SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#1 06-10-2020 09:34:11

Tom_
Člen
Místo: Těšínsko
Registrovaný: 10-01-2018
Příspěvky: 462

TIG button (tlačítko)

Ahoj, je tady nekdo kdo pouziva TIG tlacitko? Funguje to naprosto stejne jako pedal, ale s tim, ze si clovek reguluje proud stiskem tlacitka na horaku.
Popriklade da se zjistit zdali moje masina Omicron 1500 HF  podporuje tig button nebo pedal? Nikde jsem nenasel o tom zminku.

Diky

Offline

 

#2 06-10-2020 09:51:48

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: TIG button (tlačítko)

Těší nás, že máš v nás větší důvěru, než ve výrobce. Proč ses nezeptal u něj? Jednou jsem k nim měl dotaz a odpověď přišla druhý den.

Offline

 

#3 06-10-2020 09:53:35

E-Ryc
Člen
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 121

Re: TIG button (tlačítko)

Muj teoreticky odhad rika, ze to bude mit citlivost na prd, protoze to muze mit jen kratkou drahu (rozdil poloh pro min a max bude par milimetru - http://www.6061.com/tigbutton.htm).
Ale mozna by se dal zkusit bastl s cudlikem z vrtacky (s vykuchanymi vnitrnostmi) v poloze, aby se mackal jako na vrtacce.
EDIT: predpokladam, ze by to muselo byt pripojene ke konektoru na pedal

Editoval E-Ryc (06-10-2020 09:54:06)

Offline

 

#4 06-10-2020 09:59:14

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: TIG button (tlačítko)

Len aby som to spravne pochopil! - bavime sa o beznych funkciach horakov up/down, potenciometer - pripadne prepinananie horny a spodny prud?

Vsak to bezne funguje uz nejaky ten patek - na kazdej zvaracke a kazdy vyrobca to ma tak-nejak inak - ale funguje to


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#5 06-10-2020 10:47:13

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: TIG button (tlačítko)

Ne, jedná se o snímač síly, kterou se na tlačítko působí.  Musel by k tomu nejspíš být ještě převodník, který by převedl  na "jakoby potenciometr". Proto to nevyžaduje žádnou zvláštní funkci svářečky. Alespoň co jsem vyčetl. Na odkazu uvedené svářečky potřebují buď stejnou hodnotu potenciometru, nebo jako Everlast (také  JET Tigy) které tolerují hodnotu potenciometru v širokém rozsahu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#6 06-10-2020 10:49:31

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: TIG button (tlačítko)

Aha, jasne > nieco ako spinac na vrtacke, alebo akusrobovacke...


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#7 06-10-2020 11:13:58

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: TIG button (tlačítko)

Ne. Je to jako snímač na digitální váze.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#8 06-10-2020 11:36:54

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: TIG button (tlačítko)

Hezky jste to zamotali, pánové ... smile

Offline

 

#9 06-10-2020 11:48:58

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: TIG button (tlačítko)

Prosím tě, Pafíku, napiš jak.  Co k tomu můžeš říct ty? Mýlím se? Je to jinak? Tady Tom očekává, jak to je. Pokud bych měl odpovědět striktně ve smyslu otázky, jak je tu mnohokrát vyžadováno, tak by to znělo takto: Ano, podporuje, ale jen ten vhodný.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#10 06-10-2020 12:12:12

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: TIG button (tlačítko)

Famater napsal(a):

Prosím tě, Pafíku, napiš jak.  Co k tomu můžeš říct ty? Mýlím se? Je to jinak? Tady Tom očekává, jak to je. Pokud bych měl odpovědět striktně ve smyslu otázky, jak je tu mnohokrát vyžadováno, tak by to znělo takto: Ano, podporuje, ale jen ten vhodný.

No vidíš, to je správná odpověď.  A ne .... snímač na digitální váze, .... spínač na vrtačke, ..... hořák up / down ..... ......
Já jsem k tomu mohl říct maximálně to, cos napsal nakonec, a ještě bych do toho doplnil slovo možná, ale to si mohl tazatel domyslet sám.  Nejlépe by bývalo bylo, kdyby se zeptal přímo výrobce, a nejspíš mu stejně nic jinýho nezbyde. Leda by tu byl někdo, kdo má přesně tuhle mašinu a řešil přesně stejnej problém a podrobně mu to popsal.

Offline

 

#11 06-10-2020 12:22:15

Tom_
Člen
Místo: Těšínsko
Registrovaný: 10-01-2018
Příspěvky: 462

Re: TIG button (tlačítko)

Panove, vyrobce se urcite zeptam, ale pochybuju ze neco takoveho ma. Na shopu nic takovho nemaj. Vetsina lidi si tyhle cudliky upravuje dle sveho svareciho systemu. Jedna se mi o to, ze s timhle zarizenim se svareni hodne zjednodussi a nebudu muset porad masinu upravovat. Takhle uvidim jak se mi material krasne tavi a v pripade nedostatku nebo prebytku si zvysim/uberu.
Kdyz clovek neco vari pod autem, tak tezko budu furt vylezat a stelovat.
https://www.aliexpress.com/item/3265462 … web201603_

nebo tady tohle
https://www.aliexpress.com/item/3284026 … web201603_


Tady video :

https://www.youtube.com/watch?v=AeG6PZN … tionSeries

Editoval Tom_ (06-10-2020 12:25:24)

Offline

 

#12 06-10-2020 12:32:22

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1158

Re: TIG button (tlačítko)

Pafiku. To že Famater bližšie špecifikoval druh snímača nie je na škodu hlavne pre tých, čo rozdielom vo funkciách jednotlivých snímačov rozumejú. Pre pochopenie u tých, čo tieto funcie nevedia rozlíšiť, upresňujem, že potenciometrické snímače oi použité aj v accu vrhačkách reagujú na dráhu, snímače použité v digi - váhe reagujú na tlak.

Online

 

#13 06-10-2020 12:49:36

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: TIG button (tlačítko)

Tome, to první je obyčejný mikrospínač a ta páčka ho jen spíná, nic jiného nedělá. To druhé je také jen spínač. A na videu je také  jen hořák se spínačem.
Tyto spípače se používají na obyč. hořáky, s kulatou rukojetí. Mám ho na jednom hořáku. S tou páčkou bývá problém, když se pod něj dostane rukavice a nemůžeš oblouk ukončit.  Několikrát se mě to stalo.
Pro tebe by byl vhodný hořák s potenciometrem, nejlepší je takový, jako má Migatronik, nebo Parker, který dodává k WF. Kolečko má velklý průměr a je možné ho snadno ovládat palcem. Na př. Binzel má potenciometr s malým kolečkem a musí se použít dost velká síla a přitom při ubírání proudu ve směru zkracování oblouku. Je to méně pohodlné. Jde to ale obrátit


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#14 06-10-2020 12:50:30

gondis
Člen
Registrovaný: 20-01-2009
Příspěvky: 335

Re: TIG button (tlačítko)

To bude Teda něco podobného jako tlačítka na Playstationu. To bude Thomas ale strašně kockopes. Proč by se ti nehodilo mit to jako normální UP/DOWN nebo klasika potak? K tomu bude potřeba napájení a elektronika a pak svarecka to bude muset ještě schroupnout

Offline

 

#15 06-10-2020 12:58:06

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1632

Re: TIG button (tlačítko)

Já to na Parkeru mám, tlačítkem se zapálí oblouk a kolečkem u tlačítka se dá upravovat proud, má to, myslím, 10 stupňů

Offline

 

#16 06-10-2020 13:02:19

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: TIG button (tlačítko)

senior napsal(a):

Pafiku. To že Famater bližšie špecifikoval druh snímača nie je na škodu hlavne pre tých, čo rozdielom vo funkciách jednotlivých snímačov rozumejú. Pre pochopenie u tých, čo tieto funcie nevedia rozlíšiť, upresňujem, že potenciometrické snímače oi použité aj v accu vrhačkách reagujú na dráhu, snímače použité v digi - váhe reagujú na tlak.

jo, a ještě tu o popelce, ta se sem sice taky nehodí, ale je hezká ...

Tom by měl především vědět, co jeho svářečka umožňuje. Nejlépe schéma zapojení konektoru s hořákem. A může (nebo lépe měl by) svůj požadavek popsat výrobci, on mu řekne nejlíp, jestli to ta mašinka umí.  Podle toho pak koupí hořák. Nebo nekoupí...

Editoval pafik1605 (06-10-2020 13:10:03)

Offline

 

#17 06-10-2020 14:15:10

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: TIG button (tlačítko)

Nech to citam, ako citam - odpredu, odzadu - aj podla dalsieho prispevku od toma, tak mu na to staci obycajny up/down alebo potenciometer na horaku - aby si mohol pod autom pridat/ubrat, pripadne pocas zvarania regulovat zvaraci prud - je to trosku "humpolacke", ale ani tym tenzometrom to podla mna nebude ziadny zazrak - ked si predstavim, ze pocas zvarania cely cas tlacim ukazovakom na ten tenzometer a pri predstave, ze trosku o nieco zavadim a zmenim zvaraci prud napr. o 30A........

Editoval rcp (06-10-2020 14:19:03)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#18 06-10-2020 14:27:38

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: TIG button (tlačítko)

Čítáš to naprosto správně, ale pořád není jasné, jestli tohle ta mašinka umožňuje. To měl Tom zjistit jako první.

Offline

 

#19 06-10-2020 14:35:50

E-Ryc
Člen
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 121

Re: TIG button (tlačítko)

Skoro bych se vsadil, ze tenzometr zadna masina nativne umet nebude, uz jen proto, ze to na rozdil od potenciometru nejde (alespon ne jednoduse) udelat obecne (a uz vubec ne tahnout signal od tenzometru soubezne s kabelem se svarovacim proudem - bude tam muset byt "chytrost" v horaku, ktera bude naladena na konkretni tenzometr a da na vystupu napeti (nebo jinou simulaci pedalu).

Offline

 

#20 06-10-2020 15:20:13

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: TIG button (tlačítko)

Já tu zopakuji odkaz:
http://www.6061.com/tigbutton.htm
Opakování matka moudrosti. Prosil bych každého, kdo k tomu chce něco napsat, tak ať se na něj nejdřív podívá a to až do konce.
Tam je vyjmenováno, pro které svářečky je tento čudlík k dispozici. Svářečky mívají dálkové řízení proudu napětím (0-5V) některé svářečky detekují zatížení potenciometrem jako připojení dálkového řízení. Většina ale má zapnutí řízení dálkového ovládání na panelu. (řízení digi je věc jiná). Ty první můžou mít hodnoty potenciometru v širokém rozmezí  s ale větší než minimální, kvůli zatížení napěťového výstupu na pot. Ty druhé připojením potenciometru zatíží napěťový výstup tak, aby na něm bylo právě 5V, proto musí být potenciometr předepsané hodnoty. (pozn. Cijoml by mohl vyprávět).
To všechno povídání jsem napsal proto, aby bylo jasné, jakou odpověď může TOM očekávat. Nemáme v doporučovaném přislušenství.
Žádná ze svářeček uvedených v odkazu, nemá funkci ovládání přímo snímačem tlaku, ale jen řízení napětím. Proto musí být součástí toho čudlíku i převodník na napětí. Proto považuji dotaz na Omicron za zbytečný.
Informace k tomuto čudlíku jsem sháněl cca před rokem, zaujalo mě to, když jsem to na nějakém videu viděl, jak borec steluje proud bez pedálu a potenciometru.Já bych to ale nechtěl,
Doporučení, v podstatě to samé co doporučují i ostatní jsem již napsal.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#21 06-10-2020 16:53:32

Tom_
Člen
Místo: Těšínsko
Registrovaný: 10-01-2018
Příspěvky: 462

Re: TIG button (tlačítko)

Ja jsem si prave cetl ten odkaz na 6061.com a z toho mi vyplunylo, ze Omicron tohle urcite nebude podporovat a zajimalo mne, zdali si to nekdo nejak  "upravil" aby mu to na svarecce fungovalo. Je tady spousta sikovnych lidi, kteri tyhle elektronicke vychytavky znaji a maji radi vyzvy big_smile

Offline

 

#22 06-10-2020 18:13:51

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: TIG button (tlačítko)

Tome, s tím tu nebude mít nejspíš nikdo zkušenosti. Já bych to za 230US$ nekoupil. Pochopil jsem, že se při objednávání uvádí typ svářečky, dodají to komplet vč. konektoru a jeho zapojení. Pochybuji, že vůbec vědí, že nějaký omikron existuje. Všechny svářečky, které znám a jsou v seznamu uvedeny mají dálkové ovládání analogové. Proto by to mělo jít přizpůsobit i na omikron. Ale ovládání proudu během sváru, má význam hlavně při sváření hliníku. Opakuji, že uvedené svářečky nemají žádný zvláštní režim pro podporu tohoto čudlíku. Prostě zapojí se to místo pedálu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#23 07-10-2020 12:51:17

Tom_
Člen
Místo: Těšínsko
Registrovaný: 10-01-2018
Příspěvky: 462

Re: TIG button (tlačítko)

No na hlinik zatim nemam masinu. Tu planuju koupit mozna do konce roku s tim ze bych chtel aby tam byla moznost i dokoupit pedal . Kazdopadne dekuji za objasneni smile

Offline

 

#24 04-11-2020 17:59:59

louis
Člen
Registrovaný: 24-06-2009
Příspěvky: 94

Re: TIG button (tlačítko)

Famater napsal(a):

Tome, s tím tu nebude mít nejspíš nikdo zkušenosti. Já bych to za 230US$ nekoupil. Pochopil jsem, že se při objednávání uvádí typ svářečky, dodají to komplet vč. konektoru a jeho zapojení. Pochybuji, že vůbec vědí, že nějaký omikron existuje. Všechny svářečky, které znám a jsou v seznamu uvedeny mají dálkové ovládání analogové. Proto by to mělo jít přizpůsobit i na omikron. Ale ovládání proudu během sváru, má význam hlavně při sváření hliníku. Opakuji, že uvedené svářečky nemají žádný zvláštní režim pro podporu tohoto čudlíku. Prostě zapojí se to místo pedálu.

áno tá cena je masaker. Keď to prezentoval ako novinku tiež ma to zaujalo, že to je super spôsob ovládania, nuž musím povedať že pre mňa nie. Tlačiť ukazovákom do horáka a pritom ho viesť, držať akú takú konštantu prúdu, no moc to teda nefunguje. On to tiež používa iba tak, že nastaví obmedzenie max. prúdu na zváračke a to "regulovanie" používa iba pri dokončovaní zvaru kedy uberá do minima znižovaním tlaku na senzor.
Aby som nerozprával iba tak do vetra, jeho TIG Button nemám, ale vyrobil som si vlastný. Zapojenie je jednoduché, pozostáva iba z jedného operačného zosilňovača, DC-DC meniča pre výstup 0-10V, relé pre sínanie a ako snímač je použitý na tlak citlivý rezistor FSR.
Zapojenie funguje bez problémov, regulácia plynulá, ale ergonómia ovládania je hrozná.
Tu je krátke video z testovania prototypu (aj keď asi som to tu už pravdepodobne dával). Osobne ostávam pri mojom bezdrôtovom pedále, bezkonkurenčná vec.
https://www.youtube.com/watch?v=ci25Fp1 … rgonCorgon

Offline

 

#25 04-11-2020 18:05:52

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: TIG button (tlačítko)

louis> tak to ty si tu ten bluetoothovy pedal davnejsie? nejak sa to stratilo v bordeli, co tu je....

mas k tomu este nejake foto, dokumentaciu (to by bola TOPka), alebo aspon nejake drobne info na nakopnutie?

myslim, ze by tieto informacie boli zaujimave pre viacero ludi na fore.....




inak k buttton-u - presne toto so myslel, co som pisal na konci prispevku #17 > neviem si to predstavit, ze by som udrzal tlakom na ten tenzometricky snimac pocas zvarania prud na nejakej ustalenej hodnote, resp. na hodnotach, ktore aktualne potrebujem > na konci sichty by som musel mat ten prst ako schwarzenegger.....

Editoval rcp (04-11-2020 18:11:33)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče