SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 30-08-2018 23:59:17

Alexandr
Člen
Registrovaný: 30-08-2018
Příspěvky: 4

Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Zdravím vás a prosím o radu,
Mám obyčejnou trafosvářečku Asist a začala mi vyhazovat jistič pri zapnutí. Zjistil sem, že než svářečku zapnu musím nastavit nejnižší možný proud, jinak vyhodí jistič. Když se zapne, nastavím si následně  jaky proud potrebuji a neni problém. Při samotném vaření problém nikdy není. V garáži mám 16A jistič. Pokud ji zapojim přes prodlužovák ( ani ne moc dlouhy) nezapnu ji vůbec.
Dřív sem s ní vařil na zahradě, taky tam byl 16A jistič a i když sem ji zapojil přes dlouhej prodlužovák nikdy problém nebyl.
Přemýšlím jestli je řešení silnější jistič? Kde jinde může být chyba? Ve svarecce?
Děkuji

Editoval Alexandr (31-08-2018 00:00:44)

Offline

 

#2 31-08-2018 08:04:09

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 314

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Mrkni na svarinfo (ten třetí maxiobdélník nahoře na každé stránce) sekce softstart, probíralo se to už MILIONKRÁT. Stačí pohledat.

Offline

 

#3 31-08-2018 10:58:13

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 3509

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Jističe se časem "unaví" a trafoplechy na svářečce taky stárnou a potřebují při staru urovnat své magnetické vlastnosti. Je proto úplně normální, že se nastavuje na trafosvářečce nejdříve nejnižší stupeň a prakticky hned potom potřebná velikost svařovacího proudu.
To, že ti na prodlužováku nevyhazuje jistič je vlasně projev softstartu, kde seriový odpor při softstartu je nahrazen odporem vodičů v kabelu.

Offline

 

#4 31-08-2018 11:27:54

Alexandr
Člen
Registrovaný: 30-08-2018
Příspěvky: 4

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

jirkati napsal(a):

Jističe se časem "unaví" a trafoplechy na svářečce taky stárnou a potřebují při staru urovnat své magnetické vlastnosti. Je proto úplně normální, že se nastavuje na trafosvářečce nejdříve nejnižší stupeň a prakticky hned potom potřebná velikost svařovacího proudu.
To, že ti na prodlužováku nevyhazuje jistič je vlasně projev softstartu, kde seriový odpor při softstartu je nahrazen odporem vodičů v kabelu.

Právě přes prodlužovák ji nezapnu vůbec,  jistič vyhodí hned.

Offline

 

#5 31-08-2018 11:31:26

Alexandr
Člen
Registrovaný: 30-08-2018
Příspěvky: 4

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

KMU1 napsal(a):

Mrkni na svarinfo (ten třetí maxiobdélník nahoře na každé stránce) sekce softstart, probíralo se to už MILIONKRÁT. Stačí pohledat.

Tohle řešení se mi líbí, nevěděl sem že něco takového existuje. Úplně by mi stačil ten softstart pouze s mechanickým spínačem, který tam také popisují. Problém je že si to sám asi nezapojím. Není tu někdo z okolí Ústí nad Labem kdo by mohl pomoci? Samozřejmě zaplatím.
Děkuji

Editoval Alexandr (31-08-2018 11:32:06)

Offline

 

#6 31-08-2018 16:20:03

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4702

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Máte nějakou starší elektroinstalaci s hliníkovými dráty, nebo už něco novějšího v mědi? Někdy u starších hliníkových drátů se ve zdi v krabici nebo zásuvce povolují šroubky, nebo spíše se vymačkají ty dráty a je potřeba to utáhnout. Nebo třeba už starý jistič jak píšou jiní přede mnou. Taky nám to kdysy u garáží dělalo. Byl tam ještě ten starý černý jistič. Dal se nový a už asi 5 let klid.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#7 31-08-2018 17:47:04

Alexandr
Člen
Registrovaný: 30-08-2018
Příspěvky: 4

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

varok napsal(a):

Máte nějakou starší elektroinstalaci s hliníkovými dráty, nebo už něco novějšího v mědi? Někdy u starších hliníkových drátů se ve zdi v krabici nebo zásuvce povolují šroubky, nebo spíše se vymačkají ty dráty a je potřeba to utáhnout. Nebo třeba už starý jistič jak píšou jiní přede mnou. Taky nám to kdysy u garáží dělalo. Byl tam ještě ten starý černý jistič. Dal se nový a už asi 5 let klid.

Nové rozvody asi rok. Zkusím tedy prohlédnout zásuvky jestli je vše utazene správně. Akorát ten jistič asi nevyřeším sám,  tuším že je zaplombovany ve skříni.

Offline

 

#8 31-08-2018 17:52:40

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2467

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

zvaracka sa zapina ako popisoval jirkati ale nechapem preco ti to vyhadzuje na tej predlzovacke,vyhodi ti to hned ako zapnes predlzovak do siete alebo az po zapnuti zvaracky ?

Offline

 

#9 31-08-2018 18:25:46

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Normální kvalitní prodlužovačka nemá žádný vliv na zapnutí svářečky, právě naopak by svým činným odporem měla zlepšit stav při zapínání, jak už psal jirkati. Jediné, co mě napadá, že by prodlužka mohla mít větší přechodový odpor na kontaktech a při sepnutí trafa (tečou tam desítky ampér) by došlo k zakmitávání a při spínané indukčnosti ke vzniku špiček, které by vyhazovaly jistič. Nic jiného se tam dít nemůže.

Editoval Zdenek11 (01-09-2018 01:07:06)

Offline

 

#10 01-09-2018 00:47:03

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2467

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

alebo je predlzovacka vadna,nevyhadzuje istic ale prudovy chranic ? spominal ze rozvody ma rok stare...neznasam taketo vestenie zo sklenenej gule !

Offline

 

#11 01-09-2018 08:55:13

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3079

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Nějak , Ti Jirko , nerozumím . Ať ji nastavíš jak chceš , proud bude stejný . To s těmi jističi je zato fakt . Nebo vám mohli vyměnit trafo a dnes je v síti s klidem přes 240V , zatímco dříve bylo běžných i 210V .

Offline

 

#12 01-09-2018 13:41:43

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 3509

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

To je, Bořku, docela jednoduchá vlastní zkušenost.
1, Kdysi jsem si vyrobil svařovací třífázové trafo. Při každém prvním spuštění s ním měl problém i třífázový 16 A jistič. Ale když se napodruhé trafo vždy rozběhlo, tak utáhlo i 5 elektrody. Na vině byly 0,6 mm tlusté trafoplechy, které měly nějaké problémy s magnetickým sycením. Naštěstí remanentní magnetismus z "prvního neplatného spuštění" byl dostatečný na funkční spuštění druhé. Myslím, že zloděj se tenkrát nejen dost nadřel, ale při neznalosti fíglu se spouštěním si ani nebliknul.
2, Z jisté nostalgie mám doma už přes třicet let starou trafosvářečku. Občas ji někomu půjčím. Nedávno mi volal soused, že mu na zásuvce jištěné 10 A nejde spustit, vyhazuje jistič. Poradil jsem mu, ať ji spouští od 1. stupně, nebo ať ji připojí přes prodlužovák a ejhle, obě varianty  bez problému. Na mé trafosvářečce se totiž reguluje svařovací proud přepínáním závitů na primáru a při jedničce je samozřejmě zapojeno nejvíce závitů primárního vinutí v sérii.

Offline

 

#13 02-09-2018 13:38:01

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3079

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

To co povídáš je divné . Počty závitů jsou u RTB stejné , jen se vlastně mění poloha primární cívky vůči sekundáru . Bohužel musím Tvou teorii rozporovat . Sám víš , že 100x za sec jsou plechy 50x na jedné straně a 50x na druhé . Větší vliv má klika boduspuštění ve správný okamřik průběhu napájení a je mi z Tvé argumentace smutno .

Offline

 

#14 02-09-2018 20:33:04

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 3509

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Bořku, došlo k nějakému informačnímu šumu. Já mám TH-80  http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … _th-80.jpg  a tam se reguluje svařovací proud přepínáním počtu závitů na primáru. Jiná trafa mají magnetické bočníky, tam je pak počet závitů primárního vinutí konstantní a svařovací proud se reguluje šuntovacím magnetickým bočníkem.

Offline

 

#15 02-09-2018 20:42:21

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4702

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Co měl jeden známý od garáží svářečku RTB, nevím jaký to byl přesně typ, ale taky se to přepínalo přepínačem. S takovou tou plastovou šipkou. Měl tu naležato oranžové barvy. Myslím RTB 125? Už nevím přesně, nedávno ji prodal.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#16 02-09-2018 23:34:43

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3079

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Inu máš relativně velkou výjimku!!!!!!!!!!! Je to třeba napsat ! Ale 99% je těch , o kterých píši já . O Tvém cacku se snad zde ani jinde debata nevedla . Ano , ta RTB to vyhodí při každém přepnutí proudu . Protože sice je počet závitů stejný , ale při špatném "okamžiku" zapnutí , je proud pro jistič smrtící . Proto mám na RTBčku rozběh . Nejdříve nastavím výstupní proud a potom teprve přes soft zapnu . Na 10ku to najede jako nic . Až budu mít čas , zkusím nejmenší hodnotu pro zapnutí se softem . Výrobu přepínače a jeho zapojení jsem uvedl ve zvláštním vlákně .

Offline

 

#17 03-09-2018 02:54:41

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 254

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

varok napsal(a):

Co měl jeden známý od garáží svářečku RTB, nevím jaký to byl přesně typ, ale taky se to přepínalo přepínačem. S takovou tou plastovou šipkou. Měl tu naležato oranžové barvy. Myslím RTB 125? Už nevím přesně, nedávno ji prodal.

je to RTB 3 nejspíš. To jsou svářečky, které zlobí a shazují i jistič B 25A.  Chyba je v přepínači, tím, že má příliš velký počet poloh, vychází velice malý čas na přepnutí kontaktů mezi jednotlivými stupni a u starších přepínačů se projevuje již opotřebaní a nepřesnost spínání. Kontakty pak nestíhají a vzniklý přeskok mezi kontakty způsobuje proudové rázy, které shodí i silný jistič. Doporučuji předvolit proudový rozsah a teprve potom zapojit do sítě.

Svářečka díky nevhodnému krytu bývá také plná nečistot z broušení a řezání materiálu, takže je třeba ji častěji rozebrat a pečlivě vyčistit. Dobré je také použití delších svářecích kabelů. RTB 2 (stojaté provedení, dva přepínače) byla daleko lepší.

Offline

 

#18 03-09-2018 11:18:05

huat
Člen
Místo: Komárno
Registrovaný: 17-06-2009
Příspěvky: 664

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Možno je to TMB 125 , vyzerá rovnako ako RTB 3 akurát dáva len 125A.Raz sme ju mali požičanú,zvárali sme 2mm rutilkami plot aj tak to furt vyhadzovalo istič.
Mal vtedy chuť ju rozmlátiť,bolo to o nervy.

Editoval huat (03-09-2018 15:57:20)


malý PB autogen,kitin tig 170 LA,fronius transpocket 1500,magnum mig,mag 190II,tuson tucana 200 dc multi
+Všetko možné z Lidlu  a Obi a z blšáku

Offline

 

#19 03-09-2018 15:22:13

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4702

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Aha, tak možná to byla ta, má to ale být TMB ne? Tomu známému to jistič nevyhazovalo, ale utáhlo to jen na nižší stupně.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#20 03-09-2018 15:56:42

huat
Člen
Místo: Komárno
Registrovaný: 17-06-2009
Příspěvky: 664

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Ano tmb furt sa mi to pletie.Opravým to.


malý PB autogen,kitin tig 170 LA,fronius transpocket 1500,magnum mig,mag 190II,tuson tucana 200 dc multi
+Všetko možné z Lidlu  a Obi a z blšáku

Offline

 

#21 04-09-2018 10:21:45

tomaslad
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 02-12-2013
Příspěvky: 110

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

VašekP napsal(a):

je to RTB 3 nejspíš. To jsou svářečky, které zlobí a shazují i jistič B 25A.  Chyba je v přepínači, tím, že má příliš velký počet poloh, vychází velice malý čas na přepnutí kontaktů mezi jednotlivými stupni a u starších přepínačů se projevuje již opotřebaní a nepřesnost spínání. Kontakty pak nestíhají a vzniklý přeskok mezi kontakty způsobuje proudové rázy, které shodí i silný jistič. Doporučuji předvolit proudový rozsah a teprve potom zapojit do sítě. .

Mám RTB 3 a přesně to co píše VašekP mi to dělá. Tak jsem to vyřešil tím, že jsem na čelní panel dobastlil 3f otočný vypínač (i když přesně řečeno RTB-3 je napájena jen na 2 fáze, L1,L2) a nejdřív nastavím otočným přepínačem požadovaný svářecí proud a až pak připnu druhým dobastleným přepínačem síť.  Jeden pohyb navíc mě nezabije a funguje to.

Editoval tomaslad (04-09-2018 10:22:31)


RTB-2, RTB-3, WTU 400-34 Mig, invertor 1.8kg Dnipro CAS 210

Offline

 

#22 04-09-2018 14:30:33

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3079

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Ale tím jsi to nevychytal , kdyby jsi dorobil soft , tak už k výpadku nikdy nedojde . No a v realitě svářím na 95% 2kama a tak mám nastaven vlastně jeden rozsah a vlastní přepínač v podstatě nepoužívám .
Přepínač není špatně navržen !!!!!!!!!! Ale abych nastavil např. plný proud , musím přerušit proud do primáru pětkrát a pětkrát!! na jedno zapnutí mohu špičkovým proudem jistič vyrazit . Se softem toto nehrozí !!!! již nikdy !!!!

Offline

 

#23 04-09-2018 14:33:11

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3079

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Offline

 

#24 04-09-2018 14:48:53

styles
Člen
Registrovaný: 10-10-2014
Příspěvky: 513

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

Dnes je to tak, že softstart mají snad všechny invertory, od toho vámi tolik opěvovaného Dnipro, až po velké stroje. Na druhé straně je to mnohým jedincům úplně jedno=mnoho případů, že to některé netrápí až do chvíle, kdy už jde invertor zapnout a vypnout pouze vidlicí do zásuvky. Když padnou odpory softstartu, tak děsně trpí relé a to až do stavu, kdy se mu slepí kontakty a pak už trpí hlavně síťový vypínač-také až do doby kdy se i on speče-no a pak už se zapíná a vypíná jen vidlicí. Mám tady ve sbírce jednu jako odstrašující případ-no a mohu říci, že majitel by jel ještě dále, ale tehdy už mu klekla zásuvka. Nebudu dělat reklamu a uvádět typ invertoru, který to vše až skoro zázračně přežil--i zázraky se dějí!!

Takže pan BOBO má s tím softstartem naprostou pravdu a jdou dodělat do jakéhokoliv stroje(i transformátorového) a navíc už tady také dávněji uváděl, že nejlepší softstarty má pan Zdeště-čili Štěpánek!!

Offline

 

#25 04-09-2018 16:11:17

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3079

Re: Vyhazování jistice při startu. Trafosvářečka.

smile smile smile

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS