SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Ví někdo jak to, že tak krásně chytají elektrody ve videích od machrů že zemí 3.světa? Vypadá to, že mají minimální výbavu za minimum peněz, ale bodování -zapalování elektrod jim jde na jedničku.
Co mají asi za elektrod a jaké svářečky? Trafa, usměrněný trafa, invertory, mají tam vyšší než běžné u nás výstupní napětí při zapalování?
Jde mi třeba o tohle
https://www.youtube.com/watch?v=OicNZz9dFsY&t=164s
Děkuju svářeči a frajeři
Speciální elektrody s vodivým obalem. Netvrdím, že je umouněnci maj, ale dělal je i ESAB.
Dyť se na eldu koukni a zadej do googla , běžně zde koupíš .
Používají obyčejné rutilky. Umí to s nimi, protože tak svařují celý život. Pokud mají svářečky vlastní výroby, jedná se o trafa, jejihž zapalovací napětí je značně vyšší, než nám povolují naše normy - 50V. Za mého mládí si šikovní kutilové dělali taková trafa také a při zapalovacím napětí nad 90V to svařovalo skoro samo a začalo to fungovat i s bazickými elektrodami.
Nevím, jestli to jsou jen normální obyčejné rutilky. Před pár lety jsem na nějaké podobné video koukal. Ten asiat oblouk taky zapaloval tak lehce, jak tady v tom videu výše, ale zaujalo mě, že v jednom okamžiku, kdy měl ke svařování horší přístup, prostě rychlým nacvičeným pohybem elektrodu ohnul o víc než 90° a to s poměrně malým rádiusem. Nejenže obal neopadal, ale záběr jsem párkrát vrátil a nepostřehl ani nějaké praskliny v ohybu. Takové elektrody určitě existují i u nás, ale asi nebudou zase tak běžné.
To umí i u nás prodávané elektrody.
Kdysi dávno když k nám začaly chodit čínské elektrody tak kolega mě přinesl ukázat co za ektrody vyfasovali. Čínské rutilky, které se daly ohnout. Ohnul elektrodu do spirály a obal zůstal. Zapalovaly velmi dobře. Určitě jsou k dostání i teď (že by J421?).
Co se týká zapalování. Přijeli k nám do podniku od Castolinů. A kvalitu nerezových rutilek demonstrovali tak, že elektrodu ohli do oblouku. Položili ji tak, že konec ležel na plechu. Zapli trafo, elektroda se sama zapálila a skoro celá vyhořela.
Takře hoši v Indii žádný zázrak.
Odhodlal jsem se hledat v chytré knížce (ale už jsem sem kdysi dával scan té stránky).
Rutilky ER116, ESAB, vhodné na stehování ....
Rutilky ER 117 ESAB i Univerzální kontaktní rutilová elektroda na pozink CHEM-WELD 7000 mám na regále pořád. A skutečně si nechají líbit ledaco. Včera jsem potřeboval svařit pozinkovaný nebroušený plocháč 30 x 4 mm s nerezovým páskem 30 x 1,5 mm, vzal jsem úmyslně střídavé trafo místo invertoru, ER 117 2 mm a naprostá pohoda.
Ono je taky otázka, jestli kdokoliv z přítomných, kdo by chtěl dělat nějaké video, na to jde rovnou bez přípravy a dá na trubku v podstatě nafurt, jak je ze začátku nejistý nebo se mu nedaří. Nebo si to pečlivě natrénuje a teprve potom zapne kameru.
Ono když zapalujete elektrodu rychle za sebou, když je ještě žhavý konec, tak to jde taky trošku lépe.
Žhavý konec jistě hodně pomůže.
Problém videa je, že většinou vidíte jen to co chce tvůce aby jste viděli. Kdo jste někdy stříhal video, tak mi dáte jistě za pravdu, že upravovat obraz je mnohem jednodušší než zvuk. Pokud video nezkoumáte po jednotlivých snímcích, tak netušíte co za kouzla proběhly při vzniku.
Pánové díky za vaše postřehy.
Už jsou zde nějaké elektrody zmíněny, s kterými to jde líp.
Kdybyste ještě o nějakých takových elektrodách věděli, napište sem.
Doma mám starou triodyn a jestli se dobře pamatuju, tak má psaný napět cca 100V. Ta by taky měla zapalovat hezky, ne?
Zapaluje luxusně.
Froniusy maj taky ke stovce, taky zapalujou sqěle.
pafik1605 napsal(a):
Froniusy maj taky ke stovce, taky zapalujou sqěle.
Máš pravdu Froniusy mají kolem 96 V
Ale tenhle Omicron Gama 1550A má prý 130 V!!!!! Je to možný?
NAPĚTÍ NAPRÁZDNO: 130
https://www.svarovaci-technika-znojmo.c … abely-1870
Parametry:
METODA SVAŘOVÁNÍ : MMA-TIG
NAPÁJECÍ NAPĚTÍ: 1x230V 50-60Hz
ROZSAH SVAŘOVACÍHO PROUDU: 20
MAX.SÍTOVÝ PROUD : 10-150
NAPĚTÍ NAPRÁZDNO: 130
Editoval Jirinek (21-10-2024 17:33:20)
A jsme , jako vedle u papíru , neměl by mít .
Gamy určitě nemají 130V. Bezpečné stejnosměrné napětí je do 113V. Více napíšou elektronadšenci.
Ty technické údaje jsou nějaké popletené. Např. zatěžovatel na 40 procent je 90A a na 100 procent 150A.
Ta Gama má napětí naprázdno 85V
Stehovat, nebo svařovat profily (tzn. krátké svary), je ideální rutilkami, resp. rutil-celulózami.
Bazickými se člověk při znovuzapalování jen trápí.
Ale mluvit o tom...je to marný, je to marný, je to marný
Všude, kde prodávají Böhler, koupíte QE6013RC.
Ceníkové ceny:
2,0 136,- Kč/kg
2,5 125,- Kč/kg
3,2 111,- Kč/kg
Editoval JardaK (22-10-2024 15:04:37)
JardaK - jaké mají uvedené rutil-celulózky zapalovací napětí? Současné invertory mají napětí naprázdno jen málo nad 50 V, moje zkušenost s celulózkami a čínským invertorem není moc povzbudivá.
No ono se to standardně v materiálových listech neudává, ale sám jsem s ní vařil na samodomo usměrňovači, který nedal ani těch 50 V.
Teď už mám naštěstí jiné možnosti, ale zkušenosti jsou k nezaplacení. 60-70 A na 2,5 a 90-100 A na 3,2, kleště na mínus a žádný problém.
A současné invertory mají i vyšší napětí naprázdno, ale to bohužel není oblíbená liga zdejších přispěvatelů.
Přitom nemluvím o vyšší třídě (jednofáz nad 10 tis), ale o tom, na co se dá ušetřit, když ten, co vytáhne krabičku denně, toho na šest týdnů nechá
jirkati napsal(a):
JardaK - jaké mají uvedené rutil-celulózky zapalovací napětí? Současné invertory mají napětí naprázdno jen málo nad 50 V, moje zkušenost s celulózkami a čínským invertorem není moc povzbudivá.
U invertorů vidím jako určitou komplikaci při bodování Hot start. Musí se vyzkoušet, jaký proud nastavit. Protože pokud nejde Hot start vypnout, musí se nastavit i o 20A nižší, než svářecí proud pro daný průměr elektrody.
Stránky: 1