SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Bohužel se mně video nepovedlo získat samostatně, takže tady uvádím odkaz na celý článek.
https://www.idnes.cz/zpravy/nato/pandur … r_nato_inc
Editoval Radim (27-02-2025 14:07:33)
Pěkná práce. Na takovouhle práci sis měl ale nechat přes noc narůst třetí ruku . Jak to potom dostaneš z dílny ven. Vždyť je to širší než dveře? To bude jak ježek v kleci.
pafik1605 napsal(a):
Po takovém polohovadle jsem toužil, když jsem dneska svařoval tuhle korbičku z 1 mm plechu. Musel jsem u toho stát, v jedný ruce hořák, v druhý drát, jednou nohou jsem šlapal na pedál a na druhý jsem balancoval
.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 03_137.jpg
Pěkný...
Minulý týden jsem potřeboval zavařit nějaký větráky na hale. Jenže to bylo venku za halou a plošinou jsem se tam nedostal. Tak jsem hodil lano přes vaznici /UPE 160/ a vyšíval ty stoupáky v sedáku :-) .
to zvládáš takovou gymnastiku jo? Občas bych takto něco potřeboval ušvajcovat.
Cena nevadí.
Na výškovky mám už asi deset let průkaz :-) . Řeknu to takhle. Nemám čas, fakt vůbec. To je jediná věc, které se mi nedostává. Už takhle spím šest hodin denně :-) .
Když koukám na trubce na Petra /Welding mechanik Petr/, tak jsme na tom dost podobně :-))))
jirkati napsal(a):
Pěkná práce. Na takovouhle práci sis měl ale nechat přes noc narůst třetí ruku
. Jak to potom dostaneš z dílny ven. Vždyť je to širší než dveře? To bude jak ježek v kleci.
Korbička bude přišroubovaná, a stěhovat z dílny
to budu nastojato. Musím to pak odvézt do Krumlova, i oj je vyndavací zastamdací.
stanik84 napsal(a):
pafik1605 napsal(a):
Po takovém polohovadle jsem toužil, když jsem dneska svařoval tuhle korbičku z 1 mm plechu. Musel jsem u toho stát, v jedný ruce hořák, v druhý drát, jednou nohou jsem šlapal na pedál a na druhý jsem balancoval
.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 03_137.jpgPěkný...
Minulý týden jsem potřeboval zavařit nějaký větráky na hale. Jenže to bylo venku za halou a plošinou jsem se tam nedostal. Tak jsem hodil lano přes vaznici /UPE 160/ a vyšíval ty stoupáky v sedáku :-) .
Tak to u mě nehrozí, mám závratě.
A tys to jel elektrodou, ne? Neměls pedál 😀.
Samozřejmě. Dělám venku.
Ale dneska jsem potřeboval pomoct, mohl si vzít TIGa. Taková droboť :-)
https://www.rajce.idnes.cz/album/4ReTx8 … 1668209553
Koukám máš pomocníka . To mý vnoučata nemaj absolutně zájem něco dělat. Jen čuměj do mobilů. Tuhle jsem tomu nejstaršímu vysvětloval kótování (předmět z jeho školy). Učitel funguje tak, že jim dá prezentaci, ale nic jim k tomu neřekne. Tak jsme to probrali, něco jsem mu k tomu řekl navíc, dal jsem mu okótovat jeden svůj výrobek (přední panel ovládání frézky). Samozřejmě blbě, tak jsem mu pak řekl, co nesmí. No, ve škole stejně dostal kouli. Netuším, co z něj bude
.
Tak malej je náhodou na tohle super. Malej šroubek :-) . Pár dní zpět mu bylo šest. Nenásilně si ho k tomu vedu. On chce sám. Čemuž se nebráním - bude mít celkem slušně vybavenou fabriku :-).
Jdu to nalakovat. Svítí sluníčko. Včera to byl hnus - dopoledne poletoval sníh.
Jinak k tomu kótování mám takovou malou šikovnou knížku. Prohnal bych to kdyžtak foťákem.
Žádná knížka nepomůže, to je nezájem.
Mimochodem, za mých mladých let byla čára kótovací (ta s šipkama) a k ní byly čáry vynášecí. Teď místo vynášecích jsou čáry pomocné, kótovací zůstala. Kam ten svět spěje ....
Staníku, hlavně aby mu to vydrželo. Takových je dnes už málo. Samá samoživitelka a otcům nezbývá než si syna předcházet návštěvou cukrárny.
Pafíku, svět se změnil, hodnoty a dovednosti co byly ceněný za nás už neplatí. Možná že tím čuměním do mobilů získají lepší podmínky až se budou muset o sebe postarat sami. Viz AI v jiném vláknu.
Dnešní svět je v popisovaném směru podivný. Nejstarší syn ( 50+) má u svého domu aspoň malou dílničku pro běžné práce na baráku. Jeden z dalších synů (40+) se od mala doma motal pořád v dílně kolem mně a pracuje už přes dvacel let v AUTOMOTIVE jako svářeč MIG/MAG. Vnučka (20+) se mi od mala motala v dílně (včetně svařování elektrodou či pájení jednoduché elektroniky) a zrovna maturuje jako brusička skla na Sklandě v ŽB a chce jít ještě buď na opravářku motocyklů nebo na libereckou TUL na průmyslový dizajn.
Takže moc záleží na tom, v jakém prostředí dětičky vyrůstají, jestli jim vůbec umožníme seznámení se s ručními pracemi a i s realizací často neúspěšných nápadů. To je pro rodiče v "panelácích" docela těžké. Ale naprostá většina škol pořádá aspoň jednou do roka tzv. dílničky. Děti to zbožňují, ale protože rodiče "nemají " o pátcích či sobotách na takové hlouposti čas, tak jich tam moc nebývá. Pak přijde do školy náborář - nejlépe z některé oblasti Green Dealu - a děti vidí jediný směr.
Ono když mají doma dílnu a pracují od mala v ní, tak získají ještě jednu důležitou dovednost a sice obratnost v rukou. A když za mlada chodí na manuální brigády, tak k tomu ještě získají dovednost dělat manuálně a nedokaličit si v prvních hodinách práce ruce. Dřív to děcka získávaly samovolně, protože si dělaly píšťalky, káče a kdovíco, nebo v každé chalupě byla domácí dílnička, dnes se takové návyky musí v mládí dávat vědomě. a cíleně.
Ne charone , hodnoty se nemění . Však řemeslník je den ode dne dražší . Jen těm mladým se nechce dělat . Oni , z paneláku , vlastně v životě nevidí rodiče pracovat a peníze mají buďto na kartě , nebo jim je dá bankomat . Není se pak čemu divit , můžeme za to my , jejich rodiče . Vím , že svého otce jsem přiváděl v dílně k šílenství , dochází mi to dnes . Vždycky jsem tam nechal bordel . Takže jsem míval zákaz dílny , na nějaký čas . Jinak jsem mohl dělat cokoliv . Si pamatuju , jak jsem něco vrtal v ocelovo-dřevěnném soustruhu za zády táty . No a asi 8čka vrták rupla . Vstal , dostal jsem facáka , zase si sedl a dělal něco dál , já potom taky . Oni trénují motoriku na telefonu .