou to má vrtulku, ale když je to v tunelu (a to tahle konstrukce je), tak to fouká na obě strany. Opačně hůř, ale na závitování to máš fuk, stejně se to moc netočí (80 ot.) a trvá to chvilku. Pokud jich neděláš stovku smile.

Offline

 

#49 07-04-2024 14:02:54

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4817

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

fór je, že když to má tvarované lopatky, tak při obráceném točení to nefouká skoro vůbec.
S tou frézou máš 150% pravdu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#50 07-04-2024 14:04:27

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8542

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Ono kopírování tzv. značkových věcí, nemusí to být jen svářečky, tak je to kolikrát i o materiálech a zpracování. 2 věci mohou vypadat na první pohled úplně stejně, ale ta se značkou má třeba vnitřnosti z kvalitní oceli, ta neznačková nějaké bláto nebo nějaká slitina. Elektronika může mít stejné zapojení, ale značkový výrobek bude z drahých kvalitních součástek, poctivě zapájené. Levný výrobek bude obsahovat levné nekvalitní součástky, sám studený spoj. A obzvláště u svářeček to půjde znát.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče