SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, jak je to prosim vas s prodlouzenim svarecskeho prukazu, v mem pripade ? Budu pouze prezkousen z bezpecnosti, nebo jiz budu muset skladat novou teoretickou a praktickou zkousku ?
Vlastnim prukaz s ZK 135 1.1, platnost od 9.1.2009 do 9.1.2011.
Predem Vam dekuji za odpoved.
Ada
Už to tady píšu asi po dvacáté, bohužel tlačítko HLEDAT na horní liště ještě mnozí nenašli. Základní a další kurzy podle ČSN 050705 se přezkušují každé dva roky. tím se prodlužuje možnost jejich využívání. Pokud svářeč tuto dobu prošvihne kurz sice neztrácí platnost, ale svářeč s ním nemůže svařovat. V následujících dvou letech po těch prvních dvou je možné se nechat přezkoušet z bezpečnostních předpisů a tím se plná platnost obnoví. Pokud svářeč prošvihne ty celkem 4 roky (2 + 2) má ještě další dva roky možnost složit novou zkoušku ve Svářečské škole. A pokud prošvihne i to, tak se po šesti letech na něj pohlíží, že nikdy neměl nic se svařováním společného.
A při téhle příležitosti vždy píšu, že Základní kurzy už prakticky nejsou nikde ve výrobě a zvláště v certifikované výrobě použitelné. Všechny normy zabývající se výrobou vyžadují zkoušky svářečů podle EN 287-1, dokonce od příštího roku to bude už jenom norma ČSN EN ISO 9606-2.
Pro dokreslení - zábradlí kolem hřiště, případně podél schodiště, je bezpečnostní prvek, kde je svařování ze základním kurzem přímo zakázáno.
Chyba v označení normy opravena v příspěvku č. 4
Editoval jirkati (20-05-2014 11:04:48)
9606-1
Jaczub dík za upozornění. Chtěl jsem totiž původně napsat "normy ČSN EN ISO 9606-1 a pro Al ČSN EN ISO 9606-2" a nevšiml jsem si, že jsem napsal jenom půlku.