SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#76 05-10-2017 08:58:00

Ikovlabs
Člen
Registrovaný: 16-02-2017
Příspěvky: 115

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Minuly rezim hlavne nemel kapacity/efektivitu vyroby aby uspokojil trh takze mu nezbývalo nez delat primitivni výrobky s plánovanou opravitelnosti 10 a vice let.....Dnes je situace opacna a proto se i na servis/servisovatelnost  s..e


Berlan BPS 40,BWIG 180,BMIG 140

Offline

 

#77 05-10-2017 10:13:08

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

No, SMA250, zeptala jsem se šéfa, jo používalo se to kdysi ve škole, jedinej problém byl s pojistkama při zapnutí, furt to lítalo, muselo se to na dvě fáze proklemovat natvrdo, to mi picomig neudělá, hi.....a TP 1500, to by hoši od Froníků neuměli zkouknout?Tohle bastlit na koleně, si docela troufáte...to smekám

Offline

 

#78 05-10-2017 10:31:39

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1363

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Jedná z mála výhod vtedajšej doby bolo, že ku všetkým elektronickým výrobkom bola dostupná dokumentácia. Minimálne schéma zapojenia bola pribaľovaná ku každému televízoru, magnetofónu či iným podobným výrobkom. Mimo toho bola dostupná literatúra aj s popisom funkcii jednotlivých obvodov, ako napr. publikácie E. Kotteka "Československé rozhlasové a televizni přijimače". Chápem, že dnes, vzhľadom na vyššiu zložitosť a uplatňovanie vysoko integrovaných obvodov ako aj vysokej frekvencii modifikácii, by už asi pribaľovanie schém neplnilo daný účel, ale som toho názoru, že príručky by mali byť prístupné.

Offline

 

#79 05-10-2017 11:54:11

kemppin
Člen
Registrovaný: 24-05-2011
Příspěvky: 940

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

#88 nechci ušetřit zadarmo.


Už jenom doma.
KEMPOWELD 4000w , AFIN 280AC/DCw ,  KITIN 1700hf , KM 12c , BERLAN BPS 40 ,
autogen + řezací RS 12 , ARISTO tech , ARISTO air

Offline

 

#80 05-10-2017 13:56:54

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Vážení, jsem rád , že je toto pro Vás "středovlnná" mašina , jistě přežitek dnešní doby , ale já ji chci spravit protože nefunguje.
Nečetl jsem Vaše příspěvky zatím .... ale přečtu si je všechny ,
ale vyrozuměl jsem , že je to skoro pod Vaši úroveň. A proto pro Vás bude jednoduché mi poradit jak tu mašinu opět přivést k životu.
Z pohledu takového Transpoketu 1500 tady je vše pouze analogové , chybí tomu ta digitální část ... no ale o to to bude jednodušší mi poradit jak závadu na té mašině zdolat .
Nebudou tam na obtíž žádné digitální částí stroje.Přesto musím konstatovat , že i ten Transpoket má v sobě části, které se bez analogových dílů neobejdou .

POZNÁMKA K OBRÁZKŮM:
Když jsem je kreslil nevěděl jsem , že ten stroj má dvě verze elektroniky.
To jsem pochopil , až mi neseděly obvody k sobě.Pro ty z Vás co jsou detailisti , tak "neřvěte"  , já to spravím a pro ty kteří na to ještě nepřišli, tak jsou vady ve schematu v obvodu proudového zesilovače a v obvodu napěťového zesilovače tvořeného MA 1458 .

Já jdu zpracovávat popis závady a stavy, které jsem u stroje zjistil , aby se bylo konečně nad čím zamyslet ... respektive poradit jak tu předpotopní mrchu vrátit do života.

Vy se zatím bavte nad tím co jsem zatím stihl dodat .

Pro toho kdo tam měl komentář o velikosti obrázků:
Prosím neumím pracovat s HTML programy tak,  potřebuji jak já tomu říkám "Návod pro blbé"  , jak to mám udělat , aby to bylo použitelné ...takže prosím    po- lo- pa- tě , jo ale mám tam jednu podmínku, tu zatím nehodlám rušit : Když z této poradny vycouve   styles  tak všechno smažu ( u Vás ostatních neočekávám že by jste dokázali poradit , neberte to ve zlém , ale pochopil jsem že hlavou na těchto stránkách je právě on , tak proto ta podmínka )     a pokud to nepůjde, tak takové zpracování dat či obrázků nevyužiji.Tedy budu prověřovat možnost smazání .
Až když mašina bude chodit, tak uznávám byly Vaše rady užitečné a není důvod se na takovou práci dívat jako na kolektivní a tedy není důvod mazat žádné moje příspěvky ......souhlas!


Stylesovi zasílám originál schema
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_sma_1.jpg;http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_sma_2.jpg
S těmi se bude jistě líp pracovat .
Víte já si ta schemata dělám velká protože jsem slepý ................tak tam potřebuji alespoň něco vidět .
Jinak mám rád , když vidím funkční bloky na výkrese , než změť čar nazvanou schéma stroje . Vy si asi libujete v jiném .
Říká se taky , že pořádek je pro ................teď jsem zapomněl " koho" , a inteligent zvládne i bordel .
V textu budu používat své obrázky, abych na nich něco viděl ,  ano prosím.Jsou sice kresleny pouze od ruky ale vidím na ně , tak mi to promiňte

Editoval JaroslavPavel (05-10-2017 14:25:15)

Offline

 

#81 05-10-2017 16:15:30

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Popis závady stroje :
Po zapnutí na síťové napětí 3x 380V a zapnutí hlavního vypínače , stroj normálně naběhne, na jeho výstupních svorkách je napětí U20 = 46V ( měřeno DVM …číslo dodám )
Tedy z pohledu štítkových hodnot stroje je napětí v pořádku.
Na potenciometru proudu nastavím cca 100A požadovaný svářecí proud a zkusím zapálit oblouk. Použitá elektroda EB 121 , na zkoušení to musí stačit .Elektroda respektive kleště připojena na kladnou svorku stroje .
Následuje malé zajiskření cca 2x v místě styku elektrody a svařovaného místa a stroj se vypne. Žádný oblouk nenaskočil a napětí na výstupních svorkách je nulové .

Kontrolu je zjištěno , že došlo k poruše dvou rychlých pojistek ( kdysi označovaných PC , takže když použiji tento název , tak aby jste věděli proč ) určených pro ochranu polovodičových prvků

Napoprvé se mi to zdálo jako náhoda a tak jsem zjišťoval jaké pojistky tam patří a kde je seženu.
Taky jsem zjistil , že mám na stole 40A , 50  a 63A pojistky no a ty čtyřicítky buchly. Tak jsem to považoval za špatně osazené, dodal jsem tam 63 A a ejhle stroj se choval úplně stejně a já za dva pokusy poslal do nebe 4  pojistky , kde každá stojí 330Kč + režie .

Napřed jsem konal , a pak teprve začal přemýšlet ..to tak bývá a někdy to stojí peníze

A šel jsem si prohlídnout funkční stroj:
Zjistil jsem , že i ten funkční se vtom počátku chová úplně stejně, a rozdíl nastane až v době zapalování oblouku, kdy ten funkční začne kvičet jak hejno myší a ten vadný ani nekvikne.
U toho funkčního slyšíte , jak se svářečovi klepou ruce při jeho svařování .

Tak a co s takovým stavem , který Vás nenechá ve stroji změřit nějaké údaje a hnedle jej odrovná ?
Takže jsem šel hledat do schématu a zjistil , že jsem opět slepý a nic tam nevidím ,a tak jsem jej překreslil abych tam něco viděl.

Popis stroje: Tento stroj je složen z následujících částí:
Napájecí napětí přichází na šestifázový usměrňovač , za kterým jsou přes stykač S1 a odpor R =15 nabíjeny sériově zapojené kondenzátory 1G .Energie těchto kondenzátorů je pak taktéž přenesena do kondenzátorů C5 5F a ty tvoří zdroj pro vybíjecí tyristory Ty1a Ty2 a jejich vybíjecí proudy protečou vždy primárem výkonového trafa na C jádru . Tím se vytvoří energie přenesená do sekundáru a použije se . Ochrany proti předpětí tvoří RC obvody a NZO.
Řídící elektronika:
Má za úkol spínat Ty1 a Ty2 .
Je složená z těchto částí:
Dvou zdrojů napětí a to  +15V a -15V
Dále pak napětí pro impulsní , budící trafa +31V
Ochranných obvodů s logikou osazených V37 a V36 hlídající napětí zdrojů tohoto stroje  a
Blokujících činnost generátoru přes diody V34,V21 a V22.

Proudový zesilovač svařovacího proudu složený z ½ MA 1458 označený V31 s funkcí monostabilního klopného obvodu pro MMA i pro MIG svařování ( švy nebo bodování  ),
Dále pak nesymetrický napěťový zesilovač složený z ½ MA 1458 označený V31 ,
Výstupní napětí je hlídáno obvodem tranzistoru V27 a to přes svorku 16X1a to záporná hodnota výstupního napětí .
Posledním a nejdůležitějším obvodem je tam napětím řízený oscilátor , který je symetrický a složen z těchto částí
První půle je z komparátoru V13, zdroje pilovitého napětí osazeného R20,R21,R22, C9 vybíjecím tranzistorem V20 a řízeným z R-S klopného obvodu V1 pin 12.
Zpětná vazba této půlky generátoru je tvořena logickým členem NAND pin 2,3,4 a RC článkem R23, C12 .
Zpětnou vazbu tohoto generátoru přerušuje tranzistor VT 18 a mění režim generátoru .
Řídící napětí komparátoru této větve generátoru je přiváděno na pin 2 V13 a podle jeho výše dochází pak k překlápění komparátoru V13, piny 1,2,3, tvořené ½ operákem MA 1458 .
Překlápění operáku-komparátoru vede z pinu 1 na zpětnou vazbu R23 a taky je použito jako buzení generátoru pulsů pro Ty1 přes VT25
Druhá půle generátoru funguje stejně a je z komparátoru V13, pin 5,6,7, ½ operáku MA1458
A všechny jeho pomocné obvody jsou tam zrcadlově .( Abych to nemusel vypisovat )
Klidový pracovní bod tohoto našeho generátoru jehlových pulsů je nastavován tranzistorem V12 a odpory kolem něj …funguje tam jako zdroj proudu pro zajištění tepelné stability pracovního bodu
Pozor : Tento pracovní bod je zřejmě taky nastavením nejvyššího výkonu tohoto zdroje ( svářečky )
Další pomocný obvod tvoří R4 a dioda V6, kde tyto se chvají jako zdroj konstantního proudu z pohledu R41 nastavují počáteční napětí na tomto odporu R41 . (Tím se taky nastaví napětí U20 = 48V .na výstupu stroje .)
Tím jsem skončil popis stavu , který jsem zjistil přímo


Další zjištění :
Generátor v základním stavu kmitá na 408Hz , pulzy jsou na obou VT 15 a VT 25, respektive jejich výstupech o to při napětí na vstupech komparátorů 1,47V
Protože obvody v oblasti tranzistorů VT 18 a VT 7 naznačují, že jsou řízeny z proudového trafa snímajícího proudy  tyristorů ( plovoucího z pohledu GND svorky )  pouštěný do primárního vinutí výkonového trafa  ( nebudu zde psát co si myslím, protože si nejsem jist )
Na zkušebním vzorku jsem toto trafo neměl připojený , tak jsem neviděl jeho skutečnou činnost ale snažil jsem se ji namodelovat tak, že jsem sepl tranzistor  přes jeho bázi a v tom okamžiku nastal tento jev: ( vhodný  R připojený na +15V)
Při sepnutí VT 18 se překlopí R-S obvod , sepne tranzistor V20 a způsobí vybití C9 a podrží tento C9 zkratovaný a proudy generované zdrojem proudu R22 a zdrojem napětí R20,R21 zkratuje na GND , tím nevznikne pila na C9  a horní půle generátoru přestane běžet.
Naopak dolní půle generátoru se rozběhne na 10x větším kmitočtu tedy 4200-4800 Hz.
Jako zátěž na výstupu impulsního, trafa jsem měl R a pro kontrolu LED .
Při tomto stavu jas diody LED výrazně narostl.

Stejný dej proběhne při sepnutí VT 7.ale v opačné části generátoru ---zrcadlově+.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento jev lze ještě ovlivňovat takto :
Na oranžově označeném vodiči (ve  schématu ) je referenční napětí obou komparátorů
A tak jsem provedl jejich změnu. Nebudu popisovat jak to z Vás každý vidí jak .
Pouze konstatuji toto jakmile se napětí na tomto referenčním vodiči zvedne z původních 1,47V  tak dojde k poklesu kmitočtu generátoru .
Zajímavé na tom je to ,  že tento pokles nastane jak u generátoru symetrického, kdy žádný z tranzistorů VT18 a VT 7  není sepnut , ale taky toto nastane je-li z nich sepnut kterýkoliv.
A tak lze sledovat změnu kmitočtu na 40Hz a taky třeba na 140Hz .
Generátor se zablokuje při referenčním napětí víc jak 10V ----nezkoušel jsem jej zablokovat

Máme tedy před sebou napětím řízený oscilátor symetrický i nesymetrický (VCO )---no jsem z něj trochu vedle .
Proto bych potřeboval toto:
Vysvětlení jakože ten generátor přejde ze stavu symetrického do nesymetrického a jakto že jede na desetinásobku kmitočtu


Tedy K závadě stroje:
Po zapnutí se ve stroji evidentně spustí generátor , tedy není naprosto nic vadnýho , ale jakmile se má zapálit oblouk a tedy spustit nesymetrická část generátoru dojde k destrukci pojistek . A přitom to jako model funguje , ale ne jako stroj….tedy svřovací zdroj konstantního proudu

Vaše názory …………. Sem s nimi ………………

Offline

 

#82 05-10-2017 16:20:53

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Dobrý den,
abych nepsal do technického textu, tak píši zde.
Výše jsem Vám popsal , jak se chová ten stroj co jste nazvali předpotopní, ale sami z popisu vidíte , že jej stvořili lidé, kteří byli velmi chytří , tak by si zasloužil ten stroj , aby neskončil ve šrotě.

Takže určitě to chce čas na rozmyšlenou , a pak budeme vidět co je s ním vhodné dělat .


Předem děkuji za Vaše názory a rady .
JP

Offline

 

#83 05-10-2017 16:48:47

Ikovlabs
Člen
Registrovaný: 16-02-2017
Příspěvky: 115

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

To STYLES:
To není propaganda ale popis reality. Ty ostatní "reci" co jste mi sam vlozil do mého textu nemá cenu komentovat.
Staci se podivat do historie kam jsme se v porovnani se svetem " domodernizovali".
Nenazval jsem konkretni stroj primitivnim - neznam ho - slo o obecny stav techniky v te době.
Taky jsem nepsal nic o tom ze si mi libi stav kdy není ke stroji dostupna dokumentace a ND


Berlan BPS 40,BWIG 180,BMIG 140

Offline

 

#84 05-10-2017 17:36:35

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Pane styles ,
nečetl jsem příspěvek č.85, a tedy nevěděl že mi dáváte odkaz na SMA .zip.
Takže prosím neberte vážně ty schemata co jsem poslal na příspěvek myslím 91
Jinak díky za  tip
A to kreslení Transpoketu ... no uvidíme . já jej viděl pouze za výlohou.

pane přečetl jsem servisní návod ze zipu , no ale jak na takovou závadu jako jsem popsal tam nemají žádnou reakci.
Takže je potřeba něco vymyslet , jak to udělat , aby se dala závada zjistit.
JP
Díky

Editoval JaroslavPavel (05-10-2017 18:05:34)

Offline

 

#85 06-10-2017 08:35:38

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Ani trochu se nedivím, že pan styles do toho nešel. Co si matně vzpomínám, je to už hodně dlouho, tak se tady jednou na dálku tuto svářečku podařilo někomu opravit, za děkuji, když se porouchala podruhé, tak už pán na druhém konci drátu dělal mrtvého brouka.
Je divné, že ještě neodešly tyristory, 1mF nabitý z 6diod můstku +63A pojistka (původně 32A). Dnešní tranzistory v polomostu by byly v křemíkovém nebi. Tato středovlnka má dost složité řízení, protože naši otcové neměli dnešní budiče, a navíc bylo potřeba až tyristor nabije/vybije kondenzátory v můstku a vypne se, tomu odpovídá min. potřebný čas pro sepnutí dalšího tyristoru při max. výkonu tedy max frekvence.

Offline

 

#86 06-10-2017 09:34:48

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1363

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

2 JaroslavPavel: Tento stroj na rozumnú ekonomicky zdôvodniteľnú opravu nie je. Dnes 250 A invertor sa dá obstarať za cca 100 € pri váhe okolo3 kg. Jediná zdôvodniteľná oprava by bola, že si chceš rozšíriť vedomosti aj skúsenosti z elektroniky a zároveň trochu pohladiť ego. Ak v tom chceš pokračovať tak ti poskytnem niekoľko rád.
1) Preštuduj si literatúru o meničoch, najmä o tyristorových meničoch.
2) Tyristor ako ti je dúfam známe sa po zopnutí = prúdu sám nevypne. Potrebuje vypínací obvod, to zistíš z odporúčanej literatúry.
3) Istotne t aj Styles, či ktokoľvek iný rád poradí, ak budeš potrebovať radu ku konkrétnej indikovanej neobvyklej anomálii v správaní sa konkrétneho obvodu, ale nie, k všeobecne definovanej poruche typu nejde to a vyráža poistky.

Offline

 

#87 06-10-2017 09:41:51

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Pro Styles:
Pane já nechci aby jste ten stroj na dálku opravoval.
Že to odkopnete hned na první  pokus to jsem opravdu nečekal, že to bude později to by mělo logiku , proto jsem si vyhrazoval ty práva na smazání.
Ale i přesto pane , ani nevíte , jak jste mi včera pomohl a tak si dovolím říct, že s tou Vaší včerejší radou budu pokračovat na tomto stroji .
Doufám ,že Vám ani ostatním to nebude vadit .
Případně budu zveřejňovat kam jsem postoupil
Omlouvám se za to , že jsem si myslel, že jste hlavou na tomto fóru.... už to nikdy nebudu dělat .
Očekával jsem alespoň základní radu jak měřít ve stroji , který destruktivně zhavaruje tak rychle, že ani nestačíte vzít do ruky měřící hroty.
Jak je vidět , tak ani za takovou radu nestojím ...............já myslel , že profíci to mají už vyřešené, my co máme elektroniku jako zálibu , to musíme nějak vyřešit.... i za cenu , že zaplatím ty PC pojistky .

Editoval JaroslavPavel (31-08-2018 14:36:50)

Offline

 

#88 06-10-2017 09:54:14

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Pro ptkbely dobrý den,
Jestli jste četl (# 92) , tak tam jsem provedl zatím ne úplně podrobný popis té elektroniky , ale docela  podrobný popis řídícího,generátoru toho stroje .
Pro Vás co tady řešíte Transpoket 1500, je to co tam popisuji naprostá triviálnost , tak proč hovoříte o nějaké složitosti , která by měla být na koncovém stupni s tyristory místo dnešních IGBT
Ty tyristory chodí nanejvýš do 10kHz , na rozdíl od MOSfetů nebo IGBT , které to zvládnou do nějakých MHz .To má pak za následek pouze zmenšení velikosti jádra výkonového transformátoru a nižší váhu stroje , ale fungovat by měli stejně. Tudíž i jejich řídící elektronika bude mít alespoň stejné principy.

Podle času Vám pak popíši i zbytek té střdovlnky a její řízení , aby bylo vidět , že je to opravdu velmi podobné těm dnešním strojům.
JP

Offline

 

#89 06-10-2017 10:04:22

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Pro senior:
(98)pane děkuji, to je ono , měl bych prosbu , jestli nemáte k dispozici nějaký odkaz k těm měničům , i k dalšímu .
beru to .
Ano chci ten stroj opravit, proto, že, že ten stroj zvládnu a taky se něco naučím. ( Zvládli jej i ti před námi, proč bychom to nemohli umět i my )

K závadě, že je málo popsaná:
Zatím jsem tam totiž nestihl nic změřit a proto , jsem očekával radu , jak si připravit výkonový zdroj tak , aby se dal měřit .
No ale to pokud někdo používá, tak neporadí .

Viděl jste, že jsem udělal rozsáhlé měření na generátoru , a popsal jem jej , myslím dost důkladně , ale nepochopil jsem , jak se přes něj dostat do řízení koncového stupně , tak , aby mi nechodil do zkratu nebo přetížení .( ani to jsem nezjisti , který z těch stavů tam je )
Pane díky za radu, a budu rád , když mi zachováte přízeň.
V práci na tomto stroji budu pokračovat až příští týden, (mám na stole jeden převinutý stator a jeden regulátor ke generátorům , tak na nich musím udělat práci co mi byla dána za úkol)rád kreslím , tak to dostávám k nakreslení
Přeji příjemný den

Editoval JaroslavPavel (06-10-2017 10:20:37)

Offline

 

#90 06-10-2017 11:59:42

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2195

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Závada (spontánní přerušení pojistek) by nemusela mít příčinu jen v pozdějším zavření některého z tyristorů, mohla by ji asi způsobovat i vadná kapacita C4 nebo C5, v dynamickém režimu - při zatížení. Možná.
Edit.: jak píšete v #92, že napětí naprázdno je 46V a že je tedy všechno v pořádku, moc se mi to nezdá, podle mně by mělo být 60V. Znamenalo by to, že stroj nechodí "do zkratu nebo přetížení", jak píšete, ale že je závada už i při chodu naprázdno.

Editoval Zdenek11 (06-10-2017 14:22:20)

Offline

 

#91 06-10-2017 13:39:53

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Ano dobrý postřeh, napětí naprázdno by mělo být 60V.
Připojil bych pouze 2 fáze, do jedné vložil 500W halogen (do serie), při odpojených tyristorech (nebo jejich řízení) bych zkontroloval, že na středu kondenzátorů v můstku je poloviční napětí.
Připojil bych tyristory a na proudovém trafu změřil nabíjecí a vybíjecí doby, musely by být stejné. Odpojil bych tyristory a vstupy řídící desky, na vstupy (napětí, bočník, proudové trafo) bych přivedl napětí a zkoušel, v jakém režimu dojde k sepnutí následujícího tyristoru s příliš malým časovým odstupem, tedy s kratším než změřené nabíjecí a vybíjecí doby.

Offline

 

#92 06-10-2017 16:20:54

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_stitek_stroje.jpg

jinak Váš názor na vadu směřující k C4   a C5  , tedy symetricky taky na C9 a C12 se mi zamlouvá .
Je vhodné to prověřit ..

Prosím pánové nenarazil někdo z vás na popis funkce generátoru složeného z V13, V20, V11, a V1 ( MZH 115, DTL )
Pokud ano určitě by to pomohlo při vytváření názoru na případnou závadu .

Na doporučení styles jsem stáhl popis stroje z toho "zipu " a tam autor textu píše, že stroj je "normální " když svřeč slyší před svřováním kmitočet cca 500Hz a při svřování že naroste ten kmitočet na 2500-3000Hz .
Já naměřil.408Hz při  I2=0
Potom bez tyristorů na desce pracující do r zátěže a do LED naskočí kmitočet 4200Hz , při mnou vyvolaném sepnutí VT18 nebo VT7.

Proto jsem se ptal na popis funkce toho generátoru , zda jste to někde nepotkali . (Jo taky připomínám , že jsem zjistil ,že jsou dvě verze té elektroniky , generátor mají stejný a liší se v zapojení proudového a napěťového zesilovače s MA1458 ve schématu V31 )

Jinak to budeme muset nějak stvořit sami

Díky za postřehy nahoře jsem zobrazil štítek stroje  U20= 47V max, takže stav naprázdno je bezvadný , si myslím . Pokud ne proč ne .

Offline

 

#93 06-10-2017 16:30:52

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Pane (103 ) to je zajímavá myšlenka jak obejít třífazové napájení a přitom dostat do stroje přiměřené množství energie aby se mohlo začít měřit na tyristorech .
500W/380*sqrt(2)= 1,86 A , to je pěkný, to nedojde ke zničení koncový stupeň by se mohl rozběhnout.
Ten halogen snese 380V ?  Fakt ?

Ale je to použitelná myšlenka , trochu  se musí dopočítat.

Díky

Offline

 

#94 06-10-2017 17:06:36

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2195

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

No tak nevím, proč píšou v návodu maximální napětí naprázdno 60V a na štítku maximální napětí naprázdno 47V, to se tedy omlouvám.

Offline

 

#95 06-10-2017 17:34:27

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

No, jak jsem psala, tam se něco pere, jak říkal šéf, u třech kousků ze čtyř to vyřešilo překlemování dvou pojistek, nic se nespálilo a makalo to,že by sled fází?Opravoval to nějakej na to školenej šmat, tak asi věděl co dělá........jak jsem koupila tak prodávám, ani nevím jak ten veterán vypadá.....hi

Offline

 

#96 06-10-2017 17:50:14

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Bolo by dobre to odstrihnut a zalozit nove vlakno ,nech jedno je ,,o oprave,, froniusa a druhe o tom ,,vetranovi,, lebo to vyzera na dlhu ,,vedecku,, debatu  s otaznym vysledkom smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#97 06-10-2017 18:21:39

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

JaroslavPavel  - prosím založte nové vlákno, abychom to tady někomu nezaneřádili.
Pokud by byl větší odběr, tak se spálí, to je pravda, mám to vyzkoušeno z 1f invertoru, tam byla naprázdno spotřeba nula nula nic a halogen nemohl být přetížen ani, kdyby byl zkrat. Tady bude odběr větší, to by chtělo třeba topnici 3f 7,5kW na 3x 400V ( tj 3x 2,5kW), bylo by možno zapojit jednotlivé topnice podle potřeby, ale je dost drahá.

Offline

 

#98 06-10-2017 18:25:21

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4073

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Myslím , pt.kbely , že je to zbytečné , reakce na Tvůj popis použitých součástek a systemů je vypovídající .

Offline

 

#99 06-10-2017 20:07:13

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

Dobrý den,
mám tedy založit nové téma (vlákno ) jak navrhuje Joe66.

A mám tam přemístit co? Ať nevyrábím zmatky.

Offline

 

#100 14-12-2017 08:41:08

pán volnosti
Člen
Registrovaný: 27-04-2016
Příspěvky: 176

Re: Fronius TransPocket 1500 problém

MartasBrno napsal(a):

Dobrý den všem,

měl bych dotaz - dostala s ke mně svářečka Fronius TP1500 se závadou, kdy po zapnutí se nestane prakticky nic, pouze svítí všechny LEDky na panelu. Žádný zvuk, žádné napětí. Nic. Jsem elektronik, ale tohle je specialitka - měli byste radu?

Díky!

Tady Vám nikdo konkrétní radu nedá. Pošlu Vám mail a poradím, vím o dvou závadách, které to způsobují a nic za to nechci big_smile

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče