SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 06-12-2013 21:47:02

honzav
Člen

Sváření železných topenářských trubek TIGem ?

Ahoj, můžu na vás mít následující dotaz ? Předělával litinový kotel na automatický podavač a při té příležitosti jsem potřeboval upravit napojení kotle (zkrátit trubky, zapojit čtyřcestný ventil a čerpadlo), oslovil jsem místní topenáře s poptávkou a když jsem se dozvěděl cenu řekl jsem takhle ne. Koupil jsem čínskou barevnou krabici, zajel do polska pro 2 flašky argonu, kus trubky a po večerech jsem svářel a svářel, až se mi sváry zdály OK pustil jsem se do předělávky, vše proběhlo dobře - pěkné sváry a tlaková zkouška bez kapky. Předělané topení jede bez problému už od minulé zimy, teď mi odchytil jeden z topenářů co že jsem se neozval, tak jsem mu řek jak jsem to vyved a dozvěděl jsem se, co je to za blbost, že trubky se musí svářet autogenem, že to musí v tomu sváru prasknout atd. Je na tom něco pravdy nebo klasický kecy "odborníků (viděl jsem po nich spájené měděné trubky a takový hnus by si v baráku nenechal)" ? Dík

Promiňte že jsem to napsal do MIG/MAG - psal jsem to na telefonu a uklik jsem se

Editoval honzav (06-12-2013 21:49:06)

SpeedGlas 9100x, TransPocket 1500, OMI 204

#2 06-12-2013 21:54:12

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

Re: Sváření železných topenářských trubek TIGem ?

No tak to by som sa pozrel na to ako dokaze prasknut nieco co je zvarane TIGom.. To moze byt v celku zaujimave.. big_smile Hlavne ked su to obycajne kurenarske trubky...
Hod sem fotku nejakeho zvaru ked s tym nemas problem.

Editoval vyrobca (06-12-2013 21:55:04)

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

#3 06-12-2013 22:09:01

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

Ono mu to neprasklo, jen ho topenář straší. Je docela možné. že ten topenář ani pořádně neví to ten TIG je. Já takové věci TIGem svářím a problémy nejsou. Výrobci předizolovaného potrubí prováří TIGem kořeny a pak vyplní MAGem. Známý co má firmu na realizaci kotelen, vým. stanic a pod. sváří parovody zásadně TIGem, celé sváry nejen kořeny.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#4 06-12-2013 22:24:38

Frank
Člen
Místo: USA
Web

honzav napsal(a):

Ahoj, můžu na vás mít následující dotaz ? Předělával litinový kotel na automatický podavač a při té příležitosti jsem potřeboval upravit napojení kotle (zkrátit trubky, zapojit čtyřcestný ventil a čerpadlo), oslovil jsem místní topenáře s poptávkou a když jsem se dozvěděl cenu řekl jsem takhle ne. Koupil jsem čínskou barevnou krabici, zajel do polska pro 2 flašky argonu, kus trubky a po večerech jsem svářel a svářel, až se mi sváry zdály OK pustil jsem se do předělávky, vše proběhlo dobře - pěkné sváry a tlaková zkouška bez kapky. Předělané topení jede bez problému už od minulé zimy, teď mi odchytil jeden z topenářů co že jsem se neozval, tak jsem mu řek jak jsem to vyved a dozvěděl jsem se, co je to za blbost, že trubky se musí svářet autogenem, že to musí v tomu sváru prasknout atd. Je na tom něco pravdy nebo klasický kecy "odborníků (viděl jsem po nich spájené měděné trubky a takový hnus by si v baráku nenechal)" ? Dík

Promiňte že jsem to napsal do MIG/MAG - psal jsem to na telefonu a uklik jsem se

Je to hloupost, nenechte se vystrašit. Právě metodou TIG se dosáhne velmi kvalitního spoje, který daleko předčí kvalitu provedení autogenem. smile Vysvětlil vám důvody, proč by to TIGem mělo praskat? big_smile

Editoval Frank (06-12-2013 22:25:39)

#5 06-12-2013 22:31:00

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Co dodat, svár metodou TIG je to nejlepší, co se dá při běžném svařování vymyslet. Je do něj dokonale vidět jako u autogenu, ale je v něm méně vneseného tepla. Ochranná atmosféra argonu zase zajišťuje z velké části to, že svár bude uvnitř čistý. Takže bych si o topenáři s tak hloupými informacemi o nezbytnosti autogenu určitě pomyslel něco velmi nelichotivého.

#6 06-12-2013 22:58:22

honzav
Člen

Frank napsal(a):

honzav napsal(a):

Je to hloupost, nenechte se vystrašit. Právě metodou TIG se dosáhne velmi kvalitního spoje, který daleko předčí kvalitu provedení autogenem. smile Vysvětlil vám důvody, proč by to TIGem mělo praskat? big_smile

Díky, to jsem se nedozvěděl, ale bylo mi to hned dost divný proč by obyčejná železná trubka v které je max 90 °C měla prasknout, ale radči jsem se zeptal odborníků.

SpeedGlas 9100x, TransPocket 1500, OMI 204

#7 09-12-2013 00:08:48

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

Ja vařil topení 2" MAGem a bez problému už jen když jsem kupoval trubky a kolena se divně koukali proč to nedělám v měďi big_smile
Měděný roury na topení zase obič 1mm SN62 PB36 Ag2 a taky drží a topenař se chytal za hlavu big_smile big_smile

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#8 09-12-2013 12:27:35

Kramlik
Člen

já sem to minulé týden svařoval elektrodó a drží to taky, propálil se kotel tak sme koupili nové, teda staré 25let ale zánovní nepoužitý takže bez záruky,  tím pádem ho nebylo nutno připojovat odbornou firmou no samozřejmě nepasovali trubky tak sem si to naměřil uříznul a přivařil sám a jelikož se mě nechtělo tahat se po schodech s triodinou tak sem to sjel trafem -usměrněným a světe div se teklo to ovšem ovšem né ve sváru jak sem tak jaksi se strachem předpokládal ale na přírubě sem nechal staré tvedé těsnění tak to kapalo a výpustný kohout kape nevim proč a ještě se nám rozkapal jeden zavírák na radiátoru jak to bylo týden suchy tak asi se seschla ta tvrdá ucpávka tak to ještě budu muset nekterý den vypustit a něco stím podělat, ještě k tomu svařování, ono kdyby ta spodní trubka neměla dvě příruby a nešla vymontovat tak by asi nešla svařovat ani tim TIGem jelikož je asi 8cm nad zemí a tam by se s hořákem nikdo nedostal jedině s autogenim ohnutym montážním hořákem ale trubku sem naheftoval pak sem ju vymontoval a svařoval, tu sem teda mohl svařit klidně v dilně triodynou ale naco bych se stim kamsi táhal když už sem musel vařit tu horní v polohách, ta odmontovat nejde tam kterési "topenář" tu přírubu uřízl, topenář má uvozovky protože při montáži předchozího kotle to tak najebal že to bylo k blití a navíc ignoroval všechny doporučení výrobce včetně ustavení kotle na stupínek což mělo za následek to že při pokusu o otevření spodnich dvířek se zasekly o nerovný beton a museli sme ho osekat, on ten vůl to asi vubec nezkusil, poté co odjel tak sme napouštěli vodu a taky mu to teklo jenže ve sváru a jelikož už se ktomu nehlásil a nechtíc prodělat nějaké omrzliny (tehdy se to propálení prastarého kotle stalo zrovna když venku bylo -20°) tak sme si museli poradit sami, už ani nevím jak se to řešilo myslím sem to omotal gumou z duše a zatočil drátem místo vedle místa aby to nechcalo pak to mám dojem časem přestalo, no teď jak sem to odřezal tak taky sem zjistil proč to teklo za takový blijance bych se styděl z venku jako budiž to v blbé poloze tak jako dobrý a vevnitř (kořen) takové hnus že si říkám jak taková montáž může rozhodovat o záruce nebo jejím zamítnutí, toš tak...jinak eště svařoval sem to js90 usměrňovaš uda160 elektroda pruměr 2mm e-b 121 60nebo70A a materiál trubka 2coul stěna asi 4mm, hlavně při svařování dodržet stále stejnou styčnou mezeru jelikož trafo nejde moc regulovat a tak bych to buď neprovařil nepo propadl

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla