SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim, podařilo se mi polenem prorazit ocelový kotel na dřevoplyn v topeništi. Chtěl bych s ním vydržet do konce sezony. Zkoušel jsem tam COčke navařit záplatu a vůbec to nejde vařit. Prosím, poradí mi někdo, jak postupovat nebo čím to provizorně opravit?
No když mi začal týct Atmos, tak jsme to zalepili autogenem, ale vydrželo to akorát 2 měsíce
pro vkalinu: taky mám Atmose a jak dlouho Ti vydržel?
Ten první mi blbě zapojili, nedali tam ani termoventil měl jsem mizernej komín, topil mokrým dřevem a navíc to bylo 25Gčko jedno z těch prvních, jež bylo poddimenzované, takže vydržel 6 roků. Nevzdal jsem to, Koupil novej 25GS jež má odtah do komína, je ze silnějšího materiálu, postavil novej komín, předělal zapojení na akumulaci a doufám že to bude alespoň 12 roků. Jinak jsem to popsal na adrese http://193.179.133.10/akumulace/
Já mám C20S což je kombinace h. uhlí a dřevo. Za kotlem Ladomat a 2x 750l v aku. nádržích. Topím druhou sezonu tak jsem zvědavej.
Ahoj chlapi, jsem tu nový, také mám podobný problém s kotlem Atmos DC 25 G - do provozu v listopadu 1997 , jede nepřetržitě celou zimu,jiné vytápění v domně nemám....termoventil nemám , jen duomix a je nastavený tak,že vratná je kolem 70 stupňů C při plném výkonu, topím hodně suchým dřevem , nyní hlavně borovice,teď v neděli jsem kotel čistil , byl studený - 2 dny jsem netopil, akumulač. nádrže nemám - a ve spalovacím prostoru mokrý popel,odhadem tak 1l vody. Když teď topím naplno,tak v pohodě,nic vevnitř nesyčí,takže to někde asi jen prolíná - musel jsem dolívat vodu do okruhu - samotižný systém a čerpadlo. Nový stojí kolem 50 tis. kč. což se mi teď zrovna moc nehodí... ale chci věřit, že se dá vyvařit , slyšel jsem že metodou TIG , máte s tím někdo zkušenost?
miles napsal(a):
Ahoj chlapi, jsem tu nový, také mám podobný problém s kotlem Atmos DC 25 G - do provozu v listopadu 1997 , jede nepřetržitě celou zimu,jiné vytápění v domně nemám....termoventil nemám , jen duomix a je nastavený tak,že vratná je kolem 70 stupňů C při plném výkonu, topím hodně suchým dřevem , nyní hlavně borovice,teď v neděli jsem kotel čistil , byl studený - 2 dny jsem netopil, akumulač. nádrže nemám - a ve spalovacím prostoru mokrý popel,odhadem tak 1l vody. Když teď topím naplno,tak v pohodě,nic vevnitř nesyčí,takže to někde asi jen prolíná - musel jsem dolívat vodu do okruhu - samotižný systém a čerpadlo. Nový stojí kolem 50 tis. kč. což se mi teď zrovna moc nehodí... ale chci věřit, že se dá vyvařit , slyšel jsem že metodou TIG , máte s tím někdo zkušenost?
Opravuji kotle Verner, principielně ve spalování stejné jako Atmos. Věřte, že jediná dobrá metoda při stáří kotle nad 6 let je autogen, navíc je to jen nouzovka a možná tak na max. 1-2 roky. Jedná se totiž o to, že plech se silně nauhličí a navíc je velmi slabý (po korozi). Většinou dochází k plošné korozi (ne úplně stejnoměrné) a je to jako by někdo ten plech oplachoval kyselinou (velmi zředěnou). Pak dochází k zeslabení z 5 mm až k nule. Pak bývá problém k čemu přivařit záplatu. Dehet ze dřeva navíc velmi dobře ulpívá na materiálu, což tomu autogenu tak moc nevadí. TIG vyžaduje pro bezvadné svary perfektní čistotu. O přístupu k místu svařování ani nemluvě.
Jinak kotel s dirkou se nevyplácí provozovat (chápu, že když nic jiného není, tak co zbývá že), protože se vám agresivní dehet dostává i do míst, která byla předtím suchá a i komín trpí. Tenhle mokrý-nespálený dehet je i nebezpečný, je v něm mnoho nespálených složek, které když pak chytnou tak velmi dobře hoří.
Když opravuji kotle Verner, měním celou přikládací komoru a někdy i všechny teplosměnné plochy (většinou do nerezu). Záplatování provádím pouze, když si zjistím (ultrazvukem), že došlo jen k místní korozi, z důvodu vady materiálu, ale to je jen jeden kotel ze sta.
Už se u mne ptali na opravy i atmose, bohužel jsem zjistil, že konstrukce atmose je taková, že následná oprava pro mne není možná. Tlakové svary vnitřku kotle, jsou ze strany vody, u vernera ne.
Jinak se omlouvám uživateli zdeště, vím, že se zmiňoval o tomto tématu, že sem nepatří. Je tu teď o tom dost.