SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den
Můžete mi prosím někdo odborně poradit , nasměřovat - čím nejlépe čistě a moderně svářet tenké ocelocé plechy? Tl. 0.7 až 1 mm. (např. karosařina..) Mám jen starou "školu": plamen , triodyna , trafo... :-)
Je to MIG/MAG - CO2 / Argon ? Neznám tuto techniku, lze v kostce popsat , popř. poradit konkrétní přístroj... (samozřejmě v rovině hobby)
Moc děkuji za radu.
Richard
kolego tady ti radit to nemá moc význam. Nejlepší máš jak když obejdeš nejaké garážové karosáře a mrkneš se čím dělají a ještě bych doporučil navštívit svařecí školu a nechat se alespoň zaškolit na metodu 135. asi tak
Na karosárske práce , jednoznačne CO-čko.
Až do úplnej hobby triedy by som neišiel a kúpil by som aspoň toto : http://www.gamasvar.cz/1899-svarecky-ko … 2-omi-165/ .
Editoval m.evil (08-11-2014 16:28:41)
risapower napsal(a):
Dobrý den
Můžete mi prosím někdo odborně poradit , nasměřovat - čím nejlépe čistě a moderně svářet tenké ocelocé plechy? Tl. 0.7 až 1 mm. (např. karosařina..) Mám jen starou "školu": plamen , triodyna , trafo... :-)
Je to MIG/MAG - CO2 / Argon ? Neznám tuto techniku, lze v kostce popsat , popř. poradit konkrétní přístroj... (samozřejmě v rovině hobby)
Moc děkuji za radu.
Richard
Nejlepsi by bylo nelenit pouzit zde funkce Hledat a venovat cteni par veceru. Informaci je zde vic nez dost. Pokud narazis na neco co zde neni jiste ti to zde mnozi vysvetli.
Aj ja prosím o radu zváral som plochače 8-10mm hrubé, začalo mi to robiť takú hnedu sklovinu na tom a pri chladnuti to začalo praskať. dá sa tomu predísť ? plyn mám okolo 10-11l(zváram vonku tak niekedy aj to nestačí) 0,8mm drót zváram to na max ampéroch s touto zváračkou http://www.alfin-trading.sk/kuhtreiber/ … kuhtreiber čo je 190A odletujú mi strašne veľke guličky zo zvaru ako je vidieť na foto.
Najviac čo ma sralo tak keď som zváral od spodu inač sa nedalo tak všetko mi to tieklo do hubice a stále bola zasratá hubica (je lepšie ubrať amperom alebo posuvu keď sa zvára od spodu ? ) som taký domáci majster no ale s tímto si neviem rady.
Editoval simako (18-11-2014 18:20:49)
Malo informací! Jaky pouzivas plyn?? Byly svarove plochy obrousené do kovového lesku??Pokud je takovyhle rozstrik a zapaly tipuji nastavene moc velke napetí a malý posuv drátu.Priste alespon polovinu svaru ocisti ocelákem at je neco videt.
Pouzij okolo mista kde se svaruje zasteny aby vitr a pruvan nestrhaval ochrannou atmosféru i to je jeden z duvodu vzhledu toho svaru.
U Mig/Mag svarecek se nenastavuje proud nýbrž napětí!!!!
Tohle bývá způsobené nedostatečným očištěním svárových ploch-většinou nestačí,že to není rezavé.Půjde to odstranit dráťákem.Horší to bude se zápaly vrchu sváru z první fotky(příště nespěchat).
Proto jsem se na to ocisteni ptal protoze pri vetsim proudovem zatizeni dochazi k intenzivnímu propalu legur a proto se dik obsaku kremíku a jeho rafinacnim schopnostem se na povrchu obevuje vetsi mnozství strusky skloviteho chatakteru ktera chladnutím vystreluje.V tomto pripade pujde zrejme o neodstranenou silnou vrstvu okují i diky ni svar a okoli pokryva vrstva prachu z oxidu.
plin používam klasický Co2, železo som nečistil úplne do živého bolo tam to čierne ako býva u hutneho materialu, a nepochopil som že "U Mig/Mag svarecek se nenastavuje proud nýbrž napětí!!!" proste mal som prúd (A) na max 190A je to málo alebo vela na take zváranie (mne sa zdá že to strašne rýchlo ide ale bojím sa kvôli pevnosti ubrat aby sa to neutrhlo)
A k tomu čo písal Ládes ako je vidno na prvej foto také večie guličky tak tie nejdu odstrániť len tak lahko len obrúsiť.
A k tomu zváraniu od spodu mi viete poradiť či alebo zvárať tak isto ako všetko ostatné (lebo tieklo to všetko do hubice)
Ze všeho nejdříve: Vrchní vrstva je úplně špatně položena.-teorie tady je.
Moc velké napětí protože nestíhá posuv.-použít větší průměr drátu.
Očazení je vlivem velkého napětí-vznikne i na čistém materiálu
Stačí tady hledat. Všechno už tu bylo.
to:simako sedni si k Pc a radne si tu procti forum pouzij funkci hledat a projdi si svarinfo.cz Vse tady je neustale se tu opakuji takrka stejne otazky a odpovedi .V tomto pripade doporucuji nastudovat teorii mig/mag zdroju a svare í s nimi.
Ps:co je nepochopitelneho na tom ze se nastavuje napeti?? proud je dan delkou oblouku a vlastnostmi(tvrdostí zdroje)
Opravdu je treba si nastudovat teorii.
Simon nastav si mensie napatie-s tym prepinacom nastavujes napatie z odbociek transformatora a dolad posuv na neakom rovnakom materialy-malom kusku a potom zvaraj na tom co potrebujes a idealnejsie by bolo na taky hrubsi 10mm material pouzit 1drot
A není ten použitý svařovací drát náhodou plněný? Tak krásně lesklý svar pod očouzenou struskou, tipoval bych na trubičku s vlastní ochranou.
Trubicka by mala podstatne viac strusky (bolo by co oklepkavat) a urcite by ju neprevliekol cez 0,8mm spicku. Tam fakt treba pouzit 1,0 mm drot a zabezpecit aby nebola odfukovana vetrom ochranna atmosfera CO2.
Böhler Ti 52 NG T-FD se běžně dodává 0,8 a strusky moc netvoří. Já bych to prověřil, co tam má za drát.
vyrobca napsal(a):
Trubicka by mala podstatne viac strusky (bolo by co oklepkavat) a urcite by ju neprevliekol cez 0,8mm spicku. Tam fakt treba pouzit 1,0 mm drot a zabezpecit aby nebola odfukovana vetrom ochranna atmosfera CO2.
Drát tam je klasický nie taký čo nepotrebuje Co2 atmosféru, značku už si nepametám ale bratranec robí zvárača a ten mi ho doniesol... a medzi časom som si naštudoval aj nejaké návody z fóra atď čo a ako. ale stále som sa nedozvedel že či na 10mm hrubý matroš je 190A veľa alebo málo (posuv drátu nactavujem tak že uberiem a pomali pridávam až kým to nezvára plynule a čo viem že keď je veľa posuvu tak to strašne moc prská tak snažím sa medzi to nejako dostať... a hento Co2 je len na 0,6 a 0,8mm.
V prvom rade je 190A vela na 0,8mm drot a na ten 0,8m drot je zase vela 10mm matros. Aj ked je v manuali na stroj pisany drot 0,6 a 0,8 mm kludne tam mozes dat 1,0mm drot. Budes prijemne pekvapeny ako to bude pekne zvarat na maxime. Za druhe, ked zvaras kutove zvary, kludne mozes spicku trochu vystrcit z hubice aby si nemal spicku daleko od zvaru. Ako na to? jednoducho z konca hubice odrezes asi 5 mm.
A nevadí keď dám do kladky ktorá je na 0,8mm drót 1mm drót ? lebo sú tam 2drážky 1na 0,6mm a druhá na 0,8mm, cez výkend budem variť nejaké somariny tak si to poskúšam prípadne od fotím. skúsim sa pohrať s posuvom a ampérami. Ďakujem za rady
Simako, myslim ze ta drazka si to ani nevsimne, ze po nej ide trosku iny drot. :-) Pohraj sa este s pritlakom aby si drot nevsimol ze ide na mensej drazke a mas vymalovane. Pohrat sa s pritlakom znamena ako to tu bolo asi 100 krat omielane - Pri idealnom pritlaku kladky na drot chytis vychadzajuci drot zo spicky palcom a ukazovakom a dokazes ho zastavit.
Můžete přesto napsat označení toho drátu? A když ho za tryskou ohnete tam a zpět, ohýbá se, nebo hned praskne?