SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#76 07-01-2014 17:58:02

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí

Re: Jak velký průtok ventilátoru zvolit na mig

varok napsal(a):

bobobo: To bylo na mě? Na štěstí nejsem truhlář smile

Když se mě to netýká (např. nejsem truhlář), tak nereaguju.
V opačném případě to zavání příslovím o potrefené huse. smile smile smile big_smile

#77 07-01-2014 21:50:23

bobobo
Člen

Měření odporů těchto hodnot , zlomky Ohmu , nedají při amatérském měření vůbec žádné výsledky a elektrikář by je ani neměřil , pokud mašinou poteče proud .

#78 08-01-2014 18:59:35

m4rt4s
Člen

Řek bych že to ani nejde když tam poteče proud smile  Aspoň nás to tak učili big_smile

#79 17-01-2014 17:00:14

m4rt4s
Člen

Dneska sem dovez svářečku ke kováři co má svářečky i přes 400A jističe 20A ozančení C. Svářečka svařovala do 4. stupně v pohodě a na 5ku mu asi jednou vypadlo na 6 to padalo častějc - závada bude asi na svářečce (jinak on má svářečky zapojený na 5 kolíkový zásuvce) . . .každopádně mi řek, že na 4ku můžu vařit i 5mm plech, kterej asi ani vařit jen tak nebudu smile . Takže to asi zatim nechám bejt a nebudu řešit dokud nepotřebuju max. výkon.
Ještě jsem koupil průtokoměr na hubici asi za 180 Kč a je klid neřešim budíky smile .
Teď už mi zbejvá jen koupit kuklu, ale to až si tu pročtu forum protože tu toho je dost smile Nejlíp bude koupit kvalitnější jetou protože na moje občasný svařování stačí nejaká střední cesta, možná nebude třeba ani samozatmívací kukla . . .

#80 18-01-2014 13:14:53

m4rt4s
Člen

JARDA V napsal(a):

m4rt4s napsal(a):

Řek bych že to ani nejde když tam poteče proud smile  Aspoň nás to tak učili big_smile

A jak jinak chceš změřit odpor, když nepoteče proud ???
Nějak mám pořád dojem, že napětí a proud změřím přímo, ale odpor? Při definovaném proudu změřím úbytek napětí. Ale možná se mýlím, jsem jen strojař, ne elektrikář. smile smile smile big_smile

No tak odpor se měří ohm-metrem a ten má v sobě svojí baterku a pouští si tam svoje napětí a proud a prostě z toho přes vzorec něco vyleze odpor R=U/I . . . 
Taky by se dal asi měřit proud a napětí a pak to dopočítat ale to je jako nepřímo.
Ale nesmí se meřit v obvodu kde je jinej zdroj  . . . aspoň tak mě to učili big_smile

Jinak jsem si vzpoměl, u kováře jsem to zapojil a vyhazovalo mu to jističe na ochranu, takže jsme to museli přepojit na 5ti kolík pak už to šlo jak jsem psal.
Já to mám na 4 kolík, nulu a ochranu mám spojenou na silným kolíku což možná taky bude problém, ale tak to je psaný od někoho česky na bedně.

#81 18-01-2014 14:01:08

JARDA V
Člen

m4rt4s napsal(a):

... odpor se měří ohm-metrem a ten má v sobě svojí baterku a pouští si tam svoje napětí a proud a prostě z toho přes vzorec něco vyleze odpor R=U/I . . . 
Taky by se dal asi měřit proud a napětí a pak to dopočítat ale to je jako nepřímo.
Ale nesmí se meřit v obvodu kde je jinej zdroj  . . . aspoň tak mě to učili big_smile

Alespoň na něčem se shodnem. smile smile smilebig_smile

#82 18-01-2014 15:15:31

m4rt4s
Člen

Asi tak big_smile
Ještě mi kovář říkal, kdyby to začlo blbnout i na nižší stupně, že má kontakt na jednoho chlapíka co opravuje mašiny a svářečky, že mi dá číslo smile

Editoval m4rt4s (18-01-2014 15:15:50)

#83 18-01-2014 17:20:47

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Na měření odporů zlomků ohmu je třeba použít mnohem vyšší měřicí proud než  používají běžné ohmmetry. Třeba odpor 1 setina ohmu, 0,01 ohm, má při proudu 1 ampér napětí pouhých 10 milivolt.  Zničení vysokým proudem se není třeba bát, tento odpor má při proudu 1 Ampér výkonovou ztrátu 10 miliwatt.
Spíš je problém v tom, že stejný odpor jako je měřená součástka  má každý trochu tenčí káblík nebo obyčejný kontakt kov na kov ve vypínači nebo spoji a to, pokud se s tím nepočítá, zavádí do měření velké chyby.

#84 18-01-2014 18:41:32

JARDA V
Člen

Radim napsal(a):

Na měření odporů zlomků ohmu je třeba použít mnohem vyšší měřicí proud než  používají běžné ohmmetry. Třeba odpor 1 setina ohmu, 0,01 ohm, má při proudu 1 ampér napětí pouhých 10 milivolt.  Zničení vysokým proudem se není třeba bát, tento odpor má při proudu 1 Ampér výkonovou ztrátu 10 miliwatt.
Spíš je problém v tom, že stejný odpor jako je měřená součástka  má každý trochu tenčí káblík nebo obyčejný kontakt kov na kov ve vypínači nebo spoji a to, pokud se s tím nepočítá, zavádí do měření velké chyby.

A proto se používá "čtyřvodičové" připojení.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla