SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím pánové tak dneska jsem si udělal další radost a dovezl tuhle strojovnu.
Řeším malý problém a to že při zapnutí a spuštění hořáku se pouze vysouvá drát, ale stykač nespíná. Pokud jej sepnu ručně vše funguje. Chtěl jsem se tedy zeptat zda se s tímto už někdo setkal a čím to vyřešil (co by relativně mohlo z řídící jednotky odejít).
Uvažujeme-li že je stykač zdravý.
Zatím jsem neměl čas se s ní nijak pohrát jelikož jsem kvůli ní jel až přes půl republiky. Mám to v plánu na příští týden, tak pokud někoho něco napadne na co se zaměřit budu jen rád.
Díky
A že máš při těch zkouškách otevřené víko podavače a kocháš se, jak se ti točí cívka, že jo? Na podavači je totiž blokovací kontakt, který při otevřeném víku blokuje stykač Je to takový "čuflík", který stačí zmáčknout (nebo jednoduše zavřít kryt).
A jestli to tímhle není (už to může být vyřazené), tak v první řadě změř napětí na cívce stykače při sepnutém hořáku. Cívka stykače WLSP je na střídavé napětí 42V a tohle napětí se musí na ovládací cívce stykače objevit. Zkontroluj taky pojistky P4 a P9 (jsou pod deskou elektroniky, musí se odklopit).
kruci admine jestli je to tímhle tak se z toho asi picnu.
Jinak moc se mi líbí a chválím tebou řešené rekonstrukce + kompletní přestava podávací skříně k tomuto svářecímu agregátu.
Je to kompletní originál. Ale mám v plánu jí vyrobit novou skříň s podavačem a hořákem jakmile bude více peněz nazbyt. Hlavní je ji rozchodit... Kupoval jsem jí v nefunkčním stavu.
Admine při přestavbě využíváš procesor pouze k řízení posuvu či má ještě i další fce? Koukal jsem že třeba z původního bodovacího řežimu většinou všechny regulační prvky vymizely...
Osobně neznám nikoho, kdo by bodování a pulzaci na MIG/MAG používal. Nechápu, že to výrobci do běžných strojů pořád cpou ve standardu. Proto jsem to taky vypustil. Doprogramovat se to dá vždycky, ale ještě to nikomu nechybělo.
2 admin, slo by tu myslienku o zbytocnosti pulzu u MIG/MAG trosku rozviest? Ja som sice CO-ckar, ale povazoval som pulz za vyznamne plus pre porovnanie parametrov stroja. Napr. pri TIGu by som pulzator ocenil... tak preco nie pri MIG/MAG?
Nie je to podpichovanie, skutocne ma to zaujima.
Tak dneska jsem se k ní dostal. musím říct že jí cesta přes půl republiky neudělala dobře. Spolu se stykačem přestal komunikovat i podavač.
Okoukl jsem všechny pojistky, ochrany a podotahoval šroubky... bohužel žádná změna.
Jen je slyšet cvaknutí relátka v časovači a následně na řídící desce.
Chtěl bych poprosit jestli někdo nemá podrobnou dokumentaci schémat této svářečky a mohl by ji poskytnout?
Na svarinfu jsem stahoval 75MB dokumentaci, je sice krásně spracovaná, ale bohužel jsem v ní našel pouze schéma podavače.
V té dokumentaci není schéma? Aha, to jsem nevěděl. Já ji jen tak prolétl, když jsem ji dostal a nějaké schéma jsem tam viděl. Tak to byl jen ten podavač... Nicméně mám papírovou. Tak já se podívám co v té elektronické chybí a potřebné stránky tam doskenuju. Snad to zvládnu zítra.
semancko, tady si trochu nerozumíme. Já nemám na mysli pulsní MIG/MAG svařování, kdy se frekvence pulsů pohybuje v řádech stovek až tisíců Hz. To je vyhrazeno stejně jen invertorovým MIG/MAG svářečkám, nebo chopperům. Při tomto pulsním svařování svařovací proud kolísá mezi 2 hodnotami ale tak, aby oblouk nikdy nezhasl. To je stejný princip jako u pulsního TIGu.
Jenže v tomto případě jsem pulzací myslel standardní výbavu většiny profi odbočkových transformátorových MIG/MAG svářeček, které jsou vybaveny potenciometrem pro časování tzv. bodového (průvarového) svařování.
V tomto režimu po nastaveném čase oblouk zhasne (odpadne stykač). Znovunastartování oblouku je možné až po uvolnění a opětovném sepnutí tlačítka hořáku. Spolu s tímto potenciometrem je u svářeček obvykle také přítomen potenciometr pro tzv. délku mezery. Pak se hovoří o pulzaci. Prostě to chvíli svařuje a chvíli ne. A pak zase chvíli jo a chvíli ne a pořád dokola... Délka pulsů i délka mezer se nastavuje ve vteřinách a v pauzách oblouk zcela zhasíná. Používá se to opravdu jen vyjímečně, třeba na sestehování tenkých plechů apod.
admin> Skvěle moc děkuji admine.
Editoval MiraGSX (02-04-2009 21:29:17)
2 admin, dakujem za objasnenie.
MiroGSX, tak jsem to nakonec našel v binci na disku a nebylo třeba nic skenovat: wlsp_315_sch.pdf Má to dvě a půl mega, takže pohoda. První dvě stránky jsou schéma regulátoru ROT 150, následuje dvoustránkové schéma celé svářečky, kde je regulátor jako blok a nakonec schéma přepínačů a celkového propojení mašiny.
Tak ještě jednou děkuji za schéma, vše už funguje. Nefunkčnost posuvu byla ve vyběhaném potenciometru. A nespouštění stykače bylo způsobeno tak že nějaký chytrák nejspíše vyměňoval stykač a zaměnil jej za stykač s cívkou na 220V. Původní má být pokud se nepletu na 42V.
Tak jsi tam dal misto toho drataku uhlikovej? Tak ten stykac je dobrej mazec To me se povedlo zas dat misto plynovyho ventilku na 230 V dat ventilek na 42 V, byl to tusim Compact 200. Ted bych se teda musel podivat na schema jestli tam je stykac na 42V nebo na 24V ale myslim si ze tech 42.
MiraGSX napsal(a):
kruci admine jestli je to tímhle tak se z toho asi picnu.
Jinak moc se mi líbí a chválím tebou řešené rekonstrukce + kompletní přestava podávací skříně k tomuto svářecímu agregátu.
Zdravím pánové.
Najdu prosím někde popis zmíněné rekonstrukce podavače na WLSP 315?
Zrovna mám jeden starý podavač na ponku a chci do něj implantovat čtyřkladkový podavač KEMPI, včetně eurokoncovky. A samozřejmě by se mi hodila zkušenost někoho zkušeného
Předem dík.
Mata> Tak tohle je to know how, které má ještě svoji cenu. Pochybuji že by jej admin zveřejnil. Modernizované WLSP 315 s novými podavači jsou podle mého žádaná věc.
Mrkni se zde třeba ti to něco málo pomůže.
Mým dalším projektem je právě taktéž nový podavač pro WLSP 315. Ten už hodlám více propracovat.
Ach tak, já právě myslel, že jde o nějaký článek, který jsem přehlédl
Já jsem měl právě v úmyslu jen osadit původní podavač čtyřkladkou i s motorkem, ale trošku mi hatí plány to, že původní motor je na 42V.
Budu tedy muset provést menší zásah do elektroniky.
A také je celý podavač zbytečně těžký, takže ho nechám trochu "zhubnout"
Ale myslím, že výsledek se za trochu bádání a námahy vyplatí, přeci jen pak bude možné vařit i hliníkovým drátem a když připojím prodlužovací kabely, tak budu moci kolem svařence lítat jen s podavačem. Což je u příšerně těžké WLSP315 určitě výhoda.
killer napsal(a):
Tak jsi tam dal misto toho drataku uhlikovej? Tak ten stykac je dobrej mazec To me se povedlo zas dat misto plynovyho ventilku na 230 V dat ventilek na 42 V, byl to tusim Compact 200. Ted bych se teda musel podivat na schema jestli tam je stykac na 42V nebo na 24V ale myslim si ze tech 42.
Stykač je na 42V, dost me to kdysi rozčílilo, protože jsem chtel chladící ventilátor zapojit přez tzv. schodištový automat (rozcilovalo mě jak zbytečně hučí i když nevařím). Dost jsem se tenkrát zapotil, než jsem sehnal relátko na 42V (všechny pomocné kontakty na stykači byly obsazené). Teď to je tak, že po zapnutí se větrák netočí, začne se točit až stisknu tlačítko na hořáku. Po uvolnění tlačítka hořáku časuje časovač 2minuty na dohlazení a v pohodě to stačí. Už to ode mě okoukali asi 4 jiní lié a mají to vestavěné i v Alfách a Kühtreiberech. Je na hlavu poslouchat pořád hučení větráku, když potřebuju udělat za hodinu celkem 4 kratké stehy. Něco jiného když se vaří v tahu ale k tomu doma dochází málokdy. Jinak propoj mezi zdrojem a podavačem mám dlouhý 18m a podavač visí nad ponkem na konzole, která se otáčí, 4m dlouhej hořák a dostanu po celé dílně. Dneska už bych na to časování použil toto http://www.elkoep.cz/crm-91h~1.html Napájení a ovládání 12-230V AC/DC, funkce zpožděný návrat, zatížitelnost 16A, dokonce má i renamenci (pamatuje si stav před výpadkem proudu a uvede se do stejného stavu po obnovení napájení).
Editoval magi (06-05-2009 09:50:53)
MíroGSX, ty přestavby zas nejsou žádná velká věda. Dělá to dnes kdekdo (s použitím hotových podavačů s elektronikou). Mít dostatek času, tak nějakej stručnej návod připravím. V podstatě jde o to, že se z toho WLSP kompletně vykuchá ta šílená dráteničina a vydrátuje se to znova jako normální céóčko
admin> Vědu z toho dělat nechci. Přeci jen se mi zdá že po zveřejnění by ti mohla klesnout poptávka po repasi WLSP 315 a proč se tedy zbytečně šidit?
Mata> Základní problém co má WLSP je že obsahuje 4 kolíkovou vidlici. Takže bych viděl řešení Předělat vidlici na 5 kolík, následně pužít silnější trafo 230/24V popř. myslím ventilátor je na 48V vyškubat zmíněnou elektro a veškerou ovládací elektroniku integrovat do podavače. Tj pokud nepotřebuješ předfuk a dofuk tak pouze PWM regulátor pár relé a vše je hotovo.
Nebo pokud má člověk možnost nenávratné půjčky pár časových relé co uvádní magi klidně bys pomocí nich mohl udělat předfuk s dofukem a další zmíněnou funkci na ventilátor.
MiraGSX napsal(a):
admin> Vědu z toho dělat nechci. Přeci jen se mi zdá že po zveřejnění by ti mohla klesnout poptávka po repasi WLSP 315 a proč se tedy zbytečně šidit?
Mata> Základní problém co má WLSP je že obsahuje 4 kolíkovou vidlici. Takže bych viděl řešení Předělat vidlici na 5 kolík, následně pužít silnější trafo 230/24V popř. myslím ventilátor je na 48V vyškubat zmíněnou elektro a veškerou ovládací elektroniku integrovat do podavače. Tj pokud nepotřebuješ předfuk a dofuk tak pouze PWM regulátor pár relé a vše je hotovo.
Nebo pokud má člověk možnost nenávratné půjčky pár časových relé co uvádní magi klidně bys pomocí nich mohl udělat předfuk s dofukem a další zmíněnou funkci na ventilátor.
Určitě nad tím zapřemýšlím i tímto směrem. Takže díky za radu. Ale na pětikolík předělávat nemíním. Na baráku mám rozvod čtyřkolíkový, takže by mi jeden přebýval:)
MiraGSX>
Ahoj, doufám že se nebudeš zlobit, když se ti opět vetřu do příspěvku, ale mělo by to být k tématu "WLSP315"
V jiném příspěvku jsi zmiňoval že plánuješ namontovat SoftStart. Povedlo se to úspěšně?
Já nad tím neustále uvažuji, ale nějak si pořád nejsem jist, zda způsob uvedený zde na SvarInfu pro WTU je vhodný i pro MIG/MAG svářečky? Aby pak při bodování nedošlo k tomu, že se mařící odpory nestihnou vybít?
Jinak se mi na mém kousku povedlo zprovoznit ventilátor. Měl jsem spálené vinutí na motorku, tak nezbylo než jej vyměnit.(je tam třífázový na 230V napájený z odbočky na trafu) Toto se povedlo, ale přijde mi zbytečné aby běžel ventilátor neustále i když budu jen tak občas něco smrkat a jinak spíš ustavovat. Proto se chystám omezit jeho funkci klasickou "páčkou" a nejlépe ještě pro jistotu umístit dovnitř termospínač, kdybych zapoměl zapnout. Jen nevím kam nejlépe ho umístit a jakou teplotu považovat za kritickou?
Regulace svářečky mi zatím přijde použitelná. Kuchnul jsem převodovku z jednoho podavače a stočil jsem si výstupní hřídel na D10 aby mi seděl pěkně na čtyřkladku co mám z vyřazeného podavače. Takže eurokoncovka je zajištěna a ještě dobastlit vodní chlazení.
Tady asi stojí za zmínku, že se často zapomíná na výměnu náplně v převodovkách tohoto podavače. V té mojí byla místo oleje už spíše vazelína. Je to jinak ale solidní skříň která je pořádně předimenzovaná a dost se mi líbí :-)
Ještě namontuju destičku co mám pro volbu dvou a čtyřtaktu.
Pokud by jste někdo měl ještě nějaký nápad na snadnou úpravu tohoto super stroje, tak sem s ní. Bohužel nejsem elektrotechnik, ale pár jich znám a oni mi to přeloží :-D
Ten Softstart pro WTU je pro céóčko nevhodný. Tam se to dělá jinak, viz článek MIGstart - softstart pro MIG/MAG na Svarinfu.
Termostat je dobré dát na vinutí trafa a/nebo na chladič usměrňovacích diod. Jelikož je WLSP pro domácí práci dost předimenzované, dal bych tam termostat cca 80°C. Na vinutí trafa jej stačí přilepit silikonem, nebo lukoprenem, na chladič se dá přišroubovat.
admin napsal(a):
Ten Softstart pro WTU je pro céóčko nevhodný. Tam se to dělá jinak, viz článek MIGstart - softstart pro MIG/MAG na Svarinfu.
Termostat je dobré dát na vinutí trafa a/nebo na chladič usměrňovacích diod. Jelikož je WLSP pro domácí práci dost předimenzované, dal bych tam termostat cca 80°C. Na vinutí trafa jej stačí přilepit silikonem, nebo lukoprenem, na chladič se dá přišroubovat.
Děkuji za odkaz na článek! Nechápu, že jsem si ho sám nevšiml a to jsem ho při tom hledal.
A podruhé díky za radu ohledně spínání ventilátoru.
Prakticky mi přijde snazší namontovat termospínač na jeden z chladičů diod. Ty by měli asi být nejlepším obrazem o tom jak ta svářečka topí.
Prostě velice helpfull odpověď.