SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 10-06-2024 22:24:30

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1619

Ochrana šajby před rezem

Zdravím pánové. Je zde hodně chytrých a zkušených hlav. Potřebuji ochránit před rezem šajby do masového mlýnku. Používám je jednou za čas, a tak většinu času čekají na příležitost máknout a mají sklon reznout. Představa je, šajby po umytí a osušení něčím konzervovat, něčím co je zdravotně nezávadné a bez chuti. Před následným použitím šajbu opláchnout nebo jen otřít. Pro otvory v šajbě nelze očekávat perfektní umytí.

Zkoušel jsem je mazat sádlem, to se neosvědčilo. Je to dost pracný a sádlo má tendenci zůstávat v otvorech. Při nepečlivé práci šajba pak stejně v kapkách chytá rez.

Ted jsem šajby strčil do sklenice se slunečnicovým olejem, tak abych je zaolejoval.  Jen mám obavu, že by olej mohl žluknout a kontaminoval mi masíčko.

Zvažoval jsem použít alkohol (vodka, slívovice), stříknout šajby olejem na pečení ve spreji, stříknout slunečnicovým/řepkovým olejem z rozprašovače a dát do mastného papíru a ten pak vyhazovat.

Máte nějaký nápad, zkušenost?

Editoval Charon (10-06-2024 22:29:05)

Offline

 

#2 10-06-2024 23:18:25

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4568

Re: Ochrana šajby před rezem

Předpokládám, že se jedná o nože do masového mlýnku.
U nás se v trochu teplé vodě odstranil nečistoty, utřelo do utěrky, obvykle trochu mastné a usušilo. A uložilo. Kov zůstal mastný a to chránilo před korozí.

Offline

 

#3 10-06-2024 23:31:09

jurovox
Člen
Místo: žilina
Registrovaný: 28-05-2015
Příspěvky: 27

Re: Ochrana šajby před rezem

To už je lepšie to strčiť do roztopeného sadla - to nežloukne - nechať stuhnúť  a pred použitím sadlo zohriať a je šajba pripravená na použitie smile  Stará mama pred použitím pomlela polku namočeného chleba - nie rozmočený na kašu, potom trochu cibule, potom nejaké zabíjačkové odpadné odrezky - to sa všetko vyhodilo a bolo čisté....

Offline

 

#4 11-06-2024 07:18:01

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4568

Re: Ochrana šajby před rezem

Ono tam není velký rozdíl mezi sádlem a masem, ten živočišný tuk z masa přilne ke kovu a utvoří na něm slabou mastnou vrstvu. Tuk potom trochu reaguje s kovem za vzniku snad železnatých mádel, které by měly ten kov chránit před korozí. Přirozeně z okořeněného masa se tam dostane i sůl, která korozivní je. Takže omýt v té teplé vodě, na vařící, aby se sůl vymyla a zůstala tam ta mastnota. A mýt a čistit až do odmaštění ne po použítí, ale spíš před použitím.

Offline

 

#5 11-06-2024 09:34:57

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2848

Re: Ochrana šajby před rezem

jurovox napsal(a):

To už je lepšie to strčiť do roztopeného sadla - to nežloukne - nechať stuhnúť  a pred použitím sadlo zohriať a je šajba pripravená na použitie smile  Stará mama pred použitím pomlela polku namočeného chleba - nie rozmočený na kašu, potom trochu cibule, potom nejaké zabíjačkové odpadné odrezky - to sa všetko vyhodilo a bolo čisté....

Taky bych to udělal takhle. Vyčistit, aby v tom nezůstalo maso, potopit do čerstvě vyškvařenýho sádla, nechat odkapat, zabalit do papíru, před použitím položit na pánvičku s krkovicí, přebytečné sádlo vyteče na pánvičku, kde pomůže při pečení plátku krkovice ....
Je to tak prosté milý Watsone smile

Offline

 

#6 11-06-2024 09:46:24

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4568

Re: Ochrana šajby před rezem

Úplně stačí po vyškrabání zbytků špejlí opláchnout teplou vodou, trošku utřít vodu čistou utěrkou a nechat rozložené uschnout a teprve po pořádném uschnutí složit.  A uskladnit. Aspoň u těch starých socialistickým mlýnků to bezproblémově stačilo.

Offline

 

#7 11-06-2024 10:02:38

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4891

Re: Ochrana šajby před rezem

Já to nyní neřeším, mám nerezovou. Pokud jsem používal litinovou (Porkert), tak jsem ji umyl jen horkou vodou bez saponátu. Na šajbě zůstal tenký mastný film. Zabalil a uložil na suché místo. Aby mě zase někdo nenařkl že kecám, tak tady (již podruhé) foto výrobků:

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3584_dscf0725.jpg


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#8 11-06-2024 17:39:20

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 581

Re: Ochrana šajby před rezem

Řešil jsem ten samý problém. Sádlo, olej, nedomýt...
Nejvíc se mi osvědčilo umýt v saponátu, pořádně vysušit (třeba i horkovzdušnou pistolí) a zavřít do kelímku od solviny s pár sáčky silikagelu.


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#9 11-06-2024 18:43:17

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4195

Re: Ochrana šajby před rezem

Nerezové ti vyrobí na zakázku v kovodružstvu . Nvm jak u vás , tady prodávaj klobásy na každém rohu . Já ty ocelové šajby máznu jedlým olejem .

Offline

 

#10 12-06-2024 21:42:26

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1619

Re: Ochrana šajby před rezem

Díky všem za zkušenosti. Někdy mám pocit, že si pečlivostí přidělávám starosti. Místo umytí teplou vodou použijí Jar a pak řeším co dělat aby to nerezlo.
Dobrý je změnit pohled na věc jak uvádíte a mytí dočista dočista zařadit až před samotným použitím (jak snadné a také jaký pěkný příklad zažitých stereotypů kdy se snažíme před uložením věci o její pořádné očištění tak, že prosté řešení jednoho ani nenapadne).

Vyčištění šajby chlebem používám také, jenže z jiného důvodu, to aby ani kousek masa nepřišel na zmar. Na závěr mletí dam do mlýnku rohlík, všechmo maso se namele a v mlýnku zustane rohlík, ten spíš oželim než maso.

Tady taky klobásy a párky prodávaj na každém rohu, jen nevím co do toho strkají. Nějak mi to nedělá dobře, už od revoluce co zrušily normy na masné výrobky. Často mi to nechutná a skoro vždy je mi po tom blbě. Asi jsem cimprdlik, vždyt se říká, že člověk vydrží mnohem závadnější potraviny než zvířata.

Editoval Charon (12-06-2024 21:53:21)

Offline

 

#11 13-06-2024 12:22:56

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 237

Re: Ochrana šajby před rezem

Charon napsal(a):

Tady taky klobásy a párky prodávaj na každém rohu, jen nevím co do toho strkají. Nějak mi to nedělá dobře, už od revoluce co zrušily normy na masné výrobky. Často mi to nechutná a skoro vždy je mi po tom blbě. Asi jsem cimprdlik, vždyt se říká, že člověk vydrží mnohem závadnější potraviny než zvířata.

Tak drobna kladna vyjimka je u spekacku, tak je (jeden z mala pozitivnich vysledku EU) nejake minimalni mnozstvi masa a zivocisneho tuku aby se to tak smelo nazyvat, ale jinak souhlas - "Vurty k opekani" z Tesca, ze kterych ani nekapne tuk a pri spaleni (jist se to neda) to spis pripomina piliny jsou fakt extrem.


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

#12 13-06-2024 22:36:59

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 426

Re: Ochrana šajby před rezem

Jenomže to minimální množství masa je hluboko pod ČSN a v e-sajuzu řikaj maso i separátu.


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče