SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 14-05-2019 09:45:10

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

V tom odkazu, co jsem dával ve #24 se píše ( je to v #142), že Gama loni nebo předloni změnila závity k připojení na hořák z G1/4 na M12x1, zřejmě změnili potichu koncepci připojení hořáku a v tom manuálu je to ještě postaru.

Editoval Zdenek11 (14-05-2019 09:50:46)

Offline

 

#27 14-05-2019 10:30:28

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2563

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Tomu rozumím, jen nechápu ten šlendrián, že to neopravili. Ve vlákně na které odkazuješ se vyskytlo doporučení dát na plyn rychlospojku. Varoval bych před tím, protože rychlospojka není dělaná na přenos proudu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#28 14-05-2019 12:36:57

Ucen
Člen
Registrovaný: 11-05-2019
Příspěvky: 12

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Pred tym ako som to kupoval my pani z e shopu volala na moj koment pri objednavke " co potrebujem este aby som mohol zvarat ",
a okrem plynu, regulatora, wolframovej elektrody nepovedala nic ine.
Pisal som im a ze si po to poslu kuriera tak uvidime.
Nie je tu niekto kto ma rovnaku masinku ze ako to ma on?
Ci je tam potrebna ta redukcia ci nie.

Editoval Ucen (14-05-2019 12:38:06)

Offline

 

#29 14-05-2019 12:53:44

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2563

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Já bych teď doporučil: napsat přímo do OMI, uvést rok výroby, nebo výrobní číslo. Nejdříve bych zkusil ještě toto: Aby bylo možné připojit hořák tak, aby využíval vývod plynu zároveň pro přívod svářecího proudu (t.j. bez připojení na minusový konektor, tak musí být uvnitř propojení minusového konektoru s vývodem na plyn. Píšeš, že jsi měřil ohmmetrem a propojení se neukázalo. Zkus to změřit ještě jednou pro jistotu. Pokud by to nebylo propojené tak bych ještě zkusil dát do plusu kostřící kabel a kleště dal do minusové svorky a zkusil kleště připojit na převlečnou matku našroubovanou na výstup plynu. Třeba tak, že bych oholil kus kabelu a namotal na převlečnou matku a na ten kabel zacvaknul elektrodové kleště. Pokud je stroj v pořádku, tak by to mělo chodit.
Jestli naměříš že to je propojené, tak nemá smysl nic zkoušet a rovnou to poslat jako reklamaci. Na odkazu, který uvedl Zdeněk 11 je o tom napsáno více.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#30 14-05-2019 13:23:52

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2250

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

doprdele aj s robotou.... mas kable na MMA rezim ?
tam je drziak obalovanej elektrody tam pichni wolframovu eldu a skus konecne HFko odskusat
elda je krehka tak pozor aby si ju zbytocne nezlomil alebo tam mozes dat aj nejaky dlhy klinec ale tenky priemer 2-3mm
zavitovu tycku alebo kus 2-3mm medeneho/alu drotu to je uplne jedno... nieco co bude trcat z kliesti

Dufam ze si dostal aspon nejake kable pre MMA (obalovana elektroda) a nekupoval si to IBA s TIG horakom
to ze nebude plyn kaslat eldu/klinec opalis do cierna ale budes mat jasno.. ci je ten stroj mrtvy alebo len mas zly TIG horak.
Cize kabel ako pre MMA ale rezim TIG DC (bez vlnovky = bez pulzu) minimalny prud napr 10A a TIG horak ktory mas zapojis len
ten kablik kvoli tlacitku aby si vedel nastartovat to HFko budes mat 2 horaky v rukach ale prezijes bez urazu...

A budeme mat jasno ci ten stroj ide alebo nejde a potom kludne rieste prepojenie pod plastovym deklom.

Editoval ihlan (14-05-2019 15:15:49)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#31 14-05-2019 14:35:57

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Famater napsal(a):

... Aby bylo možné připojit hořák tak, aby využíval vývod plynu zároveň pro přívod svářecího proudu (t.j. bez připojení na minusový konektor, tak musí být uvnitř propojení minusového konektoru s vývodem na plyn...

Propojení natvrdo nezbytně asi být nemusí, dnes není problém polovodičový spínač (aby při MMA nebylo na holém výstupním vývodu pro hořák napětí).

Editoval Zdenek11 (14-05-2019 14:37:57)

Offline

 

#32 14-05-2019 16:39:26

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1777

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Kua ihlan, zacinam byt z toho zmateny ...... big_smile

Ktory horak je teda ten "spravny" k tomuto zazraku - s bajonetom, alebo len so "zdruzenou" rychlospojkou na plyn?


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#33 14-05-2019 16:43:15

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1290

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Od tohto roku vyrobené Gamy už nemajú prepoj na plyn , ako davnevšie boli robené . už je to 4-verzia tej HF Gamy , doteraz tam bol na plyn M12x1 závit , a už tam sa dáva znova G1/4 a treba tam redukciu ako mám na foto .


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2028_hpim2596.jpg

Je to bajonet 10-25 Trafimet zo závitom na horák M12x1 a na plyn G1/4 . Je to v riešení aj u výrobcu na pripojku plynu matica M12x1 ,  čo je tá prevlečná matica velmi nedostupná .

Editoval atishajn (14-05-2019 20:35:11)

Offline

 

#34 14-05-2019 17:07:24

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2563

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

To znamená, že u koax. kabelu bude nutné dát bajonetovou koncovku s vývodem na připojení plynu. Protože Učňovi jde matka našroubovat, tak by ta bajonetová koncovka (je to 10-25?) měla mít pro připojení silového koax. kabelu vnější závit G1/4" a kuželovou těsnící plochu? Dodává je OMI? Nebo se mu dá něco doporučit?


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#35 14-05-2019 17:09:41

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2563

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Já jsem měl tvůj příspěvek moc dole a fotky jsem neviděl.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#36 14-05-2019 18:57:51

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4742

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Já mám sice hořák 26, nevím přesný typ, koupil jsem ho jako příslušenství. Má tu společkou koncovku, která se našroubuje na ten mosazný pi...c uprostřed. Ten je uvnitř spojený s mínus polem mašiny. Slouží tedy na přenos ochranného plynu i pro napájení. Už se zapojí jen signálový konektor od tlačítka hořáku. Nic víc. Kostru na + a jedeme.

Jen takový blbý dotaz na autora vlákna. Máte mašinu přepnutou na TIG režim? Jestli ano, máte přepnuto na 2T?


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#37 14-05-2019 20:16:22

Ucen
Člen
Registrovaný: 11-05-2019
Příspěvky: 12

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

varok napsal(a):

Já mám sice hořák 26, nevím přesný typ, koupil jsem ho jako příslušenství. Má tu společkou koncovku, která se našroubuje na ten mosazný pi...c uprostřed. Ten je uvnitř spojený s mínus polem mašiny. Slouží tedy na přenos ochranného plynu i pro napájení. Už se zapojí jen signálový konektor od tlačítka hořáku. Nic víc. Kostru na + a jedeme.

Jen takový blbý dotaz na autora vlákna. Máte mašinu přepnutou na TIG režim? Jestli ano, máte přepnuto na 2T?

Masina bola prepnuta do 2T aj 4T a nic, samozrejme mod Tig a potom aj pulz Tig.

Editoval Ucen (14-05-2019 20:21:38)

Offline

 

#38 14-05-2019 21:13:04

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Začínám se v tom ztrácet. Varoku, píšeš, že ten šroubovací vývod je uvnitř spojený s - pólem. Byl by problém změřit multimetrem (pokud máš) jestli je opravdu ve vypnutém stavu ten závitový vývod natvrdo spojený s mínusem? Kdybys to měřil, zkus ještě přehodit póly u měřáku a změřit to znovu. Ta tvoje koncepce vypadá stejná, jak má Ucen.

Editoval Zdenek11 (14-05-2019 21:15:57)

Offline

 

#39 14-05-2019 21:26:10

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2563

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Zdenku 11- přečti si co píše Antishajn v příspěvku 33. Ten to všechno vysvětluje aspoň doufám.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#40 14-05-2019 22:18:55

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1777

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

neviem, co ta redukcia stoji u nas - ja som ju objednaval z aliexpressu a na parweld mi sedela .......

https://www.aliexpress.com/item/TIG-Pow … 4c4dWnRN2i
https://www.aliexpress.com/item/New-TIG … 5cf775431f

akurat to trosku dlhsie trva

ak to kupil ako set, samozrejme by som to ale odviezol naspat do predajne, nech mi funkcnost toho tig HF predvedu .....

Editoval rcp (14-05-2019 22:40:01)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#41 14-05-2019 22:54:14

Ucen
Člen
Registrovaný: 11-05-2019
Příspěvky: 12

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Takze som to skusal ako ste radili kostra na plus klieste na minus a konektor z horaka a islo to aj iskricky som videl a potom aj obluk. Takze predajca nevie co predava alebo v tom ma vyrobca bordel a miesaju to ako ich napadne.
Ako pisal varok, ze on ma v plynovej koncovke aj vykon a na tento typ predajca dodal horak lebo nevedel ze tato masinka to ma zapojene inak.
Budem teda potrebovat tu redukciu som zvedavy ci mi ju daju alebo ju budem musiet zaplatit.
Inac kupoval som to v zvaracka.eu takze tak.

Offline

 

#42 14-05-2019 23:00:53

Ucen
Člen
Registrovaný: 11-05-2019
Příspěvky: 12

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

> rcp tu redukciu budem potrebovat ale ta gama ma bajonet 10-25 a taku som tam ani nevidel a nechcem cakat mesiac az dva kym to pride.

Offline

 

#43 14-05-2019 23:25:41

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1777

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

1. alternativa - reklamovat v predajni, ziadat o uvedenie do prevadzky a predvedenie funkcnosti
2. alternativa - vratit horak a kupit novy - univerzalny a kompatibilny
3. alternativa - viem ze firma kupovala tieto redukcie s dokladom v siwecu www.siweco.cz na horaky esab, pripadne skusit http://www.hala-welding.cz/index.php?ni … oid=703217 - kupoval som u nich horak parweld, predavali aj redukcie

zacal by som ale alternativou c.1 - ta by mala byt zadarmo
vsetko ostatne ta bude stat nejake € naviac

ten bajonet 10-25 je ozaj nestastny, zatial som sa stretol s tymto bajonetom len u fronius transpocket 1500 tig, aj to bez HF a tusim aj pičomig ma tieto nestastne slabucke bajonety .......... na 150A by to mali prezit, ale uz tu niekto pisal, ze na pičomigu zvyknu vyhoriet ....


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#44 14-05-2019 23:27:30

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2250

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Ucen napsal(a):

Takze som to skusal ako ste radili kostra na plus klieste na minus a konektor z horaka a islo to aj iskricky som videl a potom aj obluk. Inac kupoval som to v zvaracka.eu takze tak.

takze tak.....

rcp vidis netreba moc pit a citovat staci citat on to pochopil a odskusal... big_smile

ucen: staci ze ten bajonet das dolu z toho kabla pre MMA a namontujes na kabel TIG horaka a mas to za 20 min ...
za predpokladu ze ten kabel nemas zaliaty len stiahnes tu gumennu cast  uvolnis tam srobik a TIG kabel prerobis.
pripadne ako som ti pisal vyssie pojdes do najblizsieho obchodu a tam ti predaju taky konektor bezne to maju ...


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#45 14-05-2019 23:29:39

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1777

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

ihlan napsal(a):

Ucen napsal(a):

Takze som to skusal ako ste radili kostra na plus klieste na minus a konektor z horaka a islo to aj iskricky som videl a potom aj obluk. Inac kupoval som to v zvaracka.eu takze tak.

takze tak.....

rcp vidis netreba moc pit a citovat staci citat on to pochopil a odskusal... big_smile

ucen: staci ze ten bajonet das dolu z toho kabla pre MMA a namontujes na kabel TIG horaka a mas to za 20 min ...
za predpokladu ze ten kabel nemas zaliaty len stiahnes tu gumennu cast  uvolnis tam srobik a TIG kabel prerobis.
pripadne ako som ti pisal vyssie pojdes do najblizsieho obchodu a tam ti predaju taky konektor bezne to maju ...

Zaujimava zapletka, ale uz sa nam to zacina roz-uzlovat big_smile :
Zvaracka je dobra, napicu je horak, manual je aktualny, predajcovia predavaju neaktualne horaky, univerzalny binzel 35-50 je k nezaplateniu, vsetci ostatni musia vytiahnut svoju mastercard..... big_smile

predsa len ta budem citovat big_smilebig_smile
"ucen: staci ze ten bajonet das dolu z toho kabla pre MMA a namontujes na kabel TIG horaka a mas to za 20 min ..."
a ako dostane argon do toho koaxu? big_smilebig_smilebig_smilebig_smilebig_smile

ja som si tym presiel - ako som uz pisal, tieto atypy ma ako fronius, tak kemppi uz hodne davno - tie prerabky neboli jednoduche - nastastie prisiel aliexpress, kde nemas problem kupit bajonety, redukcie, kompletne koaxialne vedenia, atd.....

akurat "uhorkove" chladenie tam nekupis - to musis do ciech big_smilebig_smilebig_smilebig_smilebig_smilebig_smile

Editoval rcp (15-05-2019 00:06:23)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#46 14-05-2019 23:33:01

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2250

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

neuveris ale ja som taky horak prerabal na tu svoju GAMU ja som tam mal ten injektor a potreboval som to rozdelit ide to.


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#47 14-05-2019 23:35:26

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 1777

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

sikovny clovek si poradi .... v "davnych" casoch som videl ludi, ktori si tie "specialne" bajonety sustruzili z mosadze, vrtali do nich diery a rezali zavity.......

dnes je jednoduchsie to objednat u cinana ....

PS: pit treba, lebo sa ti bude z p.r.d.e.l.e prasit .....

PS2: aky mas nazor na ionizovanie vs. dusevne zdravie? nebude lift-tig menej agresivny? big_smilebig_smilebig_smile

Editoval rcp (14-05-2019 23:52:05)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#48 15-05-2019 04:58:44

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4742

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Zdenek11 napsal(a):

Začínám se v tom ztrácet. Varoku, píšeš, že ten šroubovací vývod je uvnitř spojený s - pólem. Byl by problém změřit multimetrem (pokud máš) jestli je opravdu ve vypnutém stavu ten závitový vývod natvrdo spojený s mínusem? Kdybys to měřil, zkus ještě přehodit póly u měřáku a změřit to znovu. Ta tvoje koncepce vypadá stejná, jak má Ucen.

Mám sice vyšší řadu 1900L hf, ale mělo by to být podobné. Ve svém tématu o téhle mašince jsem dal pár fotek i zevnitř- měl jsem to rozebrané. Ten středový vývod je spojený s - pólem takovým měděným páskem. Ale jak psal atishajn, dělali asi změny, tak čert ví jak to potom zapojovali. Měřák mi ukazuje čistý zkrat mezi - svorkou a tím středovým výstupem.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#49 15-05-2019 07:38:07

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2563

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Těch koncovek s bajonetem je celá řada. Na ebay, ali a p. neuvádějí jaký je závit. Jsou koncovky se závity G1/4", G3/8", M16x1,5, s vitřním závitem UNF3/8 a další. Některé nemají osazení a nezapadnou do samice tak, aby se daly otočit a tím dotáhnout-chybí 3mm. Proto je nutné shánět se závitem G1/4", nejlépe u toho, kdo svářečku prodal. Jinak hrozí vyrobit mezikus, případně úprava.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#50 15-05-2019 08:01:09

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Gama 1500HF nefunguje tig

Famater napsal(a):

Zdenku 11- přečti si co píše Antishajn v příspěvku 33. Ten to všechno vysvětluje aspoň doufám.

Co do funkčnosti to vysvětluje, ale tak nějak nemůžu pochopit, proč výrobce tak chaoticky a často mění koncepci, že ani prodejci neví, co vlastně prodávají a v podstatě prodají nefunkční sestavu, k dodělání doma. Chápal bych to u nějakého noname výrobce z Asie, ale ta gama je přece jen trochu známá.

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS