SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 07-04-2024 14:28:44

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

pafik1605 napsal(a):

Charon napsal(a):

pafik1605 napsal(a):

Měl jsem jí, sklíčidlo Bosch je bezkličkové a na závitu. Tuším UNC typ. Udělal jsem si na ní reverzaci kvůli řezání závitů, ale už je pryč.

Předpokládám že reverzací napájení motoru, tipnul bych si nějaký přepínač před motorem. Co na to říkalo zobrazení otáček, fungovalo?

Já si říkám, že by mohla s xy stolem zasuplovat jednoduchou frézku.

Reverzace byla přepojením buzení.
Co otáčky si nepamatuju, ale já jsem to dělal specielně kvůli závitování, a to byly otáčky na minimum. Tuším kolem 80 ot.

Nemohla, ani na dřevo. Ten motor je kompaktní, ale je zasazenej v tý plastový krabici a ta je zase ve stojanu a tam jsou hrozný vůle (na frézku). Na vrtání to nevadilo. Netuším, možná ten čínskej klon bude lepší, já měl origo Bosch.
Takhle to vypadalo ...

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … rtacka.jpg

Ja mam na domaci vrtani toto:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/10308_20240407_141606.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/10308_20240407_141613.jpg

Myslis, ze by mi ten Bosch prinesl nejake vyznamnejsi zlepseni? Mam to jentak na doma na vrtani der s presnosti na 1mm a a do prumeru cca 24mm. Proto mam i vrtaky s MK2. Jde zejmena o to, aby to melo dostatecny moment v nizkych otackach a plynuly chod.

Editoval davidma (07-04-2024 15:03:20)


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#52 07-04-2024 16:18:42

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Na přesnost na 1 mm nemusíš mít stojanovou vrtačku smile
Ty s tímhle vrtáš do 24 mm? A co? Dřevo, plast? Tímhle by šlo vrtat větší průměry, ale korunkovými vrtáky, který nemají tak velkej odpor. S pr. 23/MK2 (MK2 jsou údajně do pr. 23 mm) má problém i můj malej soustruh s 3f motorem 0,9 kW a s převodem. Ta vrtačka má tak půl kW, jestli jí ženeš do kovu tímhle průměrem, tak jí dáváš strašně na pr...el smile. A ty díry určitě nejsou kulatý. Kolik maj vrcholů; tři, pět? smile
Ten Bosch nebude o nic lepší, když jsem to málo nadůlčíkoval, tak mi klidně uhnula o 1 mm. Jediný plus je regulátor otáček a displej.

Editoval pafik1605 (07-04-2024 16:19:46)

Offline

 

#53 07-04-2024 16:25:48

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Vrtal jsem s tim pasovinu 4mm. Ma 1,1kW...s kulatosti der problem neni....to byl problem, kdyz jsem vrtal z ruky. Ja vrtam ve stojanu, kvuli kolmosti a pohodli.

Vrtaky mam NOS Zbrojovku.

Editoval davidma (07-04-2024 16:26:16)


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#54 07-04-2024 17:04:37

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Pokud má ta vrtačka 1 kW, tak je to jen o rozbitý tlamě, ne o tejrání vrtačky big_smile

Offline

 

#55 07-04-2024 19:14:05

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Pafíku, Famatere s tou frezkou budete mít nejspíš pravdu, ale stejně to zkusím.

Varoku, bohužel si nemyslím že to tak se "značkou" je. I značky šidí (šetří) na materiálu a provedení. A šíleně šetří na seřízení, jen to nejnutnější aby to nějak fungovalo.

Davidma, pro domácí použití bych rozdělil stojanové vrtačky na 4 skupiny:
a) Stojan do kterého se upne vrtačka.
b) Stojanová vrtačka kde se pohybuje stůl. Motor je zavěšený pevně, kroutící moment se předává přes řemen který slouží k regulaci otáček, vřeteno s hlavičkou se pohybuje v kluzném ložisku.
c) Motor včetně vřetena a hlavičky se pohybuje, stůl je nepohyblivý.
d) Směs b) a c)

Ad a) je nouzovka, ještě mam někde stojan, ale dělá se s tím mnohem hůř než ze skutečnou stojanovou vrtačkou. Vrtačku ad b) jsem seřídil a dodělal, ještě by šlo zaměnit motor za třífázový s měničem, jenže největší nedostatek a to posuvný stůl by to nevyřešilo. Ad c) jsem nedávno koupil za pár peněz a chci si jí vyzkoušet zda by nemohla být hlavní vrtačkou.

Pokud nemáte důlčíkem udělané místo kde chcete vrtat, tak vás vrtačka nezachrání. Vrták si nejaký důlek najde a pěkně se ohne aby mohl vrtat tam kde se mu to líbí. Aspoň taková je zkušenost ze soustruhu když jsem chtěl dělat zapich pomocí vrtáku. A to tuhost soustruhu je mnohem větší než u stojanové vrtačky.

Editoval Charon (07-04-2024 19:20:56)

Offline

 

#56 08-04-2024 05:39:48

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

pafik1605 napsal(a):

Pokud má ta vrtačka 1 kW, tak je to jen o rozbitý tlamě, ne o tejrání vrtačky big_smile

Prevodovka ma 2 stupne. 1. je do 1000ot/min. Z toho vychazi moment cca 10Nm..tedy "kilo na metr". Jenze je tam jeste elektronicky  regulator otacek.

Ten sice zajistuje relativne slusny moment v plizivych otackach, ale tak nejak divne se do nich rozbiha...napr. kdyz chces 60ot/min, tak se to spatne nastavuje. Je to logicky...neni presne info o otackach ze snimace otacek. Neni to na to primarne urceny.

Jsem mel tenkrat koupit variantu s 1st.prevodovkou...ta mela otacky posazene niz nez tahle 2st.

Editoval davidma (08-04-2024 05:40:32)


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#57 08-04-2024 09:13:07

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Možná že jsi udělal dobře, ta 1st by na tom mohla být s malýma otáčkama ještě hůř. Důležitý je, zda má dostatečnou převodovku. A to většinou nemá.
Seriový motor se dobře reguluje na otáčky, ale pod nějakou hodnotu začne cukat. Navíc chceš velký moment při malých otáčkách, to si žádá velké proudy, což znamená hodně tepla a žádné chlazení vzduchem. To pak motor dlouho nepřežije.
Jenže řešení pomocí 1st. převodovky sníží otáčky a pak zas vrtačka nemá vysoké otáčky což také někdy chybí. prodává se stojanová vrtačka podobná tomu Bosh co je výše, ale bez převodovky. Podle recenzí je skoro nepoužitelná v malých otáčkách, ač je lze nastavit.

Editoval Charon (08-04-2024 09:13:44)

Offline

 

#58 08-04-2024 09:48:13

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

Pafíku, Famatere s tou frezkou budete mít nejspíš pravdu, ale stejně to zkusím.

Charone, ty mi připomínáš Toma z jedný epizody (Tom a Jerry). Myšák na Toma poslal sekačku.
Tom: "Žací strojek, nevidím ho"  big_smile
Vykašli se na to, jsou to vyhozený prachy (jako frézka).

Offline

 

#59 08-04-2024 09:57:08

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

No vyssi otacky se hodi na maly vrtaky a v tom pripade jsem spokojen s vykonem male vrtacky 760W se sklicidlem do 13mm. Takze bych tu 1st.s el.reg. vyuzil vic.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#60 08-04-2024 16:34:31

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 416

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Na řezání závitů je závitořez, tlačíš točí doprava, táhneš točí doleva otáčky má nižší než vrtačka převodovkou ne nějakým přiblblým reostatem na čudlíku.


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#61 10-04-2024 10:29:01

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

pafik1605 napsal(a):

Charone, věř mi. Budeš průkopníkem slepých uliček .... smile
S tímhle se do 30k vejdeš, a bude to 100x lepší:  https://www.boukal.cz/vrtacko-frezka-be … 56/produkt
Stav se u mě, ukážu ti o jednu větší (KF25), co se s ní dá dělat.

Pafíku, dáblíku jeden. Já se u tebe zastavím a budu přesvědčený že bez frézky nemohu dále plnohodnotně žít. Zatím jsem ve stavu, když něco může být přesně a dobře, tak at to tak je. Takový osobní prokletí, které se mi párkrát vyplatilo a mnohkrát věc prodražilo časem i penězi. Teď potřebuji, izolaci, dlažbu, vyměnit přívod vody, zásuvku na plot, studna by se šikla ... nikde tam nevidím přesné frézování. A třeba ta studna se jeví jako slušný oříšek za současného stavu předpisů a nařízení, kdy nesmíš udělat díru do země bez bumážky.

Píšeš, že máš KF25. Koukal jsem na vrtačko-frezy. Od Bernarda by se mi nejvíc líbila https://www.boukal.cz/vrtacko-frezka-be … 67/produkt , delší stůl, elektronická regulace otáček. Jen cena se mi nelíbí, kdyby to kleslo na ceny roku 2020, to jest pod 39tisíc s DPH tak jí hned koupím a budu špekulovat, jak jí časem dodat digitální odměřování.
Trochu víc nez KF20 se mi líbí KF16, třeba https://www.boukal.cz/vrtacko-frezka-be … 61/produkt který má naklápění motorové části oproti naklápění celého sloupku u KF20 a kličku na vertikální posuv. Zase přes 30tisíc .


Proč doporučuješ Bernardo a né třeba Holzmann či něco jiného?

Editoval Charon (10-04-2024 10:55:23)

Offline

 

#62 10-04-2024 14:25:37

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

To tak dopadne; jak uvidíš, co se s tím dá dělat, tak se budeš divit, jaks bez ní doteď mohl žít ... smile
Já jsem jí taky kupoval na rozestavěnej barák, a jak jsem si pochvaloval, že jí mám. Takovejch věcí se dá .... smile
Tu první defacto mám, ale už upravenou. DRO, motorový posuvy, .... Ta šestnáctka je nešikovná, má kolečko nahoře. Jestli nejsi čahún, tak by sis bral štafličky na posuv Z big_smile.
Ceny půjdou pořád výš, ale je fakt, že když mrknu třeba do emailu Unimaxu, kde mi choděj akce, tak si říkám, zaplať pr  el, že už jsem všechno nakoupil dřív.

Offline

 

#63 10-04-2024 17:27:57

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

V poslední době to vypadá, ze ceny lehce padají. Na 34tisíc co stála když ji zaváděli na trh v roce 2012 to už nespadne, před rokem byla za 52t, ted je za 46t, ale bývají akce, pobídky.

Ted jsem na to koukal někde jinde a ta 25 má kolečko ze strany, jo, to je mnohem dospělejší.
Jak velký problém je k tomu dodat digitální měření v jednotlivých osách a jak je to s místem na napojení motorového posuvu? Předpokládám, že verze bez to nemá jen osazený.

Offline

 

#64 11-04-2024 09:26:02

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Ty nečteš; všechno mám, přijeď se podívat. I DRO, i cnc úpravu smile

Offline

 

#65 11-04-2024 09:51:18

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Ještě napiš, že máš CNC úpravu i pro soustruh a pokud ano, tak stálo to za to a šel bys do toho znovu?

Promiň, vím že jsi to k frezce psal,  jen jsem něvěděl zda je to výsledkem dodělávek nebo zda jsi to s tím už koupil. Nebo dokoupil díly od výrobce a namontoval.

Offline

 

#66 11-04-2024 10:31:53

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

Ještě napiš, že máš CNC úpravu i pro soustruh a pokud ano, tak stálo to za to a šel bys do toho znovu?

Promiň, vím že jsi to k frezce psal,  jen jsem nevěděl zda je to výsledkem dodělávek nebo zda jsi to s tím už koupil. Nebo dokoupil díly od výrobce a namontoval.

Soustruh právě na cnc upravuju smile. Motory na osy už má, takže jen tu destičku mezi paralelní port a drivery a bude to smile.
Všechno jsem dodělával sám, nejdřív DRO, pak cnc na původní trapézový šrouby, pak výměna za kuličkový.

Offline

 

#67 11-04-2024 10:33:41

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Paralelní port je ještě pořád perspektivní rozhraní?


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#68 11-04-2024 10:52:53

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

davidma, ano paralelní port se stále používá pro CNC řízení. K tomu linux pro operace v reálném čase (Windows je na to nevhodný).

Pafíku, to jsi kus napřed. Ideově opouštím ELS a kloním se k CNC. Jak píšeš, výměnu trapézu za kuličkový. Jenže to už bude jiný stroj. Kdy vidíš že to budeš mít hotový-plán, očekávání?

Editoval Charon (11-04-2024 10:53:56)

Offline

 

#69 11-04-2024 11:23:48

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Což to já vim, že se to používalo...hodiny děláš překlápěním stavu bitu portu. Jen jsme očekával nějaké modernější řešení - pro CNC určenou I/O kartu na USB/Ethernetu.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#70 11-04-2024 15:42:22

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4494

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Paralelní port  už dávno není v běžném počítači a nebývá už ani jako interní konektor na základní desce.

Offline

 

#71 11-04-2024 16:31:19

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 416

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Paralelní port už opravdu na většině moderních msm základních deskách neni, ale stále existujou profi desky nebo lze koupit pcie kartu za nižší stovky.


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#72 11-04-2024 16:38:12

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

V běžném počítači paralelní port už k ničemu není. Pro starší zařízení lze někdy použít převodník USB -->paralelní port, provozoval jsem tak dlouho HP LaserJet právě kvůli DSP.
pro CNC by se musel nainstalovat Linux který by byl schopen pracovat v reálném čase s paralelním portem, což je pro PC okrajová záležitost, že to výrobci za to nestojí. Pro to se ani nevyplatí koupit přídavnou desku s paralelním portem kvůli CNC.  Navíc, pokud si někdo pořizuje HW pro CNC, tak jde do mnohem úspornějších jednodeskových počítačů a nějaké PC by bylo předimenzované.

Pokud máte nějaký starší laboratorní přístroj na paralelní port, tak buď převodník nebo větší jistota je přídavná deska.

Editoval Charon (11-04-2024 16:41:02)

Offline

 

#73 11-04-2024 16:53:37

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

alkoholik napsal(a):

Paralelní port už opravdu na většině moderních msm základních deskách neni, ale stále existujou profi desky nebo lze koupit pcie kartu za nižší stovky.

Ano, ale jak zmiňuje Charon, potřebuješ RT systém, abys zvládl víceosou interpolaci. Pokud teda nechceš jezdit trhaně vždy pouze jednou samotnou osou (rozuměj motorem).


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#74 11-04-2024 17:20:33

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Abstanovka složnaja, jak říkají naši nepřátelé .... smile
Jak Mach3, tak linuxcnc pochází z dob, kdy byl PP v PC běžný. V současné době se přechází na desky s ethernetem, ale ten PP se konfiguruje pořád jednodušeji.
Další věc je, že, ač to vypadá podívně, starší PC jsou na řízení cnc mašin lepší. Maj totiž menší latenci. A menší latence dovoluje rychlejší pohyb os a vůbec, bezproblémový běh celého systému. Já mám v PC přídavnou desku, ale starou (PCI) protože s ní to má menší latenci, než s novou PCIE. Testoval jsem, prostě to tak je. Vyšší latence u nových desek je pravděpodobně způsobená tím, že se procesor snaží komunikovat se zařízeními, která by mohla viset na jeho sběrnicích. Zeptá se, pak chvíli čeká na odpověď, pak se zeptá na jiné adrese, zase čeká .... A i když jsou moderní procesory o několik řádů rychlejší, než ty starší, tak v součtu to dělá špatnou latenci.

Offline

 

#75 11-04-2024 17:24:32

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2747

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Charon napsal(a):

davidma, ano paralelní port se stále používá pro CNC řízení. K tomu linux pro operace v reálném čase (Windows je na to nevhodný).

Pafíku, to jsi kus napřed. Ideově opouštím ELS a kloním se k CNC. Jak píšeš, výměnu trapézu za kuličkový. Jenže to už bude jiný stroj. Kdy vidíš že to budeš mít hotový-plán, očekávání?

No objednávku na starou nábu na kolo už mám, materiál (mosaz) taky (kostitřas). A jelikož mám udělat dvě, tak aby byly stejný, chtělo by to cnc. Nebo kopírovací soustruh, ale ten netuším, jak bych udělal.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče