SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Každý průměr drátu přecházi ve směsném plynu do sprchového procesu při jiném svařovacím proudu. Je to v návodu k WLSP dobře popsáno. Vždy to ale budou dost velká napětí (proudy). Určitě nebude stačit 200 A, a to ani u drátu 0,8 mm. Když si dáte do Googlu "WLSP 315 návod" tak můžete studovat vlastnosti tohoto stroje dosytosti.
WLSP knizku sem cetl ale jaksi je psana na CO2 plyn.....na nej to nastavim ale i v te knizce je psano ze pro smes to je jine a zakreslene jen do 120A
do 150A to na smes nastavim nad 150 to uz proste nesvaruje at se snazim jak se snazim
já bych zkusil drát 1.2
Jestli je to drát 1 nebo 1,2 mm je jedno.Jak píše Jirkati, je nutné se vyvarovat přechodovému pásmu,kde je vysoký rozstřik, nebezpečí porů atd.U strojů Kemppi, s plynem CORGON 18 mám vyzkoušeno, že od 22V do 28V(kdy začíná sprchový přenos) se svařuje velice špatně.Bohužel tím jde vniveč docela podstatná část výkonu stroje.Nicméně na vodorovné koutové svary od 8mm je použitelná sprcha cca 250A a 28V.Polohové svary je vždy nutné svařovat ve zkratu.Třeba trubka o síle stěny 12mm v poloze H-L045, svařuji kořen proudem zhruba 100-110A a napětím 17,6V.Výplně proudem cca 140A a napětím 19-20V, krycí pak cca 120-130A a napětí 18-18,5V
Editoval ŽOS (13-11-2013 16:06:01)
Žoši prosim tě jak na tu rouru HL jdeš. Že máš krycí vrstvu zašitou. Po mě naposledy chtěli ať zašiju spodek pak ty šikmé šikmé boky našňůrkovat jako v PC a vrch opět zašít. Tak sem udělal jak řekli, vypadalo to hrůzostrašně ale zkouška vyšla. Popíšeš mi prosím jak na to jdeš ty
U nás se musí celý obvod přikrýt rozkyvem.V horní části úkosu má svar tendenci stékat a vypalovat se vrub, tam se to musí déle podržet.Dole zase čekat jen málo, svarová lázeň tam zateče.Ceočkem mi to nepřipadá nic obzvlášť obtížného.Třeba u elektrody v horní pozici často bývají struskové vměstky, to tady nehrozí.Je ale třeba nastavit o něco vyšší napětí, aby lázeň byla tekutější, víc rozlejvala a povrch byl hladký.Jinak tu půlenou vrstvu šnůrkama a rozkyvem jsem taky viděl, docela nepěkný, ale pokud to na rentgenu vyšlo, tak proč ne.
Sprchový přenos je s mnohem vyššími parametry než zkratový.
Čím menší je průměr drátu menší,tím dřív.
Pro drát 0,8 posuv 12-15 m/min je to proud do 150A.
Napětí je podstatně vyšší než ve zkratu.
Měl by se vyřadit odpor "R". Tlumivka 2-3.
12_15m/min je už dost vysoká rychlost posuvu a většina slabších strojů se k ní nedostane.
Pro potřebné napětí platí to samé.
tak jsem v patek zasel na druhou dilnu kde je MIG o MAT U305 (fronius) parametry to ma od vyrobce predvolene hodnoty na 1ku drat pod smesy feromix 18
15V-66A
15,6V-87A
16V-117A
16,5V-140A
17,6V-158A
19,1V-168A
20V-193A
21,9V-201A
23,6V-228A
24,8-262A
stim prechodovem pasmu to je zajimave a na svarovne sme v tom varili vodorovne V svary bylo nam receno ze to ma jen takovej prskavej zvuk a ze timto proudem ktery se nachazel v prechodovem pasmu to mame varit ........:-D
dnes se mi stala zahada vesmiru :-D
zapnu ceocko zacnu svaret a drat se odtavuje smerem k pruvlaku tak zkouknu posuv zda stim nekdo nehnul a vse sedelo jako vcera kdy sem stim nastavenim svarel ve finale aby to svarelo jak ma sem musel pridat o 0,7m drat prosel jsem vsechny stupne napeti a v prumeru to chtelo na vsech stupnich cca 0,5m pridat nekdo napad co by to mohlo delat ?
Možností je celá řada. Od trochu menšího průměru drátu na cívce přes nízké napětí v síti až po mechanické problémy - třeba třeba přicpaný bowden. Bude-li to v pondělí stejné tak bych se napřed ptal jiných svářečů na dílně jestli mají stejný problém. Pokud ne tak prověřit mechaniku podávání drátu. Nehřeje se náhodou motor podavače?
majk napsal(a):
dnes se mi stala zahada vesmiru :-D
zapnu ceocko zacnu svaret a drat se odtavuje smerem k pruvlaku tak zkouknu posuv zda stim nekdo nehnul a vse sedelo jako vcera kdy sem stim nastavenim svarel ve finale aby to svarelo jak ma sem musel pridat o 0,7m drat prosel jsem vsechny stupne napeti a v prumeru to chtelo na vsech stupnich cca 0,5m pridat nekdo napad co by to mohlo delat ?
Tento problem som mal na svojej Formike. Vyriesenie problemu bolo trivialne. Ked som chcel dat potenciometer posuvu drotu na nulu, zistil som ze to akosi nejde.. Bolo treba uvolnit cervik, ktory na potenciometri drzi gombik. No a gombik na potenciometri dat do polohy v akej mal povodne byt.. Ako sa mi to mohlo posunut, nechapem doteraz..
no je to na WLSP ceocko je po repasu zustalo jen trafo tlumivka a usmernovac jinak ostatni new (napetove prepinace nove srouby na silove casti vcetne ocisteni nove rychlospojky atd ) podavac tam je kutreiber 4 kladka procesor repas byl cca pred pul roke
jelikoz sli nahoru volty a ampery tak to nebude posuvem si myslim predtim to melo 160A tet sem musel pridat posuv a mam na to same nastaveni napetovych prepinacu 185A a cca o 0,5V vice vcelku to vari lepe jak vcera :-D
WLSP je stroj citlivý na kolísání napětí v síti. Nastavení se může měnit i několikrát denně.
tak jsem dnes byl chvilku v praci jelikoz dosel drat a na dilne byla jen 0,8mm tak jsem ho tam dal a je to jako bych vymenil svarecku po sluchu fest lepsi zvuk napeti pri nastaveni treba 150A mam cca o 1V vice jak u 1ky cele podle sluchu je to takove vice mekej zvuk jak predtim roztrik 0 a svary maj takovou jemnejsi kresbu :-D
v pondeli nake nafotim ....
kemppin napsal(a):
WLSP je stroj citlivý na kolísání napětí v síti. Nastavení se může měnit i několikrát denně.
nejenom WLSP ale všechny svářečky, a nejhorší je když je někde blízko solární farma + proměnlivé počasí. To se pak nedomluvím ani s elektrodou.
Editoval franišek (30-11-2013 19:55:59)
Kde je elektronika, tam bývá taky i regulace zpětnou vazbou. Takže všechny svářečky ne. Ovšem otázka je, jak ta regulace je kvalitní.
Nejkvalitnější by měla být u svářeček s plným PFC.
Editoval Radim (01-12-2013 09:44:54)
Zdravím prosím o radu dnes jsem svářel koutaky v poloze PB délka svaru byla 150mm vařeno sprchou vždy na konci svaru cca 20mm před koncem začal oblouk uhýbat směrem k navařovaný housence až se vyhnul tak ze svar kov byl všude ve formě kuliček zkoušel jsem měnit kostru na začátek a konec svaru rozdíl žádný co dělám špatně ? :-(
Vypadá to na foukání oblouku. Dobrou fintou je na konec svařence přistehovat kus materiálu, který magnetické pole změní a svár dá se dovařit až do potřebného místa.
majk napsal(a):
Zdravím prosím o radu dnes jsem svářel koutaky v poloze PB délka svaru byla 150mm vařeno sprchou vždy na konci svaru cca 20mm před koncem začal oblouk uhýbat směrem k navařovaný housence až se vyhnul ...
Nemáš tam nějaký magnetický úhelník, nebo jiný magnet, který by to způsoboval?
Zdravím děkuji za pomoc
magneticky úhelník atd tam nemám
zdravím potřebuji převařit svar který byl proveden MMA jedna se o koutak svar jsem vybrousil a tet jo potřebuji zavařit ceockem (nic jiného k dizpozici nemam ) jde mi oto ze nevím zda jim mezi materiály nezatekla struska mezi mat byla mezera cca 0,5m bude svařeno v sprchovém procesu dotaz zni kdyby tam byla struska mezi a závar by byl vetší než od MMA uděla struska vměstky v tak malém množství ?
Pokud ta struska má možnost odtéct po roztavení do mezery a z ní ven tak se ve sváru zpravidla nerozpustí, protože je mnohem tekutější, než svarový kov.
Editoval jirkati (22-09-2014 12:40:46)
musela by zkrz lázeň je to zavařené oboustraně
ještě dodám bylo to svařeno bazickou elektrodou
Pokud je požadavek na 100% průvar tak je to celé blbě, protože tak malá spára - při neudané tl. materiálu - je nepříjemná sama o sobě. Pokud ovšem není tak přísný požadavek na průvar skrz, pak je to docela jedno, jestli tam něco v kořenu zůstane. Jinak nezbude než všechno vybrousit až do kořenové vrstvy na druhé straně.