SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
A nebo to tam naznačil jak je to s procenty pro ty co Fronikem nikdy nevařili.Dal to tam pro představu . No na dílně mám manuál MW2200 comfort tak tam nahlédnu.Je nutno podotknout že už na comfortu se to znázornuje hezky a MW 230 to bude mít zase trochu dále
famater: teorii člověk zná ale jakou jednotku má udaváná hodnota, když na každým stroji je to uplně něco jiného , manuály se taky s každou revizí rozcházejí takže težko říct. Ano test probíhal jednoduše knoflík naplno do plusu elektroda zmizela někdě v keramice …… špatná strana :-) otázka jestli má smysl zatěžovat začátečníka grafem, offsetem a dalšíma vymoženostma moderních strojů. potřebuje praxi a pomyslnou ruku za hlavou která mu dá pohlavek když něco dělá špatně …..
Jsou lidi různé. Někomu stačí když mu někdo řekne dej to na -4, nebo -3, a nebude ho zajímat podstata. Ale proč se sváří hliník AC by asi měl vědět každý svářeč. Vědět, jak který parametr na co má vliv a jak umožní svářeči plně využít možnosti, které svářečka poskytuje.
V tomto případě jsem reagoval na Patovo ( je dobrý a zkušený svářeč) dej to na 0. Vím že má MW. Tak jsem se podíval do manuálu, abych věděl co znamená u MW 0 balance ve srovnání s na př.Jet Tig. Srovnání se dá ale provést jen v obecně platných jednotkách, t.j. % z cyklu kdy je na elektrodě plus. U JET Tig je nula na 50%, u MW to je 35%. Na př. Migatronic to má tak, že se zadá průměr elektrody a pro šedou automaticky nastavuje balanc tak, aby bylo čištění maximální s ohledem na zatížení elektrody.
Proto, když se mě nekdo zeptá na nastavení svářečky na hliník, tak vždycky uvedu v % kdy je na elektrodě plus (značí se EP). V manuálu ke svářečce si pak najde jaké číslo tomu odpovídá. Ty grafy jsem dal pro ilustraci a jako doklad, že to MW takhle má. Rozhodně jsem s tím nechtěl nikoho zatěžovat. I když původní dotaz byl od začátečníka, tak i toto vlákno čtou i zkušení. Kdyby byl u mě, a byli bychom jen my dva, tak řeknu to základní a předvedu. Ale tady sami nejsme.
Snad tolik vysvětlení
Tož jsem rád ,že jsem hen ten zkušený svářeč. Ale to byla asi sranda. Jsem to psal že ty mašiny vaří dobře tak nějak v základním nadstavení. Já vím co se stane když přidám nebo uberu nějaký parametr.Také zhruba vím co se děje ale jen zhruba. Pro svářeče je ale duležité vědět co se děje v lázni. Třeba mi nejde do hlavy že pro někoho je duležitá fregvence nad 200Hz. Mi stačí max 120.Také pulz 200 .Vždyť to jen piští
pat: taky mám radši vyšší pištění je mi to příjemnejší než brum 50Hz, ale zase my co máme slabší mašiny tak víme že s 50Hz je to rychlejší na silnějších materiálech než to tam šudlat při 250hz což je na poslech příjemnější ale trvá to , provar je menší , hodně to už závisí i na dalších nastavených parametrech jak to pak svařuje. ono obecně pokud se zbytečně moc v tom štourám tak se může stát kdy se začne mašina prát s nastavením mezi sebou což je kontraproduktivní.
Já to právě rád nemám ale o to nejde ,mi se dobře vaří tak do 120Hz
doporučuji shlédnout video k tomuto tematu:
https://www.youtube.com/watch?v=5ljw7fh1SiM