SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 20-06-2017 21:50:59

lada
Člen
Registrovaný: 28-09-2007
Příspěvky: 13

Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Je podstatný rozdíl(ohřev kabelu/ztráty, výkon svářečky) při průřez 4mm2 než 2,5mm2 pro délku +50m? Svářečka je Genimig 250

Offline

 

#2 20-06-2017 22:17:52

Sender
Člen
Registrovaný: 21-04-2008
Příspěvky: 700

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Je logický že na 4mm2 budou menší ztráty.Ta svářečka je (asi) invertor ?

Offline

 

#3 21-06-2017 04:52:01

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 3043

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

zalezi ktoru metodu a na aky vykon (prud) ju budes pouzivat...ak to ma byt fakt az 50m tak radsej tu 4ku ale nezabudni ze to mas invertor a kabel nesmie ostat namotany na dakej cievke ale musi byt volne rozmotany !

Offline

 

#4 21-06-2017 08:06:52

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2127

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Při proudu 16A bude na 2,5 šňůře ztráta 11,5V a ztrátový výkon 318W, při 4 šňůře ztráta 7,2V a ztrátový výkon 199W. Rozdíl ztrát napětí při plném výkonu je cca 4,3V, domnívám se, že pro chod invertoru není podstatný. Šňůru je potřeba rozmotat v každém případě, při rozmotaných šňůrách bude rozdíl v oteplení 2,5 a 4 jen malý, vzhledem k ochlazované délce.
Edit.: teď jsem se díval, max. primární proud je u této svářečky 13,6A, situace bude tedy ještě příznivější, rozdíl ztráty napětí mezi 2,5 a 4mm2 je jen kolem 3,5V a to při maximálním výkonu na MMA. Při 2,5 průřezu bude na svářečce o necelých 10V méně, tj. 390V, při 4mm2 pak asi 393,5V.

Editoval Zdenek11 (21-06-2017 10:56:39)

Offline

 

#5 14-07-2017 08:50:22

lada
Člen
Registrovaný: 28-09-2007
Příspěvky: 13

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

tak jsem se dival a svářečka ma 5m kabel prurezu dokonce jen 1.5mm2

Offline

 

#6 04-08-2018 20:45:27

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4364
Web

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Mám buben 50m, 2,5mm průřez. Buben má taky tepelnou ochranu. Dneska při 140A (Kitin) ochrana vyhazovala, kabel jsem celý rozmotal a protože mám k dispozici hydrant - udělal jsem si vedle pracoviště velkou kaluž. Prodlužovák navíc jsem do ní naházel. Nepomohlo, sad už aby ty vedra skončily.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#7 07-08-2018 09:50:23

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3832

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

bourač napsal(a):

Mám buben 50m, 2,5mm průřez. Buben má taky tepelnou ochranu. Dneska při 140A (Kitin) ochrana vyhazovala, kabel jsem celý rozmotal a protože mám k dispozici hydrant - udělal jsem si vedle pracoviště velkou kaluž. Prodlužovák navíc jsem do ní naházel. Nepomohlo, sad už aby ty vedra skončily.

tak záleží, na kolik je nastavena ta tepelná ochrana. Když je venku na slunci 40 st  a tepelná ochrana nastavena na 60, což je pro kabel možná už i moc vysoká teplota,  projde jen poloviční výkon než když je venku solidních 20 st C.

Offline

 

#8 07-08-2018 12:40:29

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1095

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Já natahal a zbalil letos asi 20km kabelu od 1F po 5x125 a dokonce i 5x 1x240.
Normální člověk nepoužije na tu dýlku slabší než 4mm (doporučuju rozdělit po 25m )
Frajeři tahaji baumax klubkem 3x1mm 50m i 6Kw a prej to funguje všude bez problému!! jen tady to zrovna vyhazuje ten jistič 16A  big_smile


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#9 07-08-2018 13:23:41

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1292

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Radime, "Když je venku na slunci 40 st..." Na slnku teplotu vzduchu nezmeráš. Ak máš teplomer ožiarený slnkom, tak zmeráš teplotu čidla, pripadne ortute, ktorú ohreje slnko žiarením. Tá teplota je závislá na farbe a odrázivosti povrchu čidla, prípadne od pohybu vzduchu, ktorý naopak to čidlo ochladzuje. Dokonale čierny kábel sa na slnku môže ohriať aj na 70 °C ba aj viac.

Offline

 

#10 07-08-2018 20:45:33

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 3043

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Juggernault napsal(a):

Já natahal a zbalil letos asi 20km kabelu od 1F po 5x125 a dokonce i 5x 1x240.
Normální člověk nepoužije na tu dýlku slabší než 4mm (doporučuju rozdělit po 25m )
Frajeři tahaji baumax klubkem 3x1mm 50m i 6Kw a prej to funguje všude bez problému!! jen tady to zrovna vyhazuje ten jistič 16A  big_smile

stopercentny suhlas,na 2,5ku je ten prikon proste moc !

Offline

 

#11 05-09-2021 00:54:04

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4364
Web

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Dnes sem vařil na 50m prodlužováku. Centrála 20kW půjčená od Boelsu. Elektrody 3,20. Teda nějakých 130A.
Centrála to nedala.
  Generátor má displej a v meny lze najít napětí jednotlivých fází. Napětí na prázdno osciluje kolem 232V (+ - 1V).
Při zapálení oblouku dojde k poklesu napětí na příslušné fázi (1fáz invertor)  na 219V. To invertoru nevadí, Lorch i Migatronic si s tím hravě poradí.
Vadí to ale centrále.
Zavolal jsem příteli na telefonu p. Juggovi (kterého tímto zdravím smile ) ten mne nakopnul správným směrem.

Zjistil sem že je nějaké čidlo které hlídá volty mezi fázemi a pokud je rozdíl viz výše - centrálu shodí.

To mě nemůže zastavit. Oddekloval sem centrálu, uřízl zástrčku prodlužováku a připojil prodlužovák před ta čidla.
Poté si již centrála AtlasCopco jen ševelila a sotva znatatelně zabrala jen při zapíchnutí elektrody 3,20 do matroše.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1168_dscn0198.jpg  http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1168_dscn0190.jpg http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1168_dscn0196.jpg


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#12 05-09-2021 08:19:31

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 848

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Revizák by mal z teba radosť smile

Offline

 

#13 05-09-2021 08:36:37

zahajskej
Člen
Registrovaný: 07-01-2015
Příspěvky: 238

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Možná i pohřební ústav...

Offline

 

#14 05-09-2021 08:43:39

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7706

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Bourač: Nové elektrocentrály to tak prý mají aby se nerozhodil ten generátor. Ta elektrocentrála byla jen čistě 3x400V, neměla výstup 1x230V?


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Online

 

#15 05-09-2021 15:35:18

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3832

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Každopádně takové  rozdílné  zatížení  fází  dá  trochu  víc zabrat  generátoru  centrály než  když  je to  zatížení  rozloženo  rovnoměrně na všechny fáze. Ale u  centrály 20kW to  asi  bude na jeden  jednofázový  invertor dimenzované  víc než  dostatečně.

Offline

 

#16 05-09-2021 19:44:13

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4364
Web

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

čau Radime
totéž sem si myslel když mi kvůli tomu stála stavba. Takovej macek (800kg) to musí vydržet.
Moje stará 7kW Honda to na 100A vydrží taky.
Bohužel 130A pro 3,20 elektrodu + 50m holky nedaly ani jedna.
Ta centrála z půjčovny má samozřejmě zásuvku i pro 230V jednofáz Roberte, jištěnou 16C.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#17 05-09-2021 19:58:38

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7706

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

A na ten jednofázový výstup nešlo svařovat? Ono totiž taky prý musí mít centrála systém AVR, který to nějak dorovnává, když se třeba svařuje, nebo se zapne výkonnější spotřebič. Nevím přesně na jakém principu to pracuje, ale co nám říkali, tak to nějak pohlcuje ty špičky při zapnutí. Ale co jsme měli centrály u plynařů kolem 12kW, tak ty svářečky utáhly v pohodě i na elektrody 3,2mm.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Online

 

#18 05-09-2021 22:06:47

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1239

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Mám centrálu od NÁŘADÍ HLAVA ze Semil. Je to ta nejdražší 6KW. Koupil jsem ji proto, abych mohl v garáži svařovat. Mám tam totiž pouze pojistky 10A a ty často vypadávaly. Tato centrála má v popisu uvedeno, že je vhodná i pro napájení svařovacích invertorů. Skutečnost je taková, že s invertorovým cočkem funguje perfektně, s elektrodou už je to horší. Dvojku zvládne dobře, dvapůlka je už na hraně, někdy vydrží a jindy po chvíli vypadne jistič. Elektrodu 3,2mm jsem už raději nezkoušel, ale myslím, že by to nedala. NA to by bylo potřeba mít jednofázovou centrálu, která má výkon cca 10 KW.

Offline

 

#19 05-09-2021 22:26:31

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7706

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

ZDENÁL: Asi to bude záležet i na výrobci centrály, ale co jsem dělal u plynařů a jezdili jsme na montáže, tak jsme byly z 90% závislí právě na elektrocentrály. Velké byly součástí náklaďáků, jedna myslím 16kW 3x400V montážní dílna MAN. Ta utáhla i 3 svářečky na 2,5mm elektrody a 2 při svařování elektrodami 3,2mm. Než jsem odešel koupili modernější náklaďák IVECO, tam už byla centrála 22kW a ta neměla problém utáhnout i 3 svářeče s elektrodami 3,2mm. Testováno!
V dodávkách byly malé centrály 9 a 12kW. Značka Honda, typ myslím Vanguard. Obě neměly problém 2 svářeče s elektrodami 2,5mm ta větší i s elektrodami 3,2mm. Jednou jsme měli půjčenou na výletě ve Vsetíně centrálu Heron, myslím 6,5kW a ta měla co dělat aby při zapalování oblouku nechcípla. Skákala po celé korbě náklaďáku a moc se ji to nelíbilo. Přitom jen jedna svářečka Kemppi MinarcTig 200 na 1x230V elektroda 2,5mm.
A nejvíce dávaly zabrat centrálám svářečky Kitin 1900 HF co měli 2 živnostníci. Kemppi MinarcTig 180 nebo 200 a Fronius TP 1500 úplná pohoda.

Editoval varok (05-09-2021 22:28:58)


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Online

 

#20 05-09-2021 22:39:40

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1486
Web

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Bouraci a neskusal si na zvysne 2 fazy nieco pripojit a zatazit ich ?  Ci by to aj potom ta ochrana vyhadzovala?  Kazdopadne s centralami mam celkom bohate skusenosti a to ci s poctivymi starymi alebo novymi ale aby ma novsia trojfazova  pri vacsej zatazi na jednej faze stopla som este nezazil ..  big_smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#21 05-09-2021 22:58:50

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4364
Web

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

jak píše Zdenál - moje 7kW + 50m 2,5 vaří luxusně (Lorchem) když zatlačím elektrodu do matroše tak zabírá na plný výkon. 3,20 nejde kloudně zapálit natož vařit.
Joe jak bys to chtěl dělat big_smile jeden svářeč s invertorem 40metrů vysoko, plošina má co dělat aby unesla dva kluky + železo + vercajk .
Jsou vyložení 10metrů od otoče. Je to Man s nástavbou Ruthman, má to generátor s přívodem do koše, 2,5 se takto vařit dá, 3,20 nikoliv.
Co a jak připojovat (a odpojovat) ke dvoum zbývajícím fázím v okamžiku kdy ten nahoře zapálí oblouk? big_smile Ta centrála reaguje a shazovala cca do 1sec.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#22 05-09-2021 23:17:43

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7706

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

A co zkusit půjčit nějakou svářečku 3x400V? Už jsou i malé třífázové a jestli svařujete 1 den, tak to nebude zase tak drahé půjčovné ne? Joe asi myslel něco zapnout na zemi do protiváhy k té svářečce, aby se rovnoměrně zatížily všechny fáze ne?


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Online

 

#23 05-09-2021 23:25:37

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4364
Web

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Robine, proč se pachtíš coby svářeč zaměstnanec?
Založ firmu a svými geniálními nápady můžeš drtit konkurenci smile


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#24 05-09-2021 23:55:57

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 7706

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Hm, jen jsem se ptal.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Online

 

#25 06-09-2021 04:34:39

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1486
Web

Re: Prodlužka - průřez na +50m 400V ?

Bouraci kazdu fazu by som zatazil napriklad neakym reflektorom ci ohrievacom   zapnutym a potom by som skusal na jednej zvarat hoci aj s 4elektrodou.  No ale vyriesil si to salamunsky.  Ale skusil by som pozriet do centraly ci ta ochrana voci pretazovaniu  je len nastavena na neaku hodnotu bez moznosti zmeny alebo sa da aj nastavovat  neaka hodnota kedy to odpoji ?  Hoci ako sa poznam to kurvitko by som vyradil uplne z cinnosti ked je generator predimenzovany big_smile  tot moja uvaha  .


Kutil s.r.o.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2022


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče