SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Grad - nechce sa mi pozerať to video, len nechápem o čom píšeš? Tig horák som kúpil v eshope za 46€ s náhradnými hubicami a klieštinami
https://www.abatek.sk/abatek/eshop/8-1- … V-3m-10-25
Ak sa niekomu zdá 46€ za horák veľa, nech si kúpi dvojzložkové lepidlo a nie Tig zváračku.
Okrem toho som kúpil aj druhý horák s eurokoncovkou
https://www.abatek.sk/abatek/eshop/8-1- … V-3m-10-25
a na zváračku budem prirábať eurokonektor so spínacím obvodom pre spínanie elektromagnetického ventilu na Argón. V konečnom efekte bude mať zváračka na prednej strane dva eurokonektory na Co2 horák a na Tig horák a na zadnej strane dva lektromagnetické ventily - jeden na Co2 a druhý na Argón.
Editoval Juraj.A (08-06-2020 11:53:02)
Grad: piš správně česky, u slováků chápu, že musím myslet, o čem vlastně píší, ale u čehúna .....
Správně má být ...CENA JE VE VÝŠI...... ne ve výšce
Juraj: to už jsme tady měli za bolševika; říkalo se tomu DO-DO
pafik1605 - Čo tým chceš povedať? Ak niekto nemá dve ĺavé ruky a kupovaný výrobok mu celkom nevyhovuje, tak si ho upraví podľa vlastných predstáv a potrieb. To nemá s boĺševikom nič spoločné. Snáď len to, že sú ĺudia a Ty zrejme medzi nich tiež patríš, že zoberú niečo do ruky a bez rozmýšĺania s tým budú robiť či im to vyhovuje, alebo nie. Ja nemám problém niečo upraviť a prerobiť, aby mi to vyhovovalo viac ako kupované.
Tým chcem povedať, že za bolševika byla jiná doba. Člověk si koupil něco, co mu moc nevyhovovalo, protože nic lepšího nebylo, a pak si to vylepšoval. To bylo chvályhodné. To, že do těch úprav vrazili nakonec třeba 2x tolik, co stál původní výrobek, to bylo OK.
Tato doba již pominula, většinou si můžeš koupit přesně to, co ti vyhovuje. Ale jsou lidé, kteří z té doby jaksi nevybředli a jedou pořád ve stejných kolejích.
Bohužel to, že ty úpravy vyjdou nakonec na dvojnásobek, to se může klidně stát i teď. Protože kdyby sis stejnou svářečku skládal z náhradních dílů, tak ti vyjde 2x dráž, než hotovej výrobek. Ergo jakákoliv úprava, pokud na to budeš kupovat nový nekradený věci, bude stát víc, než kdybys koupil rovnou lepší stroj. Je to tak prosté, milý Watsone
Editoval pafik1605 (08-06-2020 18:28:42)
Proč tam chceš dávat další eurokonektor? Vždyť by Ti stačil jen přepínač, hořák na eurokonektor s tlačítkem a relé...
pafik1605 - ono je vždy ľahšie mudrovať, ako niečo rovno poradiť. Nájdeš mi zváračku, ktorá je kombinovaná Tig a Mig a má dva eurokonektory? Asi nie však?
j.bill - má to niekoľko dôvodov. Eurokonektor, ktorý je určený na pripojenie Mig horáku po prepnutí do režimu zváranie tigom je bez funkcie - tzv. mŕtvy. Bol by potrebný zásah do pôvodnej elektroniky a to som si nie istý výsledkom.
Druhý dôvod je ten, že po jednoduchej inštalácii a zapojení druhého eurokonektoru a druhého solenoidového ventilu s ovládacou elektronikou s dofukom budem mať možnosť mať trvalo pripojené ako dva horáky (Tig a Mig) a rovnako trvalo pripojené dve fľaše (Co2 a Argón) bez nutnosti prehadzovania prívodnej hadice. Celá prerábka na druhý eurokonektor + solenoid + elektroniky s časovaním pre dofuk ma nevyjde na viac ako 25€. Samozrejme nejaké dve - tri hidiny roboty.
Takáto zostava bude umiestnená na zváracom vozíku a len prepnutím tlačítka na zváračke z funkcie Tig na Mig a uchopením druhého horáku budem zvárať bez zbytočných manipulácií jednou z dvoch zvolených metód.
Juraj.A napsal(a):
pafik1605 - ono je vždy ľahšie mudrovať, ako niečo rovno poradiť. Nájdeš mi zváračku, ktorá je kombinovaná Tig a Mig a má dva eurokonektory? Asi nie však?
j.bill - má to niekoľko dôvodov. Eurokonektor, ktorý je určený na pripojenie Mig horáku po prepnutí do režimu zváranie tigom je bez funkcie - tzv. mŕtvy. Bol by potrebný zásah do pôvodnej elektroniky a to som si nie istý výsledkom.
Druhý dôvod je ten, že po jednoduchej inštalácii a zapojení druhého eurokonektoru a druhého solenoidového ventilu s ovládacou elektronikou s dofukom budem mať možnosť mať trvalo pripojené ako dva horáky (Tig a Mig) a rovnako trvalo pripojené dve fľaše (Co2 a Argón) bez nutnosti prehadzovania prívodnej hadice. Celá prerábka na druhý eurokonektor + solenoid + elektroniky s časovaním pre dofuk ma nevyjde na viac ako 25€. Samozrejme nejaké dve - tri hidiny roboty.
Takáto zostava bude umiestnená na zváracom vozíku a len prepnutím tlačítka na zváračke z funkcie Tig na Mig a uchopením druhého horáku budem zvárať bez zbytočných manipulácií jednou z dvoch zvolených metód.
Pripojeny obe flasky muzes mit tak jako tak staci ti tam dat tecko a dva kulove ventily. Urcite to bude levnejsi nez kupovat dva eurokonektory a dav solenoidy. A na tig horak bych proste pridelal konektor ktery by spinal solenoid zvlast.
CIJOML - asi si neprečítal pozorne, čo som napísal. Ak problém zváračka z funkcie Mig na funkciu Tig tak eurokonektor je mŕtvy. Žiadne napätie na zváranie a aj ovládanie spínača solenoidu je bez funkcie, teda bez napätia potrebného na spínanie. Zásah do pôvodnej elektroniky by bol čistý hazard.
Juraj.A napsal(a):
... Eurokonektor, ktorý je určený na pripojenie Mig horáku po prepnutí do režimu zváranie tigom je bez funkcie - tzv. mŕtvy. Bol by potrebný zásah do pôvodnej elektroniky a to som si nie istý výsledkom...
Do původní elektroniky bys právě téměř vůbec nezasahoval. Vyvedeš pouze napájení pro ventil, popřípadě relé. Přes přepínač povedu signál z tlačítka hořáku na cívku relé, které bude přes ten samý přepínač ovládat plynový ventil (pokud je ventil na 230V). Zmáčknu a držím na hořáku spínač, tím pustím argon, škrtnu a vařím. Po oddálení přeruším oblouk, chvíli počkám a pustím spínač, tím vypnu ventil s plynem (2T). Přepínač bude mít 2 polohy: MIG+MAG / TIG. Šel by tam udělat i režim 4T. To je vše. Plyn si pustíš ventilem z bomby, který právě potřebuješ. Nepotřebuješ druhý ventil ani eurokonektor.
j.bill - neviem si celkom dobre predstaviť ako privediem nspátie cez prrpínač, keď všetky funkcie sú ovládané elektronikou bez akéhokoĺvek relátka. Ja tam dovediem nejaké napätie a v zápätí mi vyhori doska. To naozaj riskovať nebudem.
A čím bude pouštět šťávu do silového kabelu eurokonektoru? U MIG je na mosazné tělo eurokonektoru přiveden sv. proud a na piny je zapojeno tlačítko hořáku. Takže by se muselo ještě vyřešit přepínání toho hlavního napájení MIG-TIG
varok - napätie na ten druhý eurokonektor bude privedený z vnútra zváračka z terminálu pre pripojenie zváracieho kábla a polarita, tá sa tak či tak prrpína na prednej strane zváračky prepojením kábla buď do + alebo - svorky terminálu. Teraz je zbytočné o tom diskutovať, až to budem mať spravené pridám fotky, možno aj video.
Já odpovídal na příspěvek od j.bill s jedním společným eurokonektorem.
Juraj.A napsal(a):
j.bill - neviem si celkom dobre predstaviť ako privediem nspátie cez prrpínač, keď všetky funkcie sú ovládané elektronikou bez akéhokoĺvek relátka. Ja tam dovediem nejaké napätie a v zápätí mi vyhori doska. To naozaj riskovať nebudem.
Deska nemůže vyhořet, protože vstupy/výstupy z desky na piny eurokonektoru a elektromagnetický ventil plynu právě ten přidaný vícepólový přepínač odpojí a připojí napájení a tlačítko hořáku (poloha TIG)
Jen jsem chtěl ukázat, kudy vede krátká cesta...
Varoku, eurokonektor se připojuje přece tím kabelem pomocí konektoru MMA. Že si tu svářečku ještě ani neviděl.
j.bill: Takže vy jste myslel použít tu eurozásuvku jen pro spínání elektroventilu plynu a elektroniky pro TIG režim, ale hlavní přívod proudu nechat na bajonetu?
EDIT: Jak jsou dělané multifunkce vím, mám v garáži 2.
Editoval varok (08-06-2020 21:27:17)
Ale ne, eurokonektor si tím kabelem, co tam v předu plandá, zapojíš zkrátka do mínusového bajonetu MMA. To je celé.
Aha, tak už to chápu. Děkuji za vysvětlení
Juraj: já nemudruju, já ti radím. Aby sis koupil to, co bude vyhovovat od začátku a ne aby sis to ubastlil. Pokud chceš opravdu plnohodnotnou kombinaci MIG-MAG-TIG HF, tak si pořiď Everlast, a nebo jeho evropskej ekvivalent (někde to tu bylo, já si to nepamatuju). Ale to nepořídíš za 6,5 tisíce.
Typ tvého přístupu charakterizovali na jiném foru jako "cesta je cíl". No, pokud to tak je, přeju ti hodně nadšení a štěstí.
Jen nevim jak to pri te ceste dopadne se zarukou.
Adamw140 - Naozaj trápna otázka. Akože u zváračky za 200€ sa zamýšľaš nad nejakou zárukou? 200€ nie je u mňa peniaz. Ak by stála 1000€, tak by to bolo o niečom inom.
Len na vysvetlenie, v pondelok 1.6.2020 na MDD som zobral vnuka s rodičmi a krsnou mamou na obed na ranč, kde si chlapec aj zajazdil na koni a táto sranda stála 180€ To len aby si pochopil hodnotu peňazí, že nejakých 200€ mi žily netrhá...
Editoval Juraj.A (09-06-2020 12:46:07)
Juraj.A napsal(a):
To len aby si pochopil hodnotu peňazí, že nejakých 200€ mi žily netrhá...
No tak teď to teprve dává smysl
autocross napsal(a):
Juraj.A napsal(a):
To len aby si pochopil hodnotu peňazí, že nejakých 200€ mi žily netrhá...
No tak teď to teprve dává smysl
Pro každého reprezentují peníze něco jiného. Někdo je prožere, někdo prochlastá, někdo profetuje, někdo prošuká....
Já je utápím v kvalitním vercajku.
Každýho věc a osobně vůbec nechápu,kam tahle diskuze směřuje .
pafik1605 napsal(a):
................Typ tvého přístupu charakterizovali na jiném foru jako "cesta je cíl". No, pokud to tak je, přeju ti hodně nadšení a štěstí.
a dobre topanky....... je to dlha cesta