SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 28-02-2008 15:04:56

tomas
Člen
Registrovaný: 28-02-2008
Příspěvky: 1

rukojeť a hořák acetylen kyslík

Zdravím svářeče,prosím Vás mám doma rukojeť a hořáky na autogen,a chci místo acetylenu použit propan butan(propanbutan a kyslík,samozřejmě regulátor mám propanbutanový.Potřebuji to akorát na nahřívání,jde mně o to abych nevznikla nějaká chrpa,nechce se mně už investovat.  Spěchá-děkuji za jakékoliv rady

Offline

 

#2 29-02-2008 10:52:32

Pepa Z.
Člen
Místo: VUT v Brně, FSI, ÚMVI, OKM
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 28

Re: rukojeť a hořák acetylen kyslík

Rukojeť můžeš nechat původní např. U7 ale bylo by lepší pořídít si hořákové nádstavce na PB+O2 (velikost 0-7, cena za kus kolem 800 Kč což je dost), jsou jinak otryskovány na směšovači jelikož PB potřebuje více kyslíku než acetylen. Tohle už se zde řešilo a kolegové tvrdili že to jde i s klasickými hořáky na acetylen+O2, já jsem to nezkoušel.

Offline

 

#3 29-02-2008 22:37:29

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4408

Re: rukojeť a hořák acetylen kyslík

V předchozím zaměstnání jsme dostali velikou zakázku, kde se musely rovnat plechy o tloušťce 65 mm. Po obrovských nákladech na rovnání autogenními soupravami jsme přešli na rovnání směsí propan + O2. Propan dodávala firma AIR PRODUCTS a O2 Linde. Bohužel, obyčejné hořáky byly při delším používání náchylné k přehřívání a ke zpětnému šlehnutí. Proto bylo nutné nakonec používat originální hořáky na směs propan + O2. Ty snášely i dotyky hořáku s rovnanými deskami. Kyslík byl nastaven na 0,6 MPa, propanové lahve se při větším zatížení ochlazovaly až do vrstvy jinovatky na povrchu. Cena hořálů ale byla značná.

Offline

 

#4 11-03-2008 14:20:49

radluk
Člen
Registrovaný: 08-01-2008
Příspěvky: 53

Re: rukojeť a hořák acetylen kyslík

Horaky + rukojet na AC/O2 jde pouzit i na PB / Propan, ale ma to par nevyhod, diky mensi vyhrevnosti PB musis volit vetsi prumery horaku, pri horeni musis davat vic kysliku, abys docilil aspon podobne vyhrevnosti jak u AC, ocel se s tim svarovat moc neda, je tam velky prebytek kysliku ( kdyz snizis pomer kysliku, zase nema plamen potrebnou vyhrevnost ), je to zacarovany kruh. Na tvrde pajeni a ohrivani, pri dostatecne velkem horaku to jde pouzit bez problemu. Akorat sezen redukcni ventil na PB, regulator na PB na varice je nedostacujici v pripade pouziti pojistek proti zpetnemu proudeni plynu, nebo proti zpetnemu slehnuti. Nepretlaci je diky nizkemu vystupnimu tlaku. Muzes na nem tlak zvysit, ale neni to ono ( na starsich je pod nanytovanym stitkem regulacni sroubek, vymenis za delsi a cim vic pritahujes, tim vyssi vystupni tlak ). Je to potrebne i u vetsich horaku, pocitej s tim, ze kdyz veznes treba 6ku horak, tak ti uz nebude stacit ten regulator na PB, tak abys dosahl plneho mozneho vykonu horaku.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče