SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 16-02-2014 11:01:16

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

Radim napsal(a):

A na ty 4 ampéry na vinutí by asi na soft start šly docela dobře použít tyristory anebo triaky. Úhel spínání nadstavený napevno, na každou fázi elektricky samostatné zapojení, pouze ovládání "částečné spínání - naplno trvale otevřeno" optočlenem, indukční špičky a rušení přirozeně ošetřena....

Nějak jsem asi nepochopil ty 4 ampéry, 5,5 kW motor při startu natvrdo bere obvykle asi 60A, při Y-D cca 25A, jmenovitý proud mívá něco kolem 12A.

Editoval Zdenek11 (16-02-2014 11:04:52)

Offline

 

#52 16-02-2014 11:10:24

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3827

Re: softstart do rtb-3

Je to třífázový, ne jednofázový elektromotor.

Offline

 

#53 16-02-2014 11:13:54

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

Zajímavý názor!

Offline

 

#54 16-02-2014 11:32:00

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: softstart do rtb-3

Zdenek11 napsal(a):

Radim napsal(a):

A na ty 4 ampéry na vinutí by asi na soft start šly docela dobře použít tyristory anebo triaky. Úhel spínání nadstavený napevno, na každou fázi elektricky samostatné zapojení, pouze ovládání "částečné spínání - naplno trvale otevřeno" optočlenem, indukční špičky a rušení přirozeně ošetřena....

Nějak jsem asi nepochopil ty 4 ampéry, 5,5 kW motor při startu natvrdo bere obvykle asi 60A, při Y-D cca 25A, jmenovitý proud mívá něco kolem 12A.

Toho jsem si taky všiml, že 3f elektromotor bere cca 2A proud na 1kW výkonu. 5,5 x 2 = 4 ?? big_smile big_smile big_smile

Offline

 

#55 16-02-2014 11:36:11

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 883

Re: softstart do rtb-3

JARDA V napsal(a):

Před cca 40 lety "kolotočáři" používali na pomalý rozběh vodní odpory. Do nádoby s vodou pomalu zasouvali plechovou elektrodu. Samozřejmě pro každou fázi jedna odizolovaná nádoba se slanou vodou a jedna elektroda, vše na jednom izolovaném držáku.
Když se to udělá blbě, je to samozřejmě VIP vstupenka na krchov.
V dnešní době by to měl vyřešit frekvenční měnič, ale cenu si netroufám ani odhadnout.
big_smile big_smile big_smile

S tím bych si nebyl tak jistý, tenkrát jsem tomu nevěnoval pozornost, ale pokud by měli motor do hvězdy, stačily by 3 plechy do jedné izolované nádrže se slanou vodou a na plný výkon by se ty 3 plechy zkratovaly (3f nožovým spínačem) a vyřadily odpor elektrolytu.
Podstatně levnější než frekvenční měnič by bylo sehnat jiný motor a to buď s přepínáním hvězda trojúhelník, nebo nějaký více otáčkový speciál. Dobrý pro toto použití by byl motor s přepínáním hvězda/ dvojitá hvězda ( Y/YY) podle Dahlandera, protože při Y má poloviční výkon a poloviční otáčky než na YY, ale sehnat ho za rozumný peníz, to by bylo přímo z pekla štěstí.
Dá se ale předpokládat, že na aukru nebo v bazaru se narazí na 5kW motor bez možnosti přepínání, tedy většině lidí k ničemu.

Offline

 

#56 16-02-2014 11:51:47

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: softstart do rtb-3

pt.kbely napsal(a):

JARDA V napsal(a):

Před cca 40 lety "kolotočáři" používali na pomalý rozběh vodní odpory. Do nádoby s vodou pomalu zasouvali plechovou elektrodu. Samozřejmě pro každou fázi jedna odizolovaná nádoba se slanou vodou a jedna elektroda, vše na jednom izolovaném držáku.
Když se to udělá blbě, je to samozřejmě VIP vstupenka na krchov.
V dnešní době by to měl vyřešit frekvenční měnič, ale cenu si netroufám ani odhadnout.
big_smile big_smile big_smile

S tím bych si nebyl tak jistý, tenkrát jsem tomu nevěnoval pozornost, ale pokud by měli motor do hvězdy, stačily by 3 plechy do jedné izolované nádrže se slanou vodou a na plný výkon by se ty 3 plechy zkratovaly (3f nožovým spínačem) a vyřadily odpor elektrolytu.
Podstatně levnější než frekvenční měnič by bylo sehnat jiný motor a to buď s přepínáním hvězda trojúhelník, nebo nějaký více otáčkový speciál. Dobrý pro toto použití by byl motor s přepínáním hvězda/ dvojitá hvězda ( Y/YY) podle Dahlandera, protože při Y má poloviční výkon a poloviční otáčky než na YY, ale sehnat ho za rozumný peníz, to by bylo přímo z pekla štěstí.
Dá se ale předpokládat, že na aukru nebo v bazaru se narazí na 5kW motor bez možnosti přepínání, tedy většině lidí k ničemu.

Děkuji za odborné doplnění. Je pravda (když se teď snažím si vybavit podrobnosti), že jsem viděl všechny tři plechy do jedné nádoby - ale to je dávno, opravdu asi 40 let. Viděl jsem i tři plechy do tří nádob a to už nevím kdy. Ale podstatné je, že jim to fungovalo. A fungovalo by to i dnes. Ale, ...Když se to udělá blbě, je to samozřejmě VIP vstupenka na krchov...

Offline

 

#57 16-02-2014 12:03:00

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3827

Re: softstart do rtb-3

Zdenek11 napsal(a):

Zajímavý názor!

Přirozeně vím, že střídavý elektromor má nějaký jalový indukční proud, ale že by měl až tolik, prakticky trojnásobek oproti odpovídající ohmické zátěži, to mně nenapadlo. Ale zřejmě asi ano.  sad
Moje chyba. Měl jsem vědět, že to nevím a vyguglit si to.

Offline

 

#58 17-02-2014 08:20:37

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 883

Re: softstart do rtb-3

Kramlik…já tam mám pruměr 800 tloušťka 6mm (puvodně kotouč na čelezo), když sundám řemeny aby se motor rozbíhal bez zátěže tak tam mužu mít i 20Ampérové pojistky ale ten velký kotouč než se roztočí...
Každému nemusí vyhovovat elektrické řešení, a když roztáčíte takový setrvačník tak se nabízí i jiné řešení. Pokud hovíte více mechanice, máte větší soustruh, tak co odlehčit při startu ten motor pomocí spojky, podobně jako u auta, ale bez převodovky, jen zajistit aby se ty piliny nedostaly na žhavé obložení. Tam to obložení taky něco vydrží, když se při rozjezdu pálí gumy.
Nebo udělat spojku z řemenů, ty čepy u řemenic jsou nepohyblivé, stačí je ohnout z drátu do U. Pokud se odlehčí napínací kladka, řemeny se o ně opřou a řemen nespadne a nedře o řemenici.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3495_napinak.jpg

Offline

 

#59 17-02-2014 08:46:14

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

Ale tím to nevyřeší úplně, akorát si může o stupeň snížit hodnotu pojistek. Ten počáteční proudový náraz tam zůstane, jen žárovky probliknou kratší dobu, třeba místo 3s pohasnou na 1s.

Offline

 

#60 17-02-2014 09:14:58

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 883

Re: softstart do rtb-3

Ano neroztočený motor s kotvou nakrátko je při startu v podstatě transformátor s vinutím do zkratu, tedy proud na začátku bude stejný, ale vzniklé podpětí bude trvat min. poloviční dobu a to by byl posun dopředu, ne? Když se půjde do důsledků, tak i při rozběhu hvězda – trojúhelník se jeden větší ráz rozdrobí na 2 menší. To by ten motor musel roztáčet tlakovou vodou nebo stlačeným vzduchem případně benzínovým motorem.

Offline

 

#61 17-02-2014 12:24:24

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4299

Re: softstart do rtb-3

Záběrový proud je cca 5-7x větší, než jmenovitý. Odlehčením rozběhu se docílí jen toho, že síť bude proudem větším než jmenovitým zatížena po kratší dobu, záběrový proud se nezmění. Přímé spouštění motorů nad 3kW není v distribuční síti dovoleno. Proto se motory do 3kW běžně dodávají v provedení 230/400V a nad 3kW 400/690V. Motory navinuté na Y400V se používají tam, kde odběratel má svou trafostanici a tudíž není připojen na veřejnou distribuční síť. U motoru 5kW je nutné použít Y/D, nebo softstart, ev. jiné spouštění (transformátorem, tlumivky).  Při rozběhu Y-D se v zapojení Y sníží záběrový proud na cca 1/3 proudu záběrového na D. Já bych to řešil sehnáním jiného motoru, případně převinutím na 400/690V a přepínačem Y-D. Ušetří to hodně času a bude to spolehlivé.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#62 17-02-2014 12:33:34

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 883

Re: softstart do rtb-3

Vidím žádná odezva, tak ještě jinak.  Nevím v jakém prostředí je ta pila ani dispozice objektu, ale pokud by jsme se vrátili k těm topnicím, nebo statoru motoru tak nemusí být u pily, ale mohou být někde mezi zásuvkou a pojistkami, topnice se dělají i ponorné se závitem,ale budou asi dražší, ale tak by mohlo být po práci i trochu teplé vody. Jen místo vypínače by musel ty topnice nebo stator motoru automaticky zkratovat stykač ovládaný např. přes proudové relé a relé se zpožděným přítahem, nebo pokud těm věcem nehovíte, tak by šlo použít ruční ovládání stykače tlačítkem, umístěným někde u pily. Určitě by bylo dobré přidat před toto zařízení bytelný 3f. vypínač. Topnice bych použil 3, radši s větším výkonem např. 4,5kW nebo 6kW, na každou fázi jednu a jednotlivé spirály 3x 230V topnice paralelně, tím by se dal měnit odpor a vyladit to. Už je to hodně let co jsem topnice montoval, nevím jaké se teď dělají,  tuším, že tenkrát 7,5kW byly pouze 3 x 380V, těm bych se radši vyhnul a slabší byly na 3x 220V, takže se daly zapojit i na jednu fázi.  Topnice se ve spojení s motorem se nedají přetížit, jediné riziko je,že když budou mít příliš malý výkon, tak se motor     roztočí na příliš malé otáčky, nebo se neroztočí vůbec.     Pochopitelně topnice určené k ponoření do vody, musí být celé chlazené vodou nebo olejem.

Offline

 

#63 17-02-2014 12:45:26

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: softstart do rtb-3

Určitě by to takhle šlo a fungovalo by to, jen začínám nabývat dojmu, že je snaha udělat to co nejlevněji, ideálně pak za sobotu dopoledne a úplně zadarmo. To se dá snadno pochopit, jen aby pak Kramlíkovi místo blikajících žárovek doma neblikaly někde jinde svíčky.

Teď jsem si ještě uvědomil, že ty odpory na spouštění by stačily jen ve dvou fázích.

Editoval Zdenek11 (17-02-2014 13:41:03)

Offline

 

#64 17-02-2014 19:48:41

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: softstart do rtb-3

no odezva, musel sem ač nemocen a s horečkou k soustruhu, zákazník náš pán zavolal tak se nedalo nic dělat, jinak teda tady ty mechanické rozbíhadla by na tu pilu nebyli moc dobře umístitelné ty klouzací řemeny to se mě nelíbí, řemeny klouzat nemají, už tak je stím problém když se řeže nejaký krutismrk že to sevře kotouč tak je smrad z gumy, jinak tem svíčkám sem měl hodně blízko je to tak asi deset let kdy sem byl na výpomoc u kamoše na stavbě jako obsluha strojů a když sem přepojoval kábl s míchačky na vrátek, bekelitové koncovky na hadry a porcelán ejhle zustal v zástrčce, no nicméně ze zásuvky s rozvaděče to vyplé mám to sem si přece vypnul tak to chytnu za ty holé dráty no kde by mě napadlo že v momentě kdy já to budu držet a táhat zato,  to kterýsi idiot co stím neměl vůbec co společného ten druhý konec vrazi spátky do eletriky, prostě jdu kolem vidím neobsazenou zásuvku tak tam něco zapnu? idiot ukrajinská, to se mě rosvítilo pře očima jakoby někdo rožnul halogen do očí, naštěstí se mě kábl zamotal pod nohy a tak jak sem rozmáchl široce rukama tak se mě ten konec vyrval ze sevřené ruky, odešel sem naštěstí po svých a právě ještě sem toho debila zahlédl jak se u zásuvky směje, no následky byly kruté, na povrchu dlaně nic vážného akorád tři zuhelnatělé body, ale na druhý den a pak několik dní ukrutné bolesti celé ruky, myslel sem v některym momentu že si tu ruku budu muset useknout co to bylo za bolesti, ty body to byli vstupy proudu do těla každý jedna fáze, později (asi po měsíci co sem si přišel pro nářadí) sem si to už teda s druhým koncem bezpečně zajištěnym zkusil jakoby rekonstrukci a asi jak proud procházel tak na povrchu popáleniny viditelné to odpovidalo tem bodům a holým drátům a pak vnitřní popálení to byla ta ukrutná bolest takže děkuji za svíčky ale pro nedostavení se stavu potřebného pro pohřeb se prozatím onen odkládá a tak svíčky zatím nepotřebuji, bude li to aktuální budu se snažit dát vědět smile ještě tak k následkům, nyní už nepociťuji, ale několik let mě ruka snadno prochladla a bolela teď už nic a kábl? ten slouží dál i stou rozjebanou koncovkou akorád holé dráty se zaizolovali a dal se druhý "lepší" bakelit  lol poučení? nevím.. asi snad jenom že nikomu nic nepůjčovat

Offline

 

#65 17-02-2014 20:09:39

MP 80
Člen
Registrovaný: 12-03-2011
Příspěvky: 25

Re: softstart do rtb-3

napadla ma tato zlozitost -dat na spolocnu hriadel hlavneho el motoru, pomocny.motor tak 750w (samozrejme rovnaky pocet polov), jeden stykac a casove rele.Pokial to nieje nejaky velmi tazky prevod -mozno by to fachalo. Teda az na tu zlozitost.
Inak nechat previnut motor na Y/D 5kw bude stat urcite 200e a viac. Parat sa cez nejke doma robene odporniky no neviem asi by som vymenil cely motor a mal pokoj.
mp


v praci Alfain 400,Alfain plazma 40,Omicron 245,Omicron 1550,Alfain plazma 100,Lorch MAA /TIG 180,
doma K 220,UTA 200-1,usmernovac vlasnej vyroby 4,4kw 380v ,plazma CUt 60,plazma ,mig/mag orelikon 320

Offline

 

#66 17-02-2014 20:40:28

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4299

Re: softstart do rtb-3

Já mám jednu zásadu: nestát se obětí svých vynálezů a vychytávek. Proto bych to udělal tak jak se má: Motor převinout (cca 3000,-Kč) a přepínač Y-D cca 800,-Kč a bylo by. Soft startér by přišel dost draho- cca 5000 Kč a pro tento účel by to byla bláznivina. Nový motor (Siemens) cca 7 800Kč.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#67 17-02-2014 21:26:27

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3492

Re: softstart do rtb-3

Škoda slov , vždyť byl ve šrotě . Tam měl starý šrot prodat a jiný , vhodný koupit a už mohl dva týdny zařezávat . Začíná rysovatět .

Offline

 

#68 18-02-2014 00:15:32

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: softstart do rtb-3

bobobo napsal(a):

Škoda slov , vždyť byl ve šrotě . Tam měl starý šrot prodat a jiný , vhodný koupit a už mohl dva týdny zařezávat . Začíná rysovatět .

ve šrotě tam starý měl, aneb rýč tu ryje sud kulatý, nezlobte se pane bobobo ale teď teda sem nepochopil ani slovo

pane Famater vy jste z hodně laciného kraje, kde to tak levně převíjí ty motory ikdyž "levně" já momentálně nemám ani ty tři tisíce a to mám ještě složenku k zaplacení pojištění nezaplacenou 3500korun a 6000korun druhá, kdy to zčeho zaplatím nevím, za dnešek vyděláno 150korun sláva bohu

ale pan MP 80 mě teď ccelkem inspiroval, to není špatný nápad, musel bych teda použít silnější než těch 0,7kW ten by stím asi nepohnul možná by stačilo 1,1-1,5kW ale mohlo by to fungovat jako rozbíhací motor ke kterému by se po roztočení přizapnul ten velký a klidně by mohli běžet oba někdy by se to i hodilo

Offline

 

#69 18-02-2014 08:54:12

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4299

Re: softstart do rtb-3

Tu cenu jsem zjistil u známého, co to dělá- ne načerno, ale jako řádně vedenou živnost. To s tím slabším motorem by to fungovalo. Zkušenost by ukázala, jak se rozdělí zatížení motorů. Bylo by potřeba změřit proudy obou motorů v zátěži a rozhodnout, jestli by nebylo lepší slabý motor vypnout.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#70 18-02-2014 15:48:14

donal
Člen
Registrovaný: 28-09-2011
Příspěvky: 104

Re: softstart do rtb-3

Tady v tomto videu je to krasně vidět jak roztočí malý motor velký možna by mohlo sloužit pro inspiraci jak to udělat  (ty blbosti se strvačníkem a spol neberte v potaz o žadnou volnou energii se nejedná)

http://www.youtube.com/watch?v=LTLLnUOPOQk

Editoval donal (18-02-2014 15:48:37)

Offline

 

#71 23-02-2014 18:12:07

Josef*elektro
Člen
Registrovaný: 09-06-2012
Příspěvky: 131

Re: softstart do rtb-3

Zdravím,

k debatě o spouštění kolotočů dodám parametry podle platné čsn en"   motor 5,5 kW, jmenovitý proud 12,3A,
pojistka před stykačem 40A! motorový jistič 13A, jmenovitý proud jističe D pro lehký rozběh 13A, střední rozběh 16A,
těžký rozběh 20 A / jistič D, nejpomalejší charakteristika/ tepelné relé 15A,stykač 16A přívod 4x2,5 CYKY.

Takhle to má být, abych to podepsal. Pokud pánové hledáte jiné možnosti, doporučuji ,než Vás někdy navštíví
p. Ivo Mitáček, tohle: Andělíčku,můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku, opatruj ji ve dne v noci......

Offline

 

#72 18-07-2022 00:22:57

Jakub.P
Člen
Registrovaný: 05-04-2009
Příspěvky: 27

Re: softstart do rtb-3

Radim napsal(a):

Na každou fázi tak asi kilo vázacího železného drátu o průměru tak asi 2 mm jako odpor, nejdřív zapojit celou délku, pokud to nevyhazuje pojistky, tak délku postupně zkracovat.  Až ten elektromotor pojistky začne vyhazovat,  prodloužit zpět o cca třetinu - polovinu délky a tak se získá správná ohmická hodnota předřadných odporů, ještě s nějakou rezervou pro nějaké nepříznivé podmínky. Pokud na tom odporu bude železa méně než odhadem 0.5 - 0.7 kg, mělo by to bajočko malou tepelnou kapacitu a moc by se to při opakovaných startech rozpálilo, asi odhadem od oka, tak použít silnější vázací drát na odpor o stejně hodnotě, aby tam bylo nakonec tak asi kilo železa na každém odporu nebo ještě víc. Dráty potom smotat do nějakého kompaktního tvaru, hodit do nějaké izolované skříňky nebo trubky odolné vyšším teplotám a přístupné občasnému čištění od hořlavého prachu, který by se uvnitř mohl usadit, ofukovat pořádným ventilátorem kvůli chlazení.....
A odporový předřadník odpovídající i dnešním bezpečnostním předpisům je na světě.

Na tom reostatu - odporovém předřadníku k tomu starému elektromotoru 3.5 kilowat, který popisuji výše, je odhadem na každou fázi toho odporového drátu pr asi 3 mm odhadem tak 0.3 - 0.5 kilo. Tam je to ale jednak chlazeno olejem, jednak je to děláno na životnost minimálně 50 let při každodením používání  toho elektromotoru.

A při zkoušení je třeba ty odporové dráty nějak provizorně upevňovat, vysoké procházející proudy při rozběhu působí na tyto dráty i mechanicky, mohly by se vlivem procházejícícho proudu posunout nežádoucím směrem a jako holé izolované dráty vytvořit nějakou paseku.

Jinak by zřejmě součástkově nebyl problém udělat softstart s polovodičovými součástkami , třifázový regulátor, buď s tyristory nebo triaky nebo typu PWM se speciálními IGBT  pro kmitočty v rozmezí 1 - 10 kHz.
Frekvenční měnič jenom kvůli tomu softstartu je zbytečný, jedině že by dávalo smysl měnit i provozní otáčky při zpracovávání různých materiálů.

Ahoj, oživuju starší téma, dost by mě zajímalo, jak to dopadlo. Řeším podobný problém, cirkulu 7,5 kW navinutou do Y na 380 V, rozbíhám bez kotouče, s kotoučem lítají pojistky 16A gG (šnek). Pokusy s odporama jsem nahrál tady:
https://www.youtube.com/watch?v=4MRAHpGtf5I 
Zaujal mě tady odporový drát anebo stator motoru bez rotoru coby tlumivka. Ještě mu tak přidat SS buzení a řídit ho jako přesytku (transduktor). Jen jestli vychází indukčnost pro tento účel...

Offline

 

#73 18-07-2022 07:23:06

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3492

Re: softstart do rtb-3

Neztrácej čas a nevymýšlej kolo .  http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na … 54#1233454

Offline

 

#74 18-07-2022 10:38:58

Jakub.P
Člen
Registrovaný: 05-04-2009
Příspěvky: 27

Re: softstart do rtb-3

Jen zjišťuju zkušenosti ostatních a zároveň se dělím o ty svoje, na tom není nic špatného. Zatím nikdo nenapsal "Zkusil jsem to s šesti/ čtyřma ohmama a nejde to, protože..." nebo "Zkusil jsem to s 20 mH ...."  Kramlik na ebastlirnu nechodí a u Radima nevím.

Offline

 

#75 18-07-2022 11:05:34

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3827

Re: softstart do rtb-3

Já  jsem  to  nezkoušel,  jen  to  komentuji.
A vím,  že obyčejné  odpory odporovým  drátem uložené v oleji u motoru,  co  mám  doma,  fungují. Jenže mně jističe nevypadnou,  i  když  ten  kroužkový  motor 3,5kW,  co  mám doma,  pustím  napřímo  bez  omezení  odpory  a ještě navíc když  je v pile cirkulárky dřevo  řezané  na podél.  Navíc má  motor do  cirkulárky převod na rychlo, na motoru  je pr. tak 180,  na cirkuli  tak 120. Maximálně při  tom jiskří  kartáče. Kdysi  přímo  mnou omylem jednou vyzkoušeno.
Motor roztočí  přes odpory cirkuli na takových  80- 90 % otáček  během  několika sekund a potom  přepnutím  napřímo podle zvuku ještě o  trošku  zrychlí. Puštěný  napřímo  roztočí  cirkuli prakticky okamžitě.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2022


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče