SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Jestli je to redukčák pro CO2 se pozná jedině podle upevňovací matice. Ta se ale nechá vyměnit, dělá to každá opravna redukčáků.
děkuji moc
Je to téměř jistě ventil na kyslík, jestli je vnitřní rozměr závitu matice 19,5 mm.
Při vizuálním stavu a s vyměněným manometrem bych použití na kyslík důkladně zvážil.
Co2 lahev má jiný závit, matice se dá koupit nebo použít ze starého hasičáku a vyměnit doma, nic na tom není.
Na novějších hasičácích se ale používá kyslíkový závit, stejně jako na lahvích se směsnými plyny na sváření. Záleží jakou máte k dispozici láhev.
Editoval hubi (15-04-2016 21:03:34)
ano ma to jiny závit,.,jde ta matice teda koupit?děkuji jinak ten redučák nemusím nějak předělávat?
chuta88 napsal(a):
ano ma to jiny závit,.,jde ta matice teda koupit?děkuji jinak ten redučák nemusím nějak předělávat?
Ak je ten redukčák kyslíkový, dá sa po výmene matice použiť aj na CO2. Matica sa dá získať z prúdnice hasičáka. Prerábka spočíva zo zabudovania trysky na výstup redukčáku a prípadnej výmeny výstupného manometra za manometer so stupnicou prietoku. Ten je ciachovaný tak, že údaj v PSI je totožný s údajom o prietoku v l/min. Aby táto podminka bola splnená je potrebné aby tryska na výstupe redukčného ventilu mala priemer 1mm. Presnejšie 1,07 mm. Aj pre prietok plynu totiž plati podobný vzťah ako v elektrike ohmov zákon a prietok je daný priamou úmerou tlaku a nepriamou úmerou odporu - škrtenia.
Editoval senior (21-04-2016 21:17:17)
nebylo by lepší koupit hned redučák na Co2? jinak díky za odpověd
chuta88 napsal(a):
nebylo by lepší koupit hned redučák na Co2?
jinak díky za odpověd
To samozrejme môžeš, nemusel si sa ani pýtať, či sa do uvedený prerobiť.
myslim to tak jestli to předělání nevyjde dráž nebo na stejnou cenu,rad bych ho předělal
ci sa to oplati alebo nie je otazne...zalezi to podla toho ci vobec funguje,mam v pivnici cisto novy reducak na kyslik a len sa mi tam nepouzity vala a zabera miesto na policke
Funguje určitě,.,ale jestli tomu dobře rozumím at koupim jakýkoliv redukční ventil na co2 budu muset stejně vyměnit matici když mám bombu z hasičáku???
Maticu môžeš použiť tú istú, ktorou bola na ten hasičák prišroubovaná prúdnica. Manometer nemusíš kupovať, ale musíš si na ňom buď premaľovať stupnicu (ciferník) alebo nakalibrovať podľa ručného prietokomeru aby si vedel aký tlak zodpovedá akému prietoku. Trysku si vyrobíš aj doma na kolene keď na mosadzný drôt napr. o hrúbke 5 mm narežeš závit M5, prípadne kúpiš skrutku M5 a navrtáš dierku. Tiež môžeš použiť nejakú trysku z karburátora odpovedajúcich rozmerov, dierku prevrtáš. Okrem nulových nákladov máš výhodu v kvalite redukčáku oproti činským shitom.
Editoval senior (22-04-2016 08:14:34)
Druhou, jednodušší možností, je zakoupit průtokoměr na hubici hořáku (cena 200 -250 Kč) a seřizovat si průtok podle něj bez ohledu na nějakou stupnici na manometrech.
jirkati napsal(a):
Druhou, jednodušší možností, je zakoupit průtokoměr na hubici hořáku (cena 200 -250 Kč) a seřizovat si průtok podle něj bez ohledu na nějakou stupnici na manometrech.
Stejne sa montáže trysky nevyhne, ak chce samozrejme použiť uvedený regulátor. Prieto tekutiny sa totiž nedá nadefinovať reguláciou tlaku iba tlakom v kombinácii s trykou . Podobne ako som už písal, že je tu podobnosť s ohmovým zákonom aj keď tu platia zákony hydro a pneumodynamiky.
Ono je to trochu složitější. Obecně průtok vzdušniny je možné regulovat tzv. clonkou - což je vámi definovaná tryska - , ale přesto při přerušení průchodu se bohužel stejně vyrovnají tlaky před a za tryskou. A při spuštění svařování následuje značný tlakový puls ochranného plynu na hubici se všemi důsledky pro stabilní zapálení oblouku a pro spotřebu plynu. Proto byly vyvinuty moderní regulační ventily, které tuto nectnost nemají, např. typ Optimator. Ty jsou ovšem mimo cenové možnosti amatérských svářečů. Mnoho firem je ale už používá, zvláště na centrálních rozvodech, kde ušetří až 10% spotřeby plynů na svařovacích pracovištích.
Proto doporučuji obecně používat plováčkový průtokoměr na hubici hořáku. Ten ukáže po ustálení skutečný průtok plynu. Regulačním prvkem na regulátoru tak nastavuji při pohledu na průtokoměr na hubici průtok plynu a jaký tlak v tom okamžiku ukazuje budík je zcela lhostejné. Při přerušení svařování se sice hadice natlakuje na tlak na výstupním manometru, ale po otevření průtoku se zase průtok ustálí na předem nastavené hodnotě.
V tomto mate pravdu, že jednostupňový regulačný ventil nedokáže ustrážiť tlak pri prerušení, pretože pracuje príliš s veľkým tlakovým spádom a časová konštanta mechaniky je relatívne veľká. Spomínaný optimizer je podobnej konštrukcie ako redukčný ventil, ale pracuje takmer bez tlakového spadu a hoci jeho vybavovací čas je porovnateľný s redukčákom, tak aj pri nepatrnom zvýšení tlaku stačí uzavrieť prietok plynu. To, že bez optimizera sa pri stlačení spúšte vytvorí efekt odfúknutia, deje sa to v rámci predfúku a pre amatérske použitie by optimizer bola zbytočná záležitosť. Dovolím si však tvrdiť, že aj drahé redukčáky majú škrtiaci element, lebo zákon dynamiky tekutín platí aj u nich.
matici mám vyřešenou a redučák nyní jde namontovat na láhev,.,ale nerozumím na co nebo jakou trysku myslíte,.,omlouvam se za hloupé otázky,.,do ted jsem měl láhev s redučákem pujčený ale vracel sem je proto nevim co a jak a jsem amatér děkuji za odpovědi
Redukčakom si môžeš nastaviť tlak. Keď ten tlak privedieš na škrtiaci element, tak nadefinuješ prietok podľa bernoulliho rovnice. Už som to prirovnával k elektrickým pomerom. Ak máš v zásuvke napätie 230V tak prúd nadefinuješ odporom spotrebiča. Ak potom znižiš napätie regulátorom tak znížiš aj prúd. Odpor tam ale musí byť.
rozumim tomu že se tam dá nastavit tlak to se dělá tou spodní kličkou ne?a přemalovat cifernik najdu nekde jak přesně?jinak svářečku mam Omicron Gamastar 180
Ciferník môžeš premaľovať napr tak ako je na obrázku v príspevku č. 6 Týmto parametrom ale zodpovedá priemer trysky 1 mm. Pozor ale na rozsah tvojho manometra.Ten na obrázku má rozsah 30 PSI čo je cca 210 kPa. Keď máš iba manometer s vyšším rozsahom, tak by som Ti radil použiť menšiu trysku a zvýšiť tlak na regulátore. Keby si použil pôvodný kyslíkový manometer ktorý býva do 16 bar (1,6MPa) tak by si musel naciachovať ciferník tak,, aby si na pozícii 10 bar (1MPa) mal 30 l/min (max).
Editoval senior (22-04-2016 18:49:38)
Pokud dobře vidím tak pravý manometr je už cejchován v jednotkách průtoku a zaslepený výstupní ventil značí že příslušná tryska je již instalována ! Pokud ji někdo nevyndal. Tento přístroj je určen na zdravotní kyslík a nastavuje se na něm přímo průtok kyslíku k pacientovi.
Cejchování nebude úplně přesné pro co2 ale tato chyba bude asi minimální vzhledem k tomu že tato metoda měření průtoku je obecně nepřesná. Lze to použít ale raději ověřit a přemalovat stupnici /třeba jen na sklo/ pomocí příložného plováčkového průtokoměru na hubici hořáku.
Editoval hubi (22-04-2016 19:27:19)
Já teda nevím co tady všichni pořád řešíte nějaké průtokoměry a kalibraci... Plyn pustím tak aby to nepórovalo a hotovo... A co to kde ukazuje je mi šumafuk... Na tohle stačí úplně nastavení plynu od oka... Plyn pouštím dokud to nepřestane pórovat, kapánek přidám a mám seřízeno. A jestli je tam u takového nastavení průtok 6 nebo 12l je mi naprosto jedno... Hlavně tedy u toho domácího svařování... A v nějaké firmě? Tam je to svářečům taky šumafuk. Nastaví průtok podle budíku na cca 12l a jestli to ukazuje správnou hodnotu nebo špatnou nikdo neřeší (páč ten plyn neplatí)... Ve svářečské škole kde jsem byl to taky nikdo víc nerozerbíral, ukázali klasický budík s tím, že tam má být tolik a tolik průtok plynu a hotovo... Že existují nějaké hubicové průtokoměry anebo budíky se skleničkou nikdo neřekl...
Jinak co se týká nasazení kyslíkového budíku na Co2 je naprosto banální věc v hodnotě cca 200,- bez toho aby se budík nějak upravoval... např http://www.sifos-obchod.cz/tlakove-lahv … 21-8x1-14/
Ve výsledku to pak vypadá tak http://rellik.rajce.idnes.cz/Moje_dilna … 102002.jpg
Přesně takto ho mam připojeny taky,to je v pohodě.Jen sem nechápal ty "trysky" ale i muj otec řikal at to nastavim tak že to nebude porovat a hotovo
ahojte ja by som potreboval urcit - identifikovat co je toto za zvaracka..
robim vyfuky aut, ucil som sa s telwin 150 ci 160, taka "kabelka", ale stacilo mi to zatial.
tátó zvaracka na fotke ma vela nastavení , pochopil som z toho ze nastavenia časov pri bodovani..
je tam 1,2mm drot, nechapem preco,kedze zvaracku dam na max. a ledva roztavi drôt...
pozna niekto tu zvaracku ? dobrá, zlá... vyhodiť? :-D dakujem