SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 21-07-2018 16:23:53

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 23

Veľkosť ističa

Už pár dní prechádzam toto fórum za účelom vybrať nejakú invertor.zváračku okolo stavby, auta, ...
Som limitovaný veľkosťou súčasného ističa v garáži 10A.
Mašinky však začínajú pre ističe 16A , tie ktoré sa mi najviac pozdávajú,tak pre 20A a 25A.
Zásuvka pri 10A istici  pôjde na 2300W . Teoreticky by sa zváračka mala spustiť aj pre 16,20,25A ističe, akurát sa nebude dať využívať  max.výkon. limit bude niekde na úrovni 110A ,ak pri el.oblúku počítam +- 20V.
Uvažujem správne a netreba sa orientovať veľkosťou ističa ?

Offline

 

#2 21-07-2018 16:42:30

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Veľkosť ističa

Většina běžných invertorů se dá zapnout na 10A jistič, ale není to pravidlo na 100%, některé mohou 10A jistič při zapnutí vyhodit. Přímou možnost nastavení podle velikosti jističe má třeba Fronius TransPocket 150, dá se tam zvolit i těch 10A.
Maximální svařovací proud pro MMA je přibližně 10 násobek hodnoty jističe.
Edit.: když to má být i okolo auta, tak hledáte spíš něco na MIG/MAG?

Editoval Zdenek11 (21-07-2018 16:47:44)

Offline

 

#3 21-07-2018 17:50:11

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 23

Re: Veľkosť ističa

Prioritne MiG/Mag . Pôvodne som sem prišiel s tým, že kupujem pegasa 200 mig a chcel som sa len utvrdiť, že som správne vybral.
Ale po prečítaní toho všetkého čo tu je popísané , som dospel k záveru, že je to zbytočnosť. Pretože je to v podstate to isté čo ponúkajú aj ostatní skladači čínskych komponentov s nadhodnotenou cenovkou.
Momentálne prezerám "výrobcu" Magnum - ov, konkrétne mig 205L sa mi pozdáva a niekde v diskusií bolo spomenuté , že ho zapli aj pri 10A ističi a na 16A bežal na plný výkon aj keď na štítku má 20A.Ešte hľadám informácie či to nebude, tak aj pri 208synergii, tiež má 20A , parametrovo vyzerá dobre.

Offline

 

#4 21-07-2018 18:57:20

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Veľkosť ističa

pokial neni mozne natiahnut tam 2,5ku a tym padom dat silnejsi istic tak skus aspon povodny 10A vymenit za 10A ale s inou charakterictikou,bezne su B ak sa da tak tam daj C alebo D

Offline

 

#5 22-07-2018 09:11:04

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 23

Re: Veľkosť ističa

pavol.sk napsal(a):

pokial neni mozne natiahnut tam 2,5ku a tym padom dat silnejsi istic tak skus aspon povodny 10A vymenit za 10A ale s inou charakterictikou,bezne su B ak sa da tak tam daj C alebo D

Podľa čoho zistím či môžem tam dať C ,alebo D?

Offline

 

#6 22-07-2018 12:00:17

huat
Člen
Místo: Komárno
Registrovaný: 17-06-2009
Příspěvky: 662

Re: Veľkosť ističa

Daj to tam a hotovo nič tým nezkazíš.


malý PB autogen,kitin tig 170 LA,fronius transpocket 1500,magnum mig,mag 190II,tuson tucana 200 dc multi
+Všetko možné z Lidlu  a Obi a z blšáku

Offline

 

#7 22-07-2018 15:00:11

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2046

Re: Veľkosť ističa

Já můžu říct zkušenosti s invertorem TIG Alfin Pegas 200T HF - jede v pohodě i na 10A při svařování i na cca 160A. Naopak invertor Alfin Pegas MIG MAN 200 (céóčko) ho při zapnutí vyhodí... Tady hodně záleží na konstrukci svářečky, jak má řešený nebo neřešený softstart. Takže těžko radit které stroje půjdou nebo nepůjdou na 10A jištění...


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#8 22-07-2018 16:02:59

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Veľkosť ističa

Jen tak si doma vyměnit jističe charakteristiky B za typ C nebo dokonce D není v domovních rozvodech doporučováno, jsou to opravdu průmyslové typy. Průmyslové rozvody navrhuje a počítá projektant a pak se na nich provádějí periodické revize - tyto rozvody musejí mít zaručenou impedanci smyčky, s bezvýhradně nutným parametrem zejména pro jističe char. D, aby k odpojení zařízení při poruše došlo v předepsaném čase 0,4 sec (doufám, že to pořád platí). Jistič B vypíná při tří až pětinásobku In, jistič D až při dvacetinásobku, což je zásadní rozdíl.
Edit.: znám i jedince, co klidně provozují jistič C nebo D na prodlužovačkách!

Editoval Zdenek11 (22-07-2018 16:27:34)

Offline

 

#9 22-07-2018 23:51:01

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Veľkosť ističa

istis s charakteristikou C alebo D ti pomoze len s nabehovym prudom zariadenia,to znamena ze ti zariadenie nevyhodi istic hned po zapnuti...ale dodany prikon ktory mozes s neho tahat je rovnaky ako pri hocktorom inom 10A istici,najlepsie by si mal zavolat tam dakeho znameho elektrikara ten ti skor poradi...takto nadialku je to tazke ked nikto nevie ako tam mas konkretne porobenu elektriku
pridam taku zaujimavos,momentalne pracujem na prerabkach nemenovanych obchodov kde sa montuju led pasiky na 24V nove impulzne zdroje ktore prisli na montaz su take "kvalitne" ze neustale vyhadzuju 16A prudovy chranic s charakteristikou B i ked su na jeden napojene len 2 alebo 3 kusy pritom jeden ma vykon 150w a jeho zatazenie sa pohybuje v prevadzke je 50 az 80w,ak to zhrniem tie zdroje davaju 240w a bez problemu vyhodia 16A istenie !!! vyriesilo sa to jednoducho vymenou istenia z B-cka na C

Offline

 

#10 23-07-2018 23:35:44

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 23

Re: Veľkosť ističa

Je to radová zástavba garáží (10) a sú na dva 6A ističe svetelné obvody a dva 10A zásuvkové obvody.ta plechová skrinka by mohol byť hlavný istič - dve poistky sú dnu.velkost netuším
Takže s tým robiť nebudem môcť nič bez súhlasu ostatných majiteľov garáži.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/8569_img-20180723-wa0007.jpg

Offline

 

#11 24-07-2018 01:08:02

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Veľkosť ističa

tak tie istice su stare typy,tie vydrzia najviac...nic lepsie sa v tvojom pripade ani nemohlo stat,nechaj ich tak ako su a vyskusaj na to pripojit zvaracku,v tej plechovke moze byt cokolvek...otvor a odfot,ostatny majitelia s tym absolutne nic nemaju mas tam vlastne hodiny !

Offline

 

#12 24-07-2018 03:55:07

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 23

Re: Veľkosť ističa

Práve že nemám, to sú spoločné hodiny pre celú zástavbu, faktúra sa rozrátava potom medzi 10. Je to na hlavu, ale sú s tým spokojní a nechcú nič meniť. Príklad ako sa dá na hlúposti celkom profitovať ...
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/8569_img-20180723-wa0006.jpg

Offline

 

#13 24-07-2018 05:07:43

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4695

Re: Veľkosť ističa

Tak to máme i my v garážích. Naštěstí jsem byl za dobře se starým správcem garáží a natáhnul jsem si svůj vlastní přívod do garáže, dal svůj elektroměr a hotové. Ty 10A jističe dávají schválně, protože v garážích bývají hliníkové dráty malého průřezu a nikdo neví v jakém stavu. Jestli už máte mědědé, tak jedině zjistit jaký průřez kabelů máte a podle toho činit.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#14 24-07-2018 08:40:13

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Veľkosť ističa

Klasické rozvody v řadových garážích z dob hluboké totality. Pokud se někdy v nedávné době neměnily rozvody, ty původní jsou určitě z hliníku, měď byla tenkrát strategická surovina a na dráty se nepoužívala, mimo nemocnice a výbušné prostory, ty měly výjimku. Rozvody v garážích byly pro připojení nějaké žárovky nebo zářivky, a zásuvka pro napojení vrtačky. A jak byli majitelé rádi, některé garáže elektriku neměly vůbec. Tady nějaké lokální úpravy nepřicházejí v úvahu, jedině jak píše varok. Ty 10A jističe tam jsou proto, že tenkrát býval předřazený hlavní jistič 16A.
Jedině to zkusit, buď svářečka pojede, nebo nepojede.

Offline

 

#15 24-07-2018 09:20:18

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2201

Re: Veľkosť ističa

jedendvatri napsal(a):

Práve že nemám, to sú spoločné hodiny pre celú zástavbu

Takuto tragediu mam aj ja (dufam ze docasne) a tiez 2 keramicke poistky 16A mi dosli pouzil som 10A Magnum som zapol.
TIG 20-30A ide aj 60-70A MMA MAG som skusal ale napatie si nepamatam ale pohode. 10+10+5+5cm zvary som dal.
Ja mam este tu smolu ze istice niesu u mna cize ked ho dorazim caka ma tortura dostat sa k poistkam tak to neprehanam.

Takze madarsky bauxit co vozili na slovensko a tavili na hlinik ktory davali aj do kablov ale pri medi to neslo?
Casom zistili. ze je to docasne riesenie tak dostali rozum wink?
Inak som videl stenu svietit pod omietkou horel 40r hlinik privod k trube s ladnickou ale iba chvilku potom to prehorelo big_smile

Editoval ihlan (24-07-2018 09:38:32)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#16 24-07-2018 11:12:05

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Veľkosť ističa

no tak s tym potom moc nenacarujes...u nas to na garazach fungovalo podobne akurat s tym rozdielom ze elektriku nemal nikto tak si jeden dal zapojit a s neho sa pozapajalo dalsich x ludi vsetko fungovalo normalne az do doby ked prisiel ucet skoro 15 000 korun a bolo po elektrike,v tvojom pripade by bola este jedna moznost...obehat vsetkych a odsuhlasit investiciu do rozvodou to jest spravit to nanovo otazne je ci by boli ostatny ochotny do toho investovat ?

Offline

 

#17 24-07-2018 11:53:41

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 23

Re: Veľkosť ističa

Niesu ochotní nič meniť , za korunu by si nechali koleno vŕtať niektorí. Že ,keď som kupoval garáž vedel som do čoho idem , ...
Už mám plán B , na stavbu budem potrebovať elektrocentrálu ,tak prihodím 1-2 stovky a kupujem silnejšiu ako som plánoval 6300W/7000W  a mám po probléme

Offline

 

#18 24-07-2018 12:43:41

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2201

Re: Veľkosť ističa

Opytaj sa Jarina ze na com teraz dlhsie zvara mas to overene praxou kombinaciu invertor + centrala (jeden stroj uz upiekol)

Potom uz len, ze by pavol.sk nasiel na bazosi lacny Tesla Power Wall+ menic smile
Tu jeden v okoli skusal  cinsky menic 1500/3000Wpeak modif sinus + LIDL trafo na 2 starsich autobaterkach nemal uspech big_smile
Strasne prudy tam tecu aj ked je menic malo zatazeny hotova poprava baterky.

Editoval ihlan (24-07-2018 13:22:04)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#19 24-07-2018 13:22:51

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Veľkosť ističa

tak to doverne poznam smile dedkovia ktory tlacia do ponozky...urcite by si mal najlepsie zavolat si tam znameho elektrikara...ak niekoho takeho poznas,hentake daco je "malina" nemusia investovat vsetci stacilo by keby si to das ty do "normalneho" stavu? problem moze nastat casom,pride faktura ktora sa nie kazdemu musi pacit a nadavat budu na prvom mieste na toho kto tam zvara to ti garantujem (osobna skusenost) u nas sa to vyriesilo jednoducho domontovanim dalsich hodin,to ze sused ma v garazi elektricke akumulacky nikomu nevadilo len dovtedy ked dosla dalsia faktura a ja mal na svojich hodinach natocenych len 15kw smile

Offline

 

#20 24-07-2018 13:47:50

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Veľkosť ističa

pavol.sk napsal(a):

.....problem moze nastat casom,pride faktura ktora sa nie kazdemu musi pacit a nadavat budu na prvom mieste na toho kto tam zvara to ti garantujem (osobna skusenost)....

Tak nějak to bude. Určitě by stálo za to, zjistit si, jestli je možné nějakým jednoduchým způsobem nechat si do garáže zřídit vlastní přípojku s elektroměrem, musel by se samozřejmě po takové úpravě platit poplatek za elektroměr. Nemusí to být problém, někdy je zase naopak požadavek RZ třeba na zhotovení nové kabelové přípojky v řádu desítek metrů, pak je to složitější - je to prostě individuální. Myslím, že něco takového má varok. Neměl by pak být problém s napojením svářečky, případně slabšího kompresoru.

Offline

 

#21 24-07-2018 19:13:25

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4695

Re: Veľkosť ističa

No přiznám se že to mám dělané svépomocně, ale kontroloval mi to známý elektrikář a mám to dobře. Jistič v hlavním rozvaděči màm 20A B. Vedení do garáže mám měděným kabelem 3x4mm² co jsem koupil na bazoši levněji. V garáži mám svůj elektroměr a na zásuvky 16A C a světla 6A B. Zásuvky mám tahané mědí 3x2,5mm² a světla 3x1,5mm². Hlavní přívod jsem si natáhnul venkem, abych se nemusel dohadovat se sousedy, 2 tam stejně chodí jednou za rok.

Jinak jsem to měl jako jste psali. Celá řada společné vedení v hliníku 2x2,5mm²(asi). Na první garáži rozvaděč pro celou řadu, tam jističe a elektroměr. Světla 6A a zásuvky 16A. Ale už je to předělávané, původně tam byly ty staré černé jističe. V garáži jsem měl jen jednu zásuvku starou bakelitovou a vypínač na světla ještě ten starý otočný bakelitový. A než se se sousedy dohadovat kdo má kolik platit za elektriku, tak jsem si dal svůj elektroměr a jsem v klidu.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#22 25-07-2018 03:53:01

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 23

Re: Veľkosť ističa

Ja už nejdem vyvíjať iniciatívu na zmenu , skúsim na nich profitovať ,ak zváračka bude šlapať pri tých ističoch a aj samí prídu s tým, že chcú zmenu , keď sa bude vyúčtovanie rozrátavať.Ak nebude šlapať skúsim to s centrálou Heron  EGM 68 Ave 1

Offline

 

#23 25-07-2018 05:11:39

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Veľkosť ističa

byt tebou tak sa radsej popytam kolko by stala vlastna elektrika ako investicia do centraly...zalezi ako si daleko od "meracieho bodu",pokial to nemas desiatky metrou a dalo by sa ist po ostatnych garaziach popripade poza ne zemou tak by si sa mohol zmestit do 500 eur uplne v pohode ! odkial si ?

Offline

 

#24 25-07-2018 10:57:15

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 23

Re: Veľkosť ističa

meracim bodom myslíš odkiaľ zo stĺpa? Neviem presne ,budem musieť.zistiť ,ale ak správne domnievam ,tak cca 30m a za asfaltkou. ZC,  centrálu ,tak či tak potrebujem na stavbu , takže tej investícii sa nevyhnem.

Editoval jedendvatri (25-07-2018 11:07:09)

Offline

 

#25 25-07-2018 15:10:36

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Veľkosť ističa

no ked je tam aj cesta tak to by stalo vela...ono kupovat tu centralu len tak pre hoby zvaranie by bolo trosku mimo ale ak ju dokazes vyuzit aj inac

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS