SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#51 03-12-2020 18:16:56

Welda
Člen
Registrovaný: 23-04-2017
Příspěvky: 699

Re: Meranie zvaracieho prudu

Nóó vida. Stačí toho varoša soustavně pošoustávat a dotáhne to i k maturitě z elektriky. Ale jinak dobrý, popojel. smile

Editoval Welda (03-12-2020 18:18:17)


O 160, Magnum 210 Synergy.

Offline

 

#52 03-12-2020 18:43:32

jargry
Člen
Místo: Kyjovice - Ostravsko
Registrovaný: 21-02-2017
Příspěvky: 8

Re: Meranie zvaracieho prudu

#49 a 50 z 230 V AC lze udělat 324 V DC (bez zatížení) dvojcestným usměrněním (greatzovo zapojení diod).
#25 to myslíš vážně? chybí ti tam smajlík co napsal v #26 Zdeněk 11
Měření svařovacího proudu U AC (střídaviny) klešťovým ampermetrem (volil bych ručkový) proud se mění a digitál by nemusel stíhat, nebo proudový transformátor a ampermetr na střídavý proud.
Měření svařovacího proudu U DC (stejnosměr) bočník a měřící přístroj na stejnosměrné napětí.
Proč chcete měřit, nejvíc stejně napoví když uděláte svar a podíváte se jak vypadá.

Několik různých postřehů co jsem nasbíral.
Dejte si do profilu, kde je místo aspoň přibližně odkud jste, pak se nebude  stávat, že někdo chce od někoho například kde je nějaký obchod a je z jižní moravy a píšou mu tam hodní a ochotní lidé například z Aše.

Co se týka oprav (hlavě invertorů) nechápu, že se do oprav pouštějí lidé a sbírají na foru moudra (některá dobrá o jiných bych pomlčel) a přitom nemají základní znalosti o elektrice (ani o elektronice). Potom nadělají více škody než užitku a oprava se prodraží nebo už ani nejde. Nemluvím o možnosti úrazu, požáru atd.
Co se týká opravářů svářeček, nečekejte, že tam bude detailní kuchařka na opravy. Každá porucha i když se  projevuje stejně, může mít různé příčiny, pokud odstraníte důsledek a neznáte možné příčiny můžete nadělat více škody než užitku. Je potřeba mít vybavení a hlavně moře zkušeností. Také se mi nelíbí, jak se do některých opravářů naváží někteří členové fóra.
Zamyslete se nad sebou.

Pokud něčemu opravdu nerozumím, je lepší nepřispívat a přečíst si fundované příspěvky, proto já moc nepřispívám, protože mé zkušenosti jsou malé a raději se nechám poučit. Někteří by se měli nad sebou zamyslet a nevyjadřovat se ke všemu.

Editoval jargry (03-12-2020 18:47:48)

Offline

 

#53 03-12-2020 18:55:41

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 6721

Re: Meranie zvaracieho prudu

Jargry: Ano, příspěvek 49 myslím vážně. Stačí i zdroj z PC, zapnout a změřit kolik je na usměrňovači co je na vstupu. Neení tam přesně těch 324V ale přes 300V tam je. Princip je podobný jako u invertorových svářeček.
A co si občas vyrábím nějaké zdroje, tak mám na výstupu po usměrnění a vyhlazení napětí jak jsem psal, samozřejmě nižší. Dělám zdroje jen s klasickým trafem.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#54 03-12-2020 18:55:56

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1366

Re: Meranie zvaracieho prudu

Ja mám na to jen takový AMATERO  metr ...
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2028_ampermeter.jpg
presnost cca +- 5A .

Proč je duležítý svářécí proud meřit , když sváříte tak koukáte na Amper-metr nebo svářecí lázen ?

Offline

 

#55 03-12-2020 19:08:35

jargry
Člen
Místo: Kyjovice - Ostravsko
Registrovaný: 21-02-2017
Příspěvky: 8

Re: Meranie zvaracieho prudu

Varok : tvůj příspěvek je v pořádku já jsem jenom upřesnil, při obyčejném (jednocestném usměrnění) by tam bylo mnohem míň a víc zvlněné.
To myslíš vážně bylo myšleno na Famatera a jeho svérazné zapojení 3 f trafa na svařování.

Offline

 

#56 03-12-2020 19:28:05

Carls
Člen
Registrovaný: 16-03-2019
Příspěvky: 322

Re: Meranie zvaracieho prudu

Ta pojistka je stará to ještě běhalo v sítí ve fabrikách 500V takže maximální napětí je 600V střídavých 25Ampér

Offline

 

#57 03-12-2020 19:29:41

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3728

Re: Meranie zvaracieho prudu

Doufám, že jste pochopili, že jsem si s tím zapojením 3f trafa dělal srandu. Já smajlíky nepoužívám. Také se nesměji svým vtipům. Co se týká nabíjení kondensátoru bez zatížení je jedno, jestli je usměrnění dvoj, nebo jednocestné. Nabije se skoro na špičkovou hodnotu a nebude zvlněné. To by musel být hodně mizerný kondensátor aby se silně vybíjel vlastním svodem.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#58 03-12-2020 21:32:58

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 511

Re: Meranie zvaracieho prudu

Jargry, nezalezi na type usmernovaca, to spickove napatie "vytiahne" az vyhladzovaci kundik. Dvojcestny usmernovac akurat aj opacnu polvlnu "otoci" a mame 100 Hz pulzovanie miesto 50Hz.

Offline

 

#59 03-12-2020 21:55:28

zlobr
Člen
Místo: Slapany
Registrovaný: 01-02-2020
Příspěvky: 37

Re: Meranie zvaracieho prudu

Když jsem dělal ZK 111 mel jsem svarecku mimo box a na svarovacim stole DO.Ze začátku jsem z toho byl úplně hotov ale po chvíli jsem si zvyknul na to ze nevidím stupnici proudu, ale naučil jsem se vidět lázeň. Dnes mám doma také DO a svaruji stejně.Kazda elektroda se chová trochu jinak je jednodušší si potocit kolečkem než studovat  a měřit svar. proud ,který obzvlášť u levných investorů opravdu vůbec nesedí.

Offline

 

#60 04-12-2020 09:24:02

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: Meranie zvaracieho prudu

Kramlik napsal(a):

pafik1605 ono všechny debaty tady sou o hňupovinách nebo tak aspoň vždy končí, málokdy je  relevantně ukončená debata něčím rozumným takže je to jedno co se zde kecá za bláboly.....

Problém je, že se těch blábolů občas nějakej jinej hňup chytne. smile

Offline

 

#61 04-12-2020 21:31:42

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: Meranie zvaracieho prudu

pafik1605 napsal(a):

Kramlik napsal(a):

pafik1605 ono všechny debaty tady sou o hňupovinách nebo tak aspoň vždy končí, málokdy je  relevantně ukončená debata něčím rozumným takže je to jedno co se zde kecá za bláboly.....

Problém je, že se těch blábolů občas nějakej jinej hňup chytne. smile

a o tom to je celý internet a vůbec celé lidsvo a celá civilizace, vždy se hňup chytne blábolů, jen rozumný člověk si to přebere správným směrem, nejhorší ale je že v moci je téměř vždy hňup a ten pak nařizuje bláboly všem

jean napsal(a):

Jargry, nezalezi na type usmernovaca, to spickove napatie "vytiahne" az vyhladzovaci kundik. Dvojcestny usmernovac akurat aj opacnu polvlnu "otoci" a mame 100 Hz pulzovanie miesto 50Hz.

no proto, já už myslel že sem se zbláznil že usměrňovač funguje jak perpetummobile že zázračně vyrábí elektřinu, něco jak ty videa jak propojí alternátor s elektromotorem a ono se to najednou točí samo  😂
když se tady bavíme o měření proudu tak snad v zátěži ne? nebo on jde proud měřit bez zátěže? v tomto případě je ten údaj že vzniká na vyhlazovacím kapacitoru vyší napětí podle mě nesmysl, a mohu dále tvrdit že je výhodnější napájet svařovací zdroj vyším napětím 400V tím je potřeba proudu menší a ideálně třemi fázemi, změřte někdo napětí na tom invertoru ať je to podloženo důkazem, nejlíp na třífázovém jak to teda je, jestli se napětí zmenšuje (nevím teda jak) ze 400 na 230 já nemohu nemám na čem měřit, podle mne třífázový invertor funguje stejně jako třífázové trafo, respektive jednotlivá napětí mezi třemi fázemi 3x400v je usměrněno každá fáze zvlášť je tam podle mne šest diod a pak už může být napětí ze tří fází sloučeno a vyhlazeno a může pokračovat dále do zdroje na zvýšení frekvence atd, stejně jako 3f trafo nejde před usměrnněním jednotlivé fáze slučovat tak po usměrnění ano, podle mne aby invertor pracoval s napětím 3x230 to je mezi napětím mezi jednotlivými fázemi a nulovým vodičem je blbost kde by se tam vzal to by muselo mít nulák jako ruka tlustý

Editoval Kramlik (05-12-2020 22:05:37)

Offline

 

#62 04-12-2020 22:12:04

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 6721

Re: Meranie zvaracieho prudu

Kramlík: Místo toho urážení si vemte 4 diody nebo přímo hotový usměrňovač(tzv. kostku) a kondenzátor. Diody stačí i nějaké na třeba 600V a kondík nevím, asi na 630V, elektrolytický s kapacitou 1000mikroF? To vám snad napíšou jiní. A změřte na výstupu kolik vám ukáže měřák. Pak tady ukažte displej měřáku a potom teprve pište něco o hňupech.

Editoval varok (04-12-2020 22:12:52)


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#63 04-12-2020 22:15:30

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 511

Re: Meranie zvaracieho prudu

Kramlik, prebral si varokovu agendu? Sice si zacal vzletne, ale teraz vyzeras jak blb, ked pises o niecom, comu ani trochu nerozumies.
Edit, varok, zjavne elektrinu dostudoval, skus to taky

Editoval jean (04-12-2020 22:16:14)

Offline

 

#64 04-12-2020 22:46:06

kovboj2000
Člen
Registrovaný: 18-10-2019
Příspěvky: 23

Re: Meranie zvaracieho prudu

Zdenek11 napsal(a):

kovboj2000 napsal(a):

Zdenek11 napsal(a):

Pokud dá trafo zapojené na 2 fáze (podotýkám, že jde pořád principiálně o jednofázový transformátor) na výstup 400A, potřebuje orientačně jištění min. 60A/D. Odhadem, nechce se mi to ani počítat.

S prominutím hloupost . 60A pri 400V by aj na jednofázovom trafe predstavovalo výkon 60 x 400 rovný 24 kW !! Ani  najvýkonnejšie trojfázové zváracie stroje WTU 500 toľko nespotrebovali !

Pane kolego, nevím, kde jste na to všechno přišel. Jednak je výkon trafa v kVA, jednak jde o zcela jednoduchý výpočet. Podle publikace "Transformátory pro obloukové svařování" mají obyčejná rozptylová trafa účiník 0,4 až 0,6, i méně (str.63). Pro svařování elektrodou 6 mm jsem uvažoval proud v oblouku 400A a napětí 31V. Tedy výkon v oblouku 12,4kW. Příkon trafa je 400V . 60A . 0,5 = 12kVA. Kde mám chybu?

Aha, jo je to jištení, ne odber. Nevšim jsem si... Ale s jednofázovým 230V strojom ale ani tých 12kW nie je možné v reále . Odber zo siete by musel byť 12000 W / 230 V = 52 AMPER!

Offline

 

#65 05-12-2020 00:08:47

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 711

Re: Meranie zvaracieho prudu

toho hňupa s bláboly sem jen citoval, pokud si to někdo vztáhnul na sebe je to jen jeho problém neboť potrefená husa... 😂

Offline

 

#66 05-12-2020 09:16:49

tarzan
Člen
Místo: Makov na Slovensku
Registrovaný: 20-06-2015
Příspěvky: 524

Re: Meranie zvaracieho prudu

Dotaz:  Poprosim o odpoved lebo som z elektriky dost slaby, aky druh a sila elektrickeho prudu ide z tych starych
            socialistickych zvaračiek ako su napr. .....wtu200 ..wtu315...a pod....
           dali by sa použit ak zdroj jednosmerneho prudu približne 48V ?
                / potreboval by som perspektivne zdroj jednosmerneho prudu 48v  150+ Amperov/
      dakujem

Editoval tarzan (05-12-2020 09:26:19)


kutil - zvarač začiatočnik, na pracu s drevom profik,
.MAHE Hyper MIG 400 DPS Plus-3..Hyper TIG CWK 400...
https://www.modrastrecha.sk/blog/martin … a-radost/#

Offline

 

#67 05-12-2020 09:43:03

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3728

Re: Meranie zvaracieho prudu

Musela by se předělat zpětná vazba. To je zásah do elektroniky.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#68 05-12-2020 10:42:29

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3193

Re: Meranie zvaracieho prudu

Podle mne by se zpětná  vazba neboli  předělávat  svářečka nemusela. Ale musel  by se udělat  dodatečný  regulátor,  který  by se za svářečku  zapojil a ten  proud a napětí  by zreguloval. typu  step-down, pokud by se napětí  svářečky mělo na těch  48 voltů  snižovat  nebo  step-up, pokud by se napětí  svářečky mělo  na těch 48 voltů zvyšovat.

Záleží  za prvé k čemu konkrétně těch 48 voltů 150+Ampér potřebuješ neboli  jaké  jsou  konkrétní požadavky na ten  proud a napětí. Jak  přesná  je ta regulace proudu  a napětí potřeba.
A za druhé o  jakou  konkrétní  socialistickou  svářečku  se jedná. Protože bude,  pro  následný  regulátor i  nakonec pro konkrétní  spotřebič,  pro  který  to  je, určitý  rozdíl  mezi  svářečkou,  kde je proud regulovaný  tyristory a triaky a svářečkou,  kde je proud  regulovaný magnetickým  bočníkem  a tudíž sinusoida tam  je plná.

Problém  je potom v tom,  že regulátory takových  parametrům  hlavně proudu,  zkonstruované  a vyrobené  dopředu  do  zásoby,  nejspíš nikdo  nemá a proto  by se takový regulátor musel speciálně navrhnout,  vyrobit a vyzkoušet. A tak  i  když  by byl  o něco jednodušší než  kompletní  zdroj na síťové  napětí, objednané  na zakázku by to určitě vyšlo  dráž než  sériově vyráběný  zdroj.

A nakonec, by se jednalo  o  energeticky méně výhodnou  variantu  s většími ztrátami,  už  svářečka je dělaná  tak,  že má  dost  vysoké  ztráty plus by přibyly ztráty v tom dodatečném  regulátoru.

Editoval Radim (05-12-2020 12:31:33)

Offline

 

#69 05-12-2020 17:20:48

tarzan
Člen
Místo: Makov na Slovensku
Registrovaný: 20-06-2015
Příspěvky: 524

Re: Meranie zvaracieho prudu

dakujem za odpoved, myslel som ako zdroj na indukčnu piecku, ale ak by to bolo moc komplikovane tak by asi bolo lepšie kupit rovno zdroje original z číny.  piecky sa daju kupit so zdrojom , aj bez zdroja, ale asi by to mohlo ist aj na 30V a tak sa mi teda zda takže neaka regulacia napatia by tam nemusela byt
https://www.aliexpress.com/i/32950869490.html

Editoval tarzan (05-12-2020 17:24:06)


kutil - zvarač začiatočnik, na pracu s drevom profik,
.MAHE Hyper MIG 400 DPS Plus-3..Hyper TIG CWK 400...
https://www.modrastrecha.sk/blog/martin … a-radost/#

Offline

 

#70 05-12-2020 17:57:39

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 511

Re: Meranie zvaracieho prudu

Tak zrovna na tento účel je regulácia asi nepotrebná, jak píšeš. Ak ti to pojde, daj vedieť, vyskúšam aj ja.

Offline

 

#71 05-12-2020 18:34:26

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 6721

Re: Meranie zvaracieho prudu

A není svářečka typu WTU 315 apod. zbytečně veliká? Už nevím kolik mají sekundární napětí, měli jsme je na svařečáku na učňáku a v jedné firmě kde jsem dělal. Ale podle mě to bude mít napětí hrubo přes 60V naprázdno a to redukovat na vašich 48V asi není moc efektivní. Nebylo by lepší někde sehnat nějakou nabíječku na elektrické VZV apod? Ty dávají dlouhodobě i vyšší napětí kolem 60V a více i při zátěži a proud kolem 150A některé taky dají. Vybrat typ s napětím právě kolem 50V a proud který potřebujete. U svářeček MMA přece napětí po zatížení spadne na nějakých 20V-30V.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#72 05-12-2020 19:03:06

tarzan
Člen
Místo: Makov na Slovensku
Registrovaný: 20-06-2015
Příspěvky: 524

Re: Meranie zvaracieho prudu

na tie indukčne piecky ide len 50A/48V....lenže ja prave špekulujem že by som tie piecky zapojil aj dve -tri naraz,
na celkovy vykon 7,5kw...to by som musel z činy kupit aj tri zdroje po 50A
lebo 2,5kw je dosť malo na indukčnu piecku. chcem aby mala vykon aspon okolo 7,5kw
alebo nakoniec neaku na 400V -7,5kw a bude pokoj so špekulovanim

v podstate som myslel takto:
  indukčna piecka bez zdroja je lacna, skusim ako bude fungovat a uvidim dalej či by mi to vyhovovalo, na to som chcel skusit zvaračku ako zdroj, a preto som chcel vediet či je na toto vhodna....
  keby som kupil piecku aj so zdrojom to už je kopa penazi a ked zistim že je to k ničomu tak by bola kopa penazi v prd....

Editoval tarzan (05-12-2020 19:09:18)


kutil - zvarač začiatočnik, na pracu s drevom profik,
.MAHE Hyper MIG 400 DPS Plus-3..Hyper TIG CWK 400...
https://www.modrastrecha.sk/blog/martin … a-radost/#

Offline

 

#73 05-12-2020 19:13:42

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3291

Re: Meranie zvaracieho prudu

To , že nezná elektriku varok je věc roky známá , ale že ani kramlík netuší jak pracuje usměrňovač s kondejzátorem je od chytrolína pecka . To , jak funguje třífáz usměrnění je vidět , že snad nikdo zde neruší , peorot by napsal , že kond v podstatě není třeba . A to že radim reaguje na úpravu stroje a netuší , jak uvniř pracuje je též úsměvné . Opravdu jsou tu , co se elektriky týče , na 90% bláboly .

Offline

 

#74 05-12-2020 19:34:57

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3728

Re: Meranie zvaracieho prudu

Bobobo, tak to je paráda, až mě odejde v inveroru 3x400V kondensátor, tak ho klidně teda mohu vyhodit a jet dál. Je sakra drahej. Netušil jsem, ža tolik ušetřím. Dík za informaci.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#75 05-12-2020 20:11:21

Juráš
Člen
Registrovaný: 20-11-2020
Příspěvky: 71

Re: Meranie zvaracieho prudu

Carls napsal(a):

3fázové trafo jde bez problémů ale musí se usměrnit výstupní napěti  třeba 3x 50V  30A  a pak spojit dostanete  50V  120 A to je zjednodušeně. Složitě  jsou to 3 grecy a ještě oddělovací diody  Pak se nechá řídit tyristorem příslušných parametrů většinou je jich víc  a vybírány aby se netloukly

Tohle je opravdu nějaká složitější metoda, kterou neznám a docela by mě zajímala schematicky znázorněná. Já se nedostal dál než k šestipulsu.


Co se týče výše řešeného špičkového napětí týče, ono je přítomno pořád, žádný diody ani kondíky ho "nevytahují" a není to ani perpetuum mobile, to jen obyčejný multimetry ho nedokážou změřit, protože trvá jen velmi krátce a právě ten jednoduchý usměrňovač s filtrem je tím pomocným obvodem, který umožní tu hodnotu zobrazit i na měřáku z hobbymarketu za stovku.
Pro přímé zobrazení špičkového a efektivního napětí současně, bez použití "pomocných obvodů"  stačí použít osciloskop.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče