SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 20-11-2011 21:04:39

jawarmaniak
Člen
Registrovaný: 10-11-2009
Příspěvky: 10
Web

softstart do rtb-3

Ahoj. Chtěl bych si udělat jednoduchý softstart do trafa RTB-3 podle návodu na svarinfu ( http://svarbazar.cz/phprs/view.php?cisl … 2006051601 ).  Chtěl bych se ale zeptat, jaké použít součástky, respektive jejich hodnoty. Nemáte to někdo doma postavené? Díky


Transformátor RTB 3 + home made usměrňovač
RK 220 Triodýna + RT 4

Offline

 

#2 20-11-2011 21:50:29

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1400

Re: softstart do rtb-3

http://svarbazar.cz/phprs/view.php?cisl … 2006020401         len treba viac citat ....

Offline

 

#3 21-11-2011 10:04:10

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3492

Re: softstart do rtb-3

Ale vždyť to tam máš : Jako spínací prvek Re používáme běžné jedno resp. třífázové stykače s cívkou 230V/50Hz. Jako mařící odpory Rs používáme paralelní kombinace výkonových rezistorů 2*22 Ohm/20W nebo 3*33 Ohm/20W nebo 3*47 Ohm/20W podle příkonu daného trafa. Na následujících obrázcích je ukázka rychlé instalace do WTU 315:
Jinak pokud přidáš další vypínač např http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_361-vackovy-spinac.jpg
nebo
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_vaeka_2segment.jpg

a ty upravíš tyto přepínače , respektive jeho vačky tak ,aby spínaly dle následného schematu . Pokud i tak zapojíš , tak funguje jak na 230, tak na 400 .
úprava vačky
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_vaeka_rotaeniho_spinaee.jpg

a vlastní zapojení
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_softstart_pro_rtb.png

V tom chema se jedná vždy o stejné kontakty přepínače . Ten odpor R lze dát pochopiteně na výstup , aby nebyl rtále pod napětím , už se mi to nechce překreslovat .

Offline

 

#4 21-11-2011 19:28:04

jawarmaniak
Člen
Registrovaný: 10-11-2009
Příspěvky: 10
Web

Re: softstart do rtb-3

Super. Díky. Toto jsem potřeboval.


Transformátor RTB 3 + home made usměrňovač
RK 220 Triodýna + RT 4

Offline

 

#5 21-11-2011 20:04:45

zdeště
Zablokovaný
Registrovaný: 30-04-2010
Příspěvky: 819

Re: softstart do rtb-3

Dobrý den,
pro Vaši inspiraci zkuste ještě nahlédnout sem:
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2009091001
S pozdravem Zdeště


servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

Offline

 

#6 12-02-2014 17:32:06

tmvitek
Člen
Registrovaný: 12-02-2014
Příspěvky: 4

Re: softstart do rtb-3

Zdravím, chtěl bych použít softwtart pro motor o výkonu cca 2 kW a cca 5 kW, mohu se zeptat, jak velké by měly být odpory? Chtěl byhc to mít připoojené k elektrocentrále, ale ta bohužel nezvládá rozběh elektromotorů. Díky

Offline

 

#7 12-02-2014 18:30:09

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

Pro asynchronní motory je odporový softstart naprosto nevhodný, používá se většinou tlumivkový nebo elektronický. Odpory pro požadované výkony a potřebný čas rozběhu by byly rozměrově neúměrně velké a těžko sehnatelné. Hodně laicky řečeno - záběrový proud bývá cca pětinásobek jmenovitého, takže pro 5 kW motor je příkon při rozběhu 25 kW.

Editoval Zdenek11 (12-02-2014 18:44:50)

Offline

 

#8 12-02-2014 18:41:50

tmvitek
Člen
Registrovaný: 12-02-2014
Příspěvky: 4

Re: softstart do rtb-3

Takže se nemám pokoušet? A tlumivkový se liší v čem?

Offline

 

#9 12-02-2014 19:08:59

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

Tlumivka maří výkon elmg. polem, odpor teplem.

Offline

 

#10 12-02-2014 19:36:49

tmvitek
Člen
Registrovaný: 12-02-2014
Příspěvky: 4

Re: softstart do rtb-3

Takže pouze místo výkonových odporů osadit tlumivkami? Ty by měly mít jaké hodnoty?

Editoval tmvitek (12-02-2014 19:37:00)

Offline

 

#11 12-02-2014 19:42:05

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 276

Re: softstart do rtb-3

Ja si myslím že softstart na RTB3 je zbytočný prepych.Iba že ak by nebola iná možnosť.

Editoval hrmil (12-02-2014 19:42:40)

Offline

 

#12 12-02-2014 19:47:40

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

Reaktory pro tyto účely bohužel nejsou mojí parketou, snad vám poradí někdo zkušenější. Jsou na to tabulky, ale já je nemám.

Offline

 

#13 12-02-2014 20:21:59

tmvitek
Člen
Registrovaný: 12-02-2014
Příspěvky: 4

Re: softstart do rtb-3

Dobře. Děkuji. Zkusím dohledat, či se doptat smile

Offline

 

#14 13-02-2014 07:17:23

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3492

Re: softstart do rtb-3

Hrmile už těch keců opravdu nech . Kdo potřebuje rozbíhat RTBčko na slabším vedení a jističi , tak si ho nemůže vynachválit , mě včetně . A ty vítku přestaň to perpetuum shánět po všech forech . Z lejna bič neupleteš .

Offline

 

#15 13-02-2014 08:36:49

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 883

Re: softstart do rtb-3

Nebylo by lepší tak velké motory spouštět pomocí přepínání hvězda – trojúhelník. Např. triodýna měla ruční přepínač, na větších kompresorech orlík bylo přepínání pomocí stykačů a časového relé. Softstart bych použil pouze v případě, že by nebylo možné použít k rozběhu přepínání hvězda – trojúhelník, tedy např. v případě motoru určeného na napětí 110V (zapojení do trojúhelníku) a 220V (zapojení do hvězdy).
Já tomu zas tak nerozumím, ale selským rozumem.
Pokud jde o velikost tlumivky, je potřeba vyjít z údajů na štítku motoru : např. 8A/220V/hvězda.
Proud při rozběhu při 220V by byl Ir=5*8A=40A
Tedy impedance motoru při rozběhu Z=220V/40A=5,5ohm 
Předpokládám, že elektrocentrála je již na 230V, tak proud bude 230V/5,5ohm=42A
Dále musím zhodnotit, do jak velké zátěže motor spíná jak velký proud je schopna dát alespoň krátkodobě elektrocentrála. Pokud se motor moc zatlumí, nemusí se rozběhnout.
Předpokládám, že se jedná o start odlehčeného motoru – cirkulárku a elektrocentrála dá 20A. Tedy minimální impedance obvodu Z=230V/20A=11,5ohm
Impedance tlumivky Z=11,5ohm-5,5ohm=6ohm
Pokud se průběh napětí alespoň podobná sinusovce s 50Hz a zanedbám činný odpor vinutí motoru a tlumivky, tak potřebuji tři tlumivky s indukčností:
L=Z/(2*pi*f)=6/(2*3,14*50)H=0,02H
Pokud je potřeba počítat přesněji, nebo před výrobou zkontrolovat výsledný rozběhový proud, tak je potřeba počítat s impedancí jako s vektory, tedy změřit činný odpor vinutí motoru, spočítat činný odpor vinutí tlumivky a sečíst reálné a imaginární části a z nich spočítat (nebo ve vhodném měřítku vynést do grafu a odečíst) skutečný snížený rozběhový proud a poupravit návrh tlumivky.

Offline

 

#16 13-02-2014 08:58:20

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

No ještě mě napadlo použít jako předřadné odpory halogenové žárovky R7s třeba 230V/1500W, stojí pár korun, ale nevím, jestli taky nevymýšlím perpetum mobile, jak píše kolega. Možná by se odlehčený motor roztočil. Nebo taky ne. Jinak se samozřejmě prodávají elektronické softy přesně pro tyto účely.

Editoval Zdenek11 (13-02-2014 09:19:00)

Offline

 

#17 13-02-2014 10:13:13

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: softstart do rtb-3

pane bobobo mě by zrovna to perpetum zajímalo, na cirkuli mám motor 5,5 kilovatu a vedou z něho tři dráty tak jakým přepínačem bych to měl podle vás i jiných zde "odborníků" rozbíhat když to nijak jinak než do hvězdy na 380 zapojit nejde, to jakýsi vůl takto v opravně navinul a vyvedl jenom jeden konec vinutí, jde mě o to že motor se spíná jen obyčejným tahovým vypínačem a běžně mě to vyráželo 25ampérové pojistky dokud sem je nenahradil měděnými dráty a finanční situce je taková že to tak prozatím musí zůstat, v pojistkách jsou dráty, vedení to snese o to strach mít nemusíte (jedná se o původní rozvody pro JZD kde byli elektromotory 40kW) ale jde mě o to že se mi nelíbí ty nárazy do sítě kdy u sousedů pohasíná světlo
já právě taky sem uvažoval o nějakém předřadném odporu, odporový drát bych tu měl nějakou asi pruměr 2mm ale zase to nemám nač to namotat na dřevěný špalík to nebude dobré, ty tlumivky to by šlo, kde ale vzít hotové a jak by měli vůbec vypadat, tlumivkám moc nerozumím, akorád vím kde jsou namontovány třeba v zářivkách, v pouličních lampách nebo i ve svářečkách a různě ale to je asi tak všechno a právě ty odpory jsem viděl v zapojení na frézce typ FA 5.. kde jsou namontovány v krabici na levé straně konzoly, (umístění popisuju abyste si to mohl ověřit že ty odpory tam opravdu jsou, kdysi sem na takové frézce pracoval a jelikož nespínalo časové relé tak stykač neskratoval odpory a tak elektromotor vlastně šel přes odpory trvale a když jsem pak potřeboval výkon na hrubování tak odpory shořely proto mám i ten odporový drát jelikož elektroudržbář mi po opravě zbytek věnoval) no a odpory jsou připojeny na horní vývody elektromotoru kde po rozběhu ty odpory skratuje stykač a elektromotor propojí takže rozběh přes odpory lze, akorád v mém případě toto nemohu aplikovat právě z důvodů nevyvedení konců vinutí na el.motoru, u mě by to muselo být jinak právě nevím jak, takže otázka na perpetum by mě zajímala softstart na RTB zase já považuji za zbytečnost
-ještě doplňuji že se jedná o cirkulu na trámy co je na kolejnicích a tam je frekvence zapínání častá, zapnout-uříznout-vypnout-posunout-zapnout-uříznout... cca 5-20x do hodiny je zapnutí-vypnutí tak proto mě to štve že to bliká až u souseda ikdyž on má něco podobného a bliká taky ale.. nejsme přece na světě abychom si dělali naschvály

Editoval Kramlik (13-02-2014 11:27:05)

Offline

 

#18 13-02-2014 11:58:56

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 883

Re: softstart do rtb-3

V tomto případě není problém v tom, že motor nemá vyvedeny konce cívek, ale v tom, že pokud se vám nepodaří ty vinutí odporů dobře odizolovat, provést ochranu nulováním, že to bude nebezpečné a taky dost rozměrné, pochybuji, že ten motor provozujete aspoň přes proudový chránič. Tady je těžké něco vyrobit, aby to bylo bezpečné a nic to nestálo.
Pokud to ale budete chtít realizovat, ideální by byl paketový vypínač, 3polohy, 6 pólů. Vačky sestaveny tak, aby v 1.poloze přívod vypnutý (1.-3.pól), další dvě polohy sepnutý , tedy vypnuto- zap-zap. Další trojce pólů pak vypnuto-vypnuto-zap. Tyto kontakty by zkratovaly jednotlivé odpory (začátek a konec odporu). Tedy jednotlivé odpory by musely být mezi vypínačem a motorem. Jako odpory by se musely použít např dostatečně velké šoupáky(laboratorní odpory) s vhodným odporem, nebo na ně navinout ten drát, co máte. Ale smrdí to krchovem. Já osobně bych použil spíš 3 tlumivky např. stator tak 2kW 3f motoru s vykuchaným rotorem, osobní zkušenost s tím nemám.

Offline

 

#19 13-02-2014 12:10:55

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1783_poepinae.jpg

Offline

 

#20 13-02-2014 13:07:00

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 432

Re: softstart do rtb-3

Nejlevnější kilowatový odpor je např. fén. Je to hotové, má to dvojitou izolaci a i tepelnou pojistku. Samozřejmě i tak se musí používat ta koule na hlavě, např. v uzavřené krabici to dlouho fachčit nebude.

Offline

 

#21 13-02-2014 13:29:45

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: softstart do rtb-3

no přesně takto sem to myslel teď akorád ty odpory nebo ty tlumivky, to právě nevím jaké hodnoty by to mělo mít na ten vykon toho el.motoru, ten vykuchaný motor to zní zajímavě, samozřejmě v těch pojistkách nemám hřebíky ale slabučké drátky stylem jeden málo dva málo .. sedum málo atd až myslim jich tam je deset kdy ten motor to při rozběhu nevypálí ale případný skrat ano, třeba kdybych najel na kabel a ten se cvakl fází na kov tak kolejnice jsou uzemněny tak to ty drátky v pojistkách přepálí to je vyzkoušené, loni mě přes zimu miši prokousali kábl od vipinače k motoru asi jim chutná ta silikonová izolae ještě schválně si říkám to tam bude už napořád to už nesteří jak guma a ono tak, no a to sem zapnul záblesk mě oslepil a nic - drátky v pojistkách zmizeli, ale lekl sem se až sem se málem poto..tam právě si myslím že cirkula je nejhorší na rozběk, tam než se roztočí ten kotouč jako setrvačník a to ten motor tam je 5,5kW a 2800otáček a pravděpodobně ho někdo šlohl s fabriky kde to zapojení do hvězdy a poté do trojuhelnka nemělo významu a tak to navinuli jenom jednoduše s třemi dráty do svorkovnice (slabší motory po opravě to tak měli uplně běžně, ušetřilo se kousek bužírky a matičky s podložkama na svorkovnici)

Offline

 

#22 13-02-2014 14:30:23

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

Zkoušel jsem něco počítat, vychází mě odpory kolem 10-15 ohmů / 2 až 3kW, ale to je jen hodně od boku, záleží to i na tepelné kapacitě - provedení odporů a hlavně době a četnosti rozběhů (v létě bude jiná, než v zimě), odlehčení motoru při rozběhu atd. Přesně spočítat to neumím. U trafa je to jiný, tam to stačí na několik period, než se nasytí jádro a to jsou řádově setiny sekund, u motoru jsou to řádově sekundy než se roztočí, tj. stokrát delší tepelná zátěž na odpory.

Editoval Zdenek11 (13-02-2014 15:04:24)

Offline

 

#23 13-02-2014 14:35:32

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 883

Re: softstart do rtb-3

1drátek z licny je 5A, 3 vydrží 15A, při 10 drátkách se už hodně ohřívá písek, teplo se nestačí odvádět tak to určitě trvale 50A nedá, tak max 40A.

Offline

 

#24 13-02-2014 16:37:26

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 883

Re: softstart do rtb-3

2 až 3kW, to ještě jde, viděl jsem odporník na lokomotivu (vyrábí Lekov), hezký děrovaný nerezový plech (čtvercové díry), uvnitř byly vidět pěkné porcelánové izolátory, přívody asi na M10.
Ale taky to mělo slabiny, např cena, váha přes 500kg a rozměry skříně.

Offline

 

#25 13-02-2014 17:16:11

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

No asi by stačily odpory i s menším výkonem, zvlášť kdyby se motor nezapínal moc často nebo byly dobře chlazené (počítal jsem s hodně nepříznivými vlivy), ale i tak by to byly pěkní macci. Nejlepší by asi bylo vyzkoušet to v praxi. Myslím Kramlík tady psal, že má nějaký odporový drát, a Steatit s.r.o. prodává snad milion druhů keramických tělísek různých tvarů a velikostí, mohl by to zkusit.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2022


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče