SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
jakou elektrodou nejlepe svarit poloosu?dik
Většinou tyto díly bývají z uhlíkových nebo nízkolegovaných ocelí vyšší pevnosti. Protože přesný typ obvykle nejde zjistit a beztak by podobně legované přídavné materiály nezaručily tak vysokou pevnost při vysoké houževnatosti, používají se pro svařování austeniticko-feritické vysokolegované elektrody, např. Böhler FOX CN 29/9, UTP 65 atd.
diky,a je potreba predehrev nebo pomale chladnuti?
Editoval svihak (29-03-2011 12:10:33)
Pokud si nejste jist materiálem, předehřevem a pomalejším chladnutím nikdy chybu neuděláte.
V tomto případě bych předehřál tak na 150-250°C, víc by nemělo být třeba.
Tatru Kopřivnici jste zkoušel? Ještě nějak před 10 lety měli v podnikovém archívu tatrovky veškeré výrobní dokumentace v podstatě všech v Kopřivnici vyráběných aut . Tatra 805 je z toho pohledu úplně nová věc. Pokud se situace nezměnila, neměl b být problém si tam domluvit návštěvu. Potom by něco k tomu mohli vědět v tatrováckém muzeu v Kopřivnici, to je nyní pod správou města a potom by něco mohli vědět ve firmě Ecorra, to jsou bývalí tatrováci , co se nyní živí renovací veteránů, přirozeně v první řadě tatrovek.
tak jsem narazil na problem,jsem od Kromerize a takove elektrody sezenou jen na objednavku a cely balik.nevite nekdo kde je pobliz sehnat?
Editoval svihak (30-03-2011 07:30:20)
neco od esabu by nebylo?celkem bych to potreboval.dik
na poloosy by mohly být použity oceli 15 241 (chromvanadová) případně 16 640 (niklchromová) obě cca 0,4 C zušlechtěné na mez kluzu 900 až 1300 MPa. (pokud je poloosou myšlena hnací hřídel kola)
Editoval bn (30-03-2011 11:57:53)
ano je to hnaci hridel kola ale jake oznaceni elektrod?Böhler FOX CN 29/9 mi sezenou jen balik,slo by to necim jinym?
Zkuste se zeptat na normu E312-16 nebo E312-17, nebo dle EN E 29 9 R...
Hlavně se ale nenechte nachytat na bombastické názvy typu královská elektroda, zlatá elektroda, superlegovaná elektroda atd. a zeptejte se předem na cenu, aby vás pak malé množství nevyšlo dráž, než ta 3,5 kg dóza. Řekněme že ceny 600-800,- Kč/kg jsou obvyklé.