SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
dotaz na profíky:
svařování tvarovek dle EN 10253-2 je uváděno "na tupo", chtěl jsem se zeptat jak se to dělá, když je konec tvarovky obroben v úkosu jak z venku tak zevnitř a to dost výrazně. viz odkaz
Díky
http://www.jimengflange.com/carbon-stee … 46322.html
Zevnitř ale není obroben úkos pro sváření, ale jen srovnán průměr, kruhovitost a očištěn povrch. Úkos pro sváření je jen z vnější strany.
Famater napsal(a):
Zevnitř ale není obroben úkos pro sváření, ale jen srovnán průměr, kruhovitost a očištěn povrch. Úkos pro sváření je jen z vnější strany.
tady je jeden konkrétní kousek:
to se tedy vaří na tupo do "V" ? , omlouvám se třeba za dotaz mimo ale měl jsem za to, že na tupo je okraj skoro rovný
Toto je ale něco jiného, než je na odkazu. Tohle je něco jiného, tady je výrazné sražení zevnitř, které silně snižuje tloušťku stěny, a i kdyby to bylo na přístupné straně, tak stejně by to neodpovídalo přípravě na V svár. Tomu nerozumím, pokud to není zmetek.
já bych "na tupo" chápal jako PA tedy shora dolů, takže při sváření otáčet
Zmetek to není, je to dle normy ČSN EN 10253-2 s názvem: "potrubní tvarovky pro přivaření tupým svarem" a právě že mi to moc nesedí s tou ostrou hranou, tak se ptám. Stejně jsou vyrobené i T-kusy.
Není to jen sedlo na osazený protikus?Jinak eldou obkroužit dokola.Tohle je zrovna svár co se dělá poměrně dobře(záleží na průměru trubky,ale mezi d60-d300 je to většinou celkem v klidu.Jinak myslím že označení "tupý svár" nemá s polohou ve které se svařuje nic společného-je to jen označení typu svárového spoje http://ocel.wz.cz/sortiment/svary.php
Jestli je to tak jak se domnívám, měl by ten kus být při montáži otočen sražením proti směru proudu kapaliny.
Editoval Ládes (30-03-2016 12:55:54)
Pokusím se uvést zdejší informace na pravou míru. Tvarovky jsou vyráběny zpravidla protlačováním ze silnostěnné trubky a jejich hrdla jsou kalibrována na požadovaný vnitřní a vnější průměr podle použité trubky. Proto jich je tolik velikostí. Na hraně bývá zpravidla venkovní úkos, protože tvarovky mohou být použity i na tlakovém potrubí do jejich povoleného tlaku. Komu úkos vadí (nevím proč), ať si ho odsoustruží.