SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, potřeboval bych prosím radu ohledně zavaření vydlice na ccrosku, je to nějaký číňan, tudíž dostupnost dílů nic moc. a ani složení nevím, je to z alu profilu 60x40x3mm vařil bych to migem Esab 550A, nějaký drát tam je,ale to také nevím složení, tak jestli bude někdo tak hodný a poradí kolik ampér, jakým směrem svářet AL (pokud vím tak se jen tlačí ?) drát je myslím 1,2mm a argon. prostě nám nezbyde nic jiného než to zkusit. za postřehy a rady předem moc děkuji, alfin.
Asi te nepotesim ale takto dulezity dil bych osobne svarel jen Ac/Dc tigem.Tam bude nejvetsi kontrola nad svarovacim procesem.Mozna by nebylo od veci dat i nejakou tu vyztuhu.Samozrejme vse perfektne ocistit .
Editoval Honza007 (07-06-2012 16:06:30)
honzo dík, to máš pravdu. je to tedy jen na soukromou amatérskou dráhu. (HOBBY) . ještě mě napadlo, co dovnitř vyfrézovat obdelníček o délce cca 10cm, a ten nalisovat dovnitř, a ovařit všechny tři díly? popř není někdo okolí prahy východ a byl ochotnej to zavařit ? kolik cca mohu počítat za zavaření ? děkuji alfin
Alfine: nějlepší by bylo do toho narvat obrobek o délce alespoň 10cm- to je dost na hraně. Pak to svařit a to pořádně, aby se to protavilo s obrobkem.
Bylo by dobre tu vyztuhu nedelat plnou aby mohla malinko pruzit jak bude hodne tuha mohlo by to prasknout zase za ni.Kdysi jsem opravoval znamemu ram a vystuhu jsem privaril ke kolme trubce a pasek te vystuhy ma na konci vyrez ve tvaru U aby nekoncil kolmo na trubku ale sila a pnuti se rozlozilo na delsi cast trubky ta vyztuha je nastehovana cca 1.5 cm dlouhymi svary a drzi nekolik let.
ja myslým že i na hoby dráze si člověk muže pěkně nabýt držku . magem bych do toho určitě nešel jedině tig drát s příměsí manganu a tu výstuhu jak píše honza jen lechkou a hlavně zakončení sváru té výstuhy musí být zhruba uprostřed profilu
takto prasklá vidlice může být "načatá" ještě někde na jiném místě, taková destrukce musí mít vliv na celou konstrukci.
O legování Al moc nevím, ale pokud to není renomovaný výrobce - bůhví co je to za slitinu. (svařitelnost)
Petře, bylo by to možná lepší, jen jde o to, zda se to vyplatí............
Duté konstrukční celky z AL slitiny bych určitě přeplátoval kusem AL plechu podobné tloušťky materiálu. Hliník vařím krátce, ale za tu dobu se mi ne vždy podařilo zalít i kořen sváru.... Což může být problém! Drát na zkoušku AlSi5. Toť moje poznatky a rady.
Vyplatí.. podle mě vyplatí. Když to dá někomu dělat, bude to stát peníze, když si to bude dělat sám (argon, drát, kterej možná doma má, nevím) a výsledek nejistej, navíc je to dost podstatná část, není to držák vejfuku. Když to udělá z ocele, tak mu stací metr a půl silnostěnýho jeklu, nahřár švajcem a naohýbat, posvařuje céóčkem, dodělá drobnosti a když bude mazák, stříjne to stříbrným sprejem a kyvka bude lepší jak originál.
Jsem teda už nějakou kyvku v ruce měl a nedovedu si představit co to bylo za jebu že se takhle urvala. Jediná nevýhoda ocele je v tom, že ocel je těžší, takže se posune těžiště, ale to asi nebude takovej problém. Lidi kteří řešej težiště jezděj jinou úroveň a ti by šli hned do novýho dílu.
Osobně bych udělal nesmrtelnou kopii z ocele a měl bych klid že se na tom kvůli ní nikdo nezmrzačí, je to práce tak na půl dne, stejně jako hraní si z hliníkem. Na svý motorce bych si to nenechal.
zdravím, moc díky kluci za postřehy, je to pro známého a je z toho docela zoufalej, tak možná půjdem tou cestou ocelovou, skáče na ní 5-9m , jinak je to docela střelec no a co se týče toho svaření toho hliníku, tak nevím no, je to opravdu mašina jinak z ocele by to nemusel být problém i za studena dokončuji zakružovačku , včera jsem přivezl 5m kulatiny průměr 150 mm tak že budou pro každý průměr jiné rolny, žádné kroužky a dnes jsem byl u kamaráda a koupil jsem si od něj hračku že ani nevěděl co to je tak za simboliku dokážete mi k tomu něco říci ? díky alfin
ještě drobná otázka? vysvětlil by mi někdo ovládání ? proč jsou tam dva potenciometry na ampéry?? díky alfin
Ide o nastavenie hlavnej hodnoty J1 a hodnotu na ktoru ma klesnut J2 pocas pulzneho nastavenia.
Potenciometer pod potenciometrom J1 je pre nastavenie medzeri.
Tot moj odhad podla toho co vidim na obrazku
Tipnul bych si trochu jinak:
když to vezmu z leva do prava a budu si to domýšlet dle toho grafu co je pod poťákamatak to bude: t3 - doba náběhu na hlavní svářecí proud, J1/A - nastavení hlavního svářecího proudu, J2/A - nastavení proudu pro dovaření kráteru, t4 - doba prechodu mezi hlavním svářecím proudem a proudem dovaření kráteru a pod tím grafem máš potenciometr pro nastavení poměru mezery pro pulzní sváření. Jinak gratulace k pěkné svářečce, taky mám podobnou, tedy jen COčko, taky je to ještě poctivej "němec" a jsou to bytelný mašiny. Akorát nezapomeň trochu profouknout vnitřek ať se to může chladit, za ty roky už tam jistě bude pěkná vrstva prachu, jo a můžeš to i nafotit zevnitr :-) ať se máme čím kochat :-)
díky, za ty penize bral jsem ji hlavne na elektrodu. a to HF zapalovaní je supr věc. také bych se přiklonil k tomu pulzu.
na netu o ni moc není, ale jen letmo jsem se dočetl že hodně podobná a může být i ac/dc a je to značené stejně. tak nevím
určitě vyfotím
ještě mě napadla jedna věc, co to odlít nové a opracovat ? odlechčit profrézováním ? kdyby to nešlo z hlíny, co ji svařit novou z nerez profilů ? mohlo by to být pevnější a lehčí než ze železa.
Editoval alfin.cz (08-06-2012 09:57:43)