SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#1 15-12-2016 12:29:07

Márty
Člen
Registrovaný: 15-12-2016
Příspěvky: 6

Dynamo z Tanku 6,5kW

Zdravím,chci poprosit o radu,nerozumím moc elektrice,nechci dělat svářečku,potřebuji jen vyzkoušet toto dynamo,jestli je funkční. Nechci s tím ztrácet moc času. Pohon jsem vyřešil (matice-golovka-adaptér-vrtačka) Docela to s ním točí rychle,samozřejmě vím,že provozní otáčky musí být vyšší. Na dynamu je silový výstup D+ a pak ještě dvě kulaté zdiřky označené písmenem M. Vypadají jako klasické zdířky pro banánek. Voltmetr jsem připojil plusem na D+ a mínusem na obal dynama. Točím a maximálně mi to ukáže mínus 0,5V. Co dělám špatně? Nechce se mi věřit,že je dynamo po smrti,vypadá nepoužitě. No a taky si říkám,k čemu jsou ty dvě zdířky "M".  Díky za rady Márty Jo a prosím vás,pište polopaticky :-)

Offline

 

#2 15-12-2016 12:46:38

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4040

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Dynamo je stroj, který se neobejde bez nějakého systému buzení. Zkuste si na netu třeba pro začátek najít nějaké dynamo ("dynamo", "dynamo princip") ze starších automobilů a nastudovat, jak to buzení funguje. Navíc, dynamo 6,5 kW bude potřebovat minimálně stejně výkonný pohon. Takový výkon mu vrtačka nedá. A nebo je to dynamo mnohohonásobně menší, než uvedených 6,5 kW. Mimochodem - takové dynamo by vážilo min. 50 kg.
Pro rozjezd:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dynamo
http://www.autolexicon.net/cs/articles/dynamo/

Offline

 

#3 15-12-2016 12:53:30

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3309

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Je běžné , že se dynamo odbudí . Alespoň napovědět by mohlo foto . Budeš to muset přibudit . Budící vinutí může být celkově odizolované , nebo přikostřené . měření těch svorek vůči sobě a kostře stroje napoví . Také mohou váznout uhlíky . Až určíš budící vinutí je třeba na něj nějaké napětí přivést , stačí i z nabíječky . Pokud připojíš budící napětí a dynamose zastaví , je kotva v čudu a měr SD .   http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=4044

Offline

 

#4 15-12-2016 14:45:47

Márty
Člen
Registrovaný: 15-12-2016
Příspěvky: 6

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Přesně tak,je to obr,váží 47kg. Chápu že ho vrtačka neroztočí na provozní otáčky,ale i tak se točí docela rychle a myslím si,že bych měl něco naměřit. Jde mi jen o to,abych zjistil,jestli dobré,nebo  mrtvé (spálené,přerušené vinutí),tedy pokud se dá vůbec nějak spálit. Měřil jsem odpory těch zdiřek . Proti sobě mají 26,6 ohmů a proti kostře má každá 13,6 ohmů. Stačilo by připojit 12V jako buzení? Jak to ale připojit? Na oboje zdířky +12V a kostru na obal? A roztočit až po připojení buzení?

jirkati napsal(a):

Dynamo je stroj, který se neobejde bez nějakého systému buzení. Zkuste si na netu třeba pro začátek najít nějaké dynamo ("dynamo", "dynamo princip") ze starších automobilů a nastudovat, jak to buzení funguje. Navíc, dynamo 6,5 kW bude potřebovat minimálně stejně výkonný pohon. Takový výkon mu vrtačka nedá. A nebo je to dynamo mnohohonásobně menší, než uvedených 6,5 kW. Mimochodem - takové dynamo by vážilo min. 50 kg.
Pro rozjezd:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dynamo
http://www.autolexicon.net/cs/articles/dynamo/

Offline

 

#5 15-12-2016 16:20:35

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3811

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Pokud se týká dynama, tak se budí samo zbytkovým magnetizmem a je regulovánoo na konst napětí pomocí regulátoru. Použití na svářečku pokud je dynamo moc velkého výkonu je problém. Moc velké dynamo je na MMA moc tvrdý zdroj. Dělal jsem pokusy s leteckým dynamem. Nechal jsem toho, protože bych musel doplnit odmagnetovací vinutí, které se ale nedalo do statoru umístit. U dynama malého výkonu se změkčí přebuzením.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#6 15-12-2016 17:40:49

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4040

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Dá se postupovat krok po kroku.
1, Najít, či zjistit jaký systém dynamo vlastně má - s vysokou pravděpodobností to bude kompaundní dynamo.
2, Zkontrolovat funkčnost uhlíků
3, Ověřit výstupní kontakt
4, Zjistit zda a jaké je funkční připojení buzení

Pro samonabuzení dynama je potřeba chvíle chodu na jmenovitých otáčkách, zvláště při dlouhodobém odstavení, kdy vymizí i zbytkový magnetismus.Někdy stačilo i krátkodobé připojení k akumulátoru, kdy se dynamo roztočilo jako elektromotor.

Offline

 

#7 15-12-2016 18:04:39

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3309

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Famater neví co klepe . Praxe v tomto oboru mu evidentně chybí . Co sem ti napsal platí . I kdyby budila jen polovina , tak by mělo něco vylézt .

Offline

 

#8 15-12-2016 18:12:14

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3309

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Úplně běžně se jen po vyměnění uhlíků v autodynamech nenabudila , či přepólovala . Úplně běžně . Ale stačilo nechat klapat motor na volnoběh , prstem stlačit relé s výkonovým kontaktem a přidat plyn .

Offline

 

#9 15-12-2016 19:38:32

Márty
Člen
Registrovaný: 15-12-2016
Příspěvky: 6

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

bobobo, mám tedy zkusit pustit 12V do obou zdířek proti kostře a pak roztočit? K uhlíkům je dost špatný přístup. Z obou stran je litinové dmychadlo, musel bych jej sundat. Navíc, vypadá fakt jako uloženka, tak by uhlíky měly být gut. První bych to zkusil nabudit, nevím ale jak. Můžu tam něco zku*vit?

Offline

 

#10 15-12-2016 20:00:17

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

odborníci prosimvás nekomplikujte to, dynamo jako takové je z principu nezničitelné (alternátor jo, tam se mohou odpálit diody..)
do dírek "M" připoj dráty pomocník ať točí a ty dráty připojuj různě, na kostru a na to "D" a na autobaterku a případně při připojení na baterku zkusit jeden drát na kostru jeden do "m" atd prostě zkusit všechny možnosti..
při pohonu vrtačkou se to zkurvit nedá ani omylem, leda bacha na ruce ať ti ta vrtačka nezlomí pracky ono totiž pokud to bude fungovat a připojí se drát blbě a zkratuje se to tak ta vrtačka se zastaví

Offline

 

#11 15-12-2016 20:02:10

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3811

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Bobobo, vím moc dobře co klepu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#12 15-12-2016 20:47:42

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1173

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Na zvarovanie by malo byť dynamo zapojené s cudzím budením a samozrejme s reguláciou

Offline

 

#13 15-12-2016 20:48:54

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3309

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Ne , nemáš tuchy , nemáš praxi a je to znát . Nemáš tímto testem co zničit . Zkus to . Ale pokud budou váznout uhlíky , tak to problém je . Kramliku i ty žiješ v omylu . Dynamo nesnáší přetížení . Beru to , děláš něco jiného , tak nech na hlavě . Naopak , alternátor nejde z principu přetížit . To , že vznikne nejdříve nedokonalý spoj u alternátoru a tím vzniknou špice , které zničí inkriminované diody . Ale to je jiná písnička . Když jsem viděl ty spoje u altíku do fabie .....Také na to skončil . Ale už zase vím , jak na to .

Offline

 

#14 15-12-2016 21:02:02

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3309

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Informací je zde hafo . Moje druhá autobusovka je tu : http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=2462  /21 , tu před ní jsem dávno prodal , tahle mi již zůstane na krku ..... Inu dodělal jsem usměrňovač a tak jen zavazí ... Ale udělala doma skoro vše . Ale i 2,5ka je na ní moc . Dvojky bere v poho , a to i když jsem vrtal čelo a správně nasadil ventilátor .

Offline

 

#15 15-12-2016 21:54:09

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1173

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Márty. Neviem na čo chceš dynamo použiť. Ak ním chceš zvárať, tak ťa vopred ľutujem. Ak potrebuješ iba zistiť, či je v poriadku a využiť ho na iný účel, tak si ho preveríš, ako ti vyššie poradil bobobo. Jednoducho do budiaceho vinutia (statora) pripoj cudzie budenie napr. batérku a keď ho pred pripojením budenia roztočíš a po pripojení rýchlo stratí otáčky, tak je kotva v čudli. Jednoducho sa roztočené dynamo nabudením stane zdrojom schopným vyrábať elektrinu, ale keď ma skratovanú kotvu, tak sa ta energia stratí v skrate a rotor sa zastaví.

Offline

 

#16 16-12-2016 11:21:30

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3229

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Já bych tu baterku 12V raději připojil přes nějaký delší tenčí káblík. Třeba průměr odhadem tak 1,5 mm2 a délce tak dva metry jako omezovací odpor. Na těch cca 5 sekund, než se zjistí, jak to s dynamem je, by se káblík měl akorát zahřát. Pokud by se nabitá 12V startovací baterka připojila nějakým hodně krátkým silným káblem, mohl by do hodně nízkého odporu - zkratu  dávat tak vysoký proud, že by se mohla poškodit baterka nebo pokud dynamo není v pořádku, něco v dynamu.
Nebo se může použít levný "startovací" kabel probraný v jiných vláknech. lol

Offline

 

#17 16-12-2016 11:44:07

Márty
Člen
Registrovaný: 15-12-2016
Příspěvky: 6

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Tak jsem to vyzkoušel. Připojil jsem 12V na jednu zdířku a roztočil. Dostal jsem se na 8V. Pak jsem přidal + i na tu druhou zdířku a napětí vzrostlo na dvojnásobek 16V. Takže myslím, že se zkouška zdařila. Jen to při tom připojování buzení dost jiskřilo, nevím jaký to mělo odběr, ale z výsledku mám dobrý pocit. To dynamo má na sobě vyraženo 28V. Mělo by tedy dávat při max. otáčkách 28V, ale ten tank by měl mít rozvod 24V,ne? Takže buzení by mělo být 24V.

Offline

 

#18 16-12-2016 11:45:46

Márty
Člen
Registrovaný: 15-12-2016
Příspěvky: 6

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Radim napsal(a):

Já bych tu baterku 12V raději připojil přes nějaký delší tenčí káblík. Třeba průměr odhadem tak 1,5 mm2 a délce tak dva metry jako omezovací odpor. Na těch cca 5 sekund, než se zjistí, jak to s dynamem je, by se káblík měl akorát zahřát. Pokud by se nabitá 12V startovací baterka připojila nějakým hodně krátkým silným káblem, mohl by do hodně nízkého odporu - zkratu  dávat tak vysoký proud, že by se mohla poškodit baterka nebo pokud dynamo není v pořádku, něco v dynamu.
Nebo se může použít levný "startovací" kabel probraný v jiných vláknech. lol

Myslíš profi startovací kabely do 500A prodávané v Kauflandu s průřezem 0,5mm2 ?

Offline

 

#19 16-12-2016 12:41:51

kemppin
Člen
Registrovaný: 24-05-2011
Příspěvky: 893

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Na buzení dynama z autobusu jsem měl 50V /2A


Už jenom doma.
KEMPOWELD 4000w , AFIN 280AC/DCw ,  KITIN 1700hf , KM 12c , BERLAN BPS 40 ,
autogen + řezací RS 12 , ARISTO tech , ARISTO air

Offline

 

#20 16-12-2016 13:25:09

fmodel
Člen
Registrovaný: 21-11-2014
Příspěvky: 468

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Mám jednoduchý návod jak vyrobit svářečku z dynama z tanku.Dynamo rozebereme na měď ,hliník a ocelové plechy .Následně materiál odvezeme do sběrny druhotných odpadů .Za utržené peníze + něco málo k tomu (což by dal stejně za motor a regulaci) zajít do prodejny svařovací techniky koupit inventor a eldy ,dojít domů a svářet. wink

Offline

 

#21 16-12-2016 15:04:06

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3229

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Márty napsal(a):

Myslíš profi startovací kabely do 500A prodávané v Kauflandu s průřezem 0,5mm2 ?

Přesně takovéhle startovací kabely myslím.

Offline

 

#22 16-12-2016 17:42:13

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3309

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Však to odpovídá , max nabíjení pro aku je 30V . Úplně ok . Když odpojíš napětí od indukce , tak jiskření bývá pravidlem ....

Offline

 

#23 16-12-2016 17:42:19

Márty
Člen
Registrovaný: 15-12-2016
Příspěvky: 6

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Jak už jsem psal v úvodu,rozhodně nechci stavět svářečku z tohoto dynyma a ani z žádného jiného. Chtěl jsem jen zjistit,jestli je dobré,nebo ne.

Offline

 

#24 17-12-2016 11:42:38

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3229

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Když ne svářečku, tak třeba nějaký elektrický vozík na zahradu nebo do hospodářství.
36 nebo 48 voltů ze 3 - 4  obyčejných startovacích baterek, PWM regulátor , a je to.

Offline

 

#25 17-12-2016 16:49:50

Jan Pokorny
Člen
Registrovaný: 29-10-2016
Příspěvky: 10

Re: Dynamo z Tanku 6,5kW

Kdysi dávno jsem svářečku z dynama autobusu měl. Samovýrobu. Budil jsem to externím regulovaným zdrojem 40 - 70 V a vařilo to perfektně. Hladce si to poradilo i s 3,15 elektrodami. Honil jsem to 4,5 kW motorem, 1450 otáček a při zkratu jen lehce poklesly otáčky. Když jsem stáhl buzení na minimum, tak jsem s tím startoval náklaďák (Praga RND).
Jen tak pro Tomáše. Copak asi je triodyna? :-)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče