SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 25-04-2020 20:53:20

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Dofuk - je potřeba?

Ahoj.
Nejaký ten rok už toto forum sleduji a velice mi mockrát pomohlo. Nyni ale potrebuji znat Vas nazor na dofuk u MIG/MAG. Doted jsem si myslel ze dofuk je samozrejmosti. CHtel jsme si do dilny koupit noce COcko. Vybral jsem dle meho takovy amaterstejsi univerzalni stroj ESAB Caddy Mig C200i. Ma Qset, kdyb s tim potreboval varit i nekdo jiny. Co me ale zarazilo - nema dofuk. nebo ho nedokazu nastavit.
Muzete mi prosim pani svareci potvrdit, ze tento stroj, pripadne i jine ho opravdu nemaji? Je tedy potreba? Znacka ESAB mi prijde celkem renomovana na to aby na dofuk "zapomeli"....

Dekuji Vam velice za jakykoliv prispevek.
Libor.

Editoval Leeba (25-04-2020 20:53:37)

Offline

 

#2 25-04-2020 22:44:43

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 5655

Re: Dofuk - je potřeba?

Dofuk a předfuk to určitě nějaký má, ale pevný-nedá se nastavit. Ty levnější mašinky to tak mají běžně. Ve fabrice tam něco nastaví, třeba předfuk 0,3 vteřiny a dofuk 0,5 vteřiny.


Omicron GAMA 1900L HF; Omicron GAMASTAR 176L
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#3 26-04-2020 08:58:03

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

No vážně tam neni. Proste vymačknu spinač na pistoli a ticho. Predfuk je slyset, ale dofuk nic. Ani v manualu jsem nic o nastavovani nedocetl. Mam jeste stare COcko od Formica tusim. jeste s trafem. Oproti tomuto za "par korun" - a to dofuk ma - pevne dany.
Spis se mi tedy jedna o nazor - zda je ten dofuk potrebny. Jak jsem psal - nemyslim ze by znacka jako ESAB na to nemyslela kdyby to bylo nejak dulezite... U TIGu je to jasne. Mam ALfaIn 200 pulse ovo - nastavit jde cokoliv smile

Diky za dalsi nazory panove

Offline

 

#4 26-04-2020 09:08:45

jogi24
Člen
Registrovaný: 10-08-2007
Příspěvky: 144

Re: Dofuk - je potřeba?

Keby si to nemal nove, tak by som ti poradil dat na cievku bud spinacieho rele,alebo uz samotneho ventilu kondenzator. Teda keby ti to vadilo,ze nema dofuk. Urcite by to na ventile pridalo 0,2sekundy +-. Zalezal by na kapacite.

Offline

 

#5 26-04-2020 09:09:34

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 850

Re: Dofuk - je potřeba?

Obecně - má tam být. Ve speciálním případě - pouze obyčejná ocel, CO2, svářeči je jedno, že konec sváru po zhasnutí oblouku zoxiduje / degraduje, tak tam být nemusí smile
Může to být chyba svářečky, nebo jsi nenašel, kde se dá nastavit. Ale je klidně možné, že si výrobce řekl, že stejně většina amatérů, co svařuje pod CO2, nenechá po dokončení sváru hořák nad materiálem ani po dobu 0,5 vteřiny a dofuk prostě zrušil. I když v době mikroprocesorů, kterej je určitě uvnitř, a spínač plynu tam taky je, by mi to nedávalo logiku.

Editoval pafik1605 (26-04-2020 09:11:50)

Online

 

#6 26-04-2020 09:59:23

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1002

Re: Dofuk - je potřeba?

PAFIK TO NAPSAL SPRÁVNĚ. V PODSTATĚ U TOTO METODY STAČÍ TAK MALÝ DOFUK, ŽE ANI NEPOSTŘEHNETE, ŽE TAM NĚJAKÝ JE.  DĚLAL JSEM NĚKOLIK PŘESTAVEB COČEK S PEVNÝM HOŘÁKEM NA EURO A DOFUK JSEM ŽÁDNÝ NEDÁVAL.NIKDY S TÍM NEBYL ŽÁDNÝ PROBLÉM A TO ANI PŘI SVAŘOVÁNÍ HLINÍKU. ZKUSTE SE ZAMĚŘIT NA KONEC SVARU A OVĚŘTE SI, ZDA TO NĚČEMU VADÍ. POKUD NE, TAK TO NEŘEŠTE A RADUJTE SE , ŽE MÁTE MALOU SPOTŘEBU PLYNU.

Offline

 

#7 26-04-2020 10:14:05

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

Dekuji za informace. Práve že se mi konec svaru projevuje jako kraterova trhlina. Popravde je to jeden ze dvou problemu teto svarecky. Celkove se mi zda ze svaruje dost spatne. Prisuzuju to spatnemu plynu a v pondeli vyzkousim jiny. Ale prvni ceho sem si vsiml je ze tam neni dofuk. Vymenim flasku a uvidim.
Kazdopadne bych byl rad za dalsi prispevky ohledne nutnosti dofuku MAGu....dekuji moc

Offline

 

#8 26-04-2020 12:03:24

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 991

Re: Dofuk - je potřeba?

Záleží, aký typ horáku je použitý. Ak má horák ventil v rukoväti, ovládaný mechanicky, tak tam si predfuk viem predstaviť, ale dofuk určite nie.

Offline

 

#9 26-04-2020 12:13:01

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1002

Re: Dofuk - je potřeba?

JE TO ZAJÍMAVÝ INVERTOROVÝ MIG-MAG STROJ. SLABINA JE PEVNĚ UCHYCENÝ HOŘÁK. URČITĚ MÁ ELEKTROVENTIL. OSOBNĚ NEJSEM PŘÍZNIVCEM SINERGIE U TĚCHTO MALÝCH PŘENOSNÝCH COČEK. JE TO ZBYTEČNÁ KOMPLIKACE, KTERÁ VĚTŠINOU NEFUNGUJE ZCELA OPTIMÁLNĚ A UŽIVATELE SPÍŠE MATE, NEŽ ABY MU POMÁHALA. JSEM VŠAK PŘESVĚDČEN ŽE PO DOLADĚNÍ BUDE SVAŘOVAT PĚKNĚ.

Offline

 

#10 26-04-2020 13:16:40

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 991

Re: Dofuk - je potřeba?

Pre istotu, že to má solenoid, by som skúsil pri vypnutej zváračke a pustenom plyne, stisnúť tlačítko, či nepotečie plyn. Sranda by bola, keby mala zváračka elektroventil a kvôli výrobnej cene bola osadená najlacnejším horákom, ktorý by mal tlačítkový ventil. Takáto vec sa totiž stala mne, keď som svoju DIY zváračku, ktorú som vybavil dosť pokročilou elektronikou, ale pre začiatok osadil lacným horákom až som zistil, že všetky nastavenia fungujú, okrem dofuku.

Offline

 

#11 27-04-2020 10:39:19

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

Ahoj páni. Stav beze změny. Vyzkoušena jina flaška. Jina privodni zasuvka z jine vetve. jiny material. očištěny i neočištěny. různý průtok plynu. manuální změna V ..stejné... jedna zajímavost - na test jsem zkusil převrátit polarizu (jako na FLUX) a "vaří" to úplně stejně !!! (na h*vno)
to nechápu... měl by tam být přeci nějaký rozdíl ne? kvůli něčemu se to na FLUX přepolovava....

ventil to má - bez napeti nesyčí

pokusim se dat foto...

prosím o nápady

Offline

 

#12 27-04-2020 10:40:40

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

http://pryz.eu/download/svary.jpg

Editoval Leeba (27-04-2020 10:45:53)

Offline

 

#13 27-04-2020 11:34:40

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 991

Re: Dofuk - je potřeba?

Otvoriť rukoväť zas nie je až taký problém. Pre istotu by som skontroloval, či ten ventil nie je aj v rukoväti.

Offline

 

#14 27-04-2020 12:47:49

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

senior napsal(a):

Otvoriť rukoväť zas nie je až taký problém. Pre istotu by som skontroloval, či ten ventil nie je aj v rukoväti.

anbo to jiste ne .... mkrnu... ale kouknete na ten obrazek... to myslim ani dofuk nespravi ... nerikam z nejake casti neni rukama ale.... toto

Offline

 

#15 27-04-2020 14:00:39

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 850

Re: Dofuk - je potřeba?

Koukal jsem do návodu; tam to vypadá, že tam vůbec není možnost předfuk/dofuk nastavit. V manuálním režimu dokonce ani není volba plynu (leda by ten návod byl hodně blbej). V režimu Qset se dá volit materiál, takže předpokládám, že pro hliník to automaticky počítá s čistým argonem. Uváděj tam, že při změně materiálu nebo parametrů (asi plyn, co já vím) s tím má člověk začít svařovat a ono se to během 6 sekund přenastaví. Chtěl bych to vidět.
Nejjednodušší by bylo, kdybys napsal do Esabu, oni ti odpověděj. Taky jsem tam kdysi něco řešil, a fungovalo to.

Online

 

#16 27-04-2020 14:36:59

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1335

Re: Dofuk - je potřeba?

Leeba napsal(a):

No vážně tam neni. Proste vymačknu spinač na pistoli a ticho. Predfuk je slyset, ale dofuk nic. Ani v manualu jsem nic o nastavovani nedocetl. Mam jeste stare COcko od Formica tusim. jeste s trafem. Oproti tomuto za "par korun" - a to dofuk ma - pevne dany.
Spis se mi tedy jedna o nazor - zda je ten dofuk potrebny. Jak jsem psal - nemyslim ze by znacka jako ESAB na to nemyslela kdyby to bylo nejak dulezite... U TIGu je to jasne. Mam ALfaIn 200 pulse ovo - nastavit jde cokoliv smile

Diky za dalsi nazory panove

Máš pustený plyn na flaši ?  A kolko máš nastavený prietok plynu ?   Na foto akoby to bolo bez plynu ...  (Redučák niceo prepustí ked netesní membrána a natlakuje hadičku , preto ten predfuk je počut ... )

Editoval atishajn (27-04-2020 14:42:39)

Offline

 

#17 27-04-2020 14:37:42

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

jj neni tam ani zminka ... v servisnim manualu jsem vygooglil toto :
dle vseho je tam mini dofuček.... myslite tedy že prstě dofuk neni potřeba? můžete PLS někdo vyzkoušet kdo ma podobne maly stroj bez dofuku?

Moc děkuji... zkusim to dnes na te formice
P.S. Co si myslite o tech propadlych bodech .. cim to ? v tom nakresu je koncovy 200A puls... muze to byt ono ? nema nekdo tento stroj ?



http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/8806_dofuk.jpg

Offline

 

#18 27-04-2020 14:49:34

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 850

Re: Dofuk - je potřeba?

Pokud je ten obrázek v měřítku, tak je tam dofuk 0,1s. Nic moc, ale přece jenom něco. Na nerez by to ale bylo strašně málo.

Online

 

#19 27-04-2020 15:14:11

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 5655

Re: Dofuk - je potřeba?

Na obrázku to vypadá opravdu jakoby nešel plyn z hořáku. Jak už bylo psáno, kolik máte nastaveno na redukčáku? Nezkoušel jste k uchu přiložit hubici a zmáčknout jestli jde vůbec plyn? Může být někde zmáčknutá nebo spadnutá hadička, nebo nefunkční elektroventil plynu.


Omicron GAMA 1900L HF; Omicron GAMASTAR 176L
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#20 28-04-2020 07:15:43

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

varok napsal(a):

Na obrázku to vypadá opravdu jakoby nešel plyn z hořáku. Jak už bylo psáno, kolik máte nastaveno na redukčáku? Nezkoušel jste k uchu přiložit hubici a zmáčknout jestli jde vůbec plyn? Může být někde zmáčknutá nebo spadnutá hadička, nebo nefunkční elektroventil plynu.

Na redukčáku nastaveno a zkoušeno od cca 6L/min až do plna.. z hubice plyn jde. Donesl jsem dnes jeste redukcak z ty formiky.... vyzkousim ... napisu poznatky

Po včerejší konzultaci s dodavatelem je problem pry v plynu. Mam čiste CO a tohle je pry na směs.. dle navodu ale je i na čisté CO.... co myslite? muže to mit takovyto zasadni vliv?

Editoval Leeba (28-04-2020 07:16:12)

Offline

 

#21 28-04-2020 07:17:41

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

P.S. Svar na FOrmice bez plynu vypada uplne jinak... jsou v tom malinke pory...

Offline

 

#22 28-04-2020 08:25:46

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

takze vymena redukčaku nepomohla

Offline

 

#23 28-04-2020 11:13:42

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 850

Re: Dofuk - je potřeba?

Leeba napsal(a):

Po včerejší konzultaci s dodavatelem je problem pry v plynu. Mam čiste CO a tohle je pry na směs.. dle navodu ale je i na čisté CO.... co myslite? muže to mit takovyto zasadni vliv?

Vliv to mít může, ale jinak je to blábol, protože v návodu o něm mluvěj jako o možné variantě. Takže jestli to máš nový a netrváš zrovna na tomhle stroji, tak to vrať s tím, že to pod CO2 nesvařuje. A koupíš si něco jinýho. Pokud ti budou tvrdit to, co ti řekl dodavatel, tak maj špatně návod a i tak to jde za nima.
Mimochodem, dodavatel, to je prodejce, nebo výrobce? Jestli prodejce, tak s ním se nebav a obrať se na podporu ESABu.

Online

 

#24 28-04-2020 12:39:16

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1335

Re: Dofuk - je potřeba?

Pokud jede plyn , CO2 nebo Argon MIX  svářet to musí .... Jen je jiný nastavený ...  Jaký tam máš drát ?
Nebo reklamace na nefunkčný stroj .

Offline

 

#25 28-04-2020 15:16:42

Leeba
Člen
Registrovaný: 12-12-2018
Příspěvky: 24

Re: Dofuk - je potřeba?

Ahoj... takze s ArCO2 to svaruje o poznani lepe.... v podrobnejsim cteni manualu jsem se docetl o nastaveni indukcniho odporu. Je to v nejakem skrytem menu. nastavuje se jiny pro CO2 a jiny pro ArCO2. vyzkousim a dam vedet ... kdyby s tim nekdo dalsi mel problem .....

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2020


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS