SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 12-03-2013 18:30:30

rebelik
Člen
Registrovaný: 01-03-2012
Příspěvky: 4

Re: GUDE MIG 192/6K

to pysta1
To trafko mozete zapjit na CN4(takto je to oznacene na riadiacej jednotke) a ten vodic vedie na horny prepinac na kontakty 1,3,5,7,9,11, vsetky su vzjomne prepojene. To by bol viacmenej fazový vodic L1.
Druhy vodic trafka na N, a to bud na CN2 (doska RJ) alebo kontakt 8 spodneho hlavneho prepinaca. Ja som N napojil priamo na kontakt 7 resp. 11 hlavneho prepinaca, t.j. viacmenej na privodny N vodic.
K ventilatorru pripojit tiez nie je zly napad, len nie som si isty, co by hned pri zapnutí zvaracky a roztoceni ventilatora sa cez el.-mag. ventil nepustal plyn, lebo bude asi otvoreny.
Ak chcete ostat pri povodnej riadiacej jednotke, tak spinaný zdroj asi nebude dobre riesenie, lebo sa na regulaciu pouziva tyristor a spinany zdroj uz bude so slusne  vyhladenym  napatím. Regulacia by vam nefungovala. 
Ja som trafko umiestnil nad tlmivku, ale da sa aj pod podavac dole a nejakou plastovou krabickou zakrytovat pre kazdy pripad.

Offline

 

#52 12-03-2013 19:20:19

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8553

Re: GUDE MIG 192/6K

A já jsem si celou dobu myslel, že dva vodiče tedy hnědý a modrý, tedy fázi L1 a N se může používat jen u přístrojů, které jsou v plastových krytech, kde nehrozí přímo dotyk s některou živou částí. U plechových skříňěk se musí použít vždy 3 vodičový přívod, L1, N a PE, kdy PE se spojí s tou kovovou skříňkou, někdy i přímo s trafem, motorem apod.
U 3x400V podobně, ale zase se na kovový kryt musí zapojit PE vodič žlutozelené barvy, který se nikdy nesmí použít přímo k vedení proudu. sad


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#53 12-03-2013 20:52:30

pysta1
Člen
Registrovaný: 17-02-2013
Příspěvky: 42

Re: GUDE MIG 192/6K

o.k.. zohnal som si trafko 24V/5,2A a supnem tam 30A semicron mostik bez chladenia a bez kondenzatora. Takze po lopate- L na trafku pojde z CN4 a N pojde z hl vypinaca? Sekundar potom pripojim na kable ktore idu z usmernovaca zvaracky. Mam tam pripojit aj solenoid? A ked ju pripojim na 400V? N bude odkial? Mam sice patkolik, ale TN-C. Dikes...


Gude 192/6k

Offline

 

#54 12-03-2013 23:45:51

rebelik
Člen
Registrovaný: 01-03-2012
Příspěvky: 4

Re: GUDE MIG 192/6K

Solenoid mozete kludne zapojit na sekundar toho noveho trafa. Po prepnuti na 400V by malo byt na CN2 vhodne napatie pre napajanie toho malickeho trafka riadiacej jednotky, ale mne sa to ich zapojenie velmi nepacilo, tak som pripojil N priamo na 7resp. 11 hlavneho prepinaca, t.j. v podstate priamo na modrý privodny vodic. Mzslim, ze som nic hrozne tym nesposobil. Este by bolo ale dobre primar trafka zapojit cez poistku, aby pri skrate sekundaru alebo inych nepredvidanych okolnostiach  nebol nejaky problem.  Ja som pouzil este zo starych zasob trafko, ktore sa dalo priskrutkovat kovovými nozickami na skrinku, tj. vodivo spojit so zltozelenym ochrannym vodicom a malo aj drziacik na trubickovu poistku.
Ale mozno by bolo najlepsie vymenit aj  riadiacu jednotku za nejaku s PWM, ale to uz vam asi poradia skusenejsi.

Offline

 

#55 13-03-2013 07:00:49

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4101

Re: GUDE MIG 192/6K

Zatím první souvětí varoku , které ti mohu odfajfknout .

Offline

 

#56 13-03-2013 09:42:50

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: GUDE MIG 192/6K

bobobo napsal(a):

Zatím první souvětí varoku , které ti mohu odfajfknout .

A to není elektrikář.smile smile smile
Nakonec, já taky ne, jen osoba poučená. smile smile smile

Offline

 

#57 13-03-2013 12:07:43

alll
Člen
Místo: ...
Registrovaný: 12-09-2009
Příspěvky: 3595

Re: GUDE MIG 192/6K

Pozeral som schému , tak najvhodnejšie je zapojiť to priamo na ventilátor._ani naten ne po přepnutí přepínače na 400V jdou do ventilatoru 2 FAZE TAK POTOM BOBOBO RAD´..


Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

Offline

 

#58 13-03-2013 12:38:02

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí
Registrovaný: 20-03-2011
Příspěvky: 830

Re: GUDE MIG 192/6K

alll napsal(a):

Pozeral som schému , tak najvhodnejšie je zapojiť to priamo na ventilátor._ani naten ne po přepnutí přepínače na 400V jdou do ventilatoru 2 FAZE TAK POTOM BOBOBO RAD´..

Nejsem sice bobobo, ani elektrikář, ale něco mi říká, že při připojení na pětikolík se ve svářečce vyskytnou PE i N. A pak bych tu nulu hledal na N. Ale to je můj laický názor, jak už jsem psal, jsem jen osoba poučená. smile smile smile

Offline

 

#59 13-03-2013 16:01:51

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8553

Re: GUDE MIG 192/6K

Teď nechci psát nesmysly, ale ventilátor je na 230V, ne? Jak do něho mohou jít dvě fáze?
BOBOBO: i když mi pořád nadáváte, nějaké základy trošku znám, jinak bych si nedal dohromady né jenom svářečku, ale i spoustu jiných věcí, kde je základ elektřina.
Teď k věci. Doma si každý zapojuje některé věci jak se mu zlíbí, i když to je kolikrát proti předpisům. Podle mě ale u svářeček a podobných věcí bych neriskoval, hrozí i smrtelné nebezpečí. Nikdy nevíte, kdy třeba právě tu svářečku někomu půjčíte a nebude vědět, jaký máte uvnitř pozapojovaný salát. Stačí se podívat u nás v práci, něco podobného dělá náš elektrikář a potom to svádí na své předchůdce.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#60 13-03-2013 16:06:32

pysta1
Člen
Registrovaný: 17-02-2013
Příspěvky: 42

Re: GUDE MIG 192/6K

Mam TN-C, tak  patkolik mam zapojeny L1,L2,L3 a PE.  N-nemam. Takze mi ide o to, ci na CN4 budem mat vzdy fazu (aj pri volbe 230V aj pri 400V). Druhu stranu trafka pripojim o kostru. Inu moznost nemam. Vdaka...


Gude 192/6k

Offline

 

#61 13-03-2013 19:46:37

alll
Člen
Místo: ...
Registrovaný: 12-09-2009
Příspěvky: 3595

Re: GUDE MIG 192/6K

ano mohu vam to potvrdit na cn 4 bude faze vždy... jina možnost neni.... pro pana varoka   ventilator u einhelek 190D je na  jak 230V tak na 400V..


Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

Offline

 

#62 14-03-2013 04:47:55

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8553

Re: GUDE MIG 192/6K

Oni tam dávají i ventilátory na 400V? Aha, tak to jsem ještě neviděl. V mé svářečce i v několika kusech co jsem trošku kutil, tak vždy tam byly ty malé pláta na 230V. U Einhelů tam bývá taková plechová vrtule, u mé byla malá plastová vrtulka.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#63 14-03-2013 23:52:13

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: GUDE MIG 192/6K

Pôvodne som to myslel medzi N a L1 , no teraz mi došlo ,že to musí isť cez spínač.
Tak že mala oprava : fázu nie z ventilátora (L1) ,ale až z CN4 , inač by to pravdepodobne točilo podávačom hneď po zapnutí zváračky...
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/174_sch.jpg

Editoval m.evil (15-03-2013 00:31:55)

Offline

 

#64 15-03-2013 21:30:56

pysta1
Člen
Registrovaný: 17-02-2013
Příspěvky: 42

Re: GUDE MIG 192/6K

Podla tejto schemy by to mohlo fungovat jak na 230V tak na 400V...  hmm


Gude 192/6k

Offline

 

#65 20-03-2013 18:44:30

slavo35k
Člen
Registrovaný: 20-03-2013
Příspěvky: 4

Re: GUDE MIG 192/6K

Pridám sa a dám sem aj schému iba ma ospravedlnte, zabudol som dokresliť rezistor na kondenzátor. Tu je tá schéma:

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4670_dsc00435.jpg

Hádam Vám pomôže. Inak to ide na 230V aj na 400V a nemusíte ju pripájať na redukciu 230V. Kludne ju nechajte napojenú na 400V však je tam prepínač. Mám ju doma.

Editoval slavo35k (20-03-2013 18:48:40)

Offline

 

#66 20-03-2013 20:27:49

pysta1
Člen
Registrovaný: 17-02-2013
Příspěvky: 42

Re: GUDE MIG 192/6K

Mohly by ste mi tu schemu poslat prosim na email, neako si to neviem zvacsit. Vopred ďakujem....


Gude 192/6k

Offline

 

#67 21-03-2013 06:57:58

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4101

Re: GUDE MIG 192/6K

Ten obrázek je vskutku malý . Dej CADu exportovat pomocí tohoto např. na plochu a výsledek sem dej  http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1325_exportovat_cadcad.jpg

nebo pomocí print screen udělej fotku obrazovky , v malování vyřízni a zase sem dej .

Offline

 

#68 21-03-2013 07:19:30

jiri kral
Člen
Registrovaný: 16-03-2013
Příspěvky: 15

Re: GUDE MIG 192/6K

cauky poradte asi budu kupovat co2 od firmy aweco 230smart ma to zatezovatel 60%175A,100%135A 35%230A NENI TO ZADNA CINA,VYRABI TO V JICINE,CO RIKATE NA TE ZATEZOVATELE?NA DOMA BOHATE STACI NE?MAME JE V PRACI SICE SILNEJSI I KAMARAD JI MA DOMA A VARI BEZ PROBLEMU

Offline

 

#69 23-03-2013 18:58:52

pysta1
Člen
Registrovaný: 17-02-2013
Příspěvky: 42

Re: GUDE MIG 192/6K

Tak už som tam dal trafko, je to o moc stabilnejsie. Akurat som zistil, že v modrom kably bolo L1 a v hnedom N. Chyba bola v redukcii, teda lepšie povedane v zaliatej vidlici 230V. Ďakujem za všetky rady ohladom pripojenia trafka....


Gude 192/6k

Offline

 

#70 23-03-2013 20:02:20

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8553

Re: GUDE MIG 192/6K

To se mi stalo taky jednou. Tak prý to ale v některých zemích mívají, tedy fázi L1 modrý a nulák N hnědý. Je lepší takovou šňůru vyměnit, je to dost nebezpečné, kdyby do toho někdo vrtal.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#71 24-03-2013 20:50:19

pysta1
Člen
Registrovaný: 17-02-2013
Příspěvky: 42

Re: GUDE MIG 192/6K

To ano najlepsie by bolo to vymenit, ale nakolko som novú snuru nemal, tak som vodice preznacil izolackou (modrou a ciernou), a zapojil tak ako sa patri. tongue


Gude 192/6k

Offline

 

#72 29-03-2013 05:46:42

atishajn
Člen
Místo: NR kraj
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1416

Re: GUDE MIG 192/6K

kto poradi ako nahradit ventilator v tejo CO , ked je ako autotransformator vinutim ...  0-230-400V  a toho sa napaja riadiaci modul . Na 230 mi ide bez ventilatora , ktory nefunkcny . Ale uz na 400V nejde , lebo ventilatore zhorene vinutie . Rozmyslal som aj nad dvomi seriovo zapojenymi trafakmi okolo 15W , a jeden by bol pretazeni (ventilator+trafo na ovladani 230V , a dalsi ako tlmivka 400na 230 ), dam ho vykonnejsi a nebude delit napetie v pomere . viac v foto ... [img]http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2028_obrazok_042.jpg

Editoval atishajn (29-03-2013 06:14:41)

Offline

 

#73 29-03-2013 07:42:45

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4101

Re: GUDE MIG 192/6K

Zapojil bych 24voltový přes odpor a se zenerkou na výstup . Nebo vypočítej předřadný odpor k větráku na 230 .

Offline

 

#74 29-03-2013 07:56:24

atishajn
Člen
Místo: NR kraj
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1416

Re: GUDE MIG 192/6K

Rezistor bude kurit , a nie je to tiez najvhodnejsie . Trafo by bolo idealne , len sa mi nechce navijacku oprasit a tocit pol dna par tisic zavitov 0.2 drotom ... A RC riesenie tiez nedobre na spolahlivost .

Offline

 

#75 29-03-2013 16:27:03

pysta1
Člen
Registrovaný: 17-02-2013
Příspěvky: 42

Re: GUDE MIG 192/6K

A prečo tam nedáš nový ventilátor na 230V? Na L1 a N.


Gude 192/6k

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče