SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chlapi minule som robil v praci cca zvar A8 a pri zvarani poslednej krycej vrstvy mi sem tam vyprskaval zvarovy kov von zo zvaru...asi 5 alebo 6 krat,zaujimalo by ma cim by to mohlo byt.Material bol opieskovany,vsetko medzi jednotlivymi vrstvami pekne ocistene ocel.kartacom.Nema na to nejaky vplyv studeny plyn?Zasobnik plynu mame vonku pri hale,bolo asi 13 st.vonku,ale bezne to nerobieva,tak neviem cim to je:-)
Takhle se to chova běžně, když se svařuje pozink. Takže nejspíše nějaká nečistota, ať už na povrchu nebo v materiálu. Může to být také nedokonalé odmaštění. Teplota plynu vliv nemá. A kdyby bylo plynu málo, tak to bude pěnit, ale ne vyprskávat. Dále to může být příliž veliký svařovací proud, kdy se kapička přecházejícího kovu přehřeje a prakticky exploduje. A tím vyfoukne tekutou lázeň. Jole.
Možné vysvětlení by mohlo být i mnohem jednodušší. Někdy si svářeči nastaví omylem svařovací parametry do horní části přechodového pásma. To má za následek nepravidelné odhořívání drátu, kdy oblouk nepravidelně kolísá mezi začátkem sprchového přenosu a velikými kapkami při větším zkratovém svařovacím proudu. Pokud použijete drát, který je na způsob odhořívání citlivý, máte díky těm zkratům o zvukové a světelné efekty postaráno.
No varil som taky velky nosnik na zeriav,ziadny pozink,opieskovana ocel,ehrubka mat.cca 35 mm,prud.280A,drot som mal nastaveny tak,ze som len lial,ziadne gulickovanie.Ale ako som pisal,spravilo mi to asi 1 krat za den...s tym explodovanim kvapky kovu suhlasim,ona skutocne ako keby sa roztrhla a prska vsade naookolo aj za krk :-)a to uz potom neni sranda:-)
Přesně tohle dělá moucha která vletí do oblouku, nebo nějaký hmyz.
mame obmedzeny pocet much na dielni,vzhladom k tomu ze je marec a nemci by ich tam nezniesli -je to vlastne sabotaz vyroby zo strany much:)
Warlockvw napsal(a):
Chlapi minule som robil v praci cca zvar A8 a pri zvarani poslednej krycej vrstvy mi sem tam vyprskaval zvarovy kov von zo zvaru...asi 5 alebo 6 krat,zaujimalo by ma cim by to mohlo byt.Material bol opieskovany,vsetko medzi jednotlivymi vrstvami pekne ocistene ocel.kartacom.Nema na to nejaky vplyv studeny plyn?Zasobnik plynu mame vonku pri hale,bolo asi 13 st.vonku,ale bezne to nerobieva,tak neviem cim to je:-)
Plyn asi ne. Já bych to typoval na nějaký pór ve sváru, v předchozí vrstvě.
je to trochu mimo mísu ale při řezání se setkávám s tím že válcovaný materiál není dokonale homogenní, jsou místa kde je uvnitř tlustých profilů spára (třeba u traverz)...
asi to spravilo kvôli tej predch.vrstve na nej sem tam zostane taka tmava hneda sklovina na zvare,tak ked sa to dobre neodlupne,moze to spravit to co mne,môj názor...inak som to privaral k takej velkej platni hrubka 45 mm,ale vsetko som predohrieval s autogenom na cca 150 st...merane laserovym teplomerom
Ta tmavá hnědá sklovina nemůže mít takovýto projev.Je to normální struzka,která se normálně opět roztaví a vyplaví zase na povrch svaru. Nejpravděpodobnější příčinou bude nějaká nečistota, ať už v předchozí vrstvě nebo nějaký vměstek v základním materiálu po válcování. Nebo, jak už bylo zmíněno výše, přehřátí roztavené kapky kovu obloukem a její následná exploze.Jole.
tak jo...diky za info