SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#26 14-04-2019 17:15:14

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2052

Re: Meranie zvaracieho prudu

smile

Offline

 

#27 14-04-2019 17:15:43

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 6720

Re: Meranie zvaracieho prudu

Zdenek11: potom omluva. Tak to co myslím asi nejsou 3fázové trafa. Primár je na jedné cívce, připojuje se na 3x400V a sekundár je na druhé cívce, jen dva vývody a připojí se na jeden kostra a na druhý držák elektrod.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#28 14-04-2019 17:19:45

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2052

Re: Meranie zvaracieho prudu

Není se zač omlouvat. Jenom ten primár se nepřipojuje na 3x400V, ale jen na 2x400V. Kdybys tam připojil 3x400V, vzniklo by točivé mg. pole a svářečka by začala rotovat.

Offline

 

#29 14-04-2019 17:34:46

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 6720

Re: Meranie zvaracieho prudu

Děkuji za vysvětlení, už budu vědět. smile


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#30 14-04-2019 17:43:44

Carls
Člen
Registrovaný: 16-03-2019
Příspěvky: 322

Re: Meranie zvaracieho prudu

3fázové trafo jde bez problémů ale musí se usměrnit výstupní napěti  třeba 3x 50V  30A  a pak spojit dostanete  50V  120 A to je zjednodušeně. Složitě  jsou to 3 grecy a ještě oddělovací diody  Pak se nechá řídit tyristorem příslušných parametrů většinou je jich víc  a vybírány aby se netloukly
Pokud se spojí napřímo bez usměrnění  letí jistič ven    Další možnost je princip oddělovacího trafa 2x 230 a výstupní třeba těch 50V 150 A  vše je o spočítání trafa (závitů)  a navinutí správným pruřezem  drátu.  Proto jsou klasický trafosvářečky na 230V tak okolo 100 až 160 A výstupního proudu  invertory do 160  to jest snesou jištění 16A
20A zasuvky 230V má malokdo doma většino je jištění 16A  Fabrický svářečky jsou na 400V a jištění až 32 A a více

Editoval Carls (14-04-2019 17:44:26)

Offline

 

#31 26-04-2019 20:26:36

Sinuhet
Člen
Registrovaný: 13-04-2019
Příspěvky: 53

Re: Meranie zvaracieho prudu

Zatial som zmeral napatie naprazdno a tych 77V sa mi zda dost vela, to je asi aj dovod preco sa tak lahko zapaluje obluk. Na buduci tyzden bude kliestovy multimeter tak dam vediet aj prud a mozno aj nafotim ten "zazrak" :-)

Offline

 

#32 30-11-2020 21:46:46

kovboj2000
Člen
Registrovaný: 18-10-2019
Příspěvky: 23

Re: Meranie zvaracieho prudu

milosak napsal(a):

Sinuhet napsal(a):

MacekNX, tak nejako to pouzivam aj ja ale aj tak by ma to zaujimalo. Kliestove multimetre su strasne drahe a okrem tohoto merania to nevyuzijem, tak kupovat to nema zmysel. Inak take klasicke poctive trojfazove trafo je uzasne kde sa na to hrabu invertory :-)

To je totální nesmysl smile

Invertory jsou úplně někde jinde, ale úplně ve všem .

Zváral som s 3 rôznymi typy invertorov, a moja skúsenosť je taká že VŠETKY klamú a udávajú premrštené údaje o maximálnom, zvarovacom prúde za účelom reklamy a lepšieho marketingu predaja.  Mám aj starý trafousmerňovač WTU-200 s max prúdom 250A. Ten ale keď nastavím 200 A je to uplne iné cafe ako keď na hociktorom invertori nastavím 200A. Skúšal som typy GAMA 1950A, AirLiquid COLT a ešte nejaký CEMONT čo si značku presne nepamatám. Na WTU-200 pri nastavenom prúde 200A môžem variť aj bazickou 5 - 6 mm elektrodou, a materiál hrubý 20-30 mm. To isté som skúšal s tými invertormi, ani jeden si z nich ani neuprdl ... Holt starý socialistický stroj nemá páru !

Novodobé tieto kurvy ak chcú vytiahnuť zo stroja vysoký prúd, musia isť dole s napätím aby udržali výkon v medziach ktorý je možné ťahať z 230 V siete. A pri nižšom napätí to oveľa horšie zvára a drží oblúk. hehe.

Čosi u WTU-200 napovie aj štítkový vstupný prúd odberu zo siete 35A čo pri 380V predstavuje výkon 13,5 kW. (je to jednofázový stroj) A ktorý že invertor má hoci len na štítku uvádzaný takýto výkon, nieto ešte skutočný reálny....?

Stejne viac ako skutočných a reálnych 140-150 amperov z jednofázovky nevytrieskaš. I ten najvýkonnejší iweld tam má max odber 28 Ampér.

Offline

 

#33 30-11-2020 21:52:27

kovboj2000
Člen
Registrovaný: 18-10-2019
Příspěvky: 23

Re: Meranie zvaracieho prudu

Zdenek11 napsal(a):

Pokud dá trafo zapojené na 2 fáze (podotýkám, že jde pořád principiálně o jednofázový transformátor) na výstup 400A, potřebuje orientačně jištění min. 60A/D. Odhadem, nechce se mi to ani počítat.

S prominutím hloupost . 60A pri 400V by aj na jednofázovom trafe predstavovalo výkon 60 x 400 rovný 24 kW !! Ani  najvýkonnejšie trojfázové zváracie stroje WTU 500 toľko nespotrebovali !

Offline

 

#34 01-12-2020 13:55:15

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 2052

Re: Meranie zvaracieho prudu

kovboj2000 napsal(a):

Zdenek11 napsal(a):

Pokud dá trafo zapojené na 2 fáze (podotýkám, že jde pořád principiálně o jednofázový transformátor) na výstup 400A, potřebuje orientačně jištění min. 60A/D. Odhadem, nechce se mi to ani počítat.

S prominutím hloupost . 60A pri 400V by aj na jednofázovom trafe predstavovalo výkon 60 x 400 rovný 24 kW !! Ani  najvýkonnejšie trojfázové zváracie stroje WTU 500 toľko nespotrebovali !

Pane kolego, nevím, kde jste na to všechno přišel. Jednak je výkon trafa v kVA, jednak jde o zcela jednoduchý výpočet. Podle publikace "Transformátory pro obloukové svařování" mají obyčejná rozptylová trafa účiník 0,4 až 0,6, i méně (str.63). Pro svařování elektrodou 6 mm jsem uvažoval proud v oblouku 400A a napětí 31V. Tedy výkon v oblouku 12,4kW. Příkon trafa je 400V . 60A . 0,5 = 12kVA. Kde mám chybu?

Offline

 

#35 01-12-2020 20:45:04

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: Meranie zvaracieho prudu

bohužel je to tak a proto je nejlepší třífázový usměrňovač a to hlavně při větších proudech, zatěžuje síť optimálně a jde z něj "vyždímat" mnohem víc, k tomu učiníku transformátoru ten jde docela snadno upravit
pro zajímavost štítek dvoufázového (respektive jednofázového na sdružené napětí) svářecího transformátoru pro proud 380A a k porovnání ten samý svařovací proud ale třífázový usměrňovač:
https://i.postimg.cc/F1S7cscq/11263341-svarecka-wt-315-1.jpghttps://i.postimg.cc/pyGM23sd/ba_img1_3248101652_stroje-a-naradie-zvaracia-technika-trafo-zvaracka-wt-315-zvaraci-prud-az-380a.jpghttps://i.postimg.cc/3dk5W9qF/ba_img1_3248101653_stroje-a-naradie-zvaracia-technika-trafo-zvaracka-wt-315-zvaraci-prud-az-380a.jpg

https://i.postimg.cc/Z92JK2b3/126200214_(1).jpghttps://i.postimg.cc/XZpVW4b4/126200214.jpghttps://i.postimg.cc/4Yhg2wbx/128291042_(1).jpg

k porovnání přidám ještě točivou svářečku RK320:
https://i.postimg.cc/hfVF9hSX/triodyna1a2.jpghttps://i.postimg.cc/MnYhF4fx/triodyna1a4.jpghttps://i.postimg.cc/3yJP5B2G/triodyna1a3.jpg

Editoval Kramlik (01-12-2020 20:54:55)

Offline

 

#36 01-12-2020 20:51:58

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3728

Re: Meranie zvaracieho prudu

Ano, je to tak. Např. invertor 3x400V dá oproti 1x230V cca 3x větší svářecí proud při stejném jištění.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#37 01-12-2020 21:38:13

Lukas cz
Člen
Registrovaný: 20-05-2019
Příspěvky: 4

Re: Meranie zvaracieho prudu

Ten prikon trafa pri 60A by bol skutocne az 24KVA a ten ucinnik 0.5 znaci ze vykon na obluku je len 12KW a stitkovo wtu 315 ma skutocne prikon az 24.3KVA a pri trojfazovom zapojeni na 380V a plnom vykone na 400A odobera 37A zo siete.ucinnik ma 0.59.A teraz to vsetko spocitame 380*37*1.73 co je konstanta odmocniny z troch kedze tri fazy a dostaneme rovnych 24.3KVA,a zvaraci prud 400A krat napatie na obluku 36V a mame 14.4KW na obluku.A ked  ten celkovy prikon27.3 KVA vynasobime ucinnikom 0.59 dostaneme sa opat k vykonu na obluku.A to sme este nespomenuli ucinnost toho celeho,vyrobca ho neudava,ale pri tak velkych predimenzovanych strojoch sa blizi k jednej.Situaciu s tak zlym ucinnikom by vedeli pomoct kompenzacne kondenzatori,podobne ako pri motoroch.problem by vsak bol ten ze ze zvaracka ma pri chode naprazdno len pomerne maly odber,a s pripojenymi kompenzacnymi kondenzatormi by bol odber dost velky aj pri chode naprazdno ktore by odoberali prave tie kondenzatory.Pri zatazenej zvaracke by bol vsak odber vyrazne nizsi,samozrejme ak by sa nam podarilo vyrazne zlepsit ucinnik blizko k jednej.

Offline

 

#38 02-12-2020 20:38:20

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: Meranie zvaracieho prudu

Famater napsal(a):

Ano, je to tak. Např. invertor 3x400V dá oproti 1x230V cca 3x větší svářecí proud při stejném jištění.

3x větší svářecí proud by byl v případě že by sdružené napětí bylo 3x220 ale my máme 3x400 takže ten výkon třífázového, respektive výkon jednofázového nejen invertoru ale jakékoliv svářečky na 230 je spíš mizerný oproti té na 3x400, takže to radši ani netahat do baráku kor tam kde rozvody už nejsou v nejlepší kondici

to znamená že triodynku K220 která vyžaduje jištění 16A zapnu téměř kdekoliv kde je třífázový rozvod a mohu svařovat až 220Ampéry kdežto na invertor který odebírá z jedné fáze 16A steží z něj podle logické matematiky vyždímu 120A, ty reklamní nápisy 200..250A a ze svářečky trčí klasická vidlice na 230A tak už tady je zřejmé že je to celé podvod takže asi toliko k těm zázračným perpetummobile škatulkám

Offline

 

#39 02-12-2020 21:09:49

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1156

Re: Meranie zvaracieho prudu

Kramliku, na prvý pohľad sa zdá že to má logiku, a že máš v tomto prípade pravdu. V skutočnosti však má pravdu Famater. Invertor či už 1 ~ alebo 3 ~ nabíja vstupné elektrolytycké kondenzátory na cca 324 V, takže ak je invertor 3 ~ tak je to v skutočnosti 3 x 230 V efektívnych. To označenie zdroja 3x400V ( vminulosti 3x380V) je všeobecne akceptované 3~ pomenovanie zdroja nakoľko ten zdroj toto napätie umožňuje využiť v ▲ zapojení. Označenie či pomenovanie zdroja nemôže obsahovať podrobný opis možnosti zapojenia.

Editoval senior (03-12-2020 06:04:03)

Offline

 

#40 02-12-2020 23:50:27

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: Meranie zvaracieho prudu

opravdu zajímavé perpetummobile 😯 z 230 V vyrábět 327 V a přítom mezi fázemi mám 400a to srážet na 230 ?? no nevim teda

no nic to už je na mě moc velká věda já sem spíš praktik a věřím tomu co je na štítku staré mašiny, u nových zejmena zahraničních výrobků se nedá věřit ničemu

apropo co znamená znak na pojistkové patrobě viz obrázek
https://i.postimg.cc/vxGnG1qj/1606946268597256009472237373114.jpghttps://i.postimg.cc/phf8NQZz/16069462385735610057914709578822.jpghttps://i.postimg.cc/v4K55ZTg/16069461639386298042831968703767.jpg

Offline

 

#41 03-12-2020 00:29:49

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4067
Web

Re: Meranie zvaracieho prudu

troufnul bych si tvrdit že je to pojistka vyrobená ještě za krále Klacka. Normálně "vyhazující".
Král Klacek měl ještě s obrázkem šneka, ta vyhazovala prý trochu se zpožděním.

Dneska je tech kategorií kdy má pojistka vyhodit víc, asi 5 a značí se písmenem.

Bylo by potřeba aby nás nějaký opravdický elektrikář obeznámil. Slibuju že je nebudu opravovat smotanými Cu drátky. smile


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#42 03-12-2020 02:19:07

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: Meranie zvaracieho prudu

šnek bylo označení pomalá pojistka pro rozběhy elektromotorů a pro trafa jako například třeba zrovna svářečky bez softastrtu, kdy pojistka po určitou dobu vydrží několikanásobné přetížení ale na zkrat nebo jiné přetížení větší než je běžně rozběh toho elektromotoru pojistka shoří
dnes se označuje písmenem T dřív bylo šnekem a ještě dříve taky písmenem T (přešlo se přes šneka zase k písmenu)
ale tohle sou pojistky výrobce nějaký ELTIM ? - neznám.. a to "s" nebo co to je nevím co značí, na krabici papírek s popisem není, pravděpodobně je to S jako Standard ale co to značí? že by normální jako u nás na normálních rychlých pojistkách nebylo nic?
chtěl sem vědět jestli mi to udrží soustruh nebo ne, rychlá 25 někdy vypadne (hlavně když je zapnuta ještě frézka a já zapnu soustruh do toho) musí být pomalá s tím šnekem respektive 25 T, to T je německy pomalý nebo tak nějak, ten stav kdy pojistka prdne je záludný protože pokud frézka běží a náhle se přeruší proud tak posuv je déle díky setrvaci v chodu a vřeteno se zastaví dřív a jak posuv zatlačí na stojící frézu tak ta praskne, to samé u soustruhu kdy zastavivši se vřeteno s nožem v záběru se přinejmenším vyštípne břit, někdy se vylomí celá destička

edit, kurva já to softastart nejenom neumím vyslovit ale hrozny to i napsat.. zasraná čeština doprdele už

Editoval Kramlik (03-12-2020 02:20:34)

Offline

 

#43 03-12-2020 06:12:55

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1156

Re: Meranie zvaracieho prudu

Kramiku, máš pravdu. Z 230 V po usmernení nie je 327, ale 324V aj dačo, ale to bol preklep mojimi nemotornými prstami.  V skutočnosti to má byť 230* SQRT(2) = 325,27, ale na diódach sa niečo stráca, takže tak.

Offline

 

#44 03-12-2020 07:10:03

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3728

Re: Meranie zvaracieho prudu

Jak jsem k tomu přišel:
1,71*400/230
Předpokládám, že obě svářečky jsou stejného typu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#45 03-12-2020 10:16:18

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: Meranie zvaracieho prudu

Kramlíku, jestli budeš mluvit sprostě, tak ti ježíšek nasere!  smile

Offline

 

#46 03-12-2020 10:20:26

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: Meranie zvaracieho prudu

senior napsal(a):

Kramiku, máš pravdu. Z 230 V po usmernení nie je 327, ale 324V aj dačo, ale to bol preklep mojimi nemotornými prstami.  V skutočnosti to má byť 230* SQRT(2) = 325,27, ale na diódach sa niečo stráca, takže tak.

Jo, to je napětí na kondenzátoru bez zátěže, ale se zátěží to spadne. Takže se nehandrkujte o pár voltů, když víte prd, jak je to uvnitř navržený. Potažmo celá diskuze je jen kvůli tomu, že sem nějakej hňup napsal hňupovinu.

Offline

 

#47 03-12-2020 11:42:56

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3728

Re: Meranie zvaracieho prudu

Já jsem napsal co jsem napsal jen jako důvod, proč jsem vybral svářečku na 3x 400V.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#48 03-12-2020 16:49:55

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 6720

Re: Meranie zvaracieho prudu

Kramlík: Asi mě zase páni zjebou, ale těch asi 324V vznikne jen samotným usměrněním střídavého napětí a vyfiltrováním kondenzátorem(y). To je 230V x 1,4 a to je asi 324V.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#49 03-12-2020 17:19:38

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 511

Re: Meranie zvaracieho prudu

A ja varoka este doplnim, ze 230V je efektivna hodnota U a tych 325 je spicka U. Tu drzia kundiky bez zataze. Po zatazeni napatie kolise medzi tymito hodnotami v zavislosti na velkosti kundikov a odoberanom prude. Priebeh takehoto prudu najdes na gugli. Inak ucivo prveho rocnika strednej skoly.

Offline

 

#50 03-12-2020 18:08:48

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 6720

Re: Meranie zvaracieho prudu

Kovboj2000: Zase tak nepřehánějte. Když nekoupíte úplně ten největší šunt na trhu, tak proud zase tak moc mimo není. Mám jeden z těch menších invertorů MMA+TIG co má max. proud kolem 190A papírově. Nevím kolik dá skutečně, nemám klešťový Ametr, ale 4mm elektrodu to zvládne úplně v pohodě. Zkoušel jsem i 5mm co jsem našel v práci a utáhne to, ale svár už jde vidět že je málo prohřátý. Ten póvl PM a jiné kde máte na displeji např. 120A a ve skutečnosti je třeba jen 85A, je to smutné ale i takové jsou.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče