SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 11-05-2019 21:11:51

Ucen
Člen
Registrovaný: 11-05-2019
Příspěvky: 11

Gama 1500HF nefunguje tig

Zdravim,

pred tyzdnom som kupil novu zvaracku a dnes som ju chcel vyskusat.
Pripojil som kable, horak, plyn a zapol nachystal som sa na zvaranie a stlacil gombik na rukoveti spustil sa predfuk plynu obluk sa vsak nezapalil a asi po dalsej sekunde skoncil.
Zvaranie s elektrodami funguje normalne.

Tigom som chcel zvarat prvy krat v zivote tak neviem ci som na nieco nezabudol alebo je zvaracka pokazena.
Zvaracka je Omicron Gama 1500HF a horak Ergoting 17

Vedeli by ste poradit co som urobil zle ?

Editoval Ucen (11-05-2019 21:13:11)

Offline

 

#2 12-05-2019 09:07:51

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2467

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Bylo vidět jiskření HF? Někdy se stane, že sice HF jiskří, ale oblouk se nezapálí, proto se po určité době HF vypne, zastaví plyn- t.j. svářečka se uvede do výchozího stavu. V tom případě zkusit špičkou elektrody trochu poškrábat na svařovaný materiál a zkusit znovu. Pokud není vidět jiskření HF, HF nefunguje, pak servis.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#3 12-05-2019 10:45:52

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11
Registrovaný: 10-12-2011
Příspěvky: 2293

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Možna se ti to bude zdat jako blbost ale mel si zapojeny zemnici kabel??Parkrat se mi stalo kdyz delam na nejakem vetsim svarenci ze nepricvaknu kabel.Jo bacha kdyz je na svarenec pripojena jina svatecka muze ji tig bez zapojeho zemnení odpalit!!!!


Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

Offline

 

#4 12-05-2019 11:05:00

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2012

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Pokud to funguje cca takto https://youtu.be/lla9h_LRkDQ a máš dobře ucycený zemnící kabel, tak by to mělo chytit oblouk. Pokud nechytne, zkus škrtnout (bez zapalování) o svařovaný materiál a znovu udělej pokus o zapálení. Pokud to ani tak nepůjde, tak to reklamuj...
Případně to zkus zapnout na LA a vyzkoušel zapálit oblouk dotykem. Pokud tohle půjde, tak je problém při HF, kdy sice HF funguje, ale nepustí při tom hlavní proud... S tímhle jsem se už setkal....


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#5 12-05-2019 20:57:53

Ucen
Člen
Registrovaný: 11-05-2019
Příspěvky: 11

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Nedalo mi to tak som to vecer skusal este raz, do zemniacich kliesti - kostry som chytil srob a skusal znova, nic neboli ani iskry pre HF ani obluk.
Vdaka za rady, len skoda ze je to nova masina vybalena zo skatule clovek by si myslel, ze bude fungovat.

Offline

 

#6 12-05-2019 21:25:05

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1282

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

ked ti spína ventil , ako máš pripojený horák na tú gamu ? skús dat sem foto ...

Editoval atishajn (13-05-2019 05:02:53)

Offline

 

#7 13-05-2019 10:43:30

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 05-05-2012
Příspěvky: 960
Web

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Ucen - dufam ze mas horak napojeny na minus a kostru mas na plus.. lebo ked to zapojis ako pri elektrode, tak ti to naozaj nepojde...


Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma, Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200 3w1 IGBT PFC PLASMA, Dnipro M SAB 210,
speedglas 9100XX, Bomar STG 120, Kompresor Parkside PKO 400 B2, Profi3Dmaker, pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)
https://goo.gl/d8VszQ - vypocet rozostupov tyciek v rame

Offline

 

#8 13-05-2019 11:30:44

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1631

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Ked to citam, zacinam nadobudat dojem, ze HF-ko u kazdeho funguje inak.
Na froniuske funguje aj na prst, bez ohladu na to, ci mam zapojenu kostru, alebo nie.....
https://ulozto.sk/live/!z7Mxum0xtLWR/vi … 112646-mp4

Asi naozaj zalezi aj na farbe krabice ......

Editoval rcp (13-05-2019 11:58:15)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Online

 

#9 13-05-2019 12:33:18

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2467

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Každé Hf jiskří i bez kostry. Pokud mu HF nedá jiskru, tak nefunguje. Tahle svářečka myslím nemá LA. Takže při výpadku HF si nepomůže.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#10 13-05-2019 12:39:57

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2160

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Ja som si pockal z coho budete vestit lebo pride opyta sa ale aby napisal presny model to ne ani foto ...ale baba rad.
GAMA 1500 bez pismenka HF nieje je model A model D, a model L s PFC. GAMA 1500 HF netusim ako vyzera.

http://www.omc.cz/invertory neviem z coho usudzujete ktory model ma big_smile inak na heureke a eshopoch
maju dokonca aj zle fotky ked si vygooglite takze to moze zavazdat  nech stym ide za tym co mu to predal.
Ak by dal opacne horak a zemniacu svorku aj tak to musi dat obluk neee? (reverse DC TIG ALU predsa funguje)

Pokial nebude presny model alebo aspon foto celneho panela je zbytocne mu radit nevieme co ma...

Editoval ihlan (13-05-2019 12:50:32)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#11 13-05-2019 13:02:42

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2467

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Ja stránkách OMI je jen Gama 1500L HF. Proto si myslím, že se jedná právě o tuto. Jinak je jedno, co to je za typ, nebo značku, když je v režimi TIG HF, tak musí HF jiskřit.  Zkusil v režimu 2T po zapnutí ventilu- což je slyšet škrtnout elektrodou, pokud je vadné jen HF a a svářečka pustí proud, tak by měl oblouk zapálit a po vypnutí tlačítka ukončit podle křivky.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#12 13-05-2019 14:55:27

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1631

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

ihlan napsal(a):

.....Ak by dal opacne horak a zemniacu svorku aj tak to musi dat obluk neee? (reverse DC TIG ALU predsa funguje)

Ano funguje, dokonca cervene zvaracky nemenovaneho snobskeho vyrobcu maju v menu "ukrytu" funkciu rpi - reverse polarity ignition (fuj tie cudzojazycne fora a navody) big_smile , ked HF zapaluje s opacnou polaritou - udajne sa wolframova elektroda rychlejsie nahreje a lepsie zapaluje .....


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Online

 

#13 13-05-2019 16:39:45

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2467

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Jenže HF je naindukováno do přívodu ke svorce kam se připojuje hořák. Pokud je přepínání polarity (já to mám na své JLT také), tak se přepne polarita ve střídači AC a pak se + objeví na stejné svorce , kam je připojen hořák a také zavedeno HF.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#14 13-05-2019 19:51:28

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1631

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

To mas pravdu - medzi horakom v nespravnej svorke a prstom by to iskru nehodilo, ale medzi horakom a kostrou, aj keby boli opacne zapojene by sa asi iskrilo......

Editoval rcp (13-05-2019 19:52:06)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Online

 

#15 13-05-2019 20:41:27

Ucen
Člen
Registrovaný: 11-05-2019
Příspěvky: 11

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

vyrobca napsal(a):

Ucen - dufam ze mas horak napojeny na minus a kostru mas na plus.. lebo ked to zapojis ako pri elektrode, tak ti to naozaj nepojde...

ospravedlnujem sa za nepresne uvedenie typu som to niako prehliadol,
horak je naskrutkovany na vyvod plynu a na + su zapojene zemniace klieste, inac sa to ani neda lebo ked nasrobujem horak do - sa uz neda nic zapojit
http://www.omc.cz/gama-1500l-hf-invertorovy-svareci-zdroj#galerie-4

Editoval Ucen (13-05-2019 20:48:08)

Offline

 

#16 13-05-2019 21:00:11

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2160

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

A ako je zapojeny ten horak???? to ze je zasrobovany do plynu neznamena ze je spojeny so svorkami  (napajanie horaka nieje vo svorke?)

A to by mohol byt ten pruser plyn je len plyn potom este musis dostat spojky do zdierok.
a ked ti to nejde to je proste debilita navrhara niektore stroje to maju blizko a potom je toto problem

Vyskusaj to bez plynu len ciste HF zapalovanie ci to bude hazdat aspon iskru (bez plynu sa zvarat neda) ale iskru to hodi.

Editoval ihlan (13-05-2019 21:05:51)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#17 13-05-2019 21:00:28

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2467

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Hořák se zapojuje na -, na vývod plynu a na konektor ovládání. T.j. na 3 místech: tedy znova: silový kabel na -,  hadičku na vývod plynu a kablík s mikrofoním konektorem na mikrofonní konektor na panelu. To je popsáno v návodu na str.9, kapitola 17.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#18 13-05-2019 21:07:39

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1631

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

to nemusi byt vzdy pravda - tu je v sete aj s horakom a ak tie fotky horaka nie su "ilustrativne", tak to ma asi dobre
https://www.zvaracka.eu/gama-1500l-hf-set
https://www.cznaradi.cz/gama-1500l-hf-k … orak-kukla
http://www.profisvarecky.cz/cz/e-shop/1 … y-3-m.html

podobne to ma napr. kemppi (alebo aspon mali starsie mastertig-y) - horak sa nasroboval na spojku plynu, ktora bola zaroven aj minus ...
https://www.maxiobchod-naradie.sk/fotky38850/fotos/4bab0bc74759b83a2ec6d86566ed.jpg

chcelo by to konecne pozriet uz aj navod .... big_smile

edit: pozeram, ze aj famater uz navod pozera ....
17. PŘIPOJENÍ SVÁŘECÍHO HOŘÁKU TIG
Zapojte hořák do rychlospojky (obr.1 poz.2) označené jako ,,–“ pól. Rychlospojku pootočením dotáhněte. Převlečnou
matici (obr.28, poz.4), přišroubujte na vývod z redukčního ventilu a dotáhněte. Plyn se pouští přes ventil na rukojeti
(obr.28 poz.1), potočením nebo stiskem dle typu hořáku. Průtok plynu se nastavuje v rozmezí 5 až 15 l/min, dle
svářeného materiálu a nastavených parametrů.

Zemnící kabel
Připojíte do rychlospojky (obr.1 poz. 5), označené jako ,,+“ pól a pootočením dotáhnete. Zemnící kleště se připevňují
na svařovaný materiál na očištěné místo bez koroze a barvy. Špatný kontakt způsobuje zahřívání kabelů i kleští a jejich
předčasné opotřebení. Špatně se zapaluje oblouk a sváry vykazují horší kvalitu.
Oblouk
Oblouk se zapaluje bezdotykovým HF startem po zmáčknutí tlačítka. Přídavný materiál se začíná přidávat až po
natavení materiálu a vytvoření lázně. Po skončení sváření nechte proudit plyn 5 až 10 vteřin na wolframovou elektrodu
z důvodů ochlazení. Po skončení sváření zastavte ventil na redukčním ventilu i na láhvi.

Editoval rcp (13-05-2019 22:04:15)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Online

 

#19 13-05-2019 21:22:05

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2160

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Bude prerabat horak na 80%
https://zvaracky-naradie.ewelder.sk/hor … ci-tig-17/

rcp vysvetli mu to ty ked sa zabavas.... budem ticho a sulat sa ako ti to ide...

musis odskusat ci ti to hazde iskru medzi svorkami ale drotom a rukavicami to neskusaj!
neviem ako niekomu co otom nic nevie slusne a bezpecne vysvetlit ako hodit iskru medzi svorkami ...

Editoval ihlan (13-05-2019 21:25:51)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#20 13-05-2019 21:59:58

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1631

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

a co mu vysvetlim?

podla navodu ma pravdepodobne zly horak - nakopal by som do háje obchodnika, ktory mu ho spolu so zvarackou predal....
a ocividne to nie je jediny pomateny obchodnik, ked pozeram tie sety na internete

ale stale zije malicka (velmi malicka) sanca, ze ta plynova rychlospojka na zvaracke je vodivo spojena s "-" polom ...., akurat neviem, co je pre neho horsia sprava - ze ma napicu horak, alebo napicu HF-ko vo zvaracke .... big_smilebig_smilebig_smile - myslim, ze pre neho to zabavne urcite nie je....

Editoval rcp (13-05-2019 22:17:31)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Online

 

#21 14-05-2019 05:38:32

Ucen
Člen
Registrovaný: 11-05-2019
Příspěvky: 11

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Horak bol v sete so zvarackou urceny priamo pre tento stroj, tak by som ocakaval, ze vedia co predavaju. Horak ma iba pripojenie na plyn a konektor na tlacidla, nie je tam aj rychlospojka na -.
Skusal som aj merat ci je spojeny minus s vyvodom na plyn ohmmetrom a nie je. Horak je ako v prispevku na stranke od ihlana.

Offline

 

#22 14-05-2019 07:37:42

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2467

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Chybí ti bajonetová koncovka pro koaxiální kabel. Na ten se našroubuje to, co šroubuješ na vývod plynu. Z té koncovky je vyvedena hadička pro připojení plynu. Pokud jsi to koupil v setu, tak se spoj s prodejcem ať ti tu koncovku dodá. Kdyvys ji někde objednával sám, tak si změř závit, aby ti to pasovalo. ty kocovky mají různé závity.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#23 14-05-2019 08:27:19

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2160

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Som tak premyslal ako vylucit to vadne HFko a jedine co mi pride na um

Zmeraj si kde je spojena elelktroda na jednom konci horaka s niecim kovovym na druhom konci privodneho kabla horaka.
Aspon budeme vediet kde je to spojene a ze cinan pri vyrobe na nic nezabudol...

(tu bol postup ako to otestovat na svorkach ale je to nebezpecne pre teba a stroj v zaruke takze odstranujem)

Zdenek11 podomnou ma pravdu nech to riesi ten co ti to takto predal vec sa neda pouzivat beznym sposobom.
Mas to v zaruke a pouzivanie inak ako je predpisane ti moze ukoncit zaruku takze hokus pokus na svorkach vynechame.

len mi je zahada preco VAROK a ATISHAJN co tieto stroje bezne drzia v ruke teraz mlcia tongue

Editoval ihlan (14-05-2019 08:59:57)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#24 14-05-2019 08:28:43

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1856

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Myslím, že nechybí. To už tady nedávno řešil Varok, že ty Gamy mají integrovanou koncovku společnou pro plyn i silový vývod.
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 13&p=3 příspěvek 63
Edit.: reaguji na příspěvek 22.
Edit2: myslím si, že prostě koupil vadný výrobek, je v záruce, takže není co řešit.

Editoval Zdenek11 (14-05-2019 08:36:04)

Offline

 

#25 14-05-2019 08:53:01

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2467

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Já si myslím, že s největší pravděpodobností je svářečka v pořádku. Pro informaci všem by bylo vhodné uvést, kdo to takto zkompletované dodal. Znovu jsem se podíval do manuálu. Překvapuje mě, s jakou ledabylostí je napsán. Není jediný údaj, o velikosti bajonetových spojek, v odstavci o broušení elektrod je pasáž z pro TIG náškrabem, nebo LA, které tento stroj nemá. V návodu je uvedeno, že TIG hořák je dodáván jako příslušenství. Ale na stránkách OMI jsou uvedeny hořáky pro HF bez koncovek. Ty ale v nabídce ani eshopu OMI nejsou.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS